• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Guláše

Nejlepší segedínský guláš

Dne: 3. 8. 2021 · Upraveno: 4. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 9Sdílení

Navinulá chuť a šťavnaté kousky vepřového masa, které se rozpadá, jen do něj zaboříte vidličku. K tomu dostatečně plátků nadýchaného houskového knedlíku a můžete se těšit na skvělý gurmánský zážitek. Pohodlně se usaďte ke stolu, podává se segedínský guláš!

segedínský guláš
Obsah skrýt
➜ Původ guláše
➜ Suroviny
➜ Podrobný fotopostup
➜ Servírování
➜ Kuchyňské vybavení
➜ Šikovné tipy
Nejlepší segedínský guláš

Klasický segedínský guláš se připravuje z prorostlejšího vepřového, obvykle z plecka nebo ramínka.

Nezbytnou surovinu představuje kysané zelí, které dodá segedínu nakyslou chuť. Guláš se zjemňuje zakysanou smetanou, ochucuje sladkou paprikou a drceným kmínem.

TIP: Pokud máte rádi klasiku, zkuste recept na tradiční hovězí guláš (chutná božsky!)

➜ Původ guláše

Originální recept na segedínský guláš pochází z Maďarska; je to jeden z nejlepších pokrmů, který jsme my Češi adoptovali do české kuchyně.

Název napovídá, že kolébkou tohoto guláše je město Szeged. Existuje však další domněnka, podle které dal guláši jméno maďarský spisovatel, žurnalista a básník József Székely.

TIP: Maďarsky se segedínský guláš řekne Székely gulyás.

➜ Suroviny

suroviny na segedínský guláš

Na přípravu segedínského guláše budeme potřebovat:

  • Vepřové plecko; bez kosti. Jinými slovy se plecku říká ramínko, patří mezi masa s vyšším obsahem tuku, ideální pro pomalé dušení. Nic také nezkazíte, když na segeďák vezmete krkovičku.
  • Anglická slanina; pro lepší chuť guláše
  • Cibule; klasická kuchyňská, oloupaná a nasekaná najemno
  • Kysané zelí; v sáčku nebo ve sklenici
  • Stroužek česneku; oloupaný a utřený nebo prolisovaný
  • Sádlo; případně stolní olej (slunečnicový, řepkový)
  • Kmín; drcený
  • Sladká paprika; mletá
  • Mouka; k zahuštění guláše
  • Zakysaná smetana; s obsahem tuku kolem 15 %
  • Sůl
  • Voda; nebo vývar pro ještě větší chuť segedínu

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. V hrnci na sádle orestujte slaninu, dejte stranou.
  2. Do hrnce vsypte kmín a cibuli, nechte zesklovatět.
  3. Přidejte vepřové maso nakrájené na kostky, zprudka opečte.
  4. Zasypte paprikou, utřeným česnekem. Přilijte vodu, zamíchejte a nechte pod poklicí mírně dusit 30 minut.
  5. Přidejte kysané zelí a restovanou slaninu, duste guláš dalších 30 minut.
  6. Nakonec do segedínu vlijte zakysanou smetanu, zamíchejte a dochuťte.

➜ Podrobný fotopostup

Než začnete vařit: Nakrájejte vepřové maso na kostky o velikosti asi 2-3 cm velké. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Prolisujte nebo utřete oloupaný česnek. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 0,5 cm. Sceďte kysané zelí, ale neoplachujte ho. Zelí pokrájejte na sousta, která se vejdou do úst.

KROK 1: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě polovinu sádla. Přidejte kostičky slaniny a restujte 4-5 minut, míchejte. Osmaženou slaninou vyndejte pomocí děrované lžíce a položte stranou na talířek.

smažení slaniny v hrnci

KROK 2: V tom samém hrnci rozehřejte zbytek sádla, přisypte drcený kmín. Zamíchejte. Přidejte pokrájenou cibuli a restujte do zlatova.

příprava segedínského guláše v hrnci
restování cibule na guláš

KROK 3: Zvyšte teplotu, přihoďte kostky masa a zprudka asi 3 minuty opékejte, míchejte.

restování vepřových kostek v hrnci.

KROK 4: Stáhněte teplotu, zasypte paprikou. Přidejte utřený česnek. Za stálého míchání restujte 1 minutu.

přisypání sladké papriky a česneku ke kostkám guláše

Přisypte mouku a restujte další 1 minutu, nezapomeňte míchat.

zahušťování guláše moukou

KROK 5: Nyní základ na segedín osolte, přilijte vodu nebo vývar tak, že jsou kostky masa ponořené, ale ne více. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte dusit asi 30 minut.

přilévání vývaru ke guláši

KROK 6: Nastal čas přidat osmaženou slaninu a kysané zelí. Nechte pod pokličkou pomalu vařit dalších 30 minut nebo než je maso měkké. Čas od času míchejte.

přidání kysaného zelí a slaniny k segedínskému guláši - příprava.

KROK 7: Sundejte hrnec s gulášem z plotny, vmíchejte zakysanou smetanu, rozmíchejte. Dále už nevařte.

přidání smetany do segeďáku.

Je-li třeba, dochuťte solí a máte hotovo!

hotový segedínský guláš

➜ Servírování

Segedínský guláš se podává s plátky kynutého houskového knedlíku. Nejprve po obvodu talíře naaranžujte knedlíky, vedle opatrně vyklopte naběračku guláše, zčásti jím přelijte knedlíky.

klasický segedínský guláš s knedlíkem

➜ Kuchyňské vybavení

Pomalu dušené guláše dělám v litinovém hrnci s dobře padnoucí pokličkou. Pro čtyřčlennou rodinu stačí hrnec o průměru 24 cm. Litina je vhodná na všechny typy ohřevu včetně indukce, ale také pro dušení masa v troubě.

Pro přípravu segedínu je dále skvělý pomalý hrnec nebo papiňák. V papiňáku (tlakovém hrnci) musíte úměrně zkrátit dobu vaření, guláš je hotový zhruba za polovinu času než v hrnci klasickém.

➜ Šikovné tipy

  • Tradiční segedínský guláš se dělá z vepřového masa, nikoliv hovězího. Zkusit můžete také rychlou variantu z masa kuřecího nebo krůtího. Pak však přidejte kysané zelí už zpočátku; drůbeží maso je hotové dřív než vepřové.
  • Do segedínského guláše se zásadně přidává zelí kysané, nikoliv sterilované.
  • Stejně jako jiné guláše, také segedín chutná nejlépe na druhý den, kdy se rozleží.

Další chutné recepty:

  • Vídeňský guláš – recept, který mám od rodilé Vídeňačky
  • Vepřový guláš – rychlý a jednoduchý, přitom poctivý
  • Dušené zelí – z čerstvé hlávky
segedínský guláš recept

Nejlepší segedínský guláš

Petra Kupská
Segedínský guláš z vepřového masa a s kysaným zelím, zjemněný smetanou. Nejlépe podávaný s houskovým knedlíkem, segedín představuje božský gurmánký zážitek!
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 1 hr
Čas celkem 1 hr 30 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 530 kcal

Suroviny 

  • 750 g vepřové plecko - neboli ramínko, případně krkovice
  • 100 g anglická slanina - v celku
  • 3 cibule - střední
  • 300 g kysané zelí
  • 1 stroužek česnek
  • 1 lžíce sádlo - nebo stolní olej typu slunečnicový, řepkový
  • 1 lžička kmín - drcený
  • 1 lžíce sladká mletá paprika
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 750 ml voda - nebo vývar
  • 200 g zakysaná smetana - asi 15 % obsah tuku
  • 1 lžička sůl

Instrukce 

  • Než začnete vařit: Nakrájejte vepřové maso na kostky o velikosti asi 2-3 cm velké. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Prolisujte nebo utřete oloupaný česnek. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 0,5 cm. Sceďte kysané zelí, ale neoplachujte ho. Zelí pokrájejte na sousta, která se vejdou do úst.
  • V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě polovinu sádla. Přidejte kostičky slaniny a restujte 4-5 minut, míchejte. Osmaženou slaninou vyndejte pomocí děrované lžíce a položte stranou na talířek.
  • V tom samém hrnci rozehřejte zbytek sádla, přisypte drcený kmín. Zamíchejte. Přidejte pokrájenou cibuli a restujte do zlatova.
  • Zvyšte teplotu, přihoďte kostky masa a zprudka asi 3 minuty opékejte, míchejte.
  • Stáhněte teplotu, zasypte paprikou. Přidejte utřený česnek. Za stálého míchání restujte 1 minutu.
  • Přisypte mouku a restujte další 1 minutu, nezapomeňte míchat.
  • Nyní základ na segedín osolte, přilijte vodu nebo vývar tak, že jsou kostky masa ponořené, ale ne více. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte dusit asi 30 minut.
  • Nastal čas přidat osmaženou slaninu a kysané zelí. Nechte pod pokličkou pomalu vařit dalších 30 minut nebo než je maso měkké. Čas od času míchejte.
  • Sundejte hrnec s gulášem z plotny, vmíchejte zakysanou smetanu, rozmíchejte. Dále už nevařte.
  • Je-li třeba, dochuťte solí a máte hotovo!

Poznámky

  • Ze 750 g vepřového připravíte segedín zhruba pro 3-4 porce.
  • Tradiční segedínský guláš se dělá z vepřového masa, nikoliv hovězího. Zkusit můžete také maso drůbeží nebo krůtí, pak však přidejte kysané zelí už zpočátku; drůbeží maso je hotové dřív než vepřové.
  • Do segedínského guláše se zásadně přidává zelí kysané, nikoliv sterilované.
  • Stejně jako jiné guláše, segedín chutná nejlépe na druhý den, kdy se rozleží.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 530kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty z masa, Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 9Sdílení

Další recepty:

  • Tradiční buřtguláš ze špekáčků
  • Vepřový guláš z kýty
  • Nejlepší hovězí guláš
  • Pravý vídeňský guláš

Reader Interactions

Comments

  1. Jitka

    04 srpna, 2021 at 6:25 pm

    5 stars
    Dobrý tip na oběd! O víkendu vyzkouším. Mě táta jakou malou bral na segedín do hospody, tam mi asi tenhle guláš chutnal nejvíc 🙂

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      04 srpna, 2021 at 7:11 pm

      Jakýkoliv hospodský guláš, tedy i segedínský, chutná nejvíc, když je spojený se vzpomínkami na dětství a na někoho, kdo jej pro nás připravil (nebo vzal do hospody ;). Věřím, že tento recept u tebe také obstojí. Dej mi pak vědět, jak dopadl!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT