• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Polévky

    Babiččina gulášová polévka

    Dne: 1. 9. 2021 · Aktualizováno: 6. 9. 2021 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 19Sdílení

    Nejlepší gulášovou polévku vždycky vařila naše babička. Dělala ji s hovězím masem a bramborem a podávala s kusem čerstvého chleba. Celá domácnost vždycky voněla majoránkou a česnekem, kořením pro tuto polívku tak typickým. Babiččin recept s vámi ráda sdílím v tomto článku.

    Babiččina gulášová polévka.
    Obsah skrýt
    ❔ O receptu
    ?Suroviny
    ? Podrobný recept s fotkami
    ?️ Servírování
    ? Užitečné tipy
    Babiččina gulášová polévka

    ❔ O receptu

    Pravá gulášová polévka se připravuje s hovězím masem, buď nakrájeným na malé kousky, nebo s mletým. Do patří polévky brambory, nakrájené na kostky. O výraznou chuť se postará mletá paprika, česnek, majoránka a drcený kmín. Gulášovka je zahuštěná malým množstvím mouky.

    Polévka je velmi sytivá, podávaná s pečivem klidně nahradí hlavní jídlo.

    TIP: Pokud je vám polévka málo, zkuste tenhle hovězí guláš (poctivá chuť!)

    ?Suroviny

    Co potřebujeme na gulášovou polévku - suroviny.

    Na přípravu gulášové polévky potřebujeme:

    • Hovězí maso; přední libovější, např. z krku
    • Cibule; nakrájená na drobno
    • Brambory; syrové, uvaříme je spolu s polévkou
    • Mouka; na zahuštění
    • Hovězí vývar; případně voda
    • Česnek; oloupané a utřené stroužky
    • Vepřové sádlo
    • Pepř; mletý
    • Sušená majoránka
    • Kmín; drcený
    • Sladká paprika; mletá
    • Sůl

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný recept:

    1. Hovězí nakrájejte na malé kousky.
    2. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete.
    3. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
    4. Na sádle osmažte cibuli, přidejte maso, orestujte.
    5. Přisypte mouku, krátce promíchejte a přidejte koření: papriku, česnek, kmín a pepř.
    6. Zalijte vývarem a vařte 20 minut.
    7. Přidejte brambory a vařte dalších 15 minut, než brambory změknou.
    8. Poprašte majoránkou, gulášovou polévku zamíchejte a podávejte.

    ? Podrobný recept s fotkami

    KROK 1: Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba stejně velké. Maso osolte a opepřete.

    Hovězí maso nakrájené na plátky, osolené a opepřené.

    KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte nebo utřete. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké.

    KROK 3: V hrnci rozpusťte při střední teplotě sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.

    Smažení cibulky.

    KROK 4: Přidejte maso, drcený kmín a smažte, než maso nepustí tekutinu a ta se nevypaří. Nezapomeňte míchat.

    Smažení hovězího masa.

    KROK 5: Poprašte moukou a krátce osmažte.

    Příprava gulášové polévky.

    KROK 6: Přidejte sladkou papriku a utřený česnek, půl minuty promíchejte.

    Příprava gulášovky.

    KROK 7: Přidejte naběračku vývaru a prošlehejte. Teprve pak postupně dolijte zbytek tekutiny a polévku zamíchejte – zabráníte tak tvorbě žmolků. Vařte 20 minut při mírné teplotě.

    KROK 8: Přidejte brambory nakrájené na kostky a nechte pobublávat dalších 15 minut, než brambory změknou.

    KROK 9: Mezi prsty promněte sušenou majoránku a vsypte ji do polévky. V případě potřeby dosolte, promíchejte a můžete podávat!

    Hotová gulášová polévka.

    ?️ Servírování

    Gulášová polévka se nejčastěji podává s čerstvým pečivem. Obvykle je to houska, rohlík, chléb. Často tato kombinace nahradí hlavní chod.

    Babiččina gulášová polévka.

    ? Užitečné tipy

    • Máte-li rádi ostřejší gulášovku, přidejte trochu pálivé papriky. Chutí se bude podobat hospodské gulášové polévce, ke které kromě čerstvého pečiva patří sklenice oroseného piva.
    • Jednoduchá gulášovka se připravuje z mletého hovězího masa. Zkrátíte tak čas prvního vaření; mleté je rychleji měkké, než kousky masa.
    • K přípravě polévky vezměte hrnec se silnějším dnem. Cibule se na něm rovnoměrněji orestuje, to samé maso; nespálí se tak snadno, pokud byste byli nepozorní. Můj tip je litinový hrnec o pr. 24 cm – s úspěchem používám v kuchyni na všemožné typy vaření.

    Další tradiční polévky:

    • Kmínová s vejcem
    • Hráškový krém se smetanou
    Gulášová polévka recept.

    Babiččina gulášová polévka

    Petra Kupská
    Nejlepší gulášovou polévku vždycky vařila naše babička. Dělala ji s hovězím masem a bramborem a podávala s kusem čerstvého chleba. Celá domácnost vždycky voněla majoránkou a česnekem, kořením pro tuto polívku tak typickým. Babiččin recept s vámi ráda sdílím v tomto článku.
    5 z 3 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 35 minutes mins
    Čas celkem 50 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 355 kcal

    Suroviny 

    • 250 g hovězí maso - např. z krku
    • 1 cibule - střední
    • 3 stroužek česnek
    • 40 g hladká mouka
    • 1 lžíce vepřové sádlo
    • 1 lžička drcený kmín
    • 1 lžíce sladká mletá paprika
    • 1,2 l hovězí vývar - nebo voda
    • 3 brambory - střední
    • 1 lžička majoránka - sušená
    • ¼ lžička pepř - černý mletý
    • 1 lžička sůl

    Instrukce 

    • Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba stejně velké. Maso osolte a opepřete.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte nebo utřete. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké.
    • V hrnci rozpusťte při střední teplotě sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.
    • Přidejte maso, drcený kmín a smažte, než maso nepustí tekutinu a ta se nevypaří. Nezapomeňte míchat.
    • Poprašte moukou a krátce osmažte.
    • Přidejte sladkou papriku a utřený česnek, půl minuty promíchejte.
    • Přidejte naběračku vývaru a prošlehejte. Teprve pak postupně dolijte zbytek tekutiny a polévku zamíchejte – zabráníte tak tvorbě žmolků. Vařte 20 minut při mírné teplotě.
    • Přidejte brambory nakrájené na kostky a nechte pobublávat dalších 15 minut, než brambory změknou.
    • Mezi prsty promněte sušenou majoránku a vsypte ji do polévky. V případě potřeby dosolte, promíchejte a můžete podávat!

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Gulášová polévka se nejčastěji podává s čerstvým pečivem. Obvykle je to houska, rohlík, chléb. Často tato kombinace nahradí hlavní chod.
    • Máte-li rádi ostřejší gulášovku, přidejte trochu pálivé papriky. Chutí se bude podobat hospodské gulášové polévce, ke které kromě čerstvého pečiva patří sklenice oroseného piva.
    • Jednoduchá gulášovka se připravuje z mletého hovězího masa. Zkrátíte tak čas prvního vaření; mleté je rychleji měkké, než kousky masa.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 355kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s hovězím
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 19Sdílení

    Další recepty:

    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Bílá houbová polévka kyselá.
      Houbová polévka se smetanou
    • Polévka z čerstvých rajčat podávaná v misce.
      Lahodná polévka z čerstvých rajčat
    • Čočková polévka servírovaná s chlebem.
      Klasická čočková polévka s párkem

    Reader Interactions

    Comments

    1. Vaclav

      22 listopadu, 2022 at 10:03 am

      5 stars
      Gulasova polevka i knedliky nemely chybu . Dekuji za radu jak najit vahy a množstvi surovin . A taky spenat byl vyborny. Prijemne Svatky a prosperujici 2023 . Obdivuji vasi anglictinu . Ale mam dojem , že je to spis americka verze . Vaclav

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        22 listopadu, 2022 at 11:34 am

        Děkuji, Václave, za Váš milý komentář, udělal mi radost! I Vám pokud možno neuspěchaný konec roku a vše dobré v roce novém. S angličtinou máte pravdu, pokud je to možné, používám americký spelling, protože hodně čtenářů webu http://www.cooklikeczechs.com je právě z USA. Petra

        Odpovědět
        • Magdaléna Bošková

          30 dubna, 2023 at 9:36 am

          Rychlý a snadný recept. Vařila se mi dobře, vše hry Vaše rady jsou přesné a výstižné. Díky, určitě item tento Recept ještě zopakuji.

          Odpovědět
          • Petra Kupská

            09 května, 2023 at 5:54 pm

            Děkuji moc za milou zpětnou vazbu, jsem ráda, že se gulášovka povedla na jedničku!

            Odpovědět
    2. Mirek

      08 září, 2022 at 5:28 pm

      5 stars
      velmi děkuji za tento recept, polévka se mi moc podařila.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        11 září, 2022 at 3:36 pm

        Mirku, děkuji za milou zprávu, potěšila mě!

        Odpovědět
    3. Káča

      06 září, 2021 at 12:33 pm

      5 stars
      Výborná polévka, co zahřeje na podzim i v zimě. U mě spadá do kategorie comfort food 🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        08 září, 2021 at 7:36 am

        Jo jo, gulášovka je ideální na zahřátí, zasytí, pohladí... Zkrátka nám po ní bude dobře 😉

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT