• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Kondimenty

Pikantní americké okurky

Dne: 13. 9. 2022 · Upraveno: 13. 9. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 5Sdílení

Pokud přemýšlíte, co udělat s přebytkem okurek, zejména pokud se jedná o salátové a hadovky, zkuste pikantní americké okurky. Tenhle recept koluje po internetu, a protože letos byla úroda okurek u nás ve skleníku štědrá, rozhodla jsem se ho vyzkoušet.

Americké okurky v misce.
Obsah skrýt
➜ Co jsou americké okurky?
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Pikantní americké okurky

➜ Co jsou americké okurky?

Americké okurky jsou plátky okurek s koprem, předem vypocených s cibulí v soli. Takto připravené okurky se naplní do zavařovacích sklenic a zalijí nálevem z octa a koření: chilli, mletého pepře a sladké papriky. Zavíčkované sklenice je potřeba sterilovat ve vodní lázni.

Výsledkem jsou pikantní okurky, vhodné jako příloha ke grilovanému nebo minutkovému masu, do hamburgrů, hodí se však i na obložené chleby.

MŮJ TIP: Zkuste také tenhle rychlý okurkový salát se sladkokyselou zálivkou!

➜ Suroviny

Suroviny na americké okurky včetně popisku.

Na domácí pikantní okurky potřebujete:

  • Okurky; nejlépe do receptu zpracujete přerostlé nakladačky, salátové okurky nebo hadovky. Pokud jsou čerstvé a nemají poškozenou slupku, nemusíte je loupat. V případě, že část slupky je žlutá nebo na ní jsou fleky, okurky oloupejte.
  • Cibule; poměrně velké množství, oloupaná a nakrájená na kolečka
  • Kopr; čerstvé lístky, nasekané
  • Sůl

Kořeněný nálev na americké okurky:

  • Cukr; obyčejný bílý krupicový
  • Ocet; použila jsem 5% jablečný ocet, který je jemnější než kvasný. Pokud použijete obyčejný kvasný ocet s 8% kyselostí, nálev bude ostřejší.
  • Mletý pepř; černý
  • Chilli; použila jsem vločky z mlýnku
  • Sladká mletá paprika; v původním receptu je kari, což jsem směs koření hojně využívaná v indické kuchyni, ale s paprikou chutná nálev i okurky naprosto skvěle.

Dále potřebujete čisté zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem, hrnec na zavařování a zavařovací teploměr, s jehož pomocí si pohlídáte teplotu ve vodní lázni.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Okurky omyjte, v případě, že mají poškozenou slupku, oloupejte ji. Nakrájejte je na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky.

Okurka nakrájená na kolečka.
Oloupaná cibule, nakrájená na kolečka.

Nakrájené okurky s cibulí dejte do velké nádoby, sama jsem použila plastovou vaničku. Zasypte solí, přidejte pokrájený kopr. Vše rukama promíchejte a nechte na dvě hodiny stát. Okurky se vypotí a pustí tekutinu.

Nakrájené okurky a cibule v plastové nádobě, osolené, s koprem.
Vymačkávání vody z vypocených okurek s cibulí.

KROK 2: Mezitím si připravte kořeněný nálev na okurky. V hrnci přiveďte k varu ocet, stáhněte ho z plotny a přimíchejte cukr. Nechte ho rozpustit. Pak přisypte chilli, mletý černý pepř a sladkou papriku. Promíchejte.

Pikantní nálev na americké okurky, uvařený v hrnci.

KROK 3: Pečlivě vymyjte zavařovačky a šroubovací víčka. Nechávám je po umytí v troubě zapnuté na 60 °C. Zde jednak oschnou, a dále zůstanou nahřáté.

KROK 4: Z vypocených okurek slijte vodu, kterou pustily. Okurky i s cibulí a koprem naskládejte do sklenic a zalijte je teplým nálevem. Nálev by měl stačit tak akorát, pokud okurky do sklenic lehce napěchujete. Uzavřete víčkem a dobře utáhněte.

Zalévání amerických okurek ve sklenicích pikantním nálevem.

KROK 5: Připravte vodní lázeň na zavařování. Ohřejte vodu na 80 °C. Sklenice s okurkami vložte do lázně tak, aby voda dosahovala asi 1-2 cm pod víčko. Sterilujte po dobu 20 minut.

Zavařování okurek v hrnci.

KROK 6: Sterilované okurky vyjměte z lázně pomocí zavařovacích kleští a položte je víčkem dolů na složenou utěrku. Nechte je takto zcela vychladnout. Víčko tak dobře přilne ke sklenici.

Zavařené americké okurky, sklenice obrácené víčkem dolů, narovnané na složené utěrce.

TIP: Po vychladnutí otestujte, že víčko na sklenici dobře drží. Střed víčka by měl být pevný, případně mírně vtáhnutý dovnitř. Pokud na něj zatlačíte prstem, rozhodně by neměl „klikat“. Pokud takovou sklenici objevíte, můžete ji buď ještě jednou zavařit, nebo ji dejte do ledničky a během týdne spotřebujte.

➜ Servírování

Americké okurky jsou naprosto skvělým kondimentem ke grilovanému steaku nebo masu připravenému na minutku. Jsou dobré k sekané, karbanátkům, ale i k řízku. Já je mám ráda na chlebu namazaném Lučinou nebo žervé.

V mnoha případech dobře nahradí klasické sterilované okurky.

Plátek minutkového masa s bramborami, jako kondiment s americkými okurkami.

➜ Užitečné tipy

  • Okurky s cibulí po vypocení změknou, budou křupavější. Dobře půjdou naskládat do zavařovaček, takže mezi nimi nebudou zbytečné mezery.
  • Americké okurky nechte alespoň dva až tři týdny rozležet, budou tak ještě chutnější.
  • SKLADOVÁNÍ: Zavařené sklenice s pikantními okurkami skladujte ve špajzce v suchu a chladu. Zde vydrží minimálně rok.

Další chutné recepty:

  • Domácí rajčatový kečup
  • Jednoduchý šopský salát
Americké okurky servírované v misce s vidličkou.

Pikantní americké okurky

Petra Kupská
Pokud přemýšlíte, co udělat s přebytkem okurek, zejména pokud se jedná o salátové a hadovky, zkuste pikantní americké okurky. Tenhle recept koluje po internetu, a protože letos byla úroda okurek u nás ve skleníku štědrá, rozhodla jsem se ho vyzkoušet.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Vypocení okurek 2 hrs
Čas celkem 2 hrs 40 mins
Chod Příloha
Kuchyně Česká

Suroviny 

  • 2,4 kg okurky - salátové, hadovky, přerostlé nakladačky
  • 6 ks cibule - středně velká
  • 2 lžíce kopr - nasekané zelené lístky
  • 2 lžíce sůl

Pikantní nálev na okurky:

  • 40 dkg cukr - bílý
  • 6 dcl ocet - 5% jablečný, případně 8% kvasný
  • 1 lžička černý pepř - mletý
  • 1 lžička chilli vločky - mleté
  • 2 lžička sladká mletá paprika

Instrukce 

  • Okurky omyjte, v případě, že mají poškozenou slupku, oloupejte ji. Nakrájejte je na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky.
  • Nakrájené okurky s cibulí dejte do velké nádoby, sama jsem použila plastovou vaničku. Zasypte solí, přidejte pokrájený kopr. Vše rukama promíchejte a nechte na dvě hodiny stát. Okurky se vypotí a pustí tekutinu.
  • Mezitím si připravte kořeněný nálev na okurky. V hrnci přiveďte k varu ocet, stáhněte ho z plotny a přimíchejte cukr. Nechte ho rozpustit. Pak přisypte chilli, mletý černý pepř a sladkou papriku. Promíchejte.
  • Pečlivě vymyjte zavařovačky a šroubovací víčka. Nechávám je po umytí v troubě zapnuté na 60 °C. Zde jednak oschnou, a dále zůstanou nahřáté.
  • Z vypocených okurek slijte vodu, kterou pustily. Okurky i s cibulí a koprem naskládejte do sklenic a zalijte je teplým nálevem. Nálev by měl stačit tak akorát, pokud okurky do sklenic lehce napěchujete. Uzavřete víčkem a dobře utáhněte.
  • Připravte vodní lázeň na zavařování. Ohřejte vodu na 80 °C. Sklenice s okurkami vložte do lázně tak, aby voda dosahovala asi 1-2 cm pod víčko. Sterilujte po dobu 20 minut.
  • Sterilované okurky vyjměte z lázně pomocí zavařovacích kleští a položte je víčkem dolů na složenou utěrku. Nechte je takto zcela vychladnout. Víčko tak dobře přilne ke sklenici.

Poznámky

  • TIP: Po vychladnutí otestujte, že víčko na sklenici dobře drží. Střed víčka by měl být pevný, případně mírně vtáhnutý dovnitř. Pokud na něj zatlačíte prstem, rozhodně by neměl „klikat“. Pokud takovou sklenici objevíte, můžete ji buď ještě jednou zavařit, nebo ji dejte do ledničky a během týdne spotřebujte.
  • SERVÍROVÁNÍ: Americké okurky jsou naprosto skvělým kondimentem ke grilovanému steaku nebo masu připravenému na minutku. Jsou dobré k sekané, karbanátkům, ale i k řízku. Já je mám ráda na chlebu namazaném Lučinou nebo žervé. V mnoha případech dobře nahradí klasické sterilované okurky.
  • Americké okurky nechte alespoň dva až tři týdny rozležet, budou tak ještě chutnější.
  • SKLADOVÁNÍ: Zavařené sklenice s pikantními okurkami skladujte ve špajzce v suchu a chladu. Zde vydrží minimálně rok.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zavařování
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 5Sdílení

Další recepty:

  • Domácí zavařované okurky
  • Domácí tatarka
  • Vychytaný recept na domácí utopence
  • Rajčatová omáčka marinara

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT