Jak udělat domácí tatarku? Tady je jednoduchý recept, díky němuž vykouzlíte výbornou tatarskou omáčku během chvilky. Nepotřebujete žádné extra kuchařské zkušenosti, jen pár základních surovin a výborná tatarka je na světě!

Tatarka je majonéza ochucená nastrouhanou sladkokyselou okurkou a jemně nastrouhanou cibulí. Do tatarské omáčky dále patří hořčice, trochu sladkokyselého láku z okurek, dále sůl a pepř.
Domácí tatarka se nejčastěji podává ke smaženým jídlům, například ke smaženému sýru nebo hranolkům.
MŮJ TIP: Zkuste taky tuhle rajčatovou omáčku na špagety (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na domácí tatarku potřebujete:
- Majonéza; neochucená kvalitní majolka. Buď kupte hotovou v obchodě, případně si udělejte vlastní, domácí majonézu.
- Okurka; nakladačka zavařená ve sladkokyselém láku s koprem. Na čtyři porce tatarky bude stačit jedna středně velká naložená okurka.
- Lák z okurek; stačí jedna až dvě lžíce. Čím více láku, tím bude tatarka řidší.
- Cibule; oloupaná a nadrobno nakrájená. Sama používám velký kuchařský nůž, se kterým „kolébkovým“ pohybem cibuli nakrájím opravdu najemno.
- Hořčice; buď obyčejná plnotučná, nebo dijonská pro ostřejší chuť
- Sůl a pepř; na ochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jak udělat tatarku:
- Cibuli nakrájejte a okurku nastrouhejte najemno.
- V misce smíchejte majonézu, cibuli a okurku.
- Přidejte lžíci láku z okurek, hořčici, sůl a pepř.
- Tatarku promíchejte, nechte asi pět minut v chladu odležet a podávejte.
➜ Popis s fotkami
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Okurku nastrouhejte na ručním struhadle na malé slzičky.

KROK 2: Do misky dejte cibuli a nastrouhanou okurku. Přidejte lák z okurek, majonézu a hořčici. Ochuťte solí a pepřem.

KROK 3: Vše promíchejte. Tatarku nechte chvilku odležet a servírujte.
➜ K čemu podávat tatarskou omáčku
Tatarská omáčka chutná skvěle ke smaženým jídlům. Typicky ke smaženému sýru, rybě nebo bramborovým hranolkům.
Tatarku skladujte v lednici překrytou potravinářskou folií nebo v misce s víčkem, aby její povrch neoschnul. V lednici vydrží asi 3-4 dny.

➜ Užitečné tipy
- Další možnosti, jak ochutit tatarku, je přidat do ní nakrájené kapary, ančovičky, trochu utřeného česneku nebo najemno nasekané zelené bylinky, například pažitku.
- Nejlepší hospodskou tatarku dostanete v restauracích, které mají dobré jméno. Když jsme jako rodina na výletě ve městě, které neznáme, vždy si dobrou hospodu dohledáme přes Google a jeho recenze. Nebo zkuste Gastromapu Lukáše Hejlíka – existuje i jako apka do mobilu.
- Nevíte, jaký je rozdíl mezi tatarkou a majonézou? Majonéza je jednoduchá omáčka ušlehaná z rostlinného oleje a vaječného žloutku, tvoří základ do salátů, ale také pro tatarskou omáčku. Tatarka je v podstatě ochucená majonéza, přidává se do ní strouhaná okurka, cibule, a další pochutiny.
Další chutné recepty:
- Remuláda – studená omáčka k masu
- Plněné papriky s rajskou omáčkou
- Koprová omáčka s vejcem

Domácí tatarka
Suroviny
- 4 lžíce majonéza - neochucená
- 1 okurka - zavařená ve sladkokyselém nálevu, střední velikost
- 1 lžíce lák z okurek
- 1 lžička hořčice - plnotučná nebo dijonská
- 1 lžíce nakrájená cibule - asi 1/4 menší cibule
- ½ lžička sůl - případně přidat víc při závěrečném dochucení
- špetka mletý pepř - černý
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Okurku nastrouhejte na ručním struhadle na malé slzičky.
- Do misky dejte cibuli a nastrouhanou okurku. Přidejte lák z okurek, majonézu a hořčici. Ochuťte solí a pepřem.
- Vše promíchejte. Tatarku nechte chvilku odležet a servírujte.
Poznámky
- Vystačí asi na 4 porce.
- Tatarská omáčka chutná skvěle ke smaženým jídlům. Typicky ke smaženému sýru, k rybě nebo bramborovým hranolkům.
- Tatarku skladujte v lednici překrytou potravinářskou folií nebo v misce s víčkem, aby povrch tatarky neoschnul. V lednici vydrží tatarka asi 3-4 dny.
- Další možnosti, jak ochutit tatarku, je přidat do ní nakrájené kapary, ančovičky, trochu utřeného česneku nebo najemno nasekané zelené bylinky, například pažitku.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu