• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Guláše

Nejlepší hovězí guláš

Dne: 30. 8. 2021 · Upraveno: 14. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 27Sdílení

Mám pro vás recept na pravý hovězí guláš, připravený z kližky, pomalu dušený, až je maso měkoučké a šťavnaté. Chutná skvěle, jako od babičky, nejlépe s houskovým knedlíkem.

Nejlepší hovězí guláš z kližky, servírovaný s knedlíkem.
Obsah skrýt
➜ O receptu
➜ Suroviny
➜ Detailní postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Nejlepší hovězí guláš z kližky

➜ O receptu

Poctivý hovězí guláš se připravuje z prorostlejšího hovězího masa, ideální je kližka. Maso se pomalu dusí na cibuli, které je co do objemu téměř tolik jako masa. Cibule dušením změkne a přirozeně guláš zahustí. Do guláše patří koření, typicky pepř, drcený kmín, majoránka, bobkový list a mletá paprika.

Počítejte, že příprava guláše zabere nejméně tři, spíše čtyři hodiny. Nejvíc práce dá počáteční fáze, kdy musíte maso zprudka opéct a osmažit cibuli dozlatova. Spolu s kořením dá tento základ guláši neopakovatelnou, typickou chuť, kterou tak zbožňujeme!

TIP: Zkuste také tenhle segedínský guláš (chutná božsky!)

➜ Suroviny

Suroviny na hovězí guláš.
  • Hovězí kližka; v celku nebo již nakrájená na gulášové kostky
  • Cibule; budete potřebovat velké množství, stará kuchařská poučka velí přidat cibule skoro tolik, co je masa
  • Vepřové sádlo; případně stolní olej (slunečnicový, řepkový)
  • Kmín; drcený
  • Sůl
  • Pepř; mletý
  • Sladká paprika; mletá
  • Rajský protlak; nikoliv kečup nebo passatu, opravdu to chce klasický protlak, ve kterém je chuť rajčat koncentrovaná
  • Bobkový list
  • Majoránka; sušená
  • Voda; na zalití guláše. Pokud chcete ještě intenzivnější chuť a vůni, vezměte k ruce hovězí vývar.

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup

  1. Hovězí kližku nakrájejte na kostky asi 4 cm velké. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  2. V hrnci osmažte na sádle maso dozlatova. Dejte stranou.
  3. Ve výpeku osmažte cibuli do světle hněda.
  4. Přidejte protlak a papriku a krátce zamíchejte.
  5. Vraťte maso do hrnce, osolte a okořeňte, zalijte vodou, až je maso ze ⅔ ponořené.
  6. Pomalu duste pod pokličkou zhruba 3 hodiny, než je maso měkké.
  7. Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte majoránku, promíchejte.
  8. Hovězí guláš podávejte s houskovým knedlíkem.

➜ Detailní postup s fotkami

DOBRÉ VĚDĚT: U guláše si musíte to nejpodstatnější odpracovat hned na začátku. Pak už jen guláš ponecháte svému osudu, pomalu se dusit pod pokličkou. Pojďme na to!

KROK 1: Z hovězí kližky odřízněte případné tuhé blány a tuk z povrchu. Nakrájejte maso na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.

KROK 2: Ve větším hrnci, ke kterému máte dobře padnoucí poklici, rozehřejte sádlo. Maso na něm při střední až vyšší teplotě opečte ze všech stran dozlatova. Poté ho vyjměte a dejte stranou na talíř.

KROK 3: Ve výpeku osmažte cibuli do hněda. Hlídejte si teplotu, ať cibuli nespálíte, guláš by pak byl hořký.

Smažení cibule v pánvi, příprava na guláš.

KROK 4: Vraťte maso zpět do hrnce, promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, sladkou mletou papriku a drcený kmín. Osolte a opepřete. Krátce promíchejte.

Příprava guláše.

KROK 5: Zalijte vodou, aby bylo maso ze ⅔ ponořené. Přidejte bobkový list. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte pokličkou tak, aby mezi ní a hrncem zůstala malá škvíra. Nechte guláš pomalu dusit, než maso změkne. To trvá asi 3 hodiny – průběžně měkkost masa kontrolujte. Je-li voda vydušená, přilijte další.

Příprava hovězího guláše v hrnci.

KROK 6: Na posledních 30 minut poklici odstraňte, naposledy dolejte vodu, je-li třeba, a nechte guláš probublávat.

KROK 7: Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte sušenou majoránku. Podle potřeby dosolte a promíchejte. Hotovo a šup ke stolu!

Hovězí guláš pomalu dušený.

➜ Servírování

Hovězí guláš se podává teplý, obvykle s houskovým knedlíkem. Hospodský guláš se zdobí kroužky čerstvé cibule a snítkou zelené petrželky – zkuste to také tak.

Hovězí guláš z kližky.

Platí pravidlo: druhý den chutná odleželý guláš ještě lépe! Základní podmínka však je, že vám nějaký musí zbýt ?

➜ Užitečné tipy

  • Kromě houskových knedlíků se ke guláši hodí knedlík karlovarský, bramboráčky, nebo obyčejný krajíc čerstvého chleba.
  • Sušená majoránka se přidává až naposled, guláš se už nevaří. Majoránku předem promněte mezi prsty, její aroma bude výraznější.
  • Mezi tradiční ochucovadla do guláše patří také česnek. Přidejte najemno utřený česnek do guláše půl hodiny před dokončením.

➜ Otázky a odpovědi

Čím zahustit guláš?

Pravý hovězí guláš se zahušťuje cibulí, které by se měl přidávat stejný objem, jako masa. Další oblíbenou možností je klasická jíška nebo nastrouhaný brambor či starší chléb, nalámaný a přidaný do guláše na začátku vaření.

Jaké je nejlepší maso na guláš?

Nejlepší maso je hovězí zadní kližka. Jedná se o prorostlejší maso, které se nachází nad kolenem zadní nohy. Je dostatečně šlachovité a prorostlé, ideální na dlouho dušené pokrmy. Šlachy a tuk se pomalým dušením rozpustí a změknou, maso bude krásně šťavnaté, nikoliv suché.

Jaká je nejlepší příloha ke guláši?

Hovězí guláš se tradičně podává s houskovým kynutým knedlíkem, však se také pro jeho servírování ustálil pojem „gulášek se šesti“. Další oblíbenou přílohou jsou bramboráčky, ale také noky nebo těstoviny, případně pečivo.


Další chutné recepty:

  • Vídeňský guláš – s podrobným postupem
  • Kotlety na smetaně – zapečené v troubě
  • Klasické karbanátky – šťavnaté a rychlé
Hovězí guláš z kližky.

Nejlepší hovězí guláš z kližky

Petra Kupská
Mám pro vás recept na pravý hovězí guláš, připravený z kližky, poctivě pomalu dušený, až je maso měkoučké a šťavnaté. Chutná skvěle, jako od babičky, nejlépe s houskovým knedlíkem.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 3 hrs
Čas celkem 3 hrs 30 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 2
Kalorie 385 kcal

Suroviny 

  • 800 g hovězí kližka - zadní
  • 3 ks cibule - větší
  • 3 lžíce vepřové sádlo - nebo stolní olej
  • 1 lžička drcený kmín
  • 1,5 lžička sůl
  • ¼ lžička pepř - černý mletý
  • 2 lžíce mletá paprika - sladká
  • 2 lžíce rajčatový protlak
  • 3 ks bobkový list
  • 1 lžička majoránka - sušená
  • voda - na zalití guláše

Instrukce 

  • Z hovězí kližky odřízněte případné tuhé blány a tuk z povrchu. Nakrájejte maso na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
  • Ve větším hrnci, ke kterému máte dobře padnoucí poklici, rozehřejte sádlo. Maso na něm při střední až vyšší teplotě opečte ze všech stran dozlatova. Poté ho vyjměte a dejte stranou na talíř.
  • Ve výpeku osmažte cibuli do hněda. Hlídejte si teplotu, ať cibuli nespálíte, guláš by pak byl hořký.
  • Vraťte maso zpět do hrnce, promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, sladkou mletou papriku a drcený kmín. Osolte a opepřete. Krátce promíchejte.
  • Zalijte vodou, aby bylo maso ze ⅔ ponořené. Přidejte bobkový list. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte pokličkou tak, aby mezi ní a hrncem zůstala malá škvíra. Nechte guláš pomalu dusit, než maso změkne. To trvá asi 3 hodiny – průběžně měkkost masa kontrolujte. Je-li voda vydušená, přilijte další.
  • Na posledních 30 minut poklici odstraňte, naposledy dolejte vodu, je-li třeba, a nechte guláš probublávat.
  • Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte sušenou majoránku. Podle potřeby dosolte a promíchejte. Hotovo a šup ke stolu!

Poznámky

  • Z 800 g hovězí kližky uděláte guláš pro 4-5 osob.
  • Cibule by mělo být co do objemu (nikoliv hmotnosti) zhruba stejně, jako hovězího masa.
  • SERVÍROVÁNÍ: Hovězí guláš se podává teplý, obvykle s houskovým knedlíkem. Hospodský guláš se zdobí kroužky čerstvé cibule a snítkou zelené petrželky – zkuste to také tak.
  • Kromě houskových knedlíků se ke guláši hodí knedlík karlovarský, bramboráčky, nebo obyčejný krajíc čerstvého chleba.
  • Sušená majoránka se přidává až naposled, guláš se už nevaří. Majoránku předem promněte mezi prsty, její aroma bude výraznější.
  • Mezi tradiční ochucovadla do guláše patří také česnek. Přidejte najemno utřený česnek do guláše půl hodiny před dokončením.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 385kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s hovězím
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 27Sdílení

Další recepty:

  • Tradiční buřtguláš ze špekáčků
  • Vepřový guláš z kýty
  • Pravý vídeňský guláš
  • Nejlepší segedínský guláš

Reader Interactions

Comments

  1. Adléta

    31 srpna, 2021 at 8:19 pm

    5 stars
    Podrobný recept, díky. Já na guláš používám hovězí maso z krku, potřebuje tak dvě a půl hodiny v hrnci, ne-li dýl, prostě to trvá. Ale ten výsledek!

    Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT