Dršťkovka je jedna z klasických hospodských polévek, řádně kořeněná, hustá, podávaná s poctivým krajícem čerstvého chleba. Tohle je můj osvědčený, rychlý recept na dršťkovou polévku, připravovanou z předvařených drštěk.

Tuhle polévku mám ráda odmala. Možná proto, že táta byl ostřílený mariášník a v hospodě U Kulaté báby, jen kousek od našeho baráku, byl jako doma.
Když jsem se za ním stavovala, často mi kupoval polívku, a dršťkovku tam uměli opravdu výbornou. S křupavým rohlíkem, to jsou moje vzpomínky na dětství!
MŮJ TIP: Pro ty, kdo vnitřnosti nemusí, mám dobrou zprávu: uvařte si falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné!
➜ Co jsou dršťky
Dršťky jsou vyprané hovězí předžaludky, nakrájené na kousky, určené pro další úpravu v kuchyni. Svalovina je z jedné strany hladká, z druhé má texturu podle typu předžaludku (bachor, čepec, kniha).
Dršťky charakterizuje jemná chuť, nejčastěji se v české kuchyni používají při přípravě tradiční dršťkové polévky.
➜ Suroviny

K přípravě domácí dršťkovky potřebujete:
- Předvařené hovězí dršťky; dají se koupit v prodejně masných výrobků čerstvé, vakuované nebo mražené. Předvařené dršťky značně ulehčí a zrychlí přípravu polévky.
- Vepřové sádlo; lze nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem
- Cibule; obyčejná kuchyňská
- Česnek
- Hladká mouka; na zahuštění polévky
- Sladká mletá paprika; mám ráda papriku maďarského typu, přijde mi příjemně aromatická. Dělá ji například česká Vitana.
- Sušená majoránka
- Hovězí vývar; pro více chuti. Používám od Knorru Bohatý hovězí vývar.
- Sůl; množství dle potřeby
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Rychlý postup:
- Předvařené dršťky nakrájejte na proužky asi 2,5 cm dlouhé.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Oloupaný česnek utřete.
- V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli v něm osmažte.
- Stáhněte teplotu a přidejte mouku a papriku. Restujte asi půl minuty.
- Postupně přidávejte vývar. Dobře prošlehejte, aby se netvořily hrudky.
- Přidejte česnek a dršťky.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a mírně vařte 25 minut.
- Dršťkovou polévku ochuťte sušenou majoránkou, osolte a podávejte.
➜ Jak udělat dršťkovou polévku (fotopostup)
KROK 1: Dršťky nakrájejte na proužky silné asi 1 cm a dlouhé kolem 2,5 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Z česneku stáhněte slupku a utřete nebo prolisujte.
KROK 2: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte na vyšší střední teplotu vepřové sádlo. Přisypte cibuli a za stálého míchání ji smažte, až začne zlátnout.

KROK 3: Stáhněte teplotu na třetinu a přisypte mouku. Restujte půl minuty, míchejte.

KROK 4: Přisypte papriku a opět půl minuty restujte. Ne déle, paprika by se mohla připálit a zhořknout.

Přidání vývaru do polévky
KROK 5: Nyní odstraňte hrnec od zdroje tepla. Přilijte hrnek vlažného vývaru a ruční metličkou dobře prošlehejte. Poté přidejte další hrnek a opět prošlehejte. Nyní vraťte hrnec na sporák a dolijte zbytek vývaru.

TIP: Na dně hrnce máte cibuli osmaženou v tuku s moukou. Postupné přidávání vlažného vývaru a důkladné prošlehání zabrání tvorbě hrudek. Získáte tak hladkou cibulovou jíšku, kterou následně rozředíte přidáním zbytku tekutiny.
KROK 6: Do polévky přidejte nakrájené dršťky a utřený česnek. Přiveďte k varu, poté stáhněte na minimum a nechte polévku pod pokličkou 25 minut probublávat.


TIP: Občas promíchejte, protože mouka má tu tendenci se usazovat ke dnu hrnce, připalovat se a tvořit hrudky.
KROK 7: Nakonec dršťkovku ochuťte sušenou majoránkou (promněte ji nejprve mezi prsty, než ji do polévky přidáte), osolte dle chuti a podávejte.

➜ Servírování
Dršťkovou polévku podávejte jako samostaný chod, třeba jako svačinovou polévku (odvážnější i jako ranní polévku). Zakousněte k ní čerstvé pečivo; krajíc chleba, křupavý rohlík nebo měkoučkou housku.
Dršťkovka bez pečiva může tvořit také první chod oběda.
Pro hezčí prezentaci na talíři posypte polévku nadrobno nakrájenou petrželovou natí.

➜ Užitečné tipy
- Chcete poctivou hospodskou dršťkovku? Přidejte do ní kromě sladké papriky také lžičku papriky pálivé!
- Polévkový hrnec: Polévky vařím nejčastěji v litině, mám tenhle materiál moc ráda. Pro přípravu polévky podle základního receptu jsem použila litinový hrnec o pr. 20 cm a objemu kolem dvou litrů. V pohodě vystačí na 4-6 porcí.
- Neseženete-li předvařené dršťky, ale jen čerstvé, budete je muset několikrát důkladně proprat ve vodě a uvařit, abyste odstranili zbytky potravy ze stěn žaludků. Při vaření drštěk je to doma docela cítit, nezapomeňte proto zapnout digestoř na plný výkon!
Další české polévky:

Dršťková polévka z předvařených drštěk
Suroviny
- 300 g hovězí dršťky - předvařené
- 2 ks cibule
- 2 lžíce vepřové sádlo
- 40 g hladká mouka
- 1 lžíce sladká paprika
- 1,2 litr hovězí vývar
- 3 stroužek česnek
- ½ lžíce sušená majoránka
- sůl - dle chuti
Instrukce
- Dršťky nakrájejte na proužky silné asi 1 cm a dlouhé kolem 2,5 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Z česneku stáhněte slupku a utřete nebo prolisujte.
- V hrnci se silnějším dnem rozehřejte na vyšší střední teplotu vepřové sádlo. Přisypte cibuli a za stálého míchání ji smažte, až začne zlátnout.
- Stáhněte teplotu na třetinu a přisypte mouku. Restujte půl minuty, míchejte.
- Přisypte papriku a opět půl minuty restujte. Ne déle, paprika by se mohla připálit a zhořknout.
- Nyní odstraňte hrnec od zdroje tepla. Přilijte hrnek vlažného vývaru a ruční metličkou dobře prošlehejte. Poté přidejte další hrnek a opět prošlehejte. Nyní vraťte hrnec na sporák a dolijte zbytek vývaru.
- Do polévky přidejte nakrájené dršťky a utřený česnek. Přiveďte k varu, poté stáhněte na minimum a nechte polévku pod pokličkou 25 minut probublávat.
- Nakonec dršťkovku ochuťte sušenou majoránkou (promněte ji nejprve mezi prsty, než ji do polévky přidáte), osolte dle chuti a podávejte.
Poznámky
- Vystačí na 4-6 porcí dršťkovky.
- SERVÍROVÁNÍ: Dršťkovou polévku podávejte jako samostaný chod, třeba jako svačinovou polévku (odvážnější i jako ranní polévku). Zakousněte k ní čerstvé pečivo; krajíc chleba, křupavý rohlík nebo měkoučkou housku.
- Pro hezčí prezentaci na talíři posypte polévku nadrobno nakrájenou petrželovou natí.
- Neseženete-li předvařené dršťky, ale jen čerstvé, budete je muset několikrát důkladně proprat ve vodě a uvařit, abyste odstranili zbytky potravy ze stěn žaludků. Při vaření drštěk je to doma docela cítit, nezapomeňte proto zapnout digestoř na plný výkon!
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu