Osvědčený recept na domácí sýrové sušenky, které se hodí jako slané pohoštění na Silvestra, pro rodinná setkání nebo jen tak na zobání u televize. Sušenky jsou luxusní, snadné na přípravu a rychle hotové.
Základ tvoří křehké těsto, podobné lineckému. Do toho se přidává strouhaný sýr, například Eidam, který sušenkám přidá chuť a měkkost. Sušenky posypte kmínem nebo mákem pro hezký vzhled, a ještě lepší chuť.
Z těsta vykrájejte tvary podle libosti. Čtverečky, obdélníčky, nebo tyčinky.
MŮJ TIP: Zkuste také tahle pečená sýrová srdíčka (vypadají i chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
Na domácí sýrové sušenky potřebujete:
KŘEHKÉ TĚSTO:
- Mouka; hladká
- Máslo; z lednice, nebo ho vyndejte tak půl hodiny předem
- Sýr; polotvrdý sýr na strouhání. Hodí se eidam, gouda. Chcete-li chuťově výraznější sušenky, vezměte ementál nebo čedar. Dokážu si představit i mozzarellu. Experimentujte a použijte sýr, který máte rádi!
- Mléko; aby těsto bylo vláčnější
- Prášek do pečiva; stačí trošku, viz níže rozpis v kartě receptu.
- Sůl; množství soli záleží na typu použitého sýra. Méně výrazný sýr si přidání soli do těsta na sušenky žádá, u výraznějších sýrů sůl klidně vypusťte.
NA POTŘENÍ A POSYP:
- Vajíčko; rozšlehané poslouží na potření sušenek před tím, než je na povrchu posypete
- Kmín, mák, hrubá sůl; se solí opatrně, stačí pár zrnek na ozdobení povrchu
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Sýr najemno nastrouhejte na ručním struhadle na malých slzičkách. Do mísy dejte mouku smíchanou s pečicím práškem a solí, přidejte nastrouhaný sýr a máslo nasekané na menší kousky. Přilijte mléko a vše rukama zpracujte do vláčného těsta.
KROK 2: Těsto rozdělte napůl a obě půlky dejte ztuhnout, buď na dvě hodiny do lednice, nebo na třicet minut do mrazáku. Z odpočinutého těsta vyválejte silnější placku do tvaru co nejvíce podobnému pravidelnému obdélníku. Tloušťka těsta zhruba 0,3-0,5 cm. Pomocí rádélka nakrájejte požadované tvary.
Druhou půlku těsta zatím nechte v lednici, dokud s ní nebudete pracovat.
TIP: Rozválejte těsto mezi dvěma archy pečicího papíru. Bude se vám s ním lépe manipulovat.
KROK 3: Tvary přeneste na plech vyložený pečicím papírem. V misce prošlehejte pomocí vidličky vejce a potřete jím povrch každého tvaru. Poté posypte mákem, kmínem, hrubozrnnou solí (se solí opatrně, stačí jen pár zrnek).
TIP: Aby pečicí papír na plechu dobře držel, pomažte plech několika tahy máslem, sádlem, nebo jiným tuhým tukem. Papír se tak k plechu přilepí a nebude se kroutit ani jinak „cestovat“.
KROK 4: Slané sýrové sušenky pečte v troubě přehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 16 minut, dokud povrch nezezlátne.
➜ Skladování
Protože jsou sušenky vyrobené z křehkého těsta, skladujte je přikryté v krabici vyložené pečicím papírem. Uložte je do chladu a sucha. Dobře skladované vydrží 2-3 týdny.
TIP: Slané sýrové sušenky se obvykle pečou k okamžité spotřebě. Jsou tak dobré, že mizí během chvíle. Nedělala bych si hlavu s plánováním, jak je skladovat – věřte, že tuto otázku nebudete muset řešit ?
Sušenky při upečení mírně nabydou a jejich struktura získá žádanou, jakoby šupinovitou texturu. Jsou krásně měkké už od samého začátku.
➜ Šikovné tipy
- Pokud byste těsto nenechali ztuhnout v lednici, těsto by se při vyvalování trhalo a lepilo se na váleček. Nechte těsto ztuhnout jen tak, aby se s ním dobře pracovalo a šlo dobře rozválet. Správně vychlazené těsto nepotřebuje při rozvalování podsypávat moukou.
- Někdy těsto připravuji tak, že jej čerstvě zpracované opatrně vyválím mezi dvěma pečicími papíry, položím na menší prkénko a dám zatuhnout do mrazáku nebo do lednice. Těsto je dříve připravené k vykrajování.
- Tvary slaných sušenek nakrájejte nožem nebo rádélkem se zvlněným kolečkem, díky kterému získá okraj hezký tvar. Chcete-li sušenky slavnostnějšího rázu, vykrojte drobné tvary pomocí vykrajovátek – karetní tvary (káry, srdce, žaludy, listy), romantická srdíčka nebo podle toho, jaká vykrajovátka vlastníte.
Další chutné recepty:
Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru
Suroviny
Těsto
- 200 g hladká mouka
- 120 g máslo
- 3 lžíce mléko
- 1 lžička prášek do pečiva
- 100 g polotvrdý sýr - strouhaný; např. eidam nebo gouda
Na potření a posyp
- 1 vejce - rozšlehané, na potření
- 1 lžíce kmín - celý
- 1 lžíce mák
- 1 lžička hrubozrnná sůl
Instrukce
- Sýr najemno nastrouhejte na ručním struhadle na malých slzičkách. Do mísy dejte mouku smíchanou s pečicím práškem a solí, přidejte nastrouhaný sýr a máslo nasekané na menší kousky. Přilijte mléko a vše rukama zpracujte do vláčného těsta.
- KROK 2: Těsto rozdělte napůl a obě půlky dejte ztuhnout, buď na dvě hodiny do lednice, nebo na třicet minut do mrazáku. Z odpočinutého těsta vyválejte silnější placku do tvaru co nejvíce podobnému pravidelnému obdélníku. Tloušťka těsta zhruba 0,3-0,5 cm. Pomocí rádélka nakrájejte požadované tvary. Druhou půlku těsta zatím nechte v lednici, dokud s ní nebudete pracovat.
- Tvary přeneste na plech vyložený pečicím papírem. V misce prošlehejte pomocí vidličky vejce a potřete jím povrch každého tvaru. Poté posypte mákem, kmínem, hrubozrnnou solí (se solí opatrně, stačí jen pár zrnek).
- Slané sýrové sušenky pečte v troubě přehřáté na 170 °C (dolní a horní ohřev) po dobu 16 minut, dokud povrch nezezlátne.
Poznámky
- Z těsta podle základního receptu získáte asi 2 menší plechy sušenek.
- Aby pečicí papír na plechu dobře držel, pomažte plech několika tahy máslem, sádlem, nebo jiným tuhým tukem. Papír se tak k plechu přilepí a nebude se kroutit ani jinak „cestovat“.
- Pokud byste těsto nenechali ztuhnout v lednici, těsto by se při vyvalování trhalo a lepilo se na váleček. Nechte těsto ztuhnout jen tak, aby se s ním dobře pracovalo a šlo dobře rozválet. Správně vychlazené těsto nepotřebuje při rozvalování podsypávat moukou.
- Rozválejte těsto mezi dvěma archy pečicího papíru. Bude se vám s ním lépe manipulovat.
- Tvary slaných sušenek nakrájejte nožem nebo rádélkem se zvlněným kolečkem, díky kterému získá okraj hezký tvar. Chcete-li sušenky slavnostnějšího rázu, vykrojte drobné tvary pomocí vykrajovátek – karetní tvary (káry, srdce, žaludy, listy), romantická srdíčka nebo podle toho, jaká vykrajovátka vlastníte.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Pavla
Rychlé výborné děkuji za super recept
Petra Kupská
Moc děkuji za komentář a milou zpětnou vazbu!