• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
×

Domů » Guláše

Tradiční buřtguláš ze špekáčků

Dne: 15. 5. 2022 · Upraveno: 15. 5. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 24Sdílení

Máte chuť na opravdu dobrý buřtguláš? Ten nejlepší se připravuje ze špekáčků, vaří se v jednom hrnci a je rychle hotový. Pojďme si ho připravit podle tohoto luxusního, a přitom jednoduchého receptu.

Staročeský buřtguláš v misce podávaný s chlebem.
Obsah ukázat
➜ Co je buřtguláš?
➜ Jak zahustit buřtguláš?
➜ Ingredience
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Tradiční buřtguláš ze špekáčků

➜ Co je buřtguláš?

Buřtguláš, nebo také bramborový guláš, je hlavní jídlo z jednoho hrnce, jehož základ tvoří buřty restované na cibulovém základu a brambory. Guláš se ochucuje nejrůznějším kořením, nejčastěji mletou paprikou, drceným kmínem a česnekem. Buřtguláš nejlépe chutná s krajícem čerstvého chleba.

MŮJ TIP: Zkuste také utopence, nakládané špekáčky (chutnají fantasticky!)

Buřtguláš nejraději dělám ze špekáčků, u kterých bývá předpisy zaručený minimální podíl skutečného masa a tím pádem i dobrá kvalita. Buřty na rozdíl od špekáčků nespadají pod žádné speciální předpisy, a proto se v nich může objevit vyšší množství náhražek.

Českí špekáčky

➜ Jak zahustit buřtguláš?

Buřtguláš se zahušťuje trochou mouky, která buď zakvedlá do tekutiny, obvykle vývaru nebo smetany, přilije ke guláši a povaří. Druhá možnost je zaprášit při restování buřty moukou, a teprve pak přilít vodu. Guláš přes noc zhoustne, při ohřívání je potřeba naředit ho lžící nebo dvěma vody.

➜ Ingredience

Pro tradiční staročeský buřtguláš potřebujete:

  • Špekáčky; případně buřty. Při koupi se zaměřte na kvalitu, nekupujte ty nejlevnější, které obsahují více náhražek na úkor masa.
  • Brambory; varný typ B, neboli univerzální typ brambor.
  • Cibule; klasická kuchyňská žlutá
  • Česnek; čerstvé stroužky
  • Sádlo; na kterém budeme restovat cibuli a poté špekáčky. Sádlo dává do guláše nejlepší chuť. Pokud doma sádlo nemáte, použijte rostlinný olej, buď slunečnicový nebo řepkový.
  • Kuřecí vývar; nebo zeleninový. Případně stačí i voda, ale víme, vývar se vždy postará o ďabec lepší chuť. Vývar používám obvykle z kostky, ovšem bez chemických konzervantů.
  • Sladká paprika; mletá. Kdo rád ostřejší gulášek, přidá ještě lžičku pálivé papriky.
  • Kmín, drcený
  • Mouka; hladká, na zahuštění
  • Sůl a černý mletý pepř, na dochucení

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Cibuli osmažte na sádle dozlatova.
  2. Přidejte oloupané nakrájené špekáčky a zarestujte.
  3. Přisypte papriku, česnek a kmín, minutku opečte.
  4. Zaprašte moukou a půl minuty restujte.
  5. Postupně přilévejte vývar a míchejte.
  6. Přidejte brambory nakrájené na kostky, osolte a opepřete a vařte do měkka.
  7. Buřtguláš podávejte s chlebem.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Špekáčky oloupejte a nakrájejte na kousky. Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostky. Česnek buď nasekejte najemno nebo utřete, cibuli nakrájejte nadrobno.

KROK 2: V hrnci s vyšším dnem rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu. V něm orestujte cibuli, než chytne světle zlatou barvu. Přisypte špekáčky a restujte po dobu asi pěti minut, míchejte.

Smažení cibulky v hrnci.
Špekáčky nakrájené na kousky restování s cibulkou v hrnci.

KROK 3: K základu na guláš přidejte mletou papriku, kmín a česnek. Promíchejte a restujte, ideálně po dobu půl až jedné minuty. Tak se stihne koření rozvonět, ale nezhořkne tak, jak by se to stalo v případě papriky a česneku, pokud byste je nechali při prudkém teple restovat déle.

Ochucení buřtguláše kořením.

KROK 4: Zaprašte moukou a další asi půl minutu opékejte. Takto vytvoříte základ na jíšku, která posléze guláš zahustí.

KROK 5: Postupně přilévejte vývar, seškrabujte přípečky ze dna hrnce a míchejte, než se mouka rozpustí.

KROK 6: Přisypte kostky brambor, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Trvá to asi 15 minut. Občas promíchejte, protože mouka má tendenci sedat ke dnu a připalovat se.

Přidání brambor do buřtguláše.

KROK 7: A máme hotovo! Jakmile jsou brambory měkké, ochuťte případně hotový buřtguláš ještě solí a pepřem a podávejte.

➜ Servírování

Buřtguláš se podává jako hlavní jídlo do hluboké misky nebo talíře. Dejte si ho polévkovou lžící, s krajícem čerstvého chleba. Jedná se o oblíbené hospodské jídlo, kterému sluší méně formální způsob konzumace.

Servírování buřtguláše s krajícem chleba.

➜ Užitečné tipy

  • Jako všechny guláše, i tenhle buřtguláš chutná druhý den ještě lépe. Pamatujte, že přes noc zhoustne, a při ohřívání do něj musíte vmíchat trochu vody, abyste ho naředili.
  • Při podávání posypte jídlo na talíři nasekanými lístky petrželky, pažitky, nebo natě z jarní cibulky.
  • K buřtguláši chutná dobře vychlazené pivo!

Další chutné recepty:

  • Český hovězí guláš
  • Pravý vídeňský guláš
  • Babiččina gulášová polévka
Tradiční buřtguláš
Vytisknout

Tradiční buřtguláš ze špekáčků

Máte chuť na opravdu dobrý buřtguláš? Ten nejlepší se připravuje ze špekáčků, vaří se v jednom hrnci a je rychle hotový. Pojďme si ho připravit podle tohoto luxusního, a přitom jednoduchého receptu.
Příprava10 mins
Doba vaření20 mins
Čas celkem30 mins
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Do 30 minut, Recepty s uzeninou
Porce: 4
Autor: Petra Kupská
Kalorie: 592
Zabraňuje vypnutí obrazovky

Suroviny

  • 4 ks špekáčky nebo buřty
  • 5 ks brambory varný typ B
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužek česnek
  • 2 lžíce vepřové sádlo nebo slunečnicový či řepkový olej
  • 600 ml vývar kuřecí nebo zeleninový
  • 1 lžíce sladká mletá paprika
  • 1 lžička drcený kmín
  • 3 lžíce hladká mouka
  • sůl
  • pepř černý mletý

Postup

  • Špekáčky oloupejte a nakrájejte na kousky. Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostky. Česnek buď nasekejte najemno nebo utřete, cibuli nakrájejte nadrobno.
  • V hrnci s vyšším dnem rozehřejte sádlo na vyšší střední teplotu. V něm orestujte cibuli, než chytne světle zlatou barvu. Přisypte špekáčky a restujte po dobu asi pěti minut, míchejte.
  • K základu na guláš přidejte mletou papriku, kmín a česnek. Promíchejte a restujte po dobu půl až jedné minuty, ne však déle, aby se paprika nepřipálila.
  • Zaprašte moukou a další asi půl minutu opékejte. Takto vytvoříte základ na jíšku, která posléze guláš zahustí.
  • Postupně přilévejte vývar, seškrabujte přípečky ze dna hrnce a míchejte, než se mouka rozpustí.
  • Přisypte kostky brambor, osolte a opepřete. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu. Poté teplotu stáhněte a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Trvá to asi 15 minut. Občas promíchejte, protože mouka má tendenci sedat ke dnu a připalovat se.
  • A máme hotovo! Jakmile jsou brambory měkké, ochuťte případně hotový buřtguláš ještě solí a pepřem a podávejte.

Poznámky k receptu

  • Vystačí na zhruba 4 porce.
  • Jako všechny guláše, i tenhle buřtguláš chutná druhý den ještě lépe. Pamatujte, že přes noc zhoustne, a při ohřívání do něj musíte vmíchat trochu vody, abyste ho naředili.
  • Při podávání posypte jídlo na talíři nasekanými lístky petrželky, pažitky, nebo natě z jarní cibulky.
  • Buřtguláš nejraději dělám ze špekáčků, u kterých bývá předpisy zaručený minimální podíl skutečného masa a tím pádem i dobrá kvalita. Buřty na rozdíl od špekáčků nespadají pod žádné speciální předpisy, a proto se v nich může objevit vyšší množství náhražek.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 592kcal | Sacharidy: 60g | Bílkoviny: 21g | Tuky: 30g

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!

  • 24Sdílení
« Vychytaný recept na domácí utopence
Tradiční zelňáky v troubě »

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Kynutý borůvkový koláč na plech
  • Domácí sekaná pečeně
  • Máslová drobenka na koláč i buchtu
  • Recepty s jahodami

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT