Mám pro vás recept na pravý hovězí guláš, připravený z kližky, pomalu dušený, až je maso měkoučké a šťavnaté. Chutná skvěle, jako od babičky, nejlépe s houskovým knedlíkem.
➜ O receptu
Poctivý hovězí guláš se připravuje z prorostlejšího hovězího masa, ideální je kližka. Maso se pomalu dusí na cibuli, které je co do objemu téměř tolik jako masa. Cibule dušením změkne a přirozeně guláš zahustí. Do guláše patří koření, typicky pepř, drcený kmín, majoránka, bobkový list a mletá paprika.
Počítejte, že příprava guláše zabere nejméně tři, spíše čtyři hodiny. Nejvíc práce dá počáteční fáze, kdy musíte maso zprudka opéct a osmažit cibuli dozlatova. Spolu s kořením dá tento základ guláši neopakovatelnou, typickou chuť, kterou tak zbožňujeme!
TIP: Zkuste také tenhle segedínský guláš (chutná božsky!)
➜ Suroviny
- Hovězí kližka; v celku nebo již nakrájená na gulášové kostky
- Cibule; budete potřebovat velké množství, stará kuchařská poučka velí přidat cibule skoro tolik, co je masa
- Vepřové sádlo; případně stolní olej (slunečnicový, řepkový)
- Kmín; drcený
- Sůl
- Pepř; mletý
- Sladká paprika; mletá
- Rajský protlak; nikoliv kečup nebo passatu, opravdu to chce klasický protlak, ve kterém je chuť rajčat koncentrovaná
- Bobkový list
- Majoránka; sušená
- Voda; na zalití guláše. Pokud chcete ještě intenzivnější chuť a vůni, vezměte k ruce hovězí vývar.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup
- Hovězí kližku nakrájejte na kostky asi 4 cm velké. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- V hrnci osmažte na sádle maso dozlatova. Dejte stranou.
- Ve výpeku osmažte cibuli do světle hněda.
- Přidejte protlak a papriku a krátce zamíchejte.
- Vraťte maso do hrnce, osolte a okořeňte, zalijte vodou, až je maso ze 2/3 ponořené.
- Pomalu duste pod pokličkou zhruba 3 hodiny, než je maso měkké.
- Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte majoránku, promíchejte.
- Hovězí guláš podávejte s houskovým knedlíkem.
➜ Detailní postup s fotkami
DOBRÉ VĚDĚT: U guláše si musíte to nejpodstatnější odpracovat hned na začátku. Pak už jen guláš ponecháte svému osudu, pomalu se dusit pod pokličkou. Pojďme na to!
KROK 1: Z hovězí kližky odřízněte případné tuhé blány a tuk z povrchu. Nakrájejte maso na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
KROK 2: Ve větším hrnci, ke kterému máte dobře padnoucí poklici, rozehřejte sádlo. Maso na něm při střední až vyšší teplotě opečte ze všech stran dozlatova. Poté ho vyjměte a dejte stranou na talíř.
KROK 3: Ve výpeku osmažte cibuli do hněda. Hlídejte si teplotu, ať cibuli nespálíte, guláš by pak byl hořký.
KROK 4: Vraťte maso zpět do hrnce, promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, sladkou mletou papriku a drcený kmín. Osolte a opepřete. Krátce promíchejte.
KROK 5: Zalijte vodou, aby bylo maso ze 2/3 ponořené. Přidejte bobkový list. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte pokličkou tak, aby mezi ní a hrncem zůstala malá škvíra. Nechte guláš pomalu dusit, než maso změkne. To trvá asi 3 hodiny – průběžně měkkost masa kontrolujte. Je-li voda vydušená, přilijte další.
KROK 6: Na posledních 30 minut poklici odstraňte, naposledy dolejte vodu, je-li třeba, a nechte guláš probublávat.
KROK 7: Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte sušenou majoránku. Podle potřeby dosolte a promíchejte. Hotovo a šup ke stolu!
➜ Servírování
Hovězí guláš se podává teplý, obvykle s houskovým knedlíkem. Hospodský guláš se zdobí kroužky čerstvé cibule a snítkou zelené petrželky – zkuste to také tak.
Platí pravidlo: druhý den chutná odleželý guláš ještě lépe! Základní podmínka však je, že vám nějaký musí zbýt ?
➜ Užitečné tipy
- Kromě houskových knedlíků se ke guláši hodí knedlík karlovarský, bramboráčky, nebo obyčejný krajíc čerstvého chleba.
- Sušená majoránka se přidává až naposled, guláš se už nevaří. Majoránku předem promněte mezi prsty, její aroma bude výraznější.
- Mezi tradiční ochucovadla do guláše patří také česnek. Přidejte najemno utřený česnek do guláše půl hodiny před dokončením.
➜ Otázky a odpovědi
Pravý hovězí guláš se zahušťuje cibulí, které by se měl přidávat stejný objem, jako masa. Další oblíbenou možností je klasická jíška nebo nastrouhaný brambor či starší chléb, nalámaný a přidaný do guláše na začátku vaření.
Nejlepší maso je hovězí zadní kližka. Jedná se o prorostlejší maso, které se nachází nad kolenem zadní nohy. Je dostatečně šlachovité a prorostlé, ideální na dlouho dušené pokrmy. Šlachy a tuk se pomalým dušením rozpustí a změknou, maso bude krásně šťavnaté, nikoliv suché.
Hovězí guláš se tradičně podává s houskovým kynutým knedlíkem, však se také pro jeho servírování ustálil pojem „gulášek se šesti“. Další oblíbenou přílohou jsou bramboráčky, ale také noky nebo těstoviny, případně pečivo.
Další chutné recepty:
- Vídeňský guláš – s podrobným postupem
- Kotlety na smetaně – zapečené v troubě
- Klasické karbanátky – šťavnaté a rychlé
Nejlepší hovězí guláš z kližky
Suroviny
- 800 g hovězí kližka - zadní
- 3 ks cibule - větší
- 3 lžíce vepřové sádlo - nebo stolní olej
- 1 lžička drcený kmín
- 1,5 lžička sůl
- ¼ lžička pepř - černý mletý
- 2 lžíce mletá paprika - sladká
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 3 ks bobkový list
- 1 lžička majoránka - sušená
- voda - na zalití guláše
Instrukce
- Z hovězí kližky odřízněte případné tuhé blány a tuk z povrchu. Nakrájejte maso na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Ve větším hrnci, ke kterému máte dobře padnoucí poklici, rozehřejte sádlo. Maso na něm při střední až vyšší teplotě opečte ze všech stran dozlatova. Poté ho vyjměte a dejte stranou na talíř.
- Ve výpeku osmažte cibuli do hněda. Hlídejte si teplotu, ať cibuli nespálíte, guláš by pak byl hořký.
- Vraťte maso zpět do hrnce, promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, sladkou mletou papriku a drcený kmín. Osolte a opepřete. Krátce promíchejte.
- Zalijte vodou, aby bylo maso ze ⅔ ponořené. Přidejte bobkový list. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte pokličkou tak, aby mezi ní a hrncem zůstala malá škvíra. Nechte guláš pomalu dusit, než maso změkne. To trvá asi 3 hodiny – průběžně měkkost masa kontrolujte. Je-li voda vydušená, přilijte další.
- Na posledních 30 minut poklici odstraňte, naposledy dolejte vodu, je-li třeba, a nechte guláš probublávat.
- Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte sušenou majoránku. Podle potřeby dosolte a promíchejte. Hotovo a šup ke stolu!
Poznámky
- Z 800 g hovězí kližky uděláte guláš pro 4-5 osob.
- Cibule by mělo být co do objemu (nikoliv hmotnosti) zhruba stejně, jako hovězího masa.
- SERVÍROVÁNÍ: Hovězí guláš se podává teplý, obvykle s houskovým knedlíkem. Hospodský guláš se zdobí kroužky čerstvé cibule a snítkou zelené petrželky – zkuste to také tak.
- Kromě houskových knedlíků se ke guláši hodí knedlík karlovarský, bramboráčky, nebo obyčejný krajíc čerstvého chleba.
- Sušená majoránka se přidává až naposled, guláš se už nevaří. Majoránku předem promněte mezi prsty, její aroma bude výraznější.
- Mezi tradiční ochucovadla do guláše patří také česnek. Přidejte najemno utřený česnek do guláše půl hodiny před dokončením.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Kočička Mia
Perfektní guláš. Neměl jsem kližku, použil jsem trochu prorostlejší kýtu, tak bylo maso kapku sušší, ale chuťově vynikající. Vařil jsem to asi 3,5 hodiny, ale výsledek opravdu stojí za to.
Petra Kupská
Děkuji za milou zpětnou vazbu. Guláš chce čas, to máte pravdu, ale kdo si počká... pochutná si!
Vláďa
Výborný gulášek. Před tím jsem vždy nejdříve osmahnul Cibulku a maso dal, až na ni. Ale tento návod, osmahnout nejdříve samostatně maso na sádle a pak jen ve výpeku osmahnout Cibulku a až potom promíchat je lepší. Použil jsem maso z krku a bylo takto upravené křehké a šťavnaté. Doba dušení asi tři hodiny.
Irena Valterová
Je mi 70 a celý život se snažím vařit guláš, ale nikdy to nebylo ono. Až tento recept mi pomohl připravit "opravdický" guláš, jsme s manželem nadšeni a moc děkujeme za recept.
Adléta
Podrobný recept, díky. Já na guláš používám hovězí maso z krku, potřebuje tak dvě a půl hodiny v hrnci, ne-li dýl, prostě to trvá. Ale ten výsledek!