Jak udělat domácí tatarku? Tady je jednoduchý recept, díky němuž vykouzlíte výbornou tatarskou omáčku během chvilky. Nepotřebujete žádné extra kuchařské zkušenosti, jen pár základních surovin a výborná tatarka je na světě!

Tatarka je majonéza ochucená nastrouhanou okurkou a jemně nastrouhanou cibulí. Do tatarské omáčky dále patří hořčice, trochu sladkokyselého láku z okurek, dále sůl a pepř.
Domácí tatarka se nejčastěji podává ke smaženým jídlům, například ke smaženému sýru nebo hranolkům.
MŮJ TIP: Zkuste taky tuhle rajčatovou omáčku na špagety (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na domácí tatarku potřebujete:
- Majonéza; neochucená kvalitní majolka. Buď kupte hotovou v obchodě, případně si udělejte vlastní, domácí majonézu.
- Okurka; nakladačka zavařená ve sladkokyselém láku s koprem. Na čtyři porce tatarky bude stačit jedna středně velká naložená okurka.
- Lák z okurek; stačí jedna až dvě lžíce. Čím více láku, tím bude tatarka řidší.
- Cibule; oloupaná a nadrobno nakrájená. Sama používám velký kuchařský nůž, se kterým „kolébkovým“ pohybem cibuli nakrájím opravdu najemno.
- Hořčice; buď obyčejná plnotučná, nebo dijonská pro ostřejší chuť
- Sůl a pepř; na ochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jak udělat tatarku:
- Cibuli nakrájejte a okurku nastrouhejte najemno.
- V misce smíchejte majonézu, cibuli a okurku.
- Přidejte lžíci láku z okurek, hořčici, sůl a pepř.
- Tatarku promíchejte, nechte asi pět minut v chladu odležet a podávejte.
➜ Popis s fotkami
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Okurku nastrouhejte na ručním struhadle na malé slzičky.

KROK 2: Do misky dejte cibuli a nastrouhanou okurku. Přidejte lák z okurek, majonézu a hořčici. Ochuťte solí a pepřem.

KROK 3: Vše promíchejte. Tatarku nechte chvilku odležet a servírujte.
➜ K čemu podávat tatarskou omáčku
Tatarská omáčka chutná skvěle ke smaženým jídlům. Typicky ke smaženému sýru, rybě nebo bramborovým hranolkům.
Tatarku skladujte v lednici překrytou potravinářskou folií nebo v misce s víčkem, aby její povrch neoschnul. V lednici vydrží asi 3-4 dny.

➜ Užitečné tipy
- Další možnosti, jak ochutit tatarku, je přidat do ní nakrájené kapary, ančovičky, trochu utřeného česneku nebo najemno nasekané zelené bylinky, například pažitku.
- Nejlepší hospodskou tatarku dostanete v restauracích, které mají dobré jméno. Když jsme jako rodina na výletě ve městě, které neznáme, vždy si dobrou hospodu dohledáme přes Google a jeho recenze. Nebo zkuste Gastromapu Lukáše Hejlíka – existuje i jako apka do mobilu.
- Nevíte, jaký je rozdíl mezi tatarkou a majonézou? Majonéza je jednoduchá omáčka ušlehaná z rostlinného oleje a vaječného žloutku, tvoří základ do salátů, ale také pro tatarskou omáčku. Tatarka je v podstatě ochucená majonéza, přidává se do ní strouhaná okurka, cibule, a další pochutiny.
Další chutné recepty:
- Remuláda – studená omáčka k masu
- Plněné papriky s rajskou omáčkou
- Koprová omáčka s vejcem
Domácí tatarka
Suroviny
- 4 lžíce majonéza neochucená
- 1 okurka zavařená ve sladkokyselém nálevu, střední velikost
- 1 lžíce lák z okurek
- 1 lžička hořčice plnotučná nebo dijonská
- 1 lžíce nakrájená cibule asi ¼ menší cibule
- ½ lžička sůl případně přidat víc při závěrečném dochucení
- špetka mletý pepř černý
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Okurku nastrouhejte na ručním struhadle na malé slzičky.
- Do misky dejte cibuli a nastrouhanou okurku. Přidejte lák z okurek, majonézu a hořčici. Ochuťte solí a pepřem.
- Vše promíchejte. Tatarku nechte chvilku odležet a servírujte.
Poznámky k receptu
- Vystačí asi na 4 porce.
- Tatarská omáčka chutná skvěle ke smaženým jídlům. Typicky ke smaženému sýru, k rybě nebo bramborovým hranolkům.
- Tatarku skladujte v lednici překrytou potravinářskou folií nebo v misce s víčkem, aby povrch tatarky neoschnul. V lednici vydrží tatarka asi 3-4 dny.
- Další možnosti, jak ochutit tatarku, je přidat do ní nakrájené kapary, ančovičky, trochu utřeného česneku nebo najemno nasekané zelené bylinky, například pažitku.
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Prostor pro vaši zpětnou vazbu