Pojďte vyzkoušet recept na lehký rajčatový salát s cibulí a zálivkou z octa, oleje a cukru. Voní létem, je jednoduchý na přípravu a skvěle do něj zpracujete rajčata, která se urodila na zahrádce.

Doma tenhle salát děláme hlavně v létě, když mi skleník přetéká rajčaty. Dáváme si ho jen tak, nebo k víkendovému obědu. Chutná všem, a pozor: přidávat si chodí i děti!
➜ Ingredience
- Rajčata; jakákoliv dobře vyzrálá rajčata
- Cibule; klasická kuchyňská cibule
Zálivka na rajčatový salát:
- Ocet; kvasný nebo bílý vinný ocet. Použijete-li běžný kvasný ocet, buďte opatrní při dávkování, chuťově má říz. Konkrétní množství octa v zálivce bude záležet na typu použitého octa.
- Cukr; krupicový
- Sůl
- Olej; slunečnicový nebo řepkový. Olivový nedávám, protože má specifickou chuť, která mně osobně k tomuto typu salátu nesedí.
- Mletý pepř; stačí špetka na finální ochucení

Salátovou zálivku na rajčatový salát připravíte nejjednodušeji tak, že veškeré suroviny nalijete nebo nasypete do nádoby se šroubovatelným uzávěrem. Ten pevně uzavřete a obsah v nádobě důkladně protřepete.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Rajčata omyjte a nakrájejte na klínky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Připravte salátovou zálivku smícháním všech ingrediencí.
- Pokrájená rajčata s cibulí narovnejte vložte do salátové mísy a přelijte dresinkem.
- Rajčatový salát promíchejte a servírujte.

➜ Servírování
Rajčatový salát podávejte k hlavnímu jídlu, je velmi osvěžující zejména v letních měsících. Před servírováním můžete krátce vychladit v ledničce.

➜ Šikovné tipy
- Nejlepší bude salát z dobře vyzrálých rajčat. Jak větší soudková, tak malá cherry rajčátka jsou do salátu vhodná.
- Při servírování lze salát posypat nasekanými čerstvými lístky petržele. Počítejte zhruba ¼ lžičky lístků na porci.
Také vám bude chutnat:
- Šopský salát – podle původního bulharského receptu
- Hráškový krém – se smetanou a chlebovými krutonky
- Domácí utopenci

Rajčatový salát s cibulkou
Suroviny
Zelenina:
- 3 rajčata - vyzrálá, středně velká
- ½ cibule - středně velká
Salátová zálivka:
- 1 lžíce slunečnicový olej
- 4 lžíce voda - studená
- 1 lžíce bílý vinný ocet
- 1 lžička cukr
- ¼ lžička sůl
- špetka pepř - černý mletý
Instrukce
- Rajčata omyjte a nakrájejte na klínky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Připravte salátovou zálivku smícháním všech ingrediencí.
- Pokrájená rajčata s cibulí narovnejte vložte do salátové mísy a přelijte dresinkem.
- Rajčatový salát promíchejte a servírujte.
Poznámky
- Množství v receptu uvedeno pro jednu porci. Pokud máte víc strávníků, jednoduše jednotlivé gramáže vynásobte.
- SERVÍROVÁNÍ: Rajčatový salát podávejte k hlavnímu jídlu, je velmi osvěžující zejména v letních měsících. Před servírováním můžete krátce vychladit v ledničce.
- Při servírování lze salát posypat nasekanými čerstvými lístky petržele. Počítejte zhruba ¼ lžičky lístků na porci.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Leňule
Já jsem dilema s octem vyřešila tak, že místo octa používám citron. Tím nic nezkazím a vím, že do zálivky nepřijde nic špatného. Nebo ještě balsamikový ocet není špatný. Hezký den, Lenka
Petra Kupská
Pravda, citrón je do zálivky také dobrý, dá salátu zase trochu jinou chuť. Palec nahoru za tip! 🙂