• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Kondimenty

Vychytaný recept na domácí utopence

Dne: 11. 5. 2022 · Upraveno: 13. 9. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 11Sdílení

Když se řeknou utopenci, vybaví si mnozí z nás oblíbenou chuťovku podávanou v hospodách k pivu. Utopence si však můžete připravit sami doma. Mám pro vás tradiční recept, podle kterého se vám povedou ty nejlepší!

Naložení utopenci s cibulí a feferonkou, podávané s chlebem.

Jak naložit utopence s podrobným návodem poradím v dnešním receptu. Příprava je rychlá, ale zrání utopenců v lednici si žádá minimálně týden trvající zkoušku vaší trpělivosti. Domácí utopenci jsou luxusní dobrota, doporučuji proto sklenici s naloženými špekáčky schovat někam dozadu do ledničky, aby zbytečně nepoutala vaši pozornost!

Obsah skrýt
➜ Co jsou utopenci?
➜ Suroviny
➜ Detailní postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Vychytaný recept na domácí utopence

➜ Co jsou utopenci?

Utopenci jsou špekáčky, oloupané a naříznuté napůl, naplněné cibulí a feferonkou. Pěchují se do velké skleněné nádoby a zalévají kyselým nálevem, ochuceným kořením. Špekáčky naložené v láku je třeba nechat odležet v chladu po dobu alespoň jednoho týdne.

MŮJ TIP: Co takhle vyzkoušet tenhle klasický rajčatový salát s cibulí? (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Suroviny na domácí utopence včetně popisku.

K přípravě domácích utopenců potřebujete:

  • Špekáčky; česká klasika. Nezkoušejte je vyměnit za libovější uzeninu. Pokud se nechcete striktně držet tradice, sáhněte po kvalitních buřtech, případně po gothaji.
  • Cibule; cibuli oloupu, podélně nakrojím a nakrájím na půlkolečka.
  • Červené feferonky; díky nim budou utopenci pikantní, navíc se červená postará o hezký barevný kontrast.

Nálev na utopence:

  • Voda
  • Ocet; vezměte obyčejný kvasný ocet, žádnou vychytávku v podobě jemnějšího vinného octa atp.
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Černý pepř; celé kuličky
  • Cukr; je potřeba pro chuťový kontrast a zmírnění kyselosti octa
  • Sůl

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Uvařte nálev z vody, octa a koření. Nechte vychladit.
  2. Špekáčky oloupejte a podélně je nakrojte.
  3. Naplňte je nakrájenou cibulí, proložte feferonkou.
  4. Takto připravené špekáčky pěchujte do velké sklenice a průběžně prolévejte nálevem.
  5. Naložené špekáčky nechte v lednici týden odležet.
  6. Utopence podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.

➜ Detailní postup s fotkami

KROK 1: Nejprve si připravte lák na utopence. Do hrnce nalijte vodu s octem, přidejte cukr, sůl, bobkový list, nové koření a černý pepř. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a asi tři minuty povařte. Stáhněte z plotny a nechte téměř vychladnout, nálev může být vlažný, nikoliv však horký.

Lák na utopence.

KROK 2: Mezitím se pusťte do špekáčků. Oloupejte tenkou vrstvu střívka a podélně je nařízněte tak, aby šly opatrně rozevřít. Alespoň natolik, že do řezu vložíte kolečka cibule a feferonku.

TIP: Aby se vám špekáčky lépe pěchovaly do sklenice, můžete je rozříznout na čtvrtky nebo nakrájet na kolečka.

KROK 3: Cibuli oloupejte, podélně rozřízněte. Půlky cibule pak dále nakrájejte na půlkolečka. Feferonku očistěte, odřízněte část se stopkou a podélně rozpulte. Semínka odstraňte, případně nechte, chcete-li utopence pikantnější.

Utopenci příprava špekáčků, naplnění cibulí a červenou feferonkou.

KROK 4: Připravte si velkou sklenici, třeba zavařovačku se šroubovým uzávěrem nebo víčkem na klipsy. Naříznuté špekáčky opatrně rozevřete. Do řezu vložte kousek feferonky a kolečka cibule.

Na dno sklenice nasypte cibuli, na ni začněte dávat naplněné špekáčky. Postupně prolévejte vlažným nálevem. Špekáčky do sklenice napěchujte, aby se mezi nimi zbytečně netvořily mezery. Vrch zasypejte zbytkem cibule a nalijte nálev tak, aby byly špekáčky včetně cibule ponořené.

Utopenci naložení ve sklenici.

KROK 5: Zakryjte víčkem a dejte dozadu do lednice zrát. Utopence nechte odležet minimálně týden.

➜ Servírování

Utopence podávejte na talířku včetně naložené zeleniny a asi lžící nebo dvěma nálevu. Nejlépe k nim chutná krajíc čerstvého chleba.

V českých hospodách podávali utopence k zakousnutí k pivu. Pokud je vám tahle kombinace sympatická, nic nebrání otevřít si k téhle hospodské klasice lahev svého oblíbeného piva.

Naložené špekáčky, utopenci servírovaní na talířku s cibulí, podávané s chlebem.

➜ Šikovné tipy

  • Pokud byste špekáčky zalévali horkým lákem, uvolnil by se z uzeniny tuk. Cucky světlého zchladlého tuku by pak hyzdily nálev.
  • Špekáčky je potřeba oloupat, aby do sebe snadno natáhly lák. Neoloupané špekáčky nenaložíte, střívko vytváří přirozenou bariéru a brání prostupu nálevu dovnitř uzeniny.
  • Až vyzkoušíte klasiku, zkuste příště do láku přidat jiné koření pro porovnání chuti. Pro experimentování se hodí stroužky česneku, bílá paprika, kombinace červené a klasické kuchyňské cibule. K bobkovému listu přidejte libeček nebo snítku kopru.

Další chutné recepty:

  • Šťouchané brambory s cibulkou
  • Tradiční buřtguláš se špekáčky
  • Sýrové sušenky
  • Pikantní americké okurky
Domácí utopenci recept

Vychytaný recept na domácí utopence

Petra Kupská
Když se řeknou utopenci, vybaví si mnozí z nás oblíbenou chuťovku podávanou v hospodách k pivu. Utopence si však můžete připravit sami doma. Mám pro vás tradiční recept, podle kterého se vám povedou ty nejlepší!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Zrání 7 d
Čas celkem 7 d 30 mins
Chod Chuťovky
Kuchyně Česká
Porce 4

Suroviny 

  • 5 ks špekáček
  • 5 ks červené feferonky
  • 4 ks cibule

Nálev na utopence

  • 500 ml voda
  • 250 ml kvasný ocet
  • ¼ lžička sůl
  • 2 lžíce cukr
  • 15 kuliček nové koření
  • 15 kuliček černý pepř - celý
  • 4 ks bobkový list

Instrukce 

  • Nejprve si připravte lák na utopence. Do hrnce nalijte vodu s octem, přidejte cukr, sůl, bobkový list, nové koření a černý pepř. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a asi tři minuty povařte. Stáhněte z plotny a nechte téměř vychladnout, nálev může být vlažný, nikoliv však horký.
  • Mezitím se pusťte do špekáčků. Oloupejte tenkou vrstvu střívka a podélně je nařízněte tak, aby šly opatrně rozevřít. Alespoň natolik, že do řezu vložíte kolečka cibule a feferonku.
  • Cibuli oloupejte, podélně rozřízněte. Půlky cibule pak dále nakrájejte na půlkolečka. Feferonku očistěte, odřízněte část se stopkou a podélně rozpulte. Semínka odstraňte, případně nechte, chcete-li utopence pikantnější.
  • Připravte si velkou sklenici, třeba zavařovačku se šroubovým uzávěrem nebo víčkem na klipsy. Naříznuté špekáčky opatrně rozevřete. Do řezu vložte kousek feferonky a kolečka cibule.
  • Na dno sklenice nasypte cibuli, na ni začněte dávat naplněné špekáčky. Postupně prolévejte vlažným nálevem. Špekáčky do sklenice napěchujte, aby se mezi nimi zbytečně netvořily mezery. Vrch zasypejte zbytkem cibule a nalijte nálev tak, aby byly špekáčky včetně cibule ponořené.
  • Zakryjte víčkem a dejte dozadu do lednice zrát. Utopence nechte odležet minimálně týden.

Poznámky

  • Z pěti špekáčků získáte zhruba 4 porce – na každého strávníka jeden a kousek. Samozřejmě záleží na velikosti špekáčků.
  • V receptu jsem použila skleněnou lahev o objemu cca 2 litry.
  • Aby se vám špekáčky lépe pěchovaly do sklenice, můžete je rozříznout na čtvrtky nebo nakrájet na kolečka.
  • Až vyzkoušíte klasiku, zkuste příště do láku přidat jiné koření pro porovnání chuti. Pro experimentování se hodí stroužky česneku, bílá paprika, kombinace červené a klasické kuchyňské cibule. K bobkovému listu přidejte libeček nebo snítku kopru.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova K pivu, Tradiční české recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 11Sdílení

Další recepty:

  • Pikantní americké okurky
  • Domácí zavařované okurky
  • Domácí tatarka
  • Rajčatová omáčka marinara

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT