Mám pro vás recept na pravý hovězí guláš, připravený z kližky, pomalu dušený, až je maso měkoučké a šťavnaté. Chutná skvěle, jako od babičky, nejlépe s houskovým knedlíkem.

➜ O receptu
Poctivý hovězí guláš se připravuje z prorostlejšího hovězího masa, ideální je kližka. Maso se pomalu dusí na cibuli, které je co do objemu téměř tolik jako masa. Cibule dušením změkne a přirozeně guláš zahustí. Do guláše patří koření, typicky pepř, drcený kmín, majoránka, bobkový list a mletá paprika.
Počítejte, že příprava guláše zabere nejméně tři, spíše čtyři hodiny. Nejvíc práce dá počáteční fáze, kdy musíte maso zprudka opéct a osmažit cibuli dozlatova. Spolu s kořením dá tento základ guláši neopakovatelnou, typickou chuť, kterou tak zbožňujeme!
TIP: Zkuste také tenhle segedínský guláš (chutná božsky!)
➜ Suroviny

- Hovězí kližka; v celku nebo již nakrájená na gulášové kostky
- Cibule; budete potřebovat velké množství, stará kuchařská poučka velí přidat cibule skoro tolik, co je masa
- Vepřové sádlo; případně stolní olej (slunečnicový, řepkový)
- Kmín; drcený
- Sůl
- Pepř; mletý
- Sladká paprika; mletá
- Rajský protlak; nikoliv kečup nebo passatu, opravdu to chce klasický protlak, ve kterém je chuť rajčat koncentrovaná
- Bobkový list
- Majoránka; sušená
- Voda; na zalití guláše. Pokud chcete ještě intenzivnější chuť a vůni, vezměte k ruce hovězí vývar.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup
- Hovězí kližku nakrájejte na kostky asi 4 cm velké. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- V hrnci osmažte na sádle maso dozlatova. Dejte stranou.
- Ve výpeku osmažte cibuli do světle hněda.
- Přidejte protlak a papriku a krátce zamíchejte.
- Vraťte maso do hrnce, osolte a okořeňte, zalijte vodou, až je maso ze ⅔ ponořené.
- Pomalu duste pod pokličkou zhruba 3 hodiny, než je maso měkké.
- Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte majoránku, promíchejte.
- Hovězí guláš podávejte s houskovým knedlíkem.
➜ Detailní postup s fotkami
DOBRÉ VĚDĚT: U guláše si musíte to nejpodstatnější odpracovat hned na začátku. Pak už jen guláš ponecháte svému osudu, pomalu se dusit pod pokličkou. Pojďme na to!
KROK 1: Z hovězí kližky odřízněte případné tuhé blány a tuk z povrchu. Nakrájejte maso na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
KROK 2: Ve větším hrnci, ke kterému máte dobře padnoucí poklici, rozehřejte sádlo. Maso na něm při střední až vyšší teplotě opečte ze všech stran dozlatova. Poté ho vyjměte a dejte stranou na talíř.
KROK 3: Ve výpeku osmažte cibuli do hněda. Hlídejte si teplotu, ať cibuli nespálíte, guláš by pak byl hořký.

KROK 4: Vraťte maso zpět do hrnce, promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, sladkou mletou papriku a drcený kmín. Osolte a opepřete. Krátce promíchejte.

KROK 5: Zalijte vodou, aby bylo maso ze ⅔ ponořené. Přidejte bobkový list. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte pokličkou tak, aby mezi ní a hrncem zůstala malá škvíra. Nechte guláš pomalu dusit, než maso změkne. To trvá asi 3 hodiny – průběžně měkkost masa kontrolujte. Je-li voda vydušená, přilijte další.

KROK 6: Na posledních 30 minut poklici odstraňte, naposledy dolejte vodu, je-li třeba, a nechte guláš probublávat.
KROK 7: Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte sušenou majoránku. Podle potřeby dosolte a promíchejte. Hotovo a šup ke stolu!

➜ Servírování
Hovězí guláš se podává teplý, obvykle s houskovým knedlíkem. Hospodský guláš se zdobí kroužky čerstvé cibule a snítkou zelené petrželky – zkuste to také tak.

Platí pravidlo: druhý den chutná odleželý guláš ještě lépe! Základní podmínka však je, že vám nějaký musí zbýt ?
➜ Užitečné tipy
- Kromě houskových knedlíků se ke guláši hodí knedlík karlovarský, bramboráčky, nebo obyčejný krajíc čerstvého chleba.
- Sušená majoránka se přidává až naposled, guláš se už nevaří. Majoránku předem promněte mezi prsty, její aroma bude výraznější.
- Mezi tradiční ochucovadla do guláše patří také česnek. Přidejte najemno utřený česnek do guláše půl hodiny před dokončením.
➜ Otázky a odpovědi
Pravý hovězí guláš se zahušťuje cibulí, které by se měl přidávat stejný objem, jako masa. Další oblíbenou možností je klasická jíška nebo nastrouhaný brambor či starší chléb, nalámaný a přidaný do guláše na začátku vaření.
Nejlepší maso je hovězí zadní kližka. Jedná se o prorostlejší maso, které se nachází nad kolenem zadní nohy. Je dostatečně šlachovité a prorostlé, ideální na dlouho dušené pokrmy. Šlachy a tuk se pomalým dušením rozpustí a změknou, maso bude krásně šťavnaté, nikoliv suché.
Hovězí guláš se tradičně podává s houskovým kynutým knedlíkem, však se také pro jeho servírování ustálil pojem „gulášek se šesti“. Další oblíbenou přílohou jsou bramboráčky, ale také noky nebo těstoviny, případně pečivo.
Další chutné recepty:
- Vídeňský guláš – s podrobným postupem
- Kotlety na smetaně – zapečené v troubě
- Klasické karbanátky – šťavnaté a rychlé

Nejlepší hovězí guláš z kližky
Suroviny
- 800 g hovězí kližka - zadní
- 3 ks cibule - větší
- 3 lžíce vepřové sádlo - nebo stolní olej
- 1 lžička drcený kmín
- 1,5 lžička sůl
- ¼ lžička pepř - černý mletý
- 2 lžíce mletá paprika - sladká
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 3 ks bobkový list
- 1 lžička majoránka - sušená
- voda - na zalití guláše
Instrukce
- Z hovězí kližky odřízněte případné tuhé blány a tuk z povrchu. Nakrájejte maso na kostky o hraně cca 3-4 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno.
- Ve větším hrnci, ke kterému máte dobře padnoucí poklici, rozehřejte sádlo. Maso na něm při střední až vyšší teplotě opečte ze všech stran dozlatova. Poté ho vyjměte a dejte stranou na talíř.
- Ve výpeku osmažte cibuli do hněda. Hlídejte si teplotu, ať cibuli nespálíte, guláš by pak byl hořký.
- Vraťte maso zpět do hrnce, promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, sladkou mletou papriku a drcený kmín. Osolte a opepřete. Krátce promíchejte.
- Zalijte vodou, aby bylo maso ze ⅔ ponořené. Přidejte bobkový list. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte pokličkou tak, aby mezi ní a hrncem zůstala malá škvíra. Nechte guláš pomalu dusit, než maso změkne. To trvá asi 3 hodiny – průběžně měkkost masa kontrolujte. Je-li voda vydušená, přilijte další.
- Na posledních 30 minut poklici odstraňte, naposledy dolejte vodu, je-li třeba, a nechte guláš probublávat.
- Nakonec odstraňte bobkový list, přidejte sušenou majoránku. Podle potřeby dosolte a promíchejte. Hotovo a šup ke stolu!
Poznámky
- Z 800 g hovězí kližky uděláte guláš pro 4-5 osob.
- Cibule by mělo být co do objemu (nikoliv hmotnosti) zhruba stejně, jako hovězího masa.
- SERVÍROVÁNÍ: Hovězí guláš se podává teplý, obvykle s houskovým knedlíkem. Hospodský guláš se zdobí kroužky čerstvé cibule a snítkou zelené petrželky – zkuste to také tak.
- Kromě houskových knedlíků se ke guláši hodí knedlík karlovarský, bramboráčky, nebo obyčejný krajíc čerstvého chleba.
- Sušená majoránka se přidává až naposled, guláš se už nevaří. Majoránku předem promněte mezi prsty, její aroma bude výraznější.
- Mezi tradiční ochucovadla do guláše patří také česnek. Přidejte najemno utřený česnek do guláše půl hodiny před dokončením.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Irena Valterová
Je mi 70 a celý život se snažím vařit guláš, ale nikdy to nebylo ono. Až tento recept mi pomohl připravit "opravdický" guláš, jsme s manželem nadšeni a moc děkujeme za recept.
Adléta
Podrobný recept, díky. Já na guláš používám hovězí maso z krku, potřebuje tak dvě a půl hodiny v hrnci, ne-li dýl, prostě to trvá. Ale ten výsledek!