Pokud přemýšlíte, co udělat s přebytkem okurek, zejména pokud se jedná o salátové a hadovky, zkuste pikantní americké okurky. Tenhle recept koluje po internetu, a protože letos byla úroda okurek u nás ve skleníku štědrá, rozhodla jsem se ho vyzkoušet.
➜ Co jsou americké okurky?
Americké okurky jsou plátky okurek s koprem, předem vypocených s cibulí v soli. Takto připravené okurky se naplní do zavařovacích sklenic a zalijí nálevem z octa a koření: chilli, mletého pepře a sladké papriky. Zavíčkované sklenice je potřeba sterilovat ve vodní lázni.
Výsledkem jsou pikantní okurky, vhodné jako příloha ke grilovanému nebo minutkovému masu, do hamburgrů, hodí se však i na obložené chleby.
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle rychlý okurkový salát se sladkokyselou zálivkou!
➜ Suroviny
Na domácí pikantní okurky potřebujete:
- Okurky; nejlépe do receptu zpracujete přerostlé nakladačky, salátové okurky nebo hadovky. Pokud jsou čerstvé a nemají poškozenou slupku, nemusíte je loupat. V případě, že část slupky je žlutá nebo na ní jsou fleky, okurky oloupejte.
- Cibule; poměrně velké množství, oloupaná a nakrájená na kolečka
- Kopr; čerstvé lístky, nasekané
- Sůl
Kořeněný nálev na americké okurky:
- Cukr; obyčejný bílý krupicový
- Ocet; použila jsem 5% jablečný ocet, který je jemnější než kvasný. Pokud použijete obyčejný kvasný ocet s 8% kyselostí, nálev bude ostřejší.
- Mletý pepř; černý
- Chilli; použila jsem vločky z mlýnku
- Sladká mletá paprika; v původním receptu je kari, což jsem směs koření hojně využívaná v indické kuchyni, ale s paprikou chutná nálev i okurky naprosto skvěle.
Dále potřebujete čisté zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem, hrnec na zavařování a zavařovací teploměr, s jehož pomocí si pohlídáte teplotu ve vodní lázni.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Okurky omyjte, v případě, že mají poškozenou slupku, oloupejte ji. Nakrájejte je na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky.
Nakrájené okurky s cibulí dejte do velké nádoby, sama jsem použila plastovou vaničku. Zasypte solí, přidejte pokrájený kopr. Vše rukama promíchejte a nechte na dvě hodiny stát. Okurky se vypotí a pustí tekutinu.
KROK 2: Mezitím si připravte kořeněný nálev na okurky. V hrnci přiveďte k varu ocet, stáhněte ho z plotny a přimíchejte cukr. Nechte ho rozpustit. Pak přisypte chilli, mletý černý pepř a sladkou papriku. Promíchejte.
KROK 3: Pečlivě vymyjte zavařovačky a šroubovací víčka. Nechávám je po umytí v troubě zapnuté na 60 °C. Zde jednak oschnou, a dále zůstanou nahřáté.
KROK 4: Z vypocených okurek slijte vodu, kterou pustily. Okurky i s cibulí a koprem naskládejte do sklenic a zalijte je teplým nálevem. Nálev by měl stačit tak akorát, pokud okurky do sklenic lehce napěchujete. Uzavřete víčkem a dobře utáhněte.
KROK 5: Připravte vodní lázeň na zavařování. Ohřejte vodu na 80 °C. Sklenice s okurkami vložte do lázně tak, aby voda dosahovala asi 1-2 cm pod víčko. Sterilujte po dobu 20 minut.
KROK 6: Sterilované okurky vyjměte z lázně pomocí zavařovacích kleští a položte je víčkem dolů na složenou utěrku. Nechte je takto zcela vychladnout. Víčko tak dobře přilne ke sklenici.
TIP: Po vychladnutí otestujte, že víčko na sklenici dobře drží. Střed víčka by měl být pevný, případně mírně vtáhnutý dovnitř. Pokud na něj zatlačíte prstem, rozhodně by neměl „klikat“. Pokud takovou sklenici objevíte, můžete ji buď ještě jednou zavařit, nebo ji dejte do ledničky a během týdne spotřebujte.
➜ Servírování
Americké okurky jsou naprosto skvělým kondimentem ke grilovanému steaku nebo masu připravenému na minutku. Jsou dobré k sekané, karbanátkům, ale i k řízku. Já je mám ráda na chlebu namazaném Lučinou nebo žervé.
V mnoha případech dobře nahradí klasické sterilované okurky.
➜ Užitečné tipy
- Okurky s cibulí po vypocení změknou, budou křupavější. Dobře půjdou naskládat do zavařovaček, takže mezi nimi nebudou zbytečné mezery.
- Americké okurky nechte alespoň dva až tři týdny rozležet, budou tak ještě chutnější.
- SKLADOVÁNÍ: Zavařené sklenice s pikantními okurkami skladujte ve špajzce v suchu a chladu. Zde vydrží minimálně rok.
Další chutné recepty:
Pikantní americké okurky
Suroviny
- 2,4 kg okurky - salátové, hadovky, přerostlé nakladačky
- 6 ks cibule - středně velká
- 2 lžíce kopr - nasekané zelené lístky
- 2 lžíce sůl
Pikantní nálev na okurky:
- 40 dkg cukr - bílý
- 6 dcl ocet - 5% jablečný, případně 8% kvasný
- 1 lžička černý pepř - mletý
- 1 lžička chilli vločky - mleté
- 2 lžička sladká mletá paprika
Instrukce
- Okurky omyjte, v případě, že mají poškozenou slupku, oloupejte ji. Nakrájejte je na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kroužky.
- Nakrájené okurky s cibulí dejte do velké nádoby, sama jsem použila plastovou vaničku. Zasypte solí, přidejte pokrájený kopr. Vše rukama promíchejte a nechte na dvě hodiny stát. Okurky se vypotí a pustí tekutinu.
- Mezitím si připravte kořeněný nálev na okurky. V hrnci přiveďte k varu ocet, stáhněte ho z plotny a přimíchejte cukr. Nechte ho rozpustit. Pak přisypte chilli, mletý černý pepř a sladkou papriku. Promíchejte.
- Pečlivě vymyjte zavařovačky a šroubovací víčka. Nechávám je po umytí v troubě zapnuté na 60 °C. Zde jednak oschnou, a dále zůstanou nahřáté.
- Z vypocených okurek slijte vodu, kterou pustily. Okurky i s cibulí a koprem naskládejte do sklenic a zalijte je teplým nálevem. Nálev by měl stačit tak akorát, pokud okurky do sklenic lehce napěchujete. Uzavřete víčkem a dobře utáhněte.
- Připravte vodní lázeň na zavařování. Ohřejte vodu na 80 °C. Sklenice s okurkami vložte do lázně tak, aby voda dosahovala asi 1-2 cm pod víčko. Sterilujte po dobu 20 minut.
- Sterilované okurky vyjměte z lázně pomocí zavařovacích kleští a položte je víčkem dolů na složenou utěrku. Nechte je takto zcela vychladnout. Víčko tak dobře přilne ke sklenici.
Poznámky
- TIP: Po vychladnutí otestujte, že víčko na sklenici dobře drží. Střed víčka by měl být pevný, případně mírně vtáhnutý dovnitř. Pokud na něj zatlačíte prstem, rozhodně by neměl „klikat“. Pokud takovou sklenici objevíte, můžete ji buď ještě jednou zavařit, nebo ji dejte do ledničky a během týdne spotřebujte.
- SERVÍROVÁNÍ: Americké okurky jsou naprosto skvělým kondimentem ke grilovanému steaku nebo masu připravenému na minutku. Jsou dobré k sekané, karbanátkům, ale i k řízku. Já je mám ráda na chlebu namazaném Lučinou nebo žervé. V mnoha případech dobře nahradí klasické sterilované okurky.
- Americké okurky nechte alespoň dva až tři týdny rozležet, budou tak ještě chutnější.
- SKLADOVÁNÍ: Zavařené sklenice s pikantními okurkami skladujte ve špajzce v suchu a chladu. Zde vydrží minimálně rok.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu