Mám pro vás jednoduchý recept na vynikající vepřový guláš. Nejlepší je z kýty nebo plece, lehce pikantní díky paprice a kmínu. Na rozdíl od hovězího guláše je ten z vepřového rychle hotový, skvěle chutná s těstovinami.

➜ O receptu
Vepřový guláš se připravuje z kostek masa, zprudka osmažených a pak pomalu dušených na cibulovém základu. Ochucuje se mletou paprikou, pepřem, kmínem a česnekem. Hotový je do hodiny a půl, vhodnou přílohou jsou těstoviny, případně knedlík nebo brambory.
TIP: Zkute také tenhle skvělý segedínský guláš (chutná božsky!)
➜ Suroviny

Na přípravu domácího vepřového guláše budeme potřebovat:
- Vepřové maso; vhodné maso na guláš je kýta nebo plec v celku, které jsou mírně prorostlé
- Rajský protlak; pro lepší chuť a barvu
- Cibule
- Pepř; mletý černý
- Paprika; sladká mletá
- Kmín; celý, nedrcený
- Česnek
- Sůl
- Vepřové sádlo; případně stolní olej, slunečnicový nebo řepkový
- Hladká mouka; na zahuštění
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Osolené a opepřené vepřové kostky zprudka osmažte na sádle, dejte stranou.
- Ve výpeku orestujte cibuli.
- K cibuli vraťte maso, přidejte protlak, papriku, kmín a utřený česnek.
- Zamíchejte a minutu restujte.
- Zalijte vodou a pomalu duste necelou hodinu.
- Poprašte moukou a pod poklicí nechte dusit bez míchání dalších 15 minut.
- Hotový vepřový guláš podávejte s těstovinami.
➜ Podrobný popis s fotkami
KROK 1: Vepřové maso nakrájejte na kostky o hraně 2-3 cm. Osolte a opepřete.
KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Stroužky česneku utřete.
KROK 3: V širší pánvi s vyššími okraji rozehřejte sádlo a zprudka na něm orestujte maso. Pokud pustí šťávu, nic se neděje, nechte ji vydusit a počkejte, až kostky masa získají ze všech stran zlatavou krustičku. Nezapomeňte maso míchat. Orestované vepřové vyndejte z pánve a dejte stranou.

KROK 4: Ve výpeku orestujte na střední teplotě cibulku. Míchejte plochou vařečkou, seškrabujte nápek a vracejte ho zpět do cibulky. Pokud by cibulka měla snahu přichytávat se ke dnu pánve, podlijte ji lžící vody. Cibulka by měla být orestovaná do pěti minut.

KROK 5: K orestované cibulce vraťte maso, přidejte celý kmín, utřený česnek, mletou papriku a rajčatový protlak. Zamíchejte a minutu restujte (nepřestávejte míchat).

KROK 6: Zalijte vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu necelé hodiny. Maso by mělo být téměř měkké – vyzkoušejte vidličkou.

KROK 7: Dolijte do pánve vodu tak, že je maso téměř ponořené. Zamíchejte, přiveďte k varu. Poté teplotu opět stáhněte na minimum. Poprašte povrch guláše hladkou moukou, použijte sítko. Nemíchejte! Přiklopte poklicí a nechte mouku při nízké teplotě 15 minut propařit.

KROK 8: Sundejte poklici, guláš promíchejte a případně dosolte podle chuti. A máme hotovo!
➜ Servírování
Vepřový guláš se servíruje teplý, nejlépe chutná s těstovinami. Typické tvar těstovin vhodný pro tento typ guláše jsou kolínka.

Guláš lze také podávat s vařenými bramborami, houskovým knedlíkem, nebo krajícem čerstvého chleba.
➜ Šikovné tipy
- Máte rádi pikantní guláš? Pak přidejte do základu ½ lžičky pálivé papriky. Chutí se pak guláš bude blížit tomu hospodskému, ke kterému se obvykle podává sklenice oroseného piva.
- Hladká mouka přidaná na konci vaření guláš tak akorát zahustí. Dbejte na to, abyste jí posypali povrch rovnoměrně v tenké vrstvě, zabráníte tak tvorbě žmolků.
- Guláš jsem dělala v litinové pánvi s poklicí o pr. 28 cm.
- Platí pravidlo: Guláš, který necháte do druhého dne rozležet, chutná ještě lépe!
➜ Otázky a odpovědi
Vepřové maso je rychleji měkké než maso hovězí. Počítejte s tím, že guláš připravený z vepřových kostek je hotový zhruba za hodinu pomalého dušení pod pokličkou.
Na vepřový guláš je nejlepší maso z kýty nebo z plece. Je lehce prorostlé, uvařené bude krásně šťavnaté a nikoliv suché. Vepřové kupujte v celku a krájejte na kostky, případně kupte už maso nakrájené na guláš.
Vepřový guláš lze zahustit moukou, kterou se povrch guláše popráší 15 minut před koncem vaření. Další možností je jíška, případně nalámaný chléb, který se ke guláši přidává na začátku vaření.
Další chutné recepty:
- Hovězí na česneku – pomalu dušené
- Koprová omáčka – s vejcem
- Gulášová polévka – jako od babičky
- Vepřová játra na cibulce
Nebo se nechte inspirovat recepty ze speciální kategorie Guláše.

Vepřový guláš z kýty
Suroviny
- 800 g vepřové maso - z kýty nebo plece
- 1 lžíce rajský protlak
- 3 cibule - střední
- ¼ lžička pepř - mletý černý
- 1 lžíce sladká mletá paprika
- 1 lžička kmín celý - nedrcený
- 3 stroužek česnek
- 1,5 lžička sůl
- 1,5 lžíce sádlo - nebo slunečnicový / řepkový olej
- 1 lžíce hladká mouka
- voda - na podlití guláše
Instrukce
- Vepřové maso nakrájejte na kostky o hraně 2-3 cm. Osolte a opepřete.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Stroužky česneku utřete.
- V širší pánvi s vyššími okraji rozehřejte sádlo a zprudka na něm orestujte maso. Pokud pustí šťávu, nic se neděje, nechte ji vydusit a počkejte, až kostky masa získají ze všech stran zlatavou krustičku. Nezapomeňte maso míchat. Orestované vepřové vyndejte z pánve a dejte stranou.
- Ve výpeku orestujte na střední teplotě cibulku. Míchejte plochou vařečkou, seškrabujte nápek a vracejte ho zpět do cibulky. Pokud by cibulka měla snahu přichytávat se ke dnu pánve, podlijte ji lžící vody. Cibulka by měla být orestovaná do pěti minut.
- K orestované cibulce vraťte maso, přidejte celý kmín, utřený česnek, mletou papriku a rajčatový protlak. Zamíchejte a minutu restujte (nepřestávejte míchat).
- Zalijte vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu necelé hodiny. Maso by mělo být téměř měkké – vyzkoušejte vidličkou.
- Dolijte do pánve vodu tak, že je maso téměř ponořené. Zamíchejte, přiveďte k varu. Poté teplotu opět stáhněte na minimum. Poprašte povrch guláše hladkou moukou, použijte sítko. Nemíchejte! Přiklopte poklicí a nechte mouku při nízké teplotě 15 minut propařit.
- Sundejte poklici, guláš promíchejte a případně dosolte podle chuti. A máme hotovo!
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Vepřový guláš se podává teplý, nejlépe chutná s těstovinami. Typické tvar těstovin vhodný pro tento typ guláše jsou kolínka. Guláš lze také podávat s vařenými bramborami, houskovým knedlíkem, nebo krajícem čerstvého chleba.
- Máte rádi pikantní guláš? Pak přidejte do základu ½ lžičky pálivé papriky. Chutí se pak guláš bude blížit tomu hospodskému, ke kterému se obvykle podává sklenice oroseného piva.
- Hladká mouka přidaná na konci vaření guláš tak akorát zahustí. Dbejte na to, abyste jí posypali povrch rovnoměrně v tenké vrstvě, zabráníte tak tvorbě žmolků.
- Guláš jsem dělala v litinové pánvi s poklicí o pr. 28 cm.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu