• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Slané pečivo

Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru

Dne: 4. 5. 2022 · Upraveno: 18. 5. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 69Sdílení

Osvědčený recept na domácí sýrové sušenky, které se hodí jako slané pohoštění na Silvestra, pro rodinná setkání nebo jen tak na zobání u televize. Sušenky jsou luxusní, snadné na přípravu a rychle hotové.

Slané sušenky sypané kmínem, mákem a solí.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Skladování
➜ Šikovné tipy
Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru

Základ tvoří křehké těsto, podobné lineckému. Do toho se přidává strouhaný sýr, například Eidam, který sušenkám přidá chuť a měkkost. Sušenky posypte kmínem nebo mákem pro hezký vzhled, a ještě lepší chuť.

Z těsta vykrájejte tvary podle libosti. Čtverečky, obdélníčky, nebo tyčinky.

MŮJ TIP: Zkuste také tahle pečená sýrová srdíčka (vypadají i chutnají fantasticky!)

➜ Suroviny

Suroviny na slané sýrové sušenky včetně popisku.

Na domácí sýrové sušenky potřebujete:

KŘEHKÉ TĚSTO:

  • Mouka; hladká
  • Máslo; z lednice, nebo ho vyndejte tak půl hodiny předem
  • Sýr; polotvrdý sýr na strouhání. Hodí se eidam, gouda. Chcete-li chuťově výraznější sušenky, vezměte ementál nebo čedar. Dokážu si představit i mozzarellu. Experimentujte a použijte sýr, který máte rádi!
  • Mléko; aby těsto bylo vláčnější
  • Prášek do pečiva; stačí trošku, viz níže rozpis v kartě receptu.
  • Sůl; množství soli záleží na typu použitého sýra. Méně výrazný sýr si přidání soli do těsta na sušenky žádá, u výraznějších sýrů sůl klidně vypusťte.

NA POTŘENÍ A POSYP:

  • Vajíčko; rozšlehané poslouží na potření sušenek před tím, než je na povrchu posypete
  • Kmín, mák, hrubá sůl; se solí opatrně, stačí pár zrnek na ozdobení povrchu

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Sýr najemno nastrouhejte na ručním struhadle na malých slzičkách. Do mísy dejte mouku smíchanou s pečicím práškem a solí, přidejte nastrouhaný sýr a máslo nasekané na menší kousky. Přilijte mléko a vše rukama zpracujte do vláčného těsta.

Příprava křehkého těsta na sýrové sušenky.

KROK 2: Těsto rozdělte napůl a obě půlky dejte ztuhnout, buď na dvě hodiny do lednice, nebo na třicet minut do mrazáku. Z odpočinutého těsta vyválejte silnější placku do tvaru co nejvíce podobnému pravidelnému obdélníku. Tloušťka těsta zhruba 0,3-0,5 cm. Pomocí rádélka nakrájejte požadované tvary.

Druhou půlku těsta zatím nechte v lednici, dokud s ní nebudete pracovat.

TIP: Rozválejte těsto mezi dvěma archy pečicího papíru. Bude se vám s ním lépe manipulovat.

KROK 3: Tvary přeneste na plech vyložený pečicím papírem. V misce prošlehejte pomocí vidličky vejce a potřete jím povrch každého tvaru. Poté posypte mákem, kmínem, hrubozrnnou solí (se solí opatrně, stačí jen pár zrnek).

TIP: Aby pečicí papír na plechu dobře držel, pomažte plech několika tahy máslem, sádlem, nebo jiným tuhým tukem. Papír se tak k plechu přilepí a nebude se kroutit ani jinak „cestovat“.

Vykrojené sýrové sušenky na plechu, posypané sýrem, mákem, solí.

KROK 4: Slané sýrové sušenky pečte v troubě přehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 16 minut, dokud povrch nezezlátne.

➜ Skladování

Protože jsou sušenky vyrobené z křehkého těsta, skladujte je přikryté v krabici vyložené pečicím papírem. Uložte je do chladu a sucha. Dobře skladované vydrží 2-3 týdny.

TIP: Slané sýrové sušenky se obvykle pečou k okamžité spotřebě. Jsou tak dobré, že mizí během chvíle. Nedělala bych si hlavu s plánováním, jak je skladovat – věřte, že tuto otázku nebudete muset řešit ?

Sušenky při upečení mírně nabydou a jejich struktura získá žádanou, jakoby šupinovitou texturu. Jsou krásně měkké už od samého začátku.

➜ Šikovné tipy

  • Pokud byste těsto nenechali ztuhnout v lednici, těsto by se při vyvalování trhalo a lepilo se na váleček. Nechte těsto ztuhnout jen tak, aby se s ním dobře pracovalo a šlo dobře rozválet. Správně vychlazené těsto nepotřebuje při rozvalování podsypávat moukou.
  • Někdy těsto připravuji tak, že jej čerstvě zpracované opatrně vyválím mezi dvěma pečicími papíry, položím na menší prkénko a dám zatuhnout do mrazáku nebo do lednice. Těsto je dříve připravené k vykrajování.
  • Tvary slaných sušenek nakrájejte nožem nebo rádélkem se zvlněným kolečkem, díky kterému získá okraj hezký tvar. Chcete-li sušenky slavnostnějšího rázu, vykrojte drobné tvary pomocí vykrajovátek – karetní tvary (káry, srdce, žaludy, listy), romantická srdíčka nebo podle toho, jaká vykrajovátka vlastníte.

Další chutné recepty:

  • Nadýchaná sýrová omeleta
  • Česneková pomazánka se sýrem
  • Bramborové placky
  • Zelňáky
Sýrové sušenky vyskládané na talířku.

Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru

Petra Kupská
Osvědčený recept na domácí sýrové sušenky, které se hodí jako slané pohoštění na Silvestra, pro rodinná setkání nebo jen tak na zobání u televize. Sušenky jsou luxusní, snadné na přípravu a rychle hotové.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 16 mins
Odpočinutí těsta 2 hrs
Čas celkem 2 hrs 31 mins
Chod Chuťovky
Kuchyně Česká
Porce 4 osoby

Suroviny 

Těsto

  • 200 g hladká mouka
  • 120 g máslo
  • 3 lžíce mléko
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 100 g polotvrdý sýr - strouhaný; např. eidam nebo gouda

Na potření a posyp

  • 1 vejce - rozšlehané, na potření
  • 1 lžíce kmín - celý
  • 1 lžíce mák
  • 1 lžička hrubozrnná sůl

Instrukce 

  • Sýr najemno nastrouhejte na ručním struhadle na malých slzičkách. Do mísy dejte mouku smíchanou s pečicím práškem a solí, přidejte nastrouhaný sýr a máslo nasekané na menší kousky. Přilijte mléko a vše rukama zpracujte do vláčného těsta.
  • KROK 2: Těsto rozdělte napůl a obě půlky dejte ztuhnout, buď na dvě hodiny do lednice, nebo na třicet minut do mrazáku. Z odpočinutého těsta vyválejte silnější placku do tvaru co nejvíce podobnému pravidelnému obdélníku. Tloušťka těsta zhruba 0,3-0,5 cm. Pomocí rádélka nakrájejte požadované tvary. Druhou půlku těsta zatím nechte v lednici, dokud s ní nebudete pracovat.
  • Tvary přeneste na plech vyložený pečicím papírem. V misce prošlehejte pomocí vidličky vejce a potřete jím povrch každého tvaru. Poté posypte mákem, kmínem, hrubozrnnou solí (se solí opatrně, stačí jen pár zrnek).
  • Slané sýrové sušenky pečte v troubě přehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 16 minut, dokud povrch nezezlátne.

Poznámky

  • Z těsta podle základního receptu získáte asi 2 menší plechy sušenek.
  • Aby pečicí papír na plechu dobře držel, pomažte plech několika tahy máslem, sádlem, nebo jiným tuhým tukem. Papír se tak k plechu přilepí a nebude se kroutit ani jinak „cestovat“.
  • Pokud byste těsto nenechali ztuhnout v lednici, těsto by se při vyvalování trhalo a lepilo se na váleček. Nechte těsto ztuhnout jen tak, aby se s ním dobře pracovalo a šlo dobře rozválet. Správně vychlazené těsto nepotřebuje při rozvalování podsypávat moukou.
  • Rozválejte těsto mezi dvěma archy pečicího papíru. Bude se vám s ním lépe manipulovat.
  • Tvary slaných sušenek nakrájejte nožem nebo rádélkem se zvlněným kolečkem, díky kterému získá okraj hezký tvar. Chcete-li sušenky slavnostnějšího rázu, vykrojte drobné tvary pomocí vykrajovátek – karetní tvary (káry, srdce, žaludy, listy), romantická srdíčka nebo podle toho, jaká vykrajovátka vlastníte.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Drobné pečivo
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 69Sdílení

Další recepty:

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Bramborový bác
  • Tradiční zelňáky v troubě
  • Slovenská paska, velikonoční chléb

Reader Interactions

Comments

  1. Pavla

    28 června, 2022 at 5:38 am

    5 stars
    Rychlé výborné děkuji za super recept

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      28 června, 2022 at 12:16 pm

      Moc děkuji za komentář a milou zpětnou vazbu!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT