• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)

    Dne: 25. 9. 2023 · Aktualizováno: 26. 9. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 4Sdílení

    Pokud máte rádi pikantní chuť dršťkové polévky, ale neholdujete samotným dršťkám, je tu pro vás tahle fantastická polévka z hlívy ústřičné. Zaručuji, že polévka z hlívy vás zahřeje na těle i na duši, a to nejenom v chladných měsících.

    Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Co je hlíva ústřičná?
    ➜ Suroviny
    ➜ Polévkový hrnec
    ➜ Jak udělat polévku z hlívy
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)

    ➜ O receptu

    Polévka z hlívy je vydatná, bezmasá polévka, jejíž hlavní strukturu tvoří hlíva ústřičná, nakrájená na proužky. Polévka se vyznačuje kořeněnou chutí, k ochucení se používá kmín, sladká paprika, pepř a majoránka. Chutná skvěle jako svačinová polévka s krajícem chleba.

    MŮJ TIP: Jste polévkový typ? Zkuste taky tuhle staročeskou česnečku!

    ➜ Co je hlíva ústřičná?

    Hlíva ústřičná je jedlá houba, která roste v trsech na kmenech stromů. Kromě mnoha zdravotních benefitů se používá při přípravě pokrmů. Často slouží jako náhražka masa ve vegetariánské kuchyni. Hlívu lze koupit v obchodě s oddělením zeleniny, často balenou ve vaničce s plastovým krytím.

    ➜ Suroviny

    Ingredience na polévku z hlívy ústřičné, včetně popisků.

    Na domácí polévku z hlívy neboli falešnou dršťkovou, potřebujete následující ingredience:

    • Hlíva ústřičná
    • Cibule; klasická kuchyňská žlutá
    • Česnek
    • Sádlo; lze případně nahradit slunečnicovým nebo řepkovým olejem
    • Hladká mouka; na zahuštění
    • Koření: drcený kmín, sladká červená paprika, mletý černý pepř, sušená majoránka, sůl

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Polévkový hrnec

    Polévku jsem připravovala v litinovém hrnci s dobře padnoucí poklicí – s litinou mám v kuchyni ty nejlepší zkušenosti!

    Budete-li polévku připravovat podle základního receptu, tzn. zhruba s litrem vody nebo vývaru, bude vám stačit hrnec o průměru 20 cm / objemu 2 litry.

    ➜ Jak udělat polévku z hlívy

    Příprava zeleniny

    KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku sloupněte a utřete nebo prolisujte.

    Příprava hlívy ústřičné

    KROK 2: Z trsu oddělte jednotlivé hlívy a opláchněte je pod tekoucí vodou. Nechte okapat nebo je osušte papírovými ubrousky. Odřízněte tuhé konce nožek houby a zbytek nakrájejte na plátky asi půl centimetru silné.

    Krájená cibule, hlíva a utřený česnek. Na dřevěném prkénku.

    Základ polévky

    KROK 3: V polévkovém hrnci se silnějším dnem rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a hlívu a za stálého míchání restujte asi pět minut. Přisypte utřený česnek a promíchejte.

    KROK 4: Teplotu stáhněte na třetinu. Přidejte sladkou papriku, drcený kmín a mouku. Míchejte a restujte půl minuty, ne však déle.

    Ochucování hlívy ústřičné a nakrájené zeleniny paprikou a pepřem. Zasypáváno hladkou moukou. Zelenina a hlíva v hrnci s modrými uchy.

    Dokončení polévky

    KROK 5: Hrnec s orestovanou zeleninou a houbami stáhněte ze sporáku. Přilejte asi hrnek vlažného vývaru nebo vody a důkladně promíchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Přidejte další hrnek a opět promíchejte. Nakonec přilijte zbytek vývaru nebo vody, a ještě jednou zamíchejte.

    KROK 6: Osolte a opepřete. Polévku vraťte na sporák, přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu na minimum a polévku nechte pod poklicí mírně probublávat 15 minut.

    Ochucování polévky z hlívy drceným pepřem. Polévka v hrnci s modrými uchy, v polévce je dřevěná vařečka.

    KROK 7: Nakonec přidejte majoránku a vařte další 2-3 minuty. Je-li potřeba, polévku dosolte a můžete podávat.

    TIP: Majoránku před přidáním do polévky promněte mezi prsty. Uvolníte tak vonné silice a majoránka bude více aromatická.

    Ochucování polévky z hlívy sušenou majoránkou, rozemnutou mezi prsty.

    ➜ Servírování

    Polévku z hlívy podávejte jako svačinovou polévku s krajícem čerstvého chleba nebo jiného pečiva – rohlíkem nebo houskou. Polévka také může tvořit první chod oběda.

    Při servírování posypte polévku na talíři jemně nasekanou petrželí nebo lístky čerstvé majoránka.

    Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.

    ➜ Užitečné tipy

    • Máte rádi pikantnější polévku hospodského typu? Pak při přípravě polévky ke sladké paprice přidejte půl lžičky pálivé.
    • Polévka z hlívy je zahuštěná cibulovou jíškou z trošky mouky. Na druhý den mírně zhoustne. Při ohřívání do ní zamíchejte lžíci vody.
    • Zbylou polévku nechte zcela vychladit a uchovávejte v lednici. Tady vydrží asi čtyři dny.

    Další tradiční české polévky:

    • Valašská kyselica
    • Houbové kyselo z Podkrkonoší
    • Staročeská bramboračka s houbami
    Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.

    Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)

    Petra Kupská
    Pokud máte rádi pikantní chuť dršťkové polévky, ale neholdujete samotným dršťkám, je tu pro vás tahle fantastická polévka z hlívy ústřičné. Zaručuji, že polévka z hlívy vás zahřeje na těle i na duši, a to nejenom v chladných měsících.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Čas celkem 40 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 168 kcal

    Suroviny 

    • 6 stroužek česnek
    • 3 cibule
    • 300 g hlíva ústřičná
    • 2 lžíce sádlo - nebo slunečnicový / řepkový olej
    • 3 lžička drcený kmín
    • 1,5 lžíce sladká paprika
    • 2 lžíce hladká mouka
    • 1 litr zeleninový vývar - nebo voda
    • 1 lžička černý pepř - mletý
    • 1 lžíce sušená majoránka
    • sůl - dle potřeba

    Instrukce 

    • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužky česneku sloupněte a utřete nebo prolisujte.
    • Z trsu oddělte jednotlivé hlívy a opláchněte je pod tekoucí vodou. Nechte okapat nebo je osušte papírovými ubrousky. Odřízněte tuhé konce nožek houby a zbytek nakrájejte na plátky asi půl centimetru silné.
    • V polévkovém hrnci se silnějším dnem rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a hlívu a za stálého míchání restujte asi pět minut. Přisypte utřený česnek a promíchejte.
    • Teplotu stáhněte na třetinu. Přidejte sladkou papriku, drcený kmín a mouku. Míchejte a restujte půl minuty, ne však déle.
    • Hrnec s orestovanou zeleninou a houbami stáhněte ze sporáku. Přilejte asi hrnek vlažného vývaru nebo vody a důkladně promíchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek. Přidejte další hrnek a opět promíchejte. Nakonec přilijte zbytek vývaru nebo vody, a ještě jednou zamíchejte.
    • Osolte a opepřete. Polévku vraťte na sporák, přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu na minimum a polévku nechte pod poklicí mírně probublávat 15 minut.
    • Nakonec přidejte majoránku a vařte další 2-3 minuty. Je-li potřeba, polévku dosolte a můžete podávat.

    Poznámky

    • Vystačí na 4-6 porcí.
    • Polévku z hlívy podávejte jako svačinovou polévku s krajícem čerstvého chleba nebo jiného pečiva – rohlíkem nebo houskou. Polévka také může tvořit první chod oběda.
    • Při servírování posypte polévku na talíři jemně nasekanou petrželí nebo lístky čerstvé majoránka.
    • Majoránku před přidáním do polévky promněte mezi prsty. Uvolníte tak vonné silice a majoránka bude více aromatická.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 168kcalSacharidy: 23gBílkoviny: 5gTuky: 8g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recept s houbami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 4Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Bílá houbová polévka kyselá.
      Houbová polévka se smetanou

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT