Když se řeknou utopenci, vybaví si mnozí z nás oblíbenou chuťovku podávanou v hospodách k pivu. Utopence si však můžete připravit sami doma. Mám pro vás tradiční recept, podle kterého se vám povedou ty nejlepší!

Jak naložit utopence s podrobným návodem poradím v dnešním receptu. Příprava je rychlá, ale zrání utopenců v lednici si žádá minimálně týden trvající zkoušku vaší trpělivosti. Domácí utopenci jsou luxusní dobrota, doporučuji proto sklenici s naloženými špekáčky schovat někam dozadu do ledničky, aby zbytečně nepoutala vaši pozornost!
➜ Co jsou utopenci?
Utopenci jsou špekáčky, oloupané a naříznuté napůl, naplněné cibulí a feferonkou. Pěchují se do velké skleněné nádoby a zalévají kyselým nálevem, ochuceným kořením. Špekáčky naložené v láku je třeba nechat odležet v chladu po dobu alespoň jednoho týdne.
MŮJ TIP: Co takhle vyzkoušet tenhle klasický rajčatový salát s cibulí? (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

K přípravě domácích utopenců potřebujete:
- Špekáčky; česká klasika. Nezkoušejte je vyměnit za libovější uzeninu. Pokud se nechcete striktně držet tradice, sáhněte po kvalitních buřtech, případně po gothaji.
- Cibule; cibuli oloupu, podélně nakrojím a nakrájím na půlkolečka.
- Červené feferonky; díky nim budou utopenci pikantní, navíc se červená postará o hezký barevný kontrast.
Nálev na utopence:
- Voda
- Ocet; vezměte obyčejný kvasný ocet, žádnou vychytávku v podobě jemnějšího vinného octa atp.
- Bobkový list
- Nové koření
- Černý pepř; celé kuličky
- Cukr; je potřeba pro chuťový kontrast a zmírnění kyselosti octa
- Sůl
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Uvařte nálev z vody, octa a koření. Nechte vychladit.
- Špekáčky oloupejte a podélně je nakrojte.
- Naplňte je nakrájenou cibulí, proložte feferonkou.
- Takto připravené špekáčky pěchujte do velké sklenice a průběžně prolévejte nálevem.
- Naložené špekáčky nechte v lednici týden odležet.
- Utopence podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.
➜ Detailní postup s fotkami
KROK 1: Nejprve si připravte lák na utopence. Do hrnce nalijte vodu s octem, přidejte cukr, sůl, bobkový list, nové koření a černý pepř. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a asi tři minuty povařte. Stáhněte z plotny a nechte téměř vychladnout, nálev může být vlažný, nikoliv však horký.

KROK 2: Mezitím se pusťte do špekáčků. Oloupejte tenkou vrstvu střívka a podélně je nařízněte tak, aby šly opatrně rozevřít. Alespoň natolik, že do řezu vložíte kolečka cibule a feferonku.
TIP: Aby se vám špekáčky lépe pěchovaly do sklenice, můžete je rozříznout na čtvrtky nebo nakrájet na kolečka.
KROK 3: Cibuli oloupejte, podélně rozřízněte. Půlky cibule pak dále nakrájejte na půlkolečka. Feferonku očistěte, odřízněte část se stopkou a podélně rozpulte. Semínka odstraňte, případně nechte, chcete-li utopence pikantnější.

KROK 4: Připravte si velkou sklenici, třeba zavařovačku se šroubovým uzávěrem nebo víčkem na klipsy. Naříznuté špekáčky opatrně rozevřete. Do řezu vložte kousek feferonky a kolečka cibule.
Na dno sklenice nasypte cibuli, na ni začněte dávat naplněné špekáčky. Postupně prolévejte vlažným nálevem. Špekáčky do sklenice napěchujte, aby se mezi nimi zbytečně netvořily mezery. Vrch zasypejte zbytkem cibule a nalijte nálev tak, aby byly špekáčky včetně cibule ponořené.

KROK 5: Zakryjte víčkem a dejte dozadu do lednice zrát. Utopence nechte odležet minimálně týden.
➜ Servírování
Utopence podávejte na talířku včetně naložené zeleniny a asi lžící nebo dvěma nálevu. Nejlépe k nim chutná krajíc čerstvého chleba.
V českých hospodách podávali utopence k zakousnutí k pivu. Pokud je vám tahle kombinace sympatická, nic nebrání otevřít si k téhle hospodské klasice lahev svého oblíbeného piva.

➜ Šikovné tipy
- Pokud byste špekáčky zalévali horkým lákem, uvolnil by se z uzeniny tuk. Cucky světlého zchladlého tuku by pak hyzdily nálev.
- Špekáčky je potřeba oloupat, aby do sebe snadno natáhly lák. Neoloupané špekáčky nenaložíte, střívko vytváří přirozenou bariéru a brání prostupu nálevu dovnitř uzeniny.
- Až vyzkoušíte klasiku, zkuste příště do láku přidat jiné koření pro porovnání chuti. Pro experimentování se hodí stroužky česneku, bílá paprika, kombinace červené a klasické kuchyňské cibule. K bobkovému listu přidejte libeček nebo snítku kopru.
Další chutné recepty:
- Šťouchané brambory s cibulkou
- Tradiční buřtguláš se špekáčky
- Sýrové sušenky
- Pikantní americké okurky
- Buřty na černém pivu

Vychytaný recept na domácí utopence
Suroviny
- 5 ks špekáček
- 5 ks červené feferonky
- 4 ks cibule
Nálev na utopence
- 500 ml voda
- 250 ml kvasný ocet
- ¼ lžička sůl
- 2 lžíce cukr
- 15 kuliček nové koření
- 15 kuliček černý pepř - celý
- 4 ks bobkový list
Instrukce
- Nejprve si připravte lák na utopence. Do hrnce nalijte vodu s octem, přidejte cukr, sůl, bobkový list, nové koření a černý pepř. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a asi tři minuty povařte. Stáhněte z plotny a nechte téměř vychladnout, nálev může být vlažný, nikoliv však horký.
- Mezitím se pusťte do špekáčků. Oloupejte tenkou vrstvu střívka a podélně je nařízněte tak, aby šly opatrně rozevřít. Alespoň natolik, že do řezu vložíte kolečka cibule a feferonku.
- Cibuli oloupejte, podélně rozřízněte. Půlky cibule pak dále nakrájejte na půlkolečka. Feferonku očistěte, odřízněte část se stopkou a podélně rozpulte. Semínka odstraňte, případně nechte, chcete-li utopence pikantnější.
- Připravte si velkou sklenici, třeba zavařovačku se šroubovým uzávěrem nebo víčkem na klipsy. Naříznuté špekáčky opatrně rozevřete. Do řezu vložte kousek feferonky a kolečka cibule.
- Na dno sklenice nasypte cibuli, na ni začněte dávat naplněné špekáčky. Postupně prolévejte vlažným nálevem. Špekáčky do sklenice napěchujte, aby se mezi nimi zbytečně netvořily mezery. Vrch zasypejte zbytkem cibule a nalijte nálev tak, aby byly špekáčky včetně cibule ponořené.
- Zakryjte víčkem a dejte dozadu do lednice zrát. Utopence nechte odležet minimálně týden.
Poznámky
- Z pěti špekáčků získáte zhruba 4 porce – na každého strávníka jeden a kousek. Samozřejmě záleží na velikosti špekáčků.
- V receptu jsem použila skleněnou lahev o objemu cca 2 litry.
- Aby se vám špekáčky lépe pěchovaly do sklenice, můžete je rozříznout na čtvrtky nebo nakrájet na kolečka.
- Až vyzkoušíte klasiku, zkuste příště do láku přidat jiné koření pro porovnání chuti. Pro experimentování se hodí stroužky česneku, bílá paprika, kombinace červené a klasické kuchyňské cibule. K bobkovému listu přidejte libeček nebo snítku kopru.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu