Nejlepší gulášovou polévku vždycky vařila naše babička. Dělala ji s hovězím masem a bramborem a podávala s kusem čerstvého chleba. Celá domácnost vždycky voněla majoránkou a česnekem, kořením pro tuto polívku tak typickým. Babiččin recept s vámi ráda sdílím v tomto článku.
➜ O receptu
Pravá gulášová polévka se připravuje s hovězím masem, buď nakrájeným na malé kousky, nebo s mletým. Do patří polévky brambory, nakrájené na kostky. O výraznou chuť se postará mletá paprika, česnek, majoránka a drcený kmín. Gulášovka je zahuštěná malým množstvím mouky.
Polévka je velmi sytivá, podávaná s pečivem klidně nahradí hlavní jídlo.
TIP: Pokud je vám polévka málo, zkuste tenhle hovězí guláš (poctivá chuť!)
➜ Suroviny
Na přípravu gulášové polévky potřebujeme:
- Hovězí maso; přední libovější, např. z krku
- Cibule; nakrájená na drobno
- Brambory; syrové, uvaříme je spolu s polévkou
- Mouka; na zahuštění
- Hovězí vývar; případně voda
- Česnek; oloupané a utřené stroužky
- Vepřové sádlo
- Pepř; mletý
- Sušená majoránka
- Kmín; drcený
- Sladká paprika; mletá
- Sůl
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný recept:
- Hovězí nakrájejte na malé kousky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Na sádle osmažte cibuli, přidejte maso, orestujte.
- Přisypte mouku, krátce promíchejte a přidejte koření: papriku, česnek, kmín a pepř.
- Zalijte vývarem a vařte 20 minut.
- Přidejte brambory a vařte dalších 15 minut, než brambory změknou.
- Poprašte majoránkou, gulášovou polévku zamíchejte a podávejte.
➜ Podrobný recept s fotkami
KROK 1: Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba stejně velké. Maso osolte a opepřete.
KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte nebo utřete. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké.
KROK 3: V hrnci rozpusťte při střední teplotě sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.
KROK 4: Přidejte maso, drcený kmín a smažte, než maso nepustí tekutinu a ta se nevypaří. Nezapomeňte míchat.
KROK 5: Poprašte moukou a krátce osmažte.
KROK 6: Přidejte sladkou papriku a utřený česnek, půl minuty promíchejte.
KROK 7: Přidejte naběračku vývaru a prošlehejte. Teprve pak postupně dolijte zbytek tekutiny a polévku zamíchejte – zabráníte tak tvorbě žmolků. Vařte 20 minut při mírné teplotě.
KROK 8: Přidejte brambory nakrájené na kostky a nechte pobublávat dalších 15 minut, než brambory změknou.
KROK 9: Mezi prsty promněte sušenou majoránku a vsypte ji do polévky. V případě potřeby dosolte, promíchejte a můžete podávat!
➜ Servírování
Gulášová polévka se nejčastěji podává s čerstvým pečivem. Obvykle je to houska, rohlík, chléb. Často tato kombinace nahradí hlavní chod.
➜ Užitečné tipy
- Máte-li rádi ostřejší gulášovku, přidejte trochu pálivé papriky. Chutí se bude podobat hospodské gulášové polévce, ke které kromě čerstvého pečiva patří sklenice oroseného piva.
- Jednoduchá gulášovka se připravuje z mletého hovězího masa. Zkrátíte tak čas prvního vaření; mleté je rychleji měkké, než kousky masa.
- K přípravě polévky vezměte hrnec se silnějším dnem. Cibule se na něm rovnoměrněji orestuje, to samé maso; nespálí se tak snadno, pokud byste byli nepozorní. Můj tip je litinový hrnec o pr. 24 cm – s úspěchem používám v kuchyni na všemožné typy vaření.
Další tradiční polévky:
Babiččina gulášová polévka
Suroviny
- 250 g hovězí maso - např. z krku
- 1 cibule - střední
- 3 stroužek česnek
- 40 g hladká mouka
- 1 lžíce vepřové sádlo
- 1 lžička drcený kmín
- 1 lžíce sladká mletá paprika
- 1,2 l hovězí vývar - nebo voda
- 3 brambory - střední
- 1 lžička majoránka - sušená
- ¼ lžička pepř - černý mletý
- 1 lžička sůl
Instrukce
- Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba stejně velké. Maso osolte a opepřete.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte nebo utřete. Oloupejte brambory a nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké.
- V hrnci rozpusťte při střední teplotě sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte maso, drcený kmín a smažte, než maso nepustí tekutinu a ta se nevypaří. Nezapomeňte míchat.
- Poprašte moukou a krátce osmažte.
- Přidejte sladkou papriku a utřený česnek, půl minuty promíchejte.
- Přidejte naběračku vývaru a prošlehejte. Teprve pak postupně dolijte zbytek tekutiny a polévku zamíchejte – zabráníte tak tvorbě žmolků. Vařte 20 minut při mírné teplotě.
- Přidejte brambory nakrájené na kostky a nechte pobublávat dalších 15 minut, než brambory změknou.
- Mezi prsty promněte sušenou majoránku a vsypte ji do polévky. V případě potřeby dosolte, promíchejte a můžete podávat!
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Gulášová polévka se nejčastěji podává s čerstvým pečivem. Obvykle je to houska, rohlík, chléb. Často tato kombinace nahradí hlavní chod.
- Máte-li rádi ostřejší gulášovku, přidejte trochu pálivé papriky. Chutí se bude podobat hospodské gulášové polévce, ke které kromě čerstvého pečiva patří sklenice oroseného piva.
- Jednoduchá gulášovka se připravuje z mletého hovězího masa. Zkrátíte tak čas prvního vaření; mleté je rychleji měkké, než kousky masa.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Vaclav
Gulasova polevka i knedliky nemely chybu . Dekuji za radu jak najit vahy a množstvi surovin . A taky spenat byl vyborny. Prijemne Svatky a prosperujici 2023 . Obdivuji vasi anglictinu . Ale mam dojem , že je to spis americka verze . Vaclav
Petra Kupská
Děkuji, Václave, za Váš milý komentář, udělal mi radost! I Vám pokud možno neuspěchaný konec roku a vše dobré v roce novém. S angličtinou máte pravdu, pokud je to možné, používám americký spelling, protože hodně čtenářů webu http://www.cooklikeczechs.com je právě z USA. Petra
Magdaléna Bošková
Rychlý a snadný recept. Vařila se mi dobře, vše hry Vaše rady jsou přesné a výstižné. Díky, určitě item tento Recept ještě zopakuji.
Petra Kupská
Děkuji moc za milou zpětnou vazbu, jsem ráda, že se gulášovka povedla na jedničku!
Mirek
velmi děkuji za tento recept, polévka se mi moc podařila.
Petra Kupská
Mirku, děkuji za milou zprávu, potěšila mě!
Káča
Výborná polévka, co zahřeje na podzim i v zimě. U mě spadá do kategorie comfort food 🙂
Petra Kupská
Jo jo, gulášovka je ideální na zahřátí, zasytí, pohladí... Zkrátka nám po ní bude dobře 😉