• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Kondimenty

Domácí tatarka

Dne: 17. 6. 2022 · Upraveno: 12. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 4Sdílení

Jak udělat domácí tatarku? Tady je jednoduchý recept, díky němuž vykouzlíte výbornou tatarskou omáčku během chvilky. Nepotřebujete žádné extra kuchařské zkušenosti, jen pár základních surovin a výborná tatarka je na světě!

Domácí tatarská omáčka v misce, se lžičkou, zdobená zelenou petrželkou.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Popis s fotkami
➜ K čemu podávat tatarskou omáčku
➜ Užitečné tipy
Domácí tatarka

Tatarka je majonéza ochucená nastrouhanou sladkokyselou okurkou a jemně nastrouhanou cibulí. Do tatarské omáčky dále patří hořčice, trochu sladkokyselého láku z okurek, dále sůl a pepř.

Domácí tatarka se nejčastěji podává ke smaženým jídlům, například ke smaženému sýru nebo hranolkům.

MŮJ TIP: Zkuste taky tuhle rajčatovou omáčku na špagety (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Suroviny na domácí tatarku včetně popisku.

Na domácí tatarku potřebujete:

  • Majonéza; neochucená kvalitní majolka. Buď kupte hotovou v obchodě, případně si udělejte vlastní, domácí majonézu.
  • Okurka; nakladačka zavařená ve sladkokyselém láku s koprem. Na čtyři porce tatarky bude stačit jedna středně velká naložená okurka.
  • Lák z okurek; stačí jedna až dvě lžíce. Čím více láku, tím bude tatarka řidší.
  • Cibule; oloupaná a nadrobno nakrájená. Sama používám velký kuchařský nůž, se kterým „kolébkovým“ pohybem cibuli nakrájím opravdu najemno.
  • Hořčice; buď obyčejná plnotučná, nebo dijonská pro ostřejší chuť
  • Sůl a pepř; na ochucení

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Jak udělat tatarku:

  1. Cibuli nakrájejte a okurku nastrouhejte najemno.
  2. V misce smíchejte majonézu, cibuli a okurku.
  3. Přidejte lžíci láku z okurek, hořčici, sůl a pepř.
  4. Tatarku promíchejte, nechte asi pět minut v chladu odležet a podávejte.

➜ Popis s fotkami

KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Okurku nastrouhejte na ručním struhadle na malé slzičky.

Strouhání okurky.

KROK 2: Do misky dejte cibuli a nastrouhanou okurku. Přidejte lák z okurek, majonézu a hořčici. Ochuťte solí a pepřem.

Příprava domácí tatarky, suroviny v misce.

KROK 3: Vše promíchejte. Tatarku nechte chvilku odležet a servírujte.

➜ K čemu podávat tatarskou omáčku

Tatarská omáčka chutná skvěle ke smaženým jídlům. Typicky ke smaženému sýru, rybě nebo bramborovým hranolkům.

Tatarku skladujte v lednici překrytou potravinářskou folií nebo v misce s víčkem, aby její povrch neoschnul. V lednici vydrží asi 3-4 dny.

➜ Užitečné tipy

  • Další možnosti, jak ochutit tatarku, je přidat do ní nakrájené kapary, ančovičky, trochu utřeného česneku nebo najemno nasekané zelené bylinky, například pažitku.
  • Nejlepší hospodskou tatarku dostanete v restauracích, které mají dobré jméno. Když jsme jako rodina na výletě ve městě, které neznáme, vždy si dobrou hospodu dohledáme přes Google a jeho recenze. Nebo zkuste Gastromapu Lukáše Hejlíka – existuje i jako apka do mobilu.
  • Nevíte, jaký je rozdíl mezi tatarkou a majonézou? Majonéza je jednoduchá omáčka ušlehaná z rostlinného oleje a vaječného žloutku, tvoří základ do salátů, ale také pro tatarskou omáčku. Tatarka je v podstatě ochucená majonéza, přidává se do ní strouhaná okurka, cibule, a další pochutiny.

Další chutné recepty:

  • Remuláda – studená omáčka k masu
  • Plněné papriky s rajskou omáčkou
  • Koprová omáčka s vejcem
Domácí tatarská omáčka.

Domácí tatarka

Petra Kupská
Jak udělat domácí tatarku? Tady je jednoduchý recept, díky němuž vykouzlíte výbornou tatarskou omáčku během chvilky. Nepotřebujete žádné extra kuchařské zkušenosti, jen pár základních surovin a výborná tatarka je na světě!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Čas celkem 15 mins
Chod Studená omáčka
Kuchyně Česká
Porce 4

Suroviny 

  • 4 lžíce majonéza - neochucená
  • 1 okurka - zavařená ve sladkokyselém nálevu, střední velikost
  • 1 lžíce lák z okurek
  • 1 lžička hořčice - plnotučná nebo dijonská
  • 1 lžíce nakrájená cibule - asi ¼ menší cibule
  • ½ lžička sůl - případně přidat víc při závěrečném dochucení
  • špetka mletý pepř - černý

Instrukce 

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Okurku nastrouhejte na ručním struhadle na malé slzičky.
  • Do misky dejte cibuli a nastrouhanou okurku. Přidejte lák z okurek, majonézu a hořčici. Ochuťte solí a pepřem.
  • Vše promíchejte. Tatarku nechte chvilku odležet a servírujte.

Poznámky

  • Vystačí asi na 4 porce.
  • Tatarská omáčka chutná skvěle ke smaženým jídlům. Typicky ke smaženému sýru, k rybě nebo bramborovým hranolkům.
  • Tatarku skladujte v lednici překrytou potravinářskou folií nebo v misce s víčkem, aby povrch tatarky neoschnul. V lednici vydrží tatarka asi 3-4 dny.
  • Další možnosti, jak ochutit tatarku, je přidat do ní nakrájené kapary, ančovičky, trochu utřeného česneku nebo najemno nasekané zelené bylinky, například pažitku.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s majonézou
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 4Sdílení

Další recepty:

  • Pikantní americké okurky
  • Domácí zavařované okurky
  • Vychytaný recept na domácí utopence
  • Rajčatová omáčka marinara

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT