Pokud máte rádi pikantní chuť dršťkové polévky, ale neholdujete samotným dršťkám, je tu pro vás tahle fantastická polévka z hlívy ústřičné. Zaručuji, že polévka z hlívy vás zahřeje na těle i na duši, a to nejenom v chladných měsících.

➜ O receptu
Polévka z hlívy je vydatná, bezmasá polévka, jejíž hlavní strukturu tvoří hlíva ústřičná, nakrájená na proužky. Polévka se vyznačuje kořeněnou chutí, k ochucení se používá kmín, sladká paprika, pepř a majoránka. Chutná skvěle jako svačinová polévka s krajícem chleba.
MŮJ TIP: Jste polévkový typ? Zkuste taky tuhle staročeskou česnečku!
➜ Co je hlíva ústřičná?
Hlíva ústřičná je jedlá houba, která roste v trsech na kmenech stromů. Kromě mnoha zdravotních benefitů se používá při přípravě pokrmů. Často slouží jako náhražka masa ve vegetariánské kuchyni. Hlívu lze koupit v obchodě s oddělením zeleniny, často balenou ve vaničce s plastovým krytím.
➜ Suroviny

Na domácí polévku z hlívy neboli falešnou dršťkovou, potřebujete následující ingredience:
- Hlíva ústřičná
- Cibule; klasická kuchyňská žlutá
- Česnek
- Sádlo; lze případně nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem
- Hladká mouka; na zahuštění
- Koření: drcený kmín, sladká červená paprika, mletý černý pepř, sušená majoránka, sůl
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Polévkový hrnec
Polévku jsem připravovala v litinovém hrnci s dobře padnoucí poklicí – s litinou mám v kuchyni ty nejlepší zkušenosti!
Budete-li polévku připravovat podle základního receptu, tzn. zhruba s litrem vody nebo vývaru, bude vám stačit hrnec o průměru 20 cm / objemu 2 litry.
➜ Jak udělat polévku z hlívy
Příprava zeleniny
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku sloupněte a utřete nebo prolisujte.
Příprava hlívy ústřičné
KROK 2: Z trsu oddělte jednotlivé hlívy a opláchněte je pod tekoucí vodou. Nechte okapat nebo je osušte papírovými ubrousky. Odřízněte tuhé konce nožek houby a zbytek nakrájejte na plátky asi půl centimetru silné.

Základ polévky
KROK 3: V polévkovém hrnci se silnějším dnem rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a hlívu a za stálého míchání restujte asi pět minut. Přisypte utřený česnek a promíchejte.
KROK 4: Teplotu stáhněte na třetinu. Přidejte sladkou papriku, drcený kmín a mouku. Míchejte a restujte půl minuty, ne však déle.

Dokončení polévky
KROK 5: Hrnec s orestovanou zeleninou a houbami stáhněte ze sporáku. Přilejte asi hrnek vlažného vývaru nebo vody a důkladně promíchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Přidejte další hrnek a opět promíchejte. Nakonec přilijte zbytek vývaru nebo vody, a ještě jednou zamíchejte.
KROK 6: Osolte a opepřete. Polévku vraťte na sporák, přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu na minimum a polévku nechte pod poklicí mírně probublávat 15 minut.

KROK 7: Nakonec přidejte majoránku a vařte další 2-3 minuty. Je-li potřeba, polévku dosolte a můžete podávat.
TIP: Majoránku před přidáním do polévky promněte mezi prsty. Uvolníte tak vonné silice a majoránka bude více aromatická.

➜ Servírování
Polévku z hlívy podávejte jako svačinovou polévku s krajícem čerstvého chleba nebo jiného pečiva – rohlíkem nebo houskou. Polévka také může tvořit první chod oběda.
Při servírování posypte polévku na talíři jemně nasekanou petrželí nebo lístky čerstvé majoránka.

➜ Užitečné tipy
- Máte rádi pikantnější polévku hospodského typu? Pak při přípravě polévky ke sladké paprice přidejte půl lžičky pálivé.
- Polévka z hlívy je zahuštěná cibulovou jíškou z trošky mouky. Na druhý den mírně zhoustne. Při ohřívání do ní zamíchejte lžíci vody.
- Zbylou polévku nechte zcela vychladit a uchovávejte v lednici. Tady vydrží asi čtyři dny.
Další tradiční české polévky:

Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
Suroviny
- 6 stroužek česnek
- 3 cibule
- 300 g hlíva ústřičná
- 2 lžíce sádlo - nebo slunečnicový / řepkový olej
- 3 lžička drcený kmín
- 1,5 lžíce sladká paprika
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 litr zeleninový vývar - nebo voda
- 1 lžička černý pepř - mletý
- 1 lžíce sušená majoránka
- sůl - dle potřeba
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku sloupněte a utřete nebo prolisujte.
- Z trsu oddělte jednotlivé hlívy a opláchněte je pod tekoucí vodou. Nechte okapat nebo je osušte papírovými ubrousky. Odřízněte tuhé konce nožek houby a zbytek nakrájejte na plátky asi půl centimetru silné.
- V polévkovém hrnci se silnějším dnem rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a hlívu a za stálého míchání restujte asi pět minut. Přisypte utřený česnek a promíchejte.
- Teplotu stáhněte na třetinu. Přidejte sladkou papriku, drcený kmín a mouku. Míchejte a restujte půl minuty, ne však déle.
- Hrnec s orestovanou zeleninou a houbami stáhněte ze sporáku. Přilejte asi hrnek vlažného vývaru nebo vody a důkladně promíchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Přidejte další hrnek a opět promíchejte. Nakonec přilijte zbytek vývaru nebo vody, a ještě jednou zamíchejte.
- Osolte a opepřete. Polévku vraťte na sporák, přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu na minimum a polévku nechte pod poklicí mírně probublávat 15 minut.
- Nakonec přidejte majoránku a vařte další 2-3 minuty. Je-li potřeba, polévku dosolte a můžete podávat.
Poznámky
- Vystačí na 4-6 porcí.
- Polévku z hlívy podávejte jako svačinovou polévku s krajícem čerstvého chleba nebo jiného pečiva – rohlíkem nebo houskou. Polévka také může tvořit první chod oběda.
- Při servírování posypte polévku na talíři jemně nasekanou petrželí nebo lístky čerstvé majoránka.
- Majoránku před přidáním do polévky promněte mezi prsty. Uvolníte tak vonné silice a majoránka bude více aromatická.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu