Nejlepší gulášovou polévku vždycky vařila naše babička. Dělala ji s hovězím masem a bramborem a podávala s kusem čerstvého chleba. Celá domácnost vždycky voněla majoránkou a česnekem, kořením pro tuto polívku tak typickým. Babiččin recept s vámi ráda sdílím v tomto článku.

❔ O receptu
Pravá gulášová polévka se připravuje s hovězím masem, buď nakrájeným na malé kousky, nebo s mletým. Do patří polévky brambory, nakrájené na kostky. O výraznou chuť se postará mletá paprika, česnek, majoránka a drcený kmín. Gulášovka je zahuštěná malým množstvím mouky.
Polévka je velmi sytivá, podávaná s pečivem klidně nahradí hlavní jídlo.
TIP: Pokud je vám polévka málo, zkuste tenhle hovězí guláš (poctivá chuť!)
?Suroviny

Na přípravu gulášové polévky potřebujeme:
- Hovězí maso; přední libovější, např. z krku
- Cibule; nakrájená na drobno
- Brambory; syrové, uvaříme je spolu s polévkou
- Mouka; na zahuštění
- Hovězí vývar; případně voda
- Česnek; oloupané a utřené stroužky
- Vepřové sádlo
- Pepř; mletý
- Sušená majoránka
- Kmín; drcený
- Sladká paprika; mletá
- Sůl
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný recept:
- Hovězí nakrájejte na malé kousky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Na sádle osmažte cibuli, přidejte maso, orestujte.
- Přisypte mouku, krátce promíchejte a přidejte koření: papriku, česnek, kmín a pepř.
- Zalijte vývarem a vařte 20 minut.
- Přidejte brambory a vařte dalších 15 minut, než brambory změknou.
- Poprašte majoránkou, gulášovou polévku zamíchejte a podávejte.
? Podrobný recept s fotkami
KROK 1: Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba stejně velké. Maso osolte a opepřete.

KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte nebo utřete. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké.
KROK 3: V hrnci rozpusťte při střední teplotě sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.

KROK 4: Přidejte maso, drcený kmín a smažte, než maso nepustí tekutinu a ta se nevypaří. Nezapomeňte míchat.

KROK 5: Poprašte moukou a krátce osmažte.

KROK 6: Přidejte sladkou papriku a utřený česnek, půl minuty promíchejte.

KROK 7: Přidejte naběračku vývaru a prošlehejte. Teprve pak postupně dolijte zbytek tekutiny a polévku zamíchejte – zabráníte tak tvorbě žmolků. Vařte 20 minut při mírné teplotě.
KROK 8: Přidejte brambory nakrájené na kostky a nechte pobublávat dalších 15 minut, než brambory změknou.
KROK 9: Mezi prsty promněte sušenou majoránku a vsypte ji do polévky. V případě potřeby dosolte, promíchejte a můžete podávat!

?️ Servírování
Gulášová polévka se nejčastěji podává s čerstvým pečivem. Obvykle je to houska, rohlík, chléb. Často tato kombinace nahradí hlavní chod.

? Užitečné tipy
- Máte-li rádi ostřejší gulášovku, přidejte trochu pálivé papriky. Chutí se bude podobat hospodské gulášové polévce, ke které kromě čerstvého pečiva patří sklenice oroseného piva.
- Jednoduchá gulášovka se připravuje z mletého hovězího masa. Zkrátíte tak čas prvního vaření; mleté je rychleji měkké, než kousky masa.
- K přípravě polévky vezměte hrnec se silnějším dnem. Cibule se na něm rovnoměrněji orestuje, to samé maso; nespálí se tak snadno, pokud byste byli nepozorní. Můj tip je litinový hrnec o pr. 24 cm – s úspěchem používám v kuchyni na všemožné typy vaření.
Další tradiční polévky:

Babiččina gulášová polévka
Suroviny
- 250 g hovězí maso - např. z krku
- 1 cibule - střední
- 3 stroužek česnek
- 40 g hladká mouka
- 1 lžíce vepřové sádlo
- 1 lžička drcený kmín
- 1 lžíce sladká mletá paprika
- 1,2 l hovězí vývar - nebo voda
- 3 brambory - střední
- 1 lžička majoránka - sušená
- ¼ lžička pepř - černý mletý
- 1 lžička sůl
Instrukce
- Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba stejně velké. Maso osolte a opepřete.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte nebo utřete. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké.
- V hrnci rozpusťte při střední teplotě sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte maso, drcený kmín a smažte, než maso nepustí tekutinu a ta se nevypaří. Nezapomeňte míchat.
- Poprašte moukou a krátce osmažte.
- Přidejte sladkou papriku a utřený česnek, půl minuty promíchejte.
- Přidejte naběračku vývaru a prošlehejte. Teprve pak postupně dolijte zbytek tekutiny a polévku zamíchejte – zabráníte tak tvorbě žmolků. Vařte 20 minut při mírné teplotě.
- Přidejte brambory nakrájené na kostky a nechte pobublávat dalších 15 minut, než brambory změknou.
- Mezi prsty promněte sušenou majoránku a vsypte ji do polévky. V případě potřeby dosolte, promíchejte a můžete podávat!
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Gulášová polévka se nejčastěji podává s čerstvým pečivem. Obvykle je to houska, rohlík, chléb. Často tato kombinace nahradí hlavní chod.
- Máte-li rádi ostřejší gulášovku, přidejte trochu pálivé papriky. Chutí se bude podobat hospodské gulášové polévce, ke které kromě čerstvého pečiva patří sklenice oroseného piva.
- Jednoduchá gulášovka se připravuje z mletého hovězího masa. Zkrátíte tak čas prvního vaření; mleté je rychleji měkké, než kousky masa.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Vaclav
Gulasova polevka i knedliky nemely chybu . Dekuji za radu jak najit vahy a množstvi surovin . A taky spenat byl vyborny. Prijemne Svatky a prosperujici 2023 . Obdivuji vasi anglictinu . Ale mam dojem , že je to spis americka verze . Vaclav
Petra Kupská
Děkuji, Václave, za Váš milý komentář, udělal mi radost! I Vám pokud možno neuspěchaný konec roku a vše dobré v roce novém. S angličtinou máte pravdu, pokud je to možné, používám americký spelling, protože hodně čtenářů webu http://www.cooklikeczechs.com je právě z USA. Petra
Mirek
velmi děkuji za tento recept, polévka se mi moc podařila.
Petra Kupská
Mirku, děkuji za milou zprávu, potěšila mě!
Káča
Výborná polévka, co zahřeje na podzim i v zimě. U mě spadá do kategorie comfort food 🙂
Petra Kupská
Jo jo, gulášovka je ideální na zahřátí, zasytí, pohladí... Zkrátka nám po ní bude dobře 😉