Na konci léta je čas na zpracování úrody ze zahrádky. Ve skleníku se mi obvykle urodí větší množství rajčat, než dokážeme sníst. Pak přichází na přetřes otázka „co z rajčat“ a dohledávání těch nejlepších, osvědčených receptů. Letos jsem se pustila do klasického domácího kečupu a výsledek mě mile překvapil.

➜ O receptu
Domácí kečup se připravuje z čerstvých rajčat, jablek a cibule. Je ochucený solí, cukrem a octem. Výbornou chuť dodá koření: bobkový list, nové koření, celý pepř a sladká paprika.
Hotový kečup podle tohoto receptu se nezavařuje, pouze se horký nalije do připravených čistých sklenic a nechá se vychladnout (sklenice otočit dnem vzhůru). V lednici takto připravený kečup vydrží kolem 6 měsíců.
TIP: Zkuste také další úžasný recept s rajčaty, originání šopský salát!
➜ Suroviny

- Rajčata; čerstvá, dostatečně vyzrálá
- Jablka; obsahují pektin, díky němuž bude kečup hustší
- Cibule; přidá kečupu nový rozměr chuti
- Sůl
- Cukr; moučkový nebo krupicový
- Ocet; bílý vinný ocet, může být i klasický lihový
- Bobkový list
- Nové koření
- Pepř
- Sladká mletá paprika
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Rajčata omyjte, jablka oloupejte, vše nakrájejte na větší kusy.
- Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo.
- Vložte vše do většího hrnce, přidejte sůl, cukr, ocet a koření.
- Vařte pod poklicí asi půl hodiny.
- Poté poklici odstraňte a vařte na mírném plamenu další 2-3 hodiny.
- Přepasírujte přes síto.
- Kečup vařte dalších 30 minut do zhoustnutí.
- Plňte do čistých sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladit.
➜ Podrobný fotopostup
KROK 1: Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kusy. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a pokrájejte na kusy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo.
KROK 2: Připravte si velký hrnec s poklicí. Vložte do něj nakrájené suroviny, přidejte sůl, cukr a ocet včetně dalšího koření.

KROK 3: Přikryjte hrnec poklicí a směs přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte při mírné teplotě 30 minut pod poklicí. Pak poklici odstraňte, stáhněte teplotu a nechte mírně probublávat další 3 hodiny, nemíchejte.
KROK 4: Povařenou směs přepasírujte přes řidší síto (takové, přes které neprojdou rajčatová zrníčka), vždy po cca 2 naběračkách. V sítu zbydou slupky a semínka od rajčat, zbytky koření. Vždy je vyhoďte do koše, než do síta nalijete novou směs na pasírování.

KROK 5: Propasírovaný kečup vraťte do hrnce a vařte při mírné teplotě, dokud nezhoustne. Doba varu bude záležet na obsahu tekutiny v rajčatech. Já jsem vařila další hodinu a půl.
KROK 6: Mezitím si připravte sklenice s víčky. Sama jsem je umyla v myčce, při použití byly ještě horké.
KROK 7: Zhoustlý kečup nalijte opatrně do připravených sklenic, řádně zavíčkujte. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.

➜ Jak zahustit kečup
Jediný způsob, jak kečup zahustit, spočívá v odpaření neboli redukci tekutiny.
Vařte přepasírovaný kečup při mírné teplotě bez poklice, dokud kečup nedosáhne požadované konzistence. Pokud rajčata obsahují hodně vody, může trvat hodinu až dvě, než kečup dostatečně zhoustne.

➜ Zavařování kečupu
Domácí kečup bez zavařování vydrží asi půl roku. Pokud chcete jeho životnost prodloužit, jednoduše ho sterilujte neboli zakonzervujte teplem.
A co to znamená?
Zavíčkované sklenice s hotovým kečupem naskládejte do většího hrnce a zalijte vodou asi 1-2 cm pod okraj. Vodu zahřejeme na 80 °C, teplotu pomůže zkontrolovat teploměr na zavařování. V takto horké vodě necháme sklenice vařit / sterilovat po dobu 30 minut.
Mezitím si připravíme na kuchyňskou linku suchou utěrku, složenou na dvě vrstvy. Sterilované sklenice s kečupem vyjmeme z hrnce pomocí zavařovacích kleští. Sklenice položíme na utěrku dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Takto vydrží zavařený kečup minimálně jeden rok.
Kdy sterilovat kečup? Pokud děláte dvě tři skleničky a víte, že jej brzy spotřebujete, kečup zavařovat nemusíte. Jestliže však připravujete kečup ve velkém, je sterilace nutností. Byla by škoda po nějaké době kečup otevřít a zjistit, že zkažený jen kvůli tomu, že jste z pohodlnosti poslední krok – sterilaci – vynechali.
➜ Šikovné rady
- Délka vaření kečupu záleží na množství vody v rajčatech. Vodnatá rajčata budou potřebovat mnohem déle času, než kečup zhoustne – klidně o hodinu, dvě víc. Plánujte čas a začněte kečup připravovat dopoledne!
- Máte rádi ostrý kečup? Přidejte do něj chilli, kari pastu nebo lžičku pálivé papriky.
- Další vhodné koření do kečupu je mletá skořice, tymián, česnek. Experimentujte a uvidíte, jaká kombinace koření vám bude nejlépe chutnat.
- K vaření kečupu jsem použila můj litinový hrnec o pr. 28 cm. Perfektně a rovnoměrně vede teplo, jsem velký fanda využívání litiny při vaření.
Otázky a odpovědi
Horký, čerstvě uvařený kečup nalitý do sklenic, obrácených dnem vzhůru, vydrží v lednici asi 6 měsíců. Do lednice se kečup ukládá, až zcela vychladne. Sterilovaný kečup má trvanlivost kolem 1 roku, můžete ho skladovat ve špajce, lednice není nutná.
Pokud je kečup při výrobě příliš řídký, vařte jej v hrnci bez poklice při mírné teplotě, dokud nezhoustne. Někdy to trvá 30 minut, jindy i 3 hodiny - záleží, kolik vody rajčata obsahují. Klasický domácí kečup se nezahušťuje přidáním škrobu.
Sklenice s horkým, uvařeným kečupem vložte do hrnce a zalijte vodou, která bude sahat asi 1 cm pod okraj sklenic. Vodu ohřejte na teplotu 80 °C (pomůže zavařovací teploměr) a sterilujte pod dobu 30 minut. Poté sklenice pomocí zavařovacích kleští vyjměte, položte na utěrku otočené víčkem dolů a nechte zcela vychladnout.
Další chutné recepty:

Domácí kečup s rajčaty
Suroviny
- 2 kg rajčata - vyzrálá
- 250 g jablka
- 250 g cibule
- 150 g cukr - moučkový nebo krupicový
- 120 ml bílý vinný ocet - nebo běžný lihový kvasný
- 1 lžíce sůl
- 3 bobkový list
- 10 ks nové koření - kuličky
- 15 ks pepř - černý celý
- 1 lžíce sladká mletá paprika
Instrukce
- Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kusy. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a pokrájejte na kusy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo.
- Připravte si velký hrnec s poklicí. Vložte do něj nakrájené suroviny, přidejte sůl, cukr a ocet včetně dalšího koření.
- Přikryjte hrnec poklicí a směs přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte při mírné teplotě 30 minut pod poklicí. Pak poklici odstraňte, stáhněte teplotu a nechte mírně probublávat další 3 hodiny, nemíchejte.
- Povařenou směs přepasírujte přes řidší síto (takové, přes které neprojdou rajčatová zrníčka), vždy po cca 2 naběračkách. V sítu zbydou slupky a semínka od rajčat, zbytky koření. Vždy je vyhoďte do koše, než do síta nalijete novou směs na pasírování.
- Propasírovaný kečup vraťte do hrnce a vařte při mírné teplotě, dokud nezhoustne. Doba varu bude záležet na obsahu tekutiny v rajčatech. Já jsem vařila další hodinu a půl.
- Mezitím si připravte sklenice s víčky. Sama jsem je umyla v myčce, při použití byly ještě horké.
- Zhoustlý kečup nalijte opatrně do připravených sklenic, řádně zavíčkujte. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu jsem připravila přesně 3 sklenice kečupu o objemu 370 ml.
- STERILACE: Pokud připravujete větší množství kečupu, doporučuji jej sterilovat / zavařit po dobu 30 minut při teplotě 80 °C.
- Délka vaření kečupu záleží na množství vody v rajčatech. Vodnatá rajčata budou potřebovat mnohem déle času, než kečup zhoustne – klidně o hodinu, dvě víc. Plánujte čas a začněte kečup připravovat dopoledne!
- Máte rádi ostrý kečup? Přidejte do něj chilli, kari pastu nebo lžičku pálivé papriky. Další vhodné koření do kečupu je mletá skořice, tymián, česnek.
- ZAHUŠTĚNÍ KEČUPU: Jediný způsob, jak kečup zahustit, spočívá v odpaření neboli redukci tekutiny. Vařte přepasírovaný kečup při mírné teplotě bez poklice, dokud kečup nedosáhne požadované konzistence. Pokud rajčata obsahují hodně vody, může trvat hodinu až dvě, než kečup dostatečně zhoustne.
- TRVANLIVOST: Nezavařený kečup vydrží asi půl roku, sterilovaný kečup jeden rok.
- Množství kalorií je počítáno na 100 g kečupu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Ivča
Dneska jsem zkoušela váš recept na domácí kečup a za mě teda bomba opravdu chutná jako kečup. Jen kdyby toho bylo víc 😁🤗 🔝🔝za mě top recept děkuji ❤️
Petra Kupská
Ivčo, děkuji za tak krásný komentář a moc mě těší, že kečup sklidil úspěch! Mě čeká asi deset kilo rajčat v nejbližších dnech, kečup to jistí 🙂
Markéta Horáková
kečup je luxusní, jiný už vařit nebudu:)🍀✌
Petra Kupská
Moc díky za tak milý komentář, Markéto!
Romana
Dobrý den,
Dneska budu zkoušet vás recept na kečup. Moje děti by dávali kečup i do polévky 🤣, kdyby mohli 🤭🤣,takže se teď na to chystám. A dám Vám vědět. Děkuji a hezký den Romana
Petra Kupská
Romano, děkuji za komentář, určitě dejte vědět, jak se kečup povedl! Není nad domácí, a jinak vašim dětem rozumím 🙂
Eva Čechová
Zrovna jsem kečup nalila do sklenic.Tak uvidím,jak bude chutnat.Má krásnou barvu.
Petra Kupská
Evi děkuji za komentář. Věřím, že kečup bude chutnat!
Aninka
No paráda, zrovna přemýšlím, co s rajčaty. I přes ošklivé počasí se letos zase urodilo, takže vyzkouším. U nás má rád kečup syn, dává ho všude, nejenom k párkům.
Petra Kupská
Zkuste, tenhle domácí kečup chutná moc dobře, u nás má úspěch a já jsem tak vyřešila nadbytečnou úrodu rajčat, co jsem sklidila.