• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Slané pečivo

Domácí chlebové krutony

Dne: 5. 8. 2021 · Upraveno: 26. 9. 2021 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 4Sdílení

Křupavé krutonky z chleba nebo rohlíků jsou nezbytným doprovodem klasických českých polévek – hráškové, čočkové nebo česnečky. Mám pro vás jednoduchý a rychlý recept, s jehož pomocí si snadno připravíte krutony doma!

chlebové krutony
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Suroviny
? Podrobný fotopostup
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Domácí chlebové krutony na pánvi

❔ O receptu

Chlebové krutony se připravují ze staršího pečiva, buď chleba nebo rohlíků. Oproti čerstvému se pečivo staré 2-3 dny nebude tolik drobit a osmažené zůstane po přidání do polévky déle pevnější.

Krutony se dají usmažit na pánvi nebo upéct v troubě. K pečivu se přidává trochu másla, které krutonky provoní a jejich kůrčička bude hezky křupavá.

Tip: Připravíte-li krutony z pečiva nakrájeného nadrobno (kostičky o hraně cca 0,5 cm), směle je použijte do zeleninového salátu!

? Suroviny

suroviny na chlebové krutony
  • Rohlíky nebo chléb; ideálně 2-3 dny starý. Vezměte si k ruce pečivo, které vám doma zbyde – krutonky jsou mimochodem skvělý způsob, jak zabránit plýtvání starého chleba. Krutonky budou chutnat jak z klasických bílých rohlíků, tak celozrnných. U toustového chleba pozor, ten je opravdu dost měkký a krutonky z něho se rozpouští okamžitě, jakmile jich hrst vhodíte do horké polévky.
  • Máslo; není potřeba moc, na jeden rohlík zhruba půl lžíce.

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky.
  2. V pánvi rozehřejte máslo a vhoďte do něj pečivo.
  3. Stáhněte teplotu a opékejte, až jsou krutonky zlatavé. Občas promíchejte.

? Podrobný fotopostup

KROK 1: Starší pečivo nakrájejte na kostičky velké asi 1 cm.

příprava chlebových krutonů.

KROK 2: V pánvi rozpusťte máslo při střední teplotě a vhoďte do ní nakrájené pečivo.

smažení chlebových krutonů na pánvi.

KROK 3: Krátce zamíchejte a jakmile začne pečivo zlátnout, stáhněte teplotu na minimum. Krutonky opečte ze všech stran do křupava, míchejte vařečkou, aby se nepřipálily.

chlebové krutony smažené na pánvi

?️ Servírování

Krutony vhoďte do polévky, která je už připravená na stole. Nikoliv dřív, protože pečivo má snahu okamžitě natáhnout tekutinu z polévky. Leckdy netrvá dlouho a rozmočí se.

Dobrý nápad je položit krutonky v misce na stůl, aby se každý obsloužil podle svého.

hráškový krém servírovaný s chlebovými krutony

? Šikovné tipy

  • Krutony lze také upéct v troubě. Rozehřejte troubu na 150 °C, nechte v ní rozpustit máslo na plechu, přisypte nakrájené pečivo a promíchejte. Pečte do zezlátnutí, občas do krutonků hrábněte vařečkou.
  • Pokud se vám nechce rozehřívat pánev ani troubu, nechte na kostičky pokrájené pečivo uschnout na plechu pod utěrkou. Pár dní to sice potrvá, ale zase bude mít připravenou zásobu, až budete příště dělat polévku.
  • Zbylé krutony skladujte v uzavřené dóze, aby nenavlhly a nezplesnivěly. Osmažené na másle vám vydrží kratší dobu, zhruba týden. Volně usušené vydrží déle, nezapomínejte je však kontrolovat.

Vyzkoušejte také:

  • Segedínský guláš – podle originálního maďarského receptu
  • Jednoduchý šopský salát – klasika původem z Bulharska

Karta receptu

chlebové krutony recept

Domácí chlebové krutony na pánvi

Petra Kupská
Křupavé krutonky z chleba nebo rohlíků jsou nezbytným doprovodem klasických českých polévek – hráškové, čočkové nebo česnečky. Mám pro vás jednoduchý a rychlý recept, s jehož pomocí si snadno připravíte krutony doma!
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 5 mins
Vaření / Pečení 10 mins
Čas celkem 15 mins
Chod Slané pečivo
Kuchyně Česká
Porce 2
Kalorie 140 kcal

Suroviny 

  • 1 rohlík - starší
  • ½ lžíce máslo

Instrukce 

  • Starší pečivo nakrájejte na kostičky velké asi 1 cm.
  • V pánvi rozpusťte máslo při střední teplotě a vhoďte do ní nakrájené pečivo.
  • Krátce zamíchejte a jakmile začne pečivo zlátnout, stáhněte teplotu na minimum. Krutonky opečte ze všech stran do křupava, míchejte vařečkou, aby se nepřipálily.

Poznámky

  • Z jednoho rohlíku dostanete zhruba 2-3 porce krutonků.
  • Osmažené krutony vhoďte do polévky bezprostředně před konzumací, jinak se rozmočí.
  • Krutony lze také upéct v troubě. Rozehřejte troubu na 150 °C, nechte v ní rozpustit máslo na plechu, přisypte nakrájené pečivo a promíchejte. Pečte do zezlátnutí, občas do krutonků hrábněte vařečkou.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 140kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 4Sdílení

Další recepty:

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Bramborový bác
  • Tradiční zelňáky v troubě
  • Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru

Reader Interactions

Comments

  1. Aťka

    06 srpna, 2021 at 12:25 pm

    5 stars
    Já teda tyhle kostičky dělám v troubě, při nízké teplotě, nechávám je spíš sušit než péct. Mám z toho křupavoučké krutony, jsou opravdu vyschlé, skladuju je v látkovém pytlíku v suchu a na vzduchu. Tak mi nenavlhnou a dávám je jak do polévek, tak do salátu. Dík za recept jinak!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      06 srpna, 2021 at 5:11 pm

      To je také dobrý tip, děkuji za něj! 🙂 Vyzkouším, protože s krutonky bojuju. Udělám polévku, do které by se osmažené pečivo hodilo a zapomenu ho udělat. A než krutonky opeču, bývá polévka obvykle snědená. Nasušené do zásoby jsou hned po ruce.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT