Máte chuť na opravdu dobrý buřtguláš? Ten nejlepší se připravuje ze špekáčků, vaří se v jednom hrnci a je rychle hotový. Pojďme si ho připravit podle tohoto luxusního, a přitom jednoduchého receptu.

➜ Co je buřtguláš?
Buřtguláš, nebo také bramborový guláš, je hlavní jídlo z jednoho hrnce, jehož základ tvoří buřty restované na cibulovém základu a brambory. Guláš se ochucuje nejrůznějším kořením, nejčastěji mletou paprikou, drceným kmínem a česnekem. Buřtguláš nejlépe chutná s krajícem čerstvého chleba.
MŮJ TIP: Zkuste také utopence, nakládané špekáčky (chutnají fantasticky!)
Buřtguláš nejraději dělám ze špekáčků, u kterých bývá předpisy zaručený minimální podíl skutečného masa a tím pádem i dobrá kvalita. Buřty na rozdíl od špekáčků nespadají pod žádné speciální předpisy, a proto se v nich může objevit vyšší množství náhražek.

➜ Jak zahustit buřtguláš?
Buřtguláš se zahušťuje trochou mouky, která buď zakvedlá do tekutiny, obvykle vývaru nebo smetany, přilije ke guláši a povaří. Druhá možnost je zaprášit při restování buřty moukou, a teprve pak přilít vodu. Guláš přes noc zhoustne, při ohřívání je potřeba naředit ho lžící nebo dvěma vody.
➜ Ingredience

Pro tradiční staročeský buřtguláš potřebujete:
- Špekáčky; případně buřty. Při koupi se zaměřte na kvalitu, nekupujte ty nejlevnější, které obsahují více náhražek na úkor masa.
- Brambory; varný typ B, neboli univerzální typ brambor.
- Cibule; klasická kuchyňská žlutá
- Česnek; čerstvé stroužky
- Sádlo; na kterém budeme restovat cibuli a poté špekáčky. Sádlo dává do guláše nejlepší chuť. Pokud doma sádlo nemáte, použijte rostlinný olej, buď slunečnicový nebo řepkový.
- Kuřecí vývar; nebo zeleninový. Případně stačí i voda, ale víme, vývar se vždy postará o ďabec lepší chuť. Vývar používám obvykle z kostky, ovšem bez chemických konzervantů.
- Sladká paprika; mletá. Kdo rád ostřejší gulášek, přidá ještě lžičku pálivé papriky.
- Kmín, drcený
- Mouka; hladká, na zahuštění
- Sůl a černý mletý pepř, na dochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Cibuli osmažte na sádle dozlatova.
- Přidejte oloupané nakrájené špekáčky a zarestujte.
- Přisypte papriku, česnek a kmín, minutku opečte.
- Zaprašte moukou a půl minuty restujte.
- Postupně přilévejte vývar a míchejte.
- Přidejte brambory nakrájené na kostky, osolte a opepřete a vařte do měkka.
- Buřtguláš podávejte s chlebem.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Špekáčky oloupejte a nakrájejte na kousky. Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostky. Česnek buď nasekejte najemno nebo utřete, cibuli nakrájejte nadrobno.
KROK 2: V hrnci s vyšším dnem rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu. V něm orestujte cibuli, než chytne světle zlatou barvu. Přisypte špekáčky a restujte po dobu asi pěti minut, míchejte.


KROK 3: K základu na guláš přidejte mletou papriku, kmín a česnek. Promíchejte a restujte, ideálně po dobu půl až jedné minuty. Tak se stihne koření rozvonět, ale nezhořkne tak, jak by se to stalo v případě papriky a česneku, pokud byste je nechali při prudkém teple restovat déle.

KROK 4: Zaprašte moukou a další asi půl minutu opékejte. Takto vytvoříte základ na jíšku, která posléze guláš zahustí.

KROK 5: Postupně přilévejte vývar, seškrabujte přípečky ze dna hrnce a míchejte, než se mouka rozpustí.
KROK 6: Přisypte kostky brambor, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Trvá to asi 15 minut. Občas promíchejte, protože mouka má tendenci sedat ke dnu a připalovat se.

KROK 7: A máme hotovo! Jakmile jsou brambory měkké, ochuťte případně hotový buřtguláš ještě solí a pepřem a podávejte.

➜ Servírování
Buřtguláš se podává jako hlavní jídlo do hluboké misky nebo talíře. Dejte si ho polévkovou lžící, s krajícem čerstvého chleba. Jedná se o oblíbené hospodské jídlo, kterému sluší méně formální způsob konzumace.

➜ Užitečné tipy
- Jako všechny guláše, i tenhle buřtguláš chutná druhý den ještě lépe. Pamatujte, že přes noc zhoustne, a při ohřívání do něj musíte vmíchat trochu vody, abyste ho naředili.
- Při podávání posypte jídlo na talíři nasekanými lístky petrželky, pažitky, nebo natě z jarní cibulky.
- K buřtguláši chutná dobře vychlazené pivo!
Další chutné recepty:

Tradiční buřtguláš ze špekáčků
Suroviny
- 4 ks špekáčky - nebo buřty
- 5 ks brambory - varný typ B
- 2 ks cibule
- 2 stroužek česnek
- 2 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej
- 600 ml vývar - kuřecí nebo zeleninový
- 1 lžíce sladká mletá paprika
- 1 lžička drcený kmín
- 3 lžíce hladká mouka
- sůl
- pepř - černý mletý
Instrukce
- Špekáčky oloupejte a nakrájejte na kousky. Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostky. Česnek buď nasekejte najemno nebo utřete, cibuli nakrájejte nadrobno.
- V hrnci s vyšším dnem rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu. V něm orestujte cibuli, než chytne světle zlatou barvu. Přisypte špekáčky a restujte po dobu asi pěti minut, míchejte.
- K základu na guláš přidejte mletou papriku, kmín a česnek. Promíchejte a restujte po dobu půl až jedné minuty, ne však déle, aby se paprika nepřipálila.
- Zaprašte moukou a další asi půl minutu opékejte. Takto vytvoříte základ na jíšku, která posléze guláš zahustí.
- Postupně přilévejte vývar, seškrabujte přípečky ze dna hrnce a míchejte, než se mouka rozpustí.
- Přisypte kostky brambor, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Trvá to asi 15 minut. Občas promíchejte, protože mouka má tendenci sedat ke dnu a připalovat se.
- A máme hotovo! Jakmile jsou brambory měkké, ochuťte případně hotový buřtguláš ještě solí a pepřem a podávejte.
Poznámky
- Vystačí na zhruba 4 porce.
- Jako všechny guláše, i tenhle buřtguláš chutná druhý den ještě lépe. Pamatujte, že přes noc zhoustne, a při ohřívání do něj musíte vmíchat trochu vody, abyste ho naředili.
- Při podávání posypte jídlo na talíři nasekanými lístky petrželky, pažitky, nebo natě z jarní cibulky.
- Buřtguláš nejraději dělám ze špekáčků, u kterých bývá předpisy zaručený minimální podíl skutečného masa a tím pádem i dobrá kvalita. Buřty na rozdíl od špekáčků nespadají pod žádné speciální předpisy, a proto se v nich může objevit vyšší množství náhražek.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu