Křupavé krutonky z chleba nebo rohlíků jsou nezbytným doprovodem klasických českých polévek – hráškové, čočkové nebo česnečky. Mám pro vás jednoduchý a rychlý recept, s jehož pomocí si snadno připravíte krutony doma!

❔ O receptu
Chlebové krutony se připravují ze staršího pečiva, buď chleba nebo rohlíků. Oproti čerstvému se pečivo staré 2-3 dny nebude tolik drobit a osmažené zůstane po přidání do polévky déle pevnější.
Krutony se dají usmažit na pánvi nebo upéct v troubě. K pečivu se přidává trochu másla, které krutonky provoní a jejich kůrčička bude hezky křupavá.
Tip: Připravíte-li krutony z pečiva nakrájeného nadrobno (kostičky o hraně cca 0,5 cm), směle je použijte do zeleninového salátu!
? Suroviny

- Rohlíky nebo chléb; ideálně 2-3 dny starý. Vezměte si k ruce pečivo, které vám doma zbyde – krutonky jsou mimochodem skvělý způsob, jak zabránit plýtvání starého chleba. Krutonky budou chutnat jak z klasických bílých rohlíků, tak celozrnných. U toustového chleba pozor, ten je opravdu dost měkký a krutonky z něho se rozpouští okamžitě, jakmile jich hrst vhodíte do horké polévky.
- Máslo; není potřeba moc, na jeden rohlík zhruba půl lžíce.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Pečivo nakrájejte na kostičky.
- V pánvi rozehřejte máslo a vhoďte do něj pečivo.
- Stáhněte teplotu a opékejte, až jsou krutonky zlatavé. Občas promíchejte.
? Podrobný fotopostup
KROK 1: Starší pečivo nakrájejte na kostičky velké asi 1 cm.

KROK 2: V pánvi rozpusťte máslo při střední teplotě a vhoďte do ní nakrájené pečivo.

KROK 3: Krátce zamíchejte a jakmile začne pečivo zlátnout, stáhněte teplotu na minimum. Krutonky opečte ze všech stran do křupava, míchejte vařečkou, aby se nepřipálily.

?️ Servírování
Krutony vhoďte do polévky, která je už připravená na stole. Nikoliv dřív, protože pečivo má snahu okamžitě natáhnout tekutinu z polévky. Leckdy netrvá dlouho a rozmočí se.
Dobrý nápad je položit krutonky v misce na stůl, aby se každý obsloužil podle svého.

? Šikovné tipy
- Krutony lze také upéct v troubě. Rozehřejte troubu na 150 °C, nechte v ní rozpustit máslo na plechu, přisypte nakrájené pečivo a promíchejte. Pečte do zezlátnutí, občas do krutonků hrábněte vařečkou.
- Pokud se vám nechce rozehřívat pánev ani troubu, nechte na kostičky pokrájené pečivo uschnout na plechu pod utěrkou. Pár dní to sice potrvá, ale zase bude mít připravenou zásobu, až budete příště dělat polévku.
- Zbylé krutony skladujte v uzavřené dóze, aby nenavlhly a nezplesnivěly. Osmažené na másle vám vydrží kratší dobu, zhruba týden. Volně usušené vydrží déle, nezapomínejte je však kontrolovat.
Vyzkoušejte také:
- Segedínský guláš – podle originálního maďarského receptu
- Jednoduchý šopský salát – klasika původem z Bulharska
Karta receptu

Domácí chlebové krutony na pánvi
Suroviny
- 1 rohlík - starší
- ½ lžíce máslo
Instrukce
- Starší pečivo nakrájejte na kostičky velké asi 1 cm.
- V pánvi rozpusťte máslo při střední teplotě a vhoďte do ní nakrájené pečivo.
- Krátce zamíchejte a jakmile začne pečivo zlátnout, stáhněte teplotu na minimum. Krutonky opečte ze všech stran do křupava, míchejte vařečkou, aby se nepřipálily.
Poznámky
- Z jednoho rohlíku dostanete zhruba 2-3 porce krutonků.
- Osmažené krutony vhoďte do polévky bezprostředně před konzumací, jinak se rozmočí.
- Krutony lze také upéct v troubě. Rozehřejte troubu na 150 °C, nechte v ní rozpustit máslo na plechu, přisypte nakrájené pečivo a promíchejte. Pečte do zezlátnutí, občas do krutonků hrábněte vařečkou.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Aťka
Já teda tyhle kostičky dělám v troubě, při nízké teplotě, nechávám je spíš sušit než péct. Mám z toho křupavoučké krutony, jsou opravdu vyschlé, skladuju je v látkovém pytlíku v suchu a na vzduchu. Tak mi nenavlhnou a dávám je jak do polévek, tak do salátu. Dík za recept jinak!
Petra Kupská
To je také dobrý tip, děkuji za něj! 🙂 Vyzkouším, protože s krutonky bojuju. Udělám polévku, do které by se osmažené pečivo hodilo a zapomenu ho udělat. A než krutonky opeču, bývá polévka obvykle snědená. Nasušené do zásoby jsou hned po ruce.