• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Kondimenty

Domácí kečup z čerstvých rajčat

Dne: 26. 8. 2021 · Upraveno: 27. 10. 2021 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 22Sdílení

Na konci léta je čas na zpracování úrody ze zahrádky. Ve skleníku se mi obvykle urodí větší množství rajčat, než dokážeme sníst. Pak přichází na přetřes otázka „co z rajčat“ a dohledávání těch nejlepších, osvědčených receptů. Letos jsem se pustila do klasického domácího kečupu a výsledek mě mile překvapil.

domácí kečup z rajčat.
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Suroviny
? Podrobný fotopostup
✅ Jak zahustit kečup
? Zavařování kečupu
? Šikovné rady
Otázky a odpovědi
Domácí kečup s rajčaty

❔ O receptu

Domácí kečup se připravuje z čerstvých rajčat, jablek a cibule. Je ochucený solí, cukrem a octem. Výbornou chuť dodá koření: bobkový list, nové koření, celý pepř a sladká paprika.

Hotový kečup podle tohoto receptu se nezavařuje, pouze se horký nalije do připravených čistých sklenic a nechá se vychladnout (sklenice otočit dnem vzhůru). V lednici takto připravený kečup vydrží kolem 6 měsíců.

TIP: Zkuste také další úžasný recept s rajčaty, originání šopský salát!

? Suroviny

Domácí kečup přehled ingrediencí.
  • Rajčata; čerstvá, dostatečně vyzrálá
  • Jablka; obsahují pektin, díky němuž bude kečup hustší
  • Cibule; přidá kečupu nový rozměr chuti
  • Sůl
  • Cukr; moučkový nebo krupicový
  • Ocet; bílý vinný ocet, může být i klasický lihový
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Pepř
  • Sladká mletá paprika

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Rajčata omyjte, jablka oloupejte, vše nakrájejte na větší kusy.
  2. Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo.
  3. Vložte vše do většího hrnce, přidejte sůl, cukr, ocet a koření.
  4. Vařte pod poklicí asi půl hodiny.
  5. Poté poklici odstraňte a vařte na mírném plamenu další 2-3 hodiny.
  6. Přepasírujte přes síto.
  7. Kečup vařte dalších 30 minut do zhoustnutí.
  8. Plňte do čistých sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladit.

? Podrobný fotopostup

KROK 1: Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kusy. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a pokrájejte na kusy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo.

KROK 2: Připravte si velký hrnec s poklicí. Vložte do něj nakrájené suroviny, přidejte sůl, cukr a ocet včetně dalšího koření.

Vaření domácího kečupu z čerstvých rajčat.

KROK 3: Přikryjte hrnec poklicí a směs přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte při mírné teplotě 30 minut pod poklicí. Pak poklici odstraňte, stáhněte teplotu a nechte mírně probublávat další 3 hodiny, nemíchejte.

KROK 4: Povařenou směs přepasírujte přes síto, vždy po cca 2 naběračkách. V sítu zbydou slupky a semínka od rajčat, zbytky koření. Vždy je vyhoďte do koše, než do síta nalijete novou směs na pasírování.

Pasírování domácího kečupu z rajčat.

KROK 5: Propasírovaný kečup vraťte do hrnce a vařte při mírné teplotě, dokud nezhoustne. Doba varu bude záležet na obsahu tekutiny v rajčatech. Já jsem vařila další hodinu a půl.

KROK 6: Mezitím si připravte sklenice s víčky. Sama jsem je umyla v myčce, při použití byly ještě horké.

KROK 7: Zhoustlý kečup nalijte opatrně do připravených sklenic, řádně zavíčkujte. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.

Domácí kečup bez zavařování ve skleničkách.

✅ Jak zahustit kečup

Jediný způsob, jak kečup zahustit, spočívá v odpaření neboli redukci tekutiny.

Vařte přepasírovaný kečup při mírné teplotě bez poklice, dokud kečup nedosáhne požadované konzistence. Pokud rajčata obsahují hodně vody, může trvat hodinu až dvě, než kečup dostatečně zhoustne.

Hustý domácí kečup.

? Zavařování kečupu

Domácí kečup bez zavařování vydrží asi půl roku. Pokud chcete jeho životnost prodloužit, jednoduše ho sterilujte neboli zakonzervujte teplem.

A co to znamená?

Zavíčkované sklenice s hotovým kečupem naskládejte do většího hrnce a zalijte vodou asi 1-2 cm pod okraj. Vodu zahřejeme na 80 °C, teplotu pomůže zkontrolovat teploměr na zavařování. V takto horké vodě necháme sklenice vařit / sterilovat po dobu 30 minut.

Mezitím si připravíme na kuchyňskou linku suchou utěrku, složenou na dvě vrstvy. Sterilované sklenice s kečupem vyjmeme z hrnce pomocí zavařovacích kleští. Sklenice položíme na utěrku dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Takto vydrží zavařený kečup minimálně jeden rok.

Kdy sterilovat kečup? Pokud děláte dvě tři skleničky a víte, že jej brzy spotřebujete, kečup zavařovat nemusíte. Jestliže však připravujete kečup ve velkém, je sterilace nutností. Byla by škoda po nějaké době kečup otevřít a zjistit, že zkažený jen kvůli tomu, že jste z pohodlnosti poslední krok – sterilaci – vynechali.

? Šikovné rady

  • Délka vaření kečupu záleží na množství vody v rajčatech. Vodnatá rajčata budou potřebovat mnohem déle času, než kečup zhoustne – klidně o hodinu, dvě víc. Plánujte čas a začněte kečup připravovat dopoledne!
  • Máte rádi ostrý kečup? Přidejte do něj chilli, kari pastu nebo lžičku pálivé papriky.
  • Další vhodné koření do kečupu je mletá skořice, tymián, česnek. Experimentujte a uvidíte, jaká kombinace koření vám bude nejlépe chutnat.
  • K vaření kečupu jsem použila můj litinový hrnec o pr. 28 cm. Perfektně a rovnoměrně vede teplo, jsem velký fanda využívání litiny při vaření.

Otázky a odpovědi

Jak dlouho vydrží domácí kečup?

Horký, čerstvě uvařený kečup nalitý do sklenic, obrácených dnem vzhůru, vydrží v lednici asi 6 měsíců. Do lednice se kečup ukládá, až zcela vychladne. Sterilovaný kečup má trvanlivost kolem 1 roku, můžete ho skladovat ve špajce, lednice není nutná.

Jak zahustit domácí kečup?

Pokud je kečup při výrobě příliš řídký, vařte jej v hrnci bez poklice při mírné teplotě, dokud nezhoustne. Někdy to trvá 30 minut, jindy i 3 hodiny - záleží, kolik vody rajčata obsahují. Klasický domácí kečup se nezahušťuje přidáním škrobu.

Jak sterilovat kečup?

Sklenice s horkým, uvařeným kečupem vložte do hrnce a zalijte vodou, která bude sahat asi 1 cm pod okraj sklenic. Vodu ohřejte na teplotu 80 °C (pomůže zavařovací teploměr) a sterilujte pod dobu 30 minut. Poté sklenice pomocí zavařovacích kleští vyjměte, položte na utěrku otočené víčkem dolů a nechte zcela vychladnout.


Další chutné recepty:

  • Jablečný kompot se skořicí
  • Rajčatový salát s cibulí
Domácí kečup recept.

Domácí kečup s rajčaty

Petra Kupská
Výborný domácí kečup z čerstvých rajčat. Hustý, bez zavařování.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 4 hrs
Pasírování 30 mins
Čas celkem 4 hrs 40 mins
Chod Kondiment
Kuchyně Česká
Porce 1100 ml
Kalorie 115 kcal

Suroviny 

  • 2 kg rajčata - vyzrálá
  • 250 g jablka
  • 250 g cibule
  • 150 g cukr - moučkový nebo krupicový
  • 120 ml bílý vinný ocet - nebo běžný lihový kvasný
  • 1 lžíce sůl
  • 3 bobkový list
  • 10 ks nové koření - kuličky
  • 15 ks pepř - černý celý
  • 1 lžíce sladká mletá paprika

Instrukce 

  • Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kusy. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a pokrájejte na kusy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo.
  • Připravte si velký hrnec s poklicí. Vložte do něj nakrájené suroviny, přidejte sůl, cukr a ocet včetně dalšího koření.
  • Přikryjte hrnec poklicí a směs přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte při mírné teplotě 30 minut pod poklicí. Pak poklici odstraňte, stáhněte teplotu a nechte mírně probublávat další 3 hodiny, nemíchejte.
  • Povařenou směs přepasírujte přes síto, vždy po cca 2 naběračkách. V sítu zbydou slupky a semínka od rajčat, zbytky koření. Vždy je vyhoďte do koše, než do síta nalijete novou směs na pasírování.
  • Propasírovaný kečup vraťte do hrnce a vařte při mírné teplotě, dokud nezhoustne. Doba varu bude záležet na obsahu tekutiny v rajčatech. Já jsem vařila další hodinu a půl.
  • Mezitím si připravte sklenice s víčky. Sama jsem je umyla v myčce, při použití byly ještě horké.
  • Zhoustlý kečup nalijte opatrně do připravených sklenic, řádně zavíčkujte. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu jsem připravila přesně 3 sklenice kečupu o objemu 370 ml.
  • STERILACE: Pokud připravujete větší množství kečupu, doporučuji jej sterilovat  / zavařit po dobu 30 minut při teplotě 80 °C.
  • Délka vaření kečupu záleží na množství vody v rajčatech. Vodnatá rajčata budou potřebovat mnohem déle času, než kečup zhoustne – klidně o hodinu, dvě víc. Plánujte čas a začněte kečup připravovat dopoledne!
  • Máte rádi ostrý kečup? Přidejte do něj chilli, kari pastu nebo lžičku pálivé papriky. Další vhodné koření do kečupu je mletá skořice, tymián, česnek.
  • ZAHUŠTĚNÍ KEČUPU: Jediný způsob, jak kečup zahustit, spočívá v odpaření neboli redukci tekutiny. Vařte přepasírovaný kečup při mírné teplotě bez poklice, dokud kečup nedosáhne požadované konzistence. Pokud rajčata obsahují hodně vody, může trvat hodinu až dvě, než kečup dostatečně zhoustne.
  • TRVANLIVOST: Nezavařený kečup vydrží asi půl roku, sterilovaný kečup jeden rok.
  • Množství kalorií je počítáno na 100 g kečupu.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 115kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s rajčaty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 22Sdílení

Další recepty:

  • Pikantní americké okurky
  • Domácí zavařované okurky
  • Domácí tatarka
  • Vychytaný recept na domácí utopence

Reader Interactions

Comments

  1. Aninka

    29 srpna, 2021 at 9:31 pm

    5 stars
    No paráda, zrovna přemýšlím, co s rajčaty. I přes ošklivé počasí se letos zase urodilo, takže vyzkouším. U nás má rád kečup syn, dává ho všude, nejenom k párkům.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      31 srpna, 2021 at 8:01 pm

      Zkuste, tenhle domácí kečup chutná moc dobře, u nás má úspěch a já jsem tak vyřešila nadbytečnou úrodu rajčat, co jsem sklidila.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT