• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Guláše

    Nejlepší segedínský guláš

    Dne: 3. 8. 2021 · Aktualizováno: 4. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 11Sdílení

    Navinulá chuť a šťavnaté kousky vepřového masa, které se rozpadá, jen do něj zaboříte vidličku. K tomu dostatečně plátků nadýchaného houskového knedlíku a můžete se těšit na skvělý gurmánský zážitek. Pohodlně se usaďte ke stolu, podává se segedínský guláš!

    segedínský guláš
    Obsah skrýt
    ➜ Původ guláše
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný fotopostup
    ➜ Servírování
    ➜ Kuchyňské vybavení
    ➜ Šikovné tipy
    Nejlepší segedínský guláš

    Klasický segedínský guláš se připravuje z prorostlejšího vepřového, obvykle z plecka nebo ramínka.

    Nezbytnou surovinu představuje kysané zelí, které dodá segedínu nakyslou chuť. Guláš se zjemňuje zakysanou smetanou, ochucuje sladkou paprikou a drceným kmínem.

    TIP: Pokud máte rádi klasiku, zkuste recept na tradiční hovězí guláš (chutná božsky!)

    ➜ Původ guláše

    Originální recept na segedínský guláš pochází z Maďarska; je to jeden z nejlepších pokrmů, který jsme my Češi adoptovali do české kuchyně.

    Název napovídá, že kolébkou tohoto guláše je město Szeged. Existuje však další domněnka, podle které dal guláši jméno maďarský spisovatel, žurnalista a básník József Székely.

    TIP: Maďarsky se segedínský guláš řekne Székely gulyás.

    ➜ Suroviny

    suroviny na segedínský guláš

    Na přípravu segedínského guláše budeme potřebovat:

    • Vepřové plecko; bez kosti. Jinými slovy se plecku říká ramínko, patří mezi masa s vyšším obsahem tuku, ideální pro pomalé dušení. Nic také nezkazíte, když na segeďák vezmete krkovičku.
    • Anglická slanina; pro lepší chuť guláše
    • Cibule; klasická kuchyňská, oloupaná a nasekaná najemno
    • Kysané zelí; v sáčku nebo ve sklenici
    • Stroužek česneku; oloupaný a utřený nebo prolisovaný
    • Sádlo; případně stolní olej (slunečnicový, řepkový)
    • Kmín; drcený
    • Sladká paprika; mletá
    • Mouka; k zahuštění guláše
    • Zakysaná smetana; s obsahem tuku kolem 15 %
    • Sůl
    • Voda; nebo vývar pro ještě větší chuť segedínu

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. V hrnci na sádle orestujte slaninu, dejte stranou.
    2. Do hrnce vsypte kmín a cibuli, nechte zesklovatět.
    3. Přidejte vepřové maso nakrájené na kostky, zprudka opečte.
    4. Zasypte paprikou, utřeným česnekem. Přilijte vodu, zamíchejte a nechte pod poklicí mírně dusit 30 minut.
    5. Přidejte kysané zelí a restovanou slaninu, duste guláš dalších 30 minut.
    6. Nakonec do segedínu vlijte zakysanou smetanu, zamíchejte a dochuťte.

    ➜ Podrobný fotopostup

    Než začnete vařit: Nakrájejte vepřové maso na kostky o velikosti asi 2-3 cm velké. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Prolisujte nebo utřete oloupaný česnek. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 0,5 cm. Sceďte kysané zelí, ale neoplachujte ho. Zelí pokrájejte na sousta, která se vejdou do úst.

    KROK 1: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě polovinu sádla. Přidejte kostičky slaniny a restujte 4-5 minut, míchejte. Osmaženou slaninou vyndejte pomocí děrované lžíce a položte stranou na talířek.

    smažení slaniny v hrnci

    KROK 2: V tom samém hrnci rozehřejte zbytek sádla, přisypte drcený kmín. Zamíchejte. Přidejte pokrájenou cibuli a restujte do zlatova.

    příprava segedínského guláše v hrnci
    restování cibule na guláš

    KROK 3: Zvyšte teplotu, přihoďte kostky masa a zprudka asi 3 minuty opékejte, míchejte.

    restování vepřových kostek v hrnci.

    KROK 4: Stáhněte teplotu, zasypte paprikou. Přidejte utřený česnek. Za stálého míchání restujte 1 minutu.

    přisypání sladké papriky a česneku ke kostkám guláše

    Přisypte mouku a restujte další 1 minutu, nezapomeňte míchat.

    zahušťování guláše moukou

    KROK 5: Nyní základ na segedín osolte, přilijte vodu nebo vývar tak, že jsou kostky masa ponořené, ale ne více. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte dusit asi 30 minut.

    přilévání vývaru ke guláši

    KROK 6: Nastal čas přidat osmaženou slaninu a kysané zelí. Nechte pod pokličkou pomalu vařit dalších 30 minut nebo než je maso měkké. Čas od času míchejte.

    přidání kysaného zelí a slaniny k segedínskému guláši - příprava.

    KROK 7: Sundejte hrnec s gulášem z plotny, vmíchejte zakysanou smetanu, rozmíchejte. Dále už nevařte.

    přidání smetany do segeďáku.

    Je-li třeba, dochuťte solí a máte hotovo!

    hotový segedínský guláš

    ➜ Servírování

    Segedínský guláš se podává s plátky kynutého houskového knedlíku. Nejprve po obvodu talíře naaranžujte knedlíky, vedle opatrně vyklopte naběračku guláše, zčásti jím přelijte knedlíky.

    klasický segedínský guláš s knedlíkem

    ➜ Kuchyňské vybavení

    Pomalu dušené guláše dělám v litinovém hrnci s dobře padnoucí pokličkou. Pro čtyřčlennou rodinu stačí hrnec o průměru 24 cm. Litina je vhodná na všechny typy ohřevu včetně indukce, ale také pro dušení masa v troubě.

    Pro přípravu segedínu je dále skvělý pomalý hrnec nebo papiňák. V papiňáku (tlakovém hrnci) musíte úměrně zkrátit dobu vaření, guláš je hotový zhruba za polovinu času než v hrnci klasickém.

    ➜ Šikovné tipy

    • Tradiční segedínský guláš se dělá z vepřového masa, nikoliv hovězího. Zkusit můžete také rychlou variantu z masa kuřecího nebo krůtího. Pak však přidejte kysané zelí už zpočátku; drůbeží maso je hotové dřív než vepřové.
    • Do segedínského guláše se zásadně přidává zelí kysané, nikoliv sterilované.
    • Stejně jako jiné guláše, také segedín chutná nejlépe na druhý den, kdy se rozleží.

    Další chutné recepty:

    • Vídeňský guláš – recept, který mám od rodilé Vídeňačky
    • Vepřový guláš – rychlý a jednoduchý, přitom poctivý
    • Dušené zelí – z čerstvé hlávky
    segedínský guláš recept

    Nejlepší segedínský guláš

    Petra Kupská
    Segedínský guláš z vepřového masa a s kysaným zelím, zjemněný smetanou. Nejlépe podávaný s houskovým knedlíkem, segedín představuje božský gurmánký zážitek!
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 1 hour hr
    Čas celkem 1 hour hr 30 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 530 kcal

    Suroviny 

    • 750 g vepřové plecko - neboli ramínko, případně krkovice
    • 100 g anglická slanina - v celku
    • 3 cibule - střední
    • 300 g kysané zelí
    • 1 stroužek česnek
    • 1 lžíce sádlo - nebo stolní olej typu slunečnicový, řepkový
    • 1 lžička kmín - drcený
    • 1 lžíce sladká mletá paprika
    • 1 lžíce hladká mouka
    • 750 ml voda - nebo vývar
    • 200 g zakysaná smetana - asi 15 % obsah tuku
    • 1 lžička sůl

    Instrukce 

    • Než začnete vařit: Nakrájejte vepřové maso na kostky o velikosti asi 2-3 cm velké. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Prolisujte nebo utřete oloupaný česnek. Slaninu nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 0,5 cm. Sceďte kysané zelí, ale neoplachujte ho. Zelí pokrájejte na sousta, která se vejdou do úst.
    • V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě polovinu sádla. Přidejte kostičky slaniny a restujte 4-5 minut, míchejte. Osmaženou slaninou vyndejte pomocí děrované lžíce a položte stranou na talířek.
    • V tom samém hrnci rozehřejte zbytek sádla, přisypte drcený kmín. Zamíchejte. Přidejte pokrájenou cibuli a restujte do zlatova.
    • Zvyšte teplotu, přihoďte kostky masa a zprudka asi 3 minuty opékejte, míchejte.
    • Stáhněte teplotu, zasypte paprikou. Přidejte utřený česnek. Za stálého míchání restujte 1 minutu.
    • Přisypte mouku a restujte další 1 minutu, nezapomeňte míchat.
    • Nyní základ na segedín osolte, přilijte vodu nebo vývar tak, že jsou kostky masa ponořené, ale ne více. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte dusit asi 30 minut.
    • Nastal čas přidat osmaženou slaninu a kysané zelí. Nechte pod pokličkou pomalu vařit dalších 30 minut nebo než je maso měkké. Čas od času míchejte.
    • Sundejte hrnec s gulášem z plotny, vmíchejte zakysanou smetanu, rozmíchejte. Dále už nevařte.
    • Je-li třeba, dochuťte solí a máte hotovo!

    Poznámky

    • Ze 750 g vepřového připravíte segedín zhruba pro 3-4 porce.
    • Tradiční segedínský guláš se dělá z vepřového masa, nikoliv hovězího. Zkusit můžete také maso drůbeží nebo krůtí, pak však přidejte kysané zelí už zpočátku; drůbeží maso je hotové dřív než vepřové.
    • Do segedínského guláše se zásadně přidává zelí kysané, nikoliv sterilované.
    • Stejně jako jiné guláše, segedín chutná nejlépe na druhý den, kdy se rozleží.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 530kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty z masa, Vepřové maso
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 11Sdílení

    Další recepty:

    • Tradiční buřtguláš
      Tradiční buřtguláš ze špekáčků
    • vepřový guláš recept
      Vepřový guláš z kýty
    • Hovězí guláš z kližky.
      Nejlepší hovězí guláš
    • vídeňský guláš recept
      Pravý vídeňský guláš

    Reader Interactions

    Comments

    1. Pípa

      12 března, 2023 at 5:41 pm

      5 stars
      Srdečně zdravím někoho, kdo ctí klasiku a osvědčené postupy a ne jako někteří video patlalové, kteří musí za každou cenu předvádět nesmyslné inovace, většinou na úkor dobrého jídla. Mě se osvědčil i trošku odlišný postup. Podusím zelí zvlášť, zahustím strouhanou bramborou a do téměř hotového guláše ho vsypat k závěru vaření. Smetanu pak dávám ho toho spojeného díla. Segedín kupodivu hodně dobře chutná i s bramborovým knedlíkem.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        12 března, 2023 at 7:51 pm

        Ó děkuji za tak milá slova! O zahušťování bramborou jsem slyšela, ještě jsem však nezkoušela. Zahušťuju troškou mouky (většinou ji někde na kraji kastrolu osmažím s tukem "na chuť"). Smetanu se snažím dávat až nakonec a už moc nevařit, aby se nezdrcla. Stává se to hlavně u odlehčenějších smetanových výrobků. A děkuji za tip s bramborovým knedlíkem!

        Odpovědět
    2. Jitka

      04 srpna, 2021 at 6:25 pm

      5 stars
      Dobrý tip na oběd! O víkendu vyzkouším. Mě táta jakou malou bral na segedín do hospody, tam mi asi tenhle guláš chutnal nejvíc 🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 srpna, 2021 at 7:11 pm

        Jakýkoliv hospodský guláš, tedy i segedínský, chutná nejvíc, když je spojený se vzpomínkami na dětství a na někoho, kdo jej pro nás připravil (nebo vzal do hospody ;). Věřím, že tento recept u tebe také obstojí. Dej mi pak vědět, jak dopadl!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT