• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Guláše

Vepřový guláš z kýty

Dne: 11. 9. 2021 · Upraveno: 24. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 12Sdílení

Mám pro vás jednoduchý recept na vynikající vepřový guláš. Nejlepší je z kýty nebo plece, lehce pikantní díky paprice a kmínu. Na rozdíl od hovězího guláše je ten z vepřového rychle hotový, skvěle chutná s těstovinami.

Vepřový guláš s těstovinami.
Obsah skrýt
➜ O receptu
➜ Suroviny
➜ Podrobný popis s fotkami
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Vepřový guláš z kýty

➜ O receptu

Vepřový guláš se připravuje z kostek masa, zprudka osmažených a pak pomalu dušených na cibulovém základu. Ochucuje se mletou paprikou, pepřem, kmínem a česnekem. Hotový je do hodiny a půl, vhodnou přílohou jsou těstoviny, případně knedlík nebo brambory.

TIP: Zkute také tenhle skvělý segedínský guláš (chutná božsky!)

➜ Suroviny

Vepřový guláš suroviny na přípravu.

Na přípravu domácího vepřového guláše budeme potřebovat:

  • Vepřové maso; vhodné maso na guláš je kýta nebo plec v celku, které jsou mírně prorostlé
  • Rajský protlak; pro lepší chuť a barvu
  • Cibule
  • Pepř; mletý černý
  • Paprika; sladká mletá
  • Kmín; celý, nedrcený
  • Česnek
  • Sůl
  • Vepřové sádlo; případně stolní olej, slunečnicový nebo řepkový
  • Hladká mouka; na zahuštění

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Osolené a opepřené vepřové kostky zprudka osmažte na sádle, dejte stranou.
  2. Ve výpeku orestujte cibuli.
  3. K cibuli vraťte maso, přidejte protlak, papriku, kmín a utřený česnek.
  4. Zamíchejte a minutu restujte.
  5. Zalijte vodou a pomalu duste necelou hodinu.
  6. Poprašte moukou a pod poklicí nechte dusit bez míchání dalších 15 minut.
  7. Hotový vepřový guláš podávejte s těstovinami.

➜ Podrobný popis s fotkami

KROK 1: Vepřové maso nakrájejte na kostky o hraně 2-3 cm. Osolte a opepřete.

KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Stroužky česneku utřete.

KROK 3: V širší pánvi s vyššími okraji rozehřejte sádlo a zprudka na něm orestujte maso. Pokud pustí šťávu, nic se neděje, nechte ji vydusit a počkejte, až kostky masa získají ze všech stran zlatavou krustičku. Nezapomeňte maso míchat. Orestované vepřové vyndejte z pánve a dejte stranou.

Restování vepřového masa.

KROK 4: Ve výpeku orestujte na střední teplotě cibulku. Míchejte plochou vařečkou, seškrabujte nápek a vracejte ho zpět do cibulky. Pokud by cibulka měla snahu přichytávat se ke dnu pánve, podlijte ji lžící vody. Cibulka by měla být orestovaná do pěti minut.

Restování cibulky ve výpeku z masa.

KROK 5: K orestované cibulce vraťte maso, přidejte celý kmín, utřený česnek, mletou papriku a rajčatový protlak. Zamíchejte a minutu restujte (nepřestávejte míchat).

Příprava guláše z vepřové kýty.

KROK 6: Zalijte vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu necelé hodiny. Maso by mělo být téměř měkké – vyzkoušejte vidličkou.

Příprava vepřového guláše.

KROK 7: Dolijte do pánve vodu tak, že je maso téměř ponořené. Zamíchejte, přiveďte k varu. Poté teplotu opět stáhněte na minimum. Poprašte povrch guláše hladkou moukou, použijte sítko. Nemíchejte! Přiklopte poklicí a nechte mouku při nízké teplotě 15 minut propařit.

Zahuštění guláše moukou.

KROK 8: Sundejte poklici, guláš promíchejte a případně dosolte podle chuti. A máme hotovo!

➜ Servírování

Vepřový guláš se servíruje teplý, nejlépe chutná s těstovinami. Typické tvar těstovin vhodný pro tento typ guláše jsou kolínka.

vepřový guláš recept

Guláš lze také podávat s vařenými bramborami, houskovým knedlíkem, nebo krajícem čerstvého chleba.

➜ Šikovné tipy

  • Máte rádi pikantní guláš? Pak přidejte do základu ½ lžičky pálivé papriky. Chutí se pak guláš bude blížit tomu hospodskému, ke kterému se obvykle podává sklenice oroseného piva.
  • Hladká mouka přidaná na konci vaření guláš tak akorát zahustí. Dbejte na to, abyste jí posypali povrch rovnoměrně v tenké vrstvě, zabráníte tak tvorbě žmolků.
  • Guláš jsem dělala v litinové pánvi s poklicí o pr. 28 cm.
  • Platí pravidlo: Guláš, který necháte do druhého dne rozležet, chutná ještě lépe!

➜ Otázky a odpovědi

Jak dlouho se vaří vepřový guláš?

Vepřové maso je rychleji měkké než maso hovězí. Počítejte s tím, že guláš připravený z vepřových kostek je hotový zhruba za hodinu pomalého dušení pod pokličkou.

Jaké maso na vepřový guláš?

Na vepřový guláš je nejlepší maso z kýty nebo z plece. Je lehce prorostlé, uvařené bude krásně šťavnaté a nikoliv suché. Vepřové kupujte v celku a krájejte na kostky, případně kupte už maso nakrájené na guláš.

Čím zahustit guláš?

Vepřový guláš lze zahustit moukou, kterou se povrch guláše popráší 15 minut před koncem vaření. Další možností je jíška, případně nalámaný chléb, který se ke guláši přidává na začátku vaření.


Další chutné recepty:

  • Hovězí na česneku – pomalu dušené
  • Koprová omáčka – s vejcem
  • Gulášová polévka – jako od babičky
  • Vepřová játra na cibulce

Nebo se nechte inspirovat recepty ze speciální kategorie Guláše.

vepřový guláš recept

Vepřový guláš z kýty

Petra Kupská
Mám pro vás jednoduchý recept na vynikající vepřový guláš. Nejlepší je z kýty nebo plece, lehce pikantní díky paprice a kmínu. Na rozdíl od hovězího guláše je ten z vepřového rychle hotový, skvěle chutná s těstovinami.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 1 hr
Čas celkem 1 hr 15 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 353 kcal

Suroviny 

  • 800 g vepřové maso - z kýty nebo plece
  • 1 lžíce rajský protlak
  • 3 cibule - střední
  • ¼ lžička pepř - mletý černý
  • 1 lžíce sladká mletá paprika
  • 1 lžička kmín celý - nedrcený
  • 3 stroužek česnek
  • 1,5 lžička sůl
  • 1,5 lžíce sádlo - nebo slunečnicový / řepkový olej
  • 1 lžíce hladká mouka
  • voda - na podlití guláše

Instrukce 

  • Vepřové maso nakrájejte na kostky o hraně 2-3 cm. Osolte a opepřete.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Stroužky česneku utřete.
  • V širší pánvi s vyššími okraji rozehřejte sádlo a zprudka na něm orestujte maso. Pokud pustí šťávu, nic se neděje, nechte ji vydusit a počkejte, až kostky masa získají ze všech stran zlatavou krustičku. Nezapomeňte maso míchat. Orestované vepřové vyndejte z pánve a dejte stranou.
  • Ve výpeku orestujte na střední teplotě cibulku. Míchejte plochou vařečkou, seškrabujte nápek a vracejte ho zpět do cibulky. Pokud by cibulka měla snahu přichytávat se ke dnu pánve, podlijte ji lžící vody. Cibulka by měla být orestovaná do pěti minut.
  • K orestované cibulce vraťte maso, přidejte celý kmín, utřený česnek, mletou papriku a rajčatový protlak. Zamíchejte a minutu restujte (nepřestávejte míchat).
  • Zalijte vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu necelé hodiny. Maso by mělo být téměř měkké – vyzkoušejte vidličkou.
  • Dolijte do pánve vodu tak, že je maso téměř ponořené. Zamíchejte, přiveďte k varu. Poté teplotu opět stáhněte na minimum. Poprašte povrch guláše hladkou moukou, použijte sítko. Nemíchejte! Přiklopte poklicí a nechte mouku při nízké teplotě 15 minut propařit.
  • Sundejte poklici, guláš promíchejte a případně dosolte podle chuti. A máme hotovo!

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Vepřový guláš se podává teplý, nejlépe chutná s těstovinami. Typické tvar těstovin vhodný pro tento typ guláše jsou kolínka. Guláš lze také podávat s vařenými bramborami, houskovým knedlíkem, nebo krajícem čerstvého chleba.
  • Máte rádi pikantní guláš? Pak přidejte do základu ½ lžičky pálivé papriky. Chutí se pak guláš bude blížit tomu hospodskému, ke kterému se obvykle podává sklenice oroseného piva.
  • Hladká mouka přidaná na konci vaření guláš tak akorát zahustí. Dbejte na to, abyste jí posypali povrch rovnoměrně v tenké vrstvě, zabráníte tak tvorbě žmolků.
  • Guláš jsem dělala v litinové pánvi s poklicí o pr. 28 cm.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 353kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vepřové maso
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 12Sdílení

Další recepty:

  • Tradiční buřtguláš ze špekáčků
  • Nejlepší hovězí guláš
  • Pravý vídeňský guláš
  • Nejlepší segedínský guláš

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT