• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Guláše

    Pravý vídeňský guláš

    Dne: 7. 8. 2021 · Aktualizováno: 26. 9. 2021 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 5Sdílení

    Přijměte pozvání ke stolu, podává se nefalšovaný vídeňský guláš! Šťavnaté kousky hovězího masa a neuvěřitelné plná chuť je to, co od této gulášové klasiky z dob rakouského mocnářství můžete očekávat.

    pravý vídeňský hovězí guláš
    Obsah skrýt
    ❔ Co je vídeňský guláš
    ? Suroviny
    ? Podrobný fotopostup
    ?️ Servírování
    ? Šikovné tipy
    Pravý vídeňský guláš

    Tenhle recept mám od rodilé Vídeňačky, která ho zas zdědila po své babičce. Znáte to – takové ty recepty psané rukou ozdobným písmem z doby, kdy jsme ještě nikam nespěchali. Na papíře sem tam flíček rozpitý do písmenek, který dokládá, že majitelka recept hojně využívala. Pojďme si přenést špetku nostalgie do naší současné kuchyně.

    Tip: Zkuste také tenhle skvělý segedínský guláš (do hodiny na stole!)

    ❔ Co je vídeňský guláš

    Vídeňský guláš je pomalu dušené hovězí nakrájené na větší kousky, ve šťávě, které dává chuť cibule, rajčatový protlak, sladká paprika, podrcený česnek a další gulášové koření. Základ vídeňského guláše leží v samotném začátku přípravy, kdy je třeba maso osmahnout, a právě tak cibuli, která se posléze postará o zahuštění guláše.

    Vídeňáci podávají ke guláši krajíc chleba, knedlíky, špecle, nebo petrželové brambory.

    ? Suroviny

    vídeňský guláš suroviny
    • Cibule; budeme jí potřebovat velké množství. Počítejte s tím ti, kdo při krájení cibule pláčou!
    • Hovězí; ideální je hovězí kližka nebo jiná prorostlejší část z hovězího; zapomeňte na libová masa typu kýta. Maso se bude dusit dlouho, tužší části krásně povolí a změknou a předají guláši chuť.
    • Sádlo; případně jiný kvalitní stolní olej – slunečnicový, řepkový
    • Sladká paprika; mletá
    • Rajčatový protlak; opravdu protlak, nikoliv pyré nebo kečup
    • Gulášové koření; sušená majoránka, drcený kmín, čerstvě nastrouhaná citronová kůra
    • Voda; na zalití guláše
    • Sůl
    • Snítka petržele; na ozdobu

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. Ve vyšším kastrolu osmažte dozlatova cibuli nakrájenou nadrobno.       
    2. Přisypte papriku a krátce promíchejte.
    3. Ihned přidejte gulášové koření, česnek, rajčatový protlak, sůl, kostky hovězího.
    4. Restujte 2-3 minuty, míchejte.
    5. Zalijte vodou, aby maso bylo ze ⅔ ponořené.
    6. Pomalu duste pod poklicí zhruba 3 hodiny.
    7. Čas od času promíchejte a přilijte vodu, je-li potřeba.
    8. Nakonec vídeňský guláš dochuťte a podávejte.

    ? Podrobný fotopostup

    KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z hovězího odkrojte případné tuhé blány a nakrájejte na kostky o hraně asi 3-4 cm. Připravte si gulášové koření, tedy sušenou majoránku, drcený kmín a čerstvě strouhanou citronovou kůru.

    KROK 2: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při vyšší teplotě sádlo, vhoďte do něj nakrájenou cibuli a za pilného míchání ji osmažte dozlatova až světle hněda. Pozor, ať se nepřipálí, guláš by pak byl hořký. Osmažení cibule při teplotě tak akorát klidně zabere 10 minut.

    smažení cibulky na guláš

    KROK 3: Přisypte mletou papriku a jen 2-3 sekundy prohrábněte si cibulkou.

    přisypání papriky do cibulového základu guláše.

    KROK 4: Rychle přidejte kostky hovězího, osolte. Dále přidejte podrcený česnek, rajský protlak. Přisypte gulášové koření. Vše 2-3 minuty orestujeme, mícháme.

    příprava vídeňského guláše

    KROK 5: Zalijte vodou tak, aby bylo maso ze ⅔ ponořené. Přikryjte poklicí, ale ne zcela. Nechte na hrnci škvíru, kterou bude moct unikat pára, až se guláš bude dusit. Přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu na minimum, aby se guláš v hrnci jen probublával.

    přilít tekutinu do guláše.

    KROK 6: Teď přišel čas nechat teplo a tekutinu odvést svoji práci. Než hovězí změkne, potrvá to až 3 hodiny. Čas od času do hrnce nahlédněte, promíchejte a přilijte vodu, aby bylo maso stále ponořené zhruba z ⅔.

    KROK 7: Jakmile se hovězí začne rozsýpat, přilijte naposledy vodu a hrnec přiklopte poklicí. Nechte posledních 10 minut podusit.

    pomalu dušený guláš

    KROK 8: Nakonec guláš stáhněte z plotny, dochuťte případně solí a máme hotovo!

    ?️ Servírování

    Vídeňský guláš se podává teplý s nadýchanými houskovými knedlíky, bramborami, špeclemi. Při servírování ozdobte guláš snítkou čerstvé petržele.

    vídeňský guláš s bramborami

    V dobách rakouského mocnářství se ve vídeňských hospodách podával tzv. „malý guláš“ se třemi kousky masa v hlubokém talíři. K tomu císařská žemle (něco jako na způsob současné kaiserky).

    Malá porce guláše se podávala ke snídani, zatímco večer patřila ke guláši holba vychlazeného piva.

    ? Šikovné tipy

    • K přípravě guláše se hodí silnostěnný litinový hrnec. Sama v tomhle nádobí doma vařím a nemůžu na něj říct nic špatného. Klasika ověřená generacemi našich babiček, k vaření na jakémkoliv typu sporáku, včetně indukce, pro dušení masa (i gulášů) v troubě.
    • Paprika přisypaná na cibuli se nesmí v rozpáleném oleji dlouho restovat. Zhořkla by a přidala guláši nepříjemnou pachuť.
    • A jak je tenhle vídeňský guláš zahuštěný? Přeci cibulí! Ta dlouhým a pomalým dušením změkne až se rozpustí a guláš tak zahustí. Dobrá zpráva pro ty, kteří se vyhýbají lepku: tenhle recept na guláš je bezlepkový.

    Další chutné recepty:

    • Hráškový krém – se smetanou a chlebovými krutonky

    Karta receptu

    vídeňský guláš recept

    Pravý vídeňský guláš

    Petra Kupská
    Přijměte pozvání ke stolu, podává se nefalšovaný vídeňský guláš! Šťavnaté kousky hovězího masa a neuvěřitelné plná chuť je to, co od této gulášové klasiky z dob rakouského mocnářství můžete očekávat.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 3 hours hrs
    Čas celkem 3 hours hrs 20 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 315 kcal

    Suroviny 

    • 750 g cibule
    • 1000 g hovězí kližka
    • 150 g sádlo - nebo olej; slunečnicový, řepkový
    • 1 lžíce sladká paprika
    • 2 stroužek česnek
    • 1 lžíce rajčatový protlak
    • 2 lžička gulášové koření - sušená majoránka, drcený kmín, strouhaná citronová kůra - ve stejném poměru
    • voda - k zalévání guláše
    • 1 lžička sůl
    • čerstvá perželka - na ozdobu

    Instrukce 

    • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z hovězího odkrojte případné tuhé blány a nakrájejte na kostky o hraně asi 3-4 cm. Připravte si gulášové koření, tedy sušenou majoránku, drcený kmín a čerstvě strouhanou citronovou kůru.
    • V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při vyšší teplotě sádlo, vhoďte do něj nakrájenou cibuli a za pilného míchání ji osmažte dozlatova až světle hněda. Pozor, ať se nepřipálí, guláš by pak byl hořký. Osmažení cibule při teplotě tak akorát klidně zabere 10 minut.
    • Přisypte mletou papriku a jen 2-3 sekundy prohrábněte si cibulkou.
    • Rychle přidejte kostky hovězího, osolte. Dále přidejte podrcený česnek, rajský protlak. Přisypte gulášové koření. Vše 2-3 minuty orestujeme, mícháme.
    • Zalijte vodou tak, aby bylo maso ze ⅔ ponořené. Přikryjte poklicí, ale ne zcela. Nechte na hrnci škvíru, kterou bude moct unikat pára, až se guláš bude dusit. Přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu na minimum, aby se guláš v hrnci jen probublával.
    • Teď přišel čas nechat teplo a tekutinu odvést svoji práci. Než hovězí změkne, potrvá to až 3 hodiny. Čas od času do hrnce nahlédněte, promíchejte a přilijte vodu, aby bylo maso stále ponořené zhruba z ⅔.
    • Jakmile se hovězí začne rozsýpat, přilijte naposledy vodu a hrnec přiklopte poklicí. Nechte posledních 10 minut podusit.
    • Nakonec guláš stáhněte z plotny, dochuťte případně solí a máme hotovo!

    Poznámky

    • Z množství připravíte asi 4-6 porcí vídeňského guláše.
    • SERVÍROVÁNÍ: Vídeňský guláš se podává teplý s nadýchanými houskovými knedlíky, bramborami, špeclemi. Při servírování ozdobte guláš snítkou čerstvé petržele.
    • A jak je tenhle vídeňský guláš zahuštěný? Přeci cibulí! Ta dlouhým a pomalým dušením změkne až se rozpustí a guláš tak zahustí. Dobrá zpráva pro ty, kteří se vyhýbají lepku: tenhle recept na guláš je bezlepkový.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 315kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty z masa
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 5Sdílení

    Další recepty:

    • Tradiční buřtguláš
      Tradiční buřtguláš ze špekáčků
    • vepřový guláš recept
      Vepřový guláš z kýty
    • Hovězí guláš z kližky.
      Nejlepší hovězí guláš
    • segedínský guláš recept
      Nejlepší segedínský guláš

    Reader Interactions

    Comments

    1. Leňule

      07 srpna, 2021 at 10:47 pm

      5 stars
      Tak tohle je fakt asi nejlepší recept na guláš, jsem ráda, že se nezahušťuje moukou, je to zbytečné. Zahuštění cibulí je skvělý nápad, holt si to musíme na začátku hezky odpracovat, aby pak měl gulášek tu správnou chuť a barvu!

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        08 srpna, 2021 at 8:01 am

        Tradiční hovězí guláše se obvykle zahušťují právě cibulí. To, jak a do jaké barvy se na začátku orestuje, je pro finální vzhled a chuť významné. Takhle připravený guláš je taky fajn třeba pro bezlepkáře nebo nejrůznější nízkosacharidové low carb diety.

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT