Hledáte ten nejlepší recept na kynuté houskové knedlíky, které se zaručeně povedou? Pak jste tu správně! Pojďme si spolu takový knedlík uvařit. Postup je jednoduchý a rychlý, výsledkem bude nadýchaný domácí knedlík jako od babičky!

➜ O receptu
Tenhle recept na houskové knedlíky je velmi tradiční, najdete ho v menších obměnách ve všech klasických českých kuchařkách. Já jsem se knedlík naučila dělat podle Romana Vaňka, jeho recept funguje na výbornou.
DOBRÉ VĚDĚT: Tento knedlík zvládnou i začátečníci bez větších zkušeností.
Kynutý houskový knedlík se připravuje z hrubé mouky, kvasnic, mléka nebo vody, vejce a soli. Protože těsto neobsahuje žádný tuk, rychle kyne. Už za půl hodiny můžete sázet vykynuté knedlíky do vody, nebo do pařáčku nad páru.
Knedlík je skvělou přílohou k českým omáčkám, například k rajské, koprovce nebo svíčkové. Dobře chutná s hovězím gulášem.
➜ Suroviny

Na přípravu kynutého houskového knedlíku potřebujeme:
- Hrubá mouka; připravovala jsem i z polohrubé, pak je však lepší dát knedlík vařit na páře.
- Čerstvé droždí; stačí málo. Čerstvé droždí lze v pohodě nahradit sušeným, postup se v podstatě neliší, více o knedlíku ze sušeného droždí dále v textu.
- Mléko; můžete nahradit vodou, zejména pokud knedlíky hned nebudete podávat nebo je zamýšlíte nechat zamrazit.
- Vejce; pro lepší chuť, konzistenci i barvu.
- Sůl; stačí špetka do těsta, a dále do vody, ve které se knedlíky vaří.
- Cukr; špetka na podporu aktivace droždí.
- Housky; 2-3 dny staré, nakrájené na kostičky o hraně 1 cm. Housky nechávám ještě krátce opéct v troubě, aby získaly zlatavou kůrčičku a v knedlíku se nerozdrobily nebo nerozpustily. Po nakrájení mají plátky knedlíku díky zlatavým kostičkám housky neodolatelnou strukturu!
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Do mísy vsypte mouku, uprostřed udělejte důlek.
- Do důlku nadrobte droždí, přidejte špetku cukru a vlažné mléko. Nechte 10 minut odpočinout.
- Přidejte zbytek vlažného mléka, vejce a špetku soli.
- Vypracujte v hladké těsto, nakonec zapracujte kostičky housky.
- Těsto nechte kynout v teple 30 minut.
- Z těsta vytvarujte válečky o vel. cca 20 cm a vařte v mírně vroucí době 20 minut. V polovině obraťte.
- Uvařený houskový knedlík propíchejte vidličkou, nakrájejte na plátky a servírujte.

➜ Detailní postup s fotkami
KROK 1: Nejprve si připravte housku nebo rohlík. Ty by měly být alespoň 2-3 dny staré. Nakrájejte je na kostičky o hraně 1 cm. Ideálně je rozložte na suchý plech a dejte na 10-15 minut péct do trouby rozehřáté na teplotu kolem 150 °C. Housku poté stáhněte z plechu a nechte vychladnout.
KROK 2: Do mísy vsypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a posypte špetkou cukru. Nechte v teple droždí aktivovat, stačí asi 10 minut.
KROK 3: Zbytek mléka ohřejte (mělo by být vlažné), rozklepněte do něj vejce a prošlehejte vidličkou. Vlijte k mouce s kváskem. Vypracujte na hladké těsto. Pokud lepí, podsypte vál trochou mouky.

KROK 4: Nakonec do mísy k těstu přidejte kostičky housky a zapracujte do těsta.

KROK 5: Těsto na knedlík nechte kynout 30 minut v teple. Dobrý tip je přikrýt mísu s těstem potravinářskou folií, aby povrch neoschnul (těsto neobsahuje žádný tuk, proto je k vysychání náchylnější).

⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 6: Mezitím si připravte oválný hrnec (nebo kulatý s větším průměrem) a dejte v něm vařit vodu. Tu osolte.
KROK 7: Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly a vypracujte z nich podlouhlý knedlík ve tvaru válce, o tloušťce cca 7 cm a délce asi 20-25 cm (podle průměru hrnce). Počítejte s tím, že knedlík při vaření ještě nakyne. Knedlíky nechte asi 10 minut odpočinout, a pak už šup s nimi do vody!

KROK 8: Vložte knedlík do mírně vroucí vody a vařte 20 minut. Nastavte si kuchyňskou minutku a v polovině času jej obraťte.

KROK 9: Uvařený knedlík opatrně vyndejte, položte na prkénko nebo plech a vidličkou propíchejte. Unikne tak pára a knedlíky se uvnitř nesrazí. Pokud ihned nepodáváte, potřete povrch knedlíků rozpuštěným máslem nebo sádlem. Knedlíky nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1,5 cm.

➜ Houskový knedlík na páře
Sama jsem vyrostla na knedlících vařených, ale před nějakou dobou jsem objevila knedle vařené na páře a od té doby knedlíky vařím jen málokdy.
Knedlíky na páře mají lepší povrch i strukturu, jsou více nadýchané. Chuťově jsou stejně dobré jako vařené, rozdíl je zejména na vzhledu.
Knedlíky se připravují stejně jako ve výše popsaném postupu, vaří se pouze na páře. Ideální je parní hrnec, případně pařáček vložený běžného hrnce.

Houskový knedlík v páře se vaří po dobu 25 minut a není jej potřeba v půlce času obracet. Na konci vaření jej nemusíte propíchávat vidličkou, ani potírat tukem.
Porovnání: Vlevo houskový knedlík na páře, vpravo vařený ve vodě:

A ještě porovnání nakrájených knedlíků: Vlevo jsou plátky knedlíků dělané na páře, vpravo vařené ve vodě. Knedlíky na páře mají lepší strukturu i povrch.

TIP: Pokud nemáte parní hrnec ani pařáček, vyzkoušejte starou metodu našich babiček; ty uměly vařit knedlík na páře i bez pařáku.
Používaly k tomu normální hrnec, na jehož dno nalily asi 5-10 cm vody. Přes hrnec položily plátno, a to po obvodu několikrát omotaly provázkem, případně upevnily pevnou gumou. Připravený vykynutý knedlík položily na plátno a přikryly buď dalším hrncem nebo vysokou pokličkou.
Knedlík pak uvařily na páře tak, jak jsem popsala výše.
➜ Knedlík ze sušeného droždí
Ještě pár slov k droždí do kynutého knedlíku. Klasika je čerstvé droždí, ale ne vždy ho máme po ruce. Já jsem se naučila se sušeným droždím víc pracovat od chvíle, kdy píšu české recepty v angličtině pro moje čtenáře v USA. Tam je čerstvé droždí vzácnost, běžně se používá sušené.
Práce se sušeným droždím je naprosto bezproblémová. Na kynutý knedlík si připravte do hrnku trochu vlažného mléka a zamíchejte do něj sušené droždí s troškou cukru. Nechte stát v teple, asi po 10 minutách se na povrchu začne tvořit pěna. A to znamená, že droždí je aktivované a dále s ním pracujte podobně, jako s droždím čerstvým.
Převodový poměr: Platí, že 1 kostka čerstvého droždí (42 g) odpovídá zhruba 2 čajovým lžičkám droždí sušeného.
Pro 2 kynuté knedlíky připravené z 500 g mouky budete potřebovat necelou lžičku sušeného droždí.
➜ Servírování knedlíků
A jaká jídla si nejlépe rozumí s houskovým knedlíkem? Myslím, že pro odpověď si nemusíme chodit daleko ? Jsou to všechny klasické české omáčky, jako třeba svíčková, rajská, koprovka. Knedlíky se dále báječně hodí ke guláši, hovězímu i vepřovému.
Zbytky knedlíků zpracujete v další české tradiční specialitě, kterou je knedlík s vajíčkem.

➜ Šikovné tipy
- Připravte si zásobu knedlíků do mrazáku! Vychlazené plátky nechte jednotlivě rozložené krátce zamrazit, pak je sklepněte do mrazicího sáčku a nechte zamrazit tak, jak jste zvyklí. Ze sáčku si tak budete moct odebrat právě tolik knedlíků, kolik potřebujete.
- Jak ohřívat knedlíky? Knedlíky nejrychleji ohřívám v mikrovlnce. Vložím je do plastikového sáčku a zastříknu trochou vody, aby nevyschly. Další, pracnější ale jistou metodou je ohřát knedlíky na pařáčku.
- Pokud nemáte pečivo, lze knedlík připravit i bez housky – žádný stres!
➜ Otázky a odpovědi
Kynutý houskový knedlík o délce cca 20-25 cm vařte v mírně vroucí vodě po dobu 20 minut. V polovině času knedlík obraťte. Vaříte-li knedlík na páře, dopřejte mu 25 minut. Obracet jej nemusíte.
Nejlepší mouka na přípravu domácího houskového knedlíku je hrubá. Lze však použít i polohrubou, pak je však vhodnější knedlík vařit na páře, aby měl lepší strukturu.
Pečivo do knedlíků musí být alespoň 2-3 dny staré, nejčastěji se používá klasická houska nebo rohlík, nakrájené na kostičky. Doporučuji krátce je předem upéct v troubě, aby se při zpracovávání těsta pečivo nerozdrobilo, nebo při vaření nerozpustilo.
Vhodné je bílé pečivo, celozrnné bez hrubých částic (zrna atp.). Zcela nevhodné je měkké bílé toustové pečivo nebo běžný chleba.
Další klasické přílohy:
- Bramborový knedlík
- Krajanec, slaná buchta ze Slovácka
- Domácí rohlíky

Domácí houskový knedlík kynutý
Suroviny
- 500 g hrubá mouka
- 250 ml mléko - vlažné, nebo voda
- 1 ks vejce
- 10 g čerstvé droždí - nebo 1 lžička sušeného
- ¼ lžička sůl
- 1 špetka cukr
- 1 ks rohlík - 2-3 dny starý, nebo houska
Instrukce
- Nejprve si připravte housku nebo rohlík. Ty by měly být alespoň 2-3 dny staré. Nakrájejte je na kostičky o hraně 1 cm. Ideálně je rozložte na suchý plech a dejte na 10-15 minut péct do trouby rozehřáté na teplotu kolem 150 °C. Housku poté stáhněte z plechu a nechte vychladnout.
- Do mísy vsypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a posypte špetkou cukru. Nechte v teple droždí aktivovat, stačí asi 10 minut.
- Zbytek mléka ohřejte (mělo by být vlažné), rozklepněte do něj vejce a prošlehejte vidličkou. Vlijte k mouce s kváskem. Vypracujte na hladké těsto. Pokud lepí, podsypte vál trochou mouky.
- Nakonec do mísy k těstu přidejte kostičky housky a zapracujte do těsta.
- Těsto na knedlík nechte kynout 30 minut v teple. Dobrý tip je přikrýt mísu s těstem potravinářskou folií, aby povrch neoschnul (těsto neobsahuje žádný tuk, proto je k vysychání náchylnější).
- Mezitím si připravte oválný hrnec (nebo kulatý s větším průměrem) a dejte v něm vařit vodu. Tu osolte.
- Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly a vypracujte z nich podlouhlý knedlík ve tvaru válce, o tloušťce cca 7 cm a délce asi 20-25 cm (podle průměru hrnce). Počítejte s tím, že knedlík při vaření ještě nakyne. Knedlíky nechte asi 10 minut odpočinout.
- Vložte knedlík do mírně vroucí vody a vařte 20 minut. Nastavte si kuchyňskou minutku a v polovině času jej obraťte.
- Uvařený knedlík opatrně vyndejte, položte na prkénko nebo plech a vidličkou propíchejte. Unikne tak pára a knedlíky se uvnitř nesrazí. Pokud ihned nepodáváte, potřete povrch knedlíků rozpuštěným máslem nebo sádlem. Knedlíky nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1,5 cm.
Poznámky
- Z jednoho knedlíku nakrájíte asi 10-13 plátků.
- 1 plátek knedlíku má zhruba 80 kcal.
- Budete-li připravovat knedlík na páře, vařte ho po dobu 25 minut bez obracení.
- Jak ohřívat knedlíky? Knedlíky nejrychleji ohřívám v mikrovlnce. Vložím je do plastikového sáčku a zastříknu trochou vody, aby nevyschly. Další, pracnější ale jistou metodou je ohřát knedlíky na pařáčku.
- Připravte si zásobu knedlíků do mrazáku! Vychlazené plátky nechte jednotlivě rozložené krátce zamrazit, pak je sklepněte do mrazicího sáčku a nechte zamrazit tak, jak jste zvyklí. Ze sáčku si tak budete moct odebrat právě tolik knedlíků, kolik potřebujete.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Marie
Dobrý den, po dlouhé době jsem vařila domácí houskové knedlíky a jako základ jsem použila Váš recept jen jsem k mléku přidala trochu sodovky. I v minulosti jsem je vařila v páře, stejně tak i dnes. A jsou vzhledově i chuťově vynikající. A věřím, že to bylo zásluhou dodržení poměru hlavně mouky a kvasnic. Dřív jsem na kilo mouky dávala celou kostku droždí a nejspíš to bylo moc a knedlíky měly divnou chuť i konzistenci.
Petra Kupská
Dobrý den, Maruško, děkuji za milou zprávu. Já také dávám droždí spíš méně než více, navíc těsto na knedlíky neobsahuje tuk, je tedy lehké a nakypří se velmi snadno i s menším množství droždí. Krásný den přeji, Petra
Eva
Po několika letech jsem se pustila do houskového knedlíku a Váš recept mě padl do oka. Měla jsem jen sušené droždí a vy u receptu i hezky vysvětlujete použití sušeného droždí.Knedlík se povedl a byl moc dobrý.
Moc děkuji.
Petra Kupská
Evi moc děkuji za milý komentář. Já sušené droždí používám ve většině případů, můžu ho mít v zásobě a netlačí mě čas spotřeby. Pracuje se s ním bez problémů. Kynuté knedlíky jsem si zvykla dělat v páře, vypadají lépe než vařené ve vodě (jen tip ode mě :). Mějte se hezky, Petra