Klasická bramboračka patří k nejlepším polévkám, co česká kuchyně nabízí. Je relativně rychlá a s krajícem chleba bez problémů zastoupí lehký oběd nebo večeři. Pojďme si domácí bramboračku připravit podle mého poctivého receptu!
➜ Co je bramboračka
Bramboračka je hustá bramborová polévka s kořenovou zeleninou a houbami, sušenými nebo čerstvými. Zahušťuje se moukou. Do polévky dále patří koření jako drcený kmín, pepř, česnek a majoránka. Podává se s čerstvým pečivem, polévku často najdete v nabídce odpoledních menu českých hospod.
Já sama doma bramboračku bohužel nedělám tak často, jak bych si přála. Ačkoliv moje rodina pochází z Podkrkonoší a houbaření mám v genech, děti moc lásky k houbám nezdědily a bramboračku zrovna nemusí. Ale když navařím, s manželem si polévku užijeme a já mám radost, když si chodí přidat!
TIP: Pokud jako já houby milujete, dejte také šanci krkonošskému kyselu!
➜ Ingredience
Na přípravu domácí bramboračky si připravte:
- Brambory; varný typ A nebo B, které se při vaření nerozpadají
- Kořenová zelenina: celer, petržel, mrkev
- Cibule
- Česnek
- Sušené lesní houby; dodají polévce víc aroma než houby čerstvé. Pokud děláte bramboračku v houbové sezóně, dejte do polévky půl hub čerstvých, půl sušených.
- Voda; na zalití sušených hub a na polévku. Pro více chuti doporučuji místo vody připravit bramboračku z kvalitního zeleninového vývaru.
- Koření: sušená majoránka, drcený kmín, sůl a mletý pepř
- Máslo; relativně dost, ale množství se nebojte. Na másle si osmažíme zeleninu, která dodá polévce požadovaný chuťový šmrnc.
- Nať čerstvé petržele; do polévky a na ozdobení.
- Hladká mouka; na zahuštění
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný recept:
- Sušené houby zalijte vodou a 10 minut povařte. Houbový vývar uchovejte.
- Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně asi 1,5 cm.
- Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky asi 2 cm velké.
- Na más osmažte kořenovou zelninu, poté přidejte cibuli a osmažte do růžova.
- Opepřete a okmínujte. Zasypte moukou a krátce orestujte.
- Základ polévky zalijte vodou a prošlehejte. Osolte.
- Přiveďte k varu, poté přidejte brambory. Vařte 10 minut.
- Přidejte česnek a namočené houby, přilijte houbový vývar. Vařte dalších 5 minut.
- Dochuťte majoránkou a zelenou petrželí, případně přisolte a opepřete.
- Bramboračku podávejte s chlebem.
➜ Jak udělat domácí bramboračku
A tady pro vás mám podrobný recept včetně fotek z přípravy polévky.
Namáčení hub
KROK 1: Nejprve si namočte houby. Nasypte je do hrnce a zalijte je asi hrnkem a půl studené vody. Dejte na sporák a deset minut je povařte. I s vývarem je dejte stranou.
Příprava zeleniny
KROK 2: Mrkev, celer a petržel oškrábejte a nakrájejte na kostky asi jeden až jeden a půl centimetru.
KROK 3: Cibuli oloupejte a nakájejte nadrobno. To samé česnek – zbavte ho slupky a nožem nasekejte najemno.
KROK 4: Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky o něco větší, než dříve kořenovou zeleninu – zkuste to tak kolem dvou, dvou a půl centimetru.
Zeleninový základ na polévku
KROK 5: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při vyšší teplotě máslo. Vhoďte na něj kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujte asi pět minut, až zelenina mírně zezlátne. Čas od času prohrábněte vařečkou.
KROK 6: Přisypejte cibuli a smažte dalších pár minut, než zesklovatí.
TIP: Pokud byste cibuli smažili hned od začátku s kořenovou zeleninou, mohla by se připálit. Karamelizuje totiž dříve, než ostatní zelenina.
Jíška
KROK 7: Okmínujte a opepřete. Snižte teplotu, případně na chvilenku stáhněte hrnec ze sporáku, a přisypte mouku. Míchejte a smažte asi minutku. Mouka obalí zeleninu, zlehka zrůžoví a vytvoří jíšku.
KROK 8: Vraťte hrnec na sporák a přilijte hrnek dva vody. Rozšlehejte metličkou, abyste předešli tvorbě hrudek. Teprve nyní dolijte zbytek vody a důkladně promíchejte.
TIP: Nalévat studenou vodu na prskající, smažící se základ z jíšky není dobrý nápad. Přílišné teplotní rozdíly škodí, v polévce by se mohly vytvořit chuchvalce a hrudky. Proto zalévám polévku postupně, aby nedošlo k teplotnímu šoku.
Vaření polévky a dokončení
KROK 9: Polévku osolte, přiklopte, zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté přidejte brambory, teplotu zase stáhněte a vařte deset minut.
Mezitím stihnete pokrájet povařené houby, pokud jsou příliš velké.
KROK 10: Brambory jsou napůl uvařené, nyní přidejte houby a česnek. Přilijte houbový vývar, ve kterém jste houby vařili. Přiklopte a vařte dalších pět minut.
KROK 11: A jsme ve finále! Do bramboračky nasypte sušenou majoránku. Předtím ji dobře promněte v prstech, abyste uvolnili její vůni. Vmíchejte pokrájenou zelenou petržel. Ochutnejte, případně dosolte a opepřete, a můžete podávat na stůl!
➜ Servírování
Bramborovou polévku podávejte horkou, v talíři nebo nějaké hezké keramické misce. Před podávání posypte nasekanou zelenou petrželí. K polévce patří krajíc čerstvého chleba, rohlík nebo houska.
Zbyla vám nějaká bramboračka do druhého dne? Dost možná bude hustější, než den předtím. Při ohřívání do polévky jednoduše zamíchejte lžíci vody a ohřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
➜ Šikovné tipy
- Na přípravu polévek používám litinový hrnec; konkrétně ten na obrázku má průměr 20 cm a vystačí na čtyři porce polévky. Hrnec má silné dno, bez problémů na něm rovnoměrně usmažím základ ze zeleniny, aniž by se připalovala. Miluju litinu na vaření!
- Mám dobrou zkušenost, že bramboračka chutná na druhý den ještě lépe. Chutě se krásně prolnou a polévka dostane vyváženější chuť.
- Bramboračka patří mezi tradiční staročeské recepty, které dělávaly naše babičky už před mnoha desítkami let. My Češi rádi přemýšlíme nad naší bramboračkou jako nad národním kulinárním pokladem. Česká bramboračka je prostě ta nejlepší bramborová polévka na světě!
Další houbové recepty:
Staročeská bramboračka s houbami
Suroviny
- 4 ks brambory - varný typ A nebo B, střední
- 1 hrst sušené houby - +300 ml vody na zalití
- 2 ks mrkev - střední
- 2 ks petržel kořen - menší
- 100 g celer kořen
- 3 ks cibule - střední
- 3 stroužek česnek
- 100 g máslo
- 40 g hladká mouka
- 1 lžička drcený kmín
- ¼ lžička černý pepř - mletý
- 1 lžíce majoránka - sušená
- 1 lžíce zelená petrželová nať
- 1,25 l voda - nebo zeleninový vývar
- sůl - dle potřeby
Instrukce
- Do hrnce nasypte sušené houby a zalijte je asi hrnkem a půl studené vody. Dejte na sporák a deset minut je povařte. I s vývarem je dejte stranou.
- Mrkev, celer a petržel oškrábejte a nakrájejte na kostky asi jeden až jeden a půl centimetru.
- Cibuli oloupejte a nakájejte nadrobno. To samé česnek – zbavte ho slupky a nožem nasekejte najemno.
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky o něco větší, než dříve kořenovou zeleninu – zkuste to tak kolem dvou, dvou a půl centimetru.
- V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při vyšší teplotě máslo. Vhoďte na něj kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujte asi pět minut, až zelenina mírně zezlátne. Čas od času prohrábněte vařečkou.
- Přisypejte cibuli a smažte dalších pár minut, než zesklovatí.
- Okmínujte a opepřete. Snižte teplotu, případně na chvilenku stáhněte hrnec ze sporáku, a přisypte mouku. Míchejte a smažte asi minutku. Mouka obalí zeleninu, zlehka zrůžoví a vytvoří jíšku.
- Vraťte hrnec na sporák a přilijte hrnek dva vody. Rozšlehejte metličkou, abyste předešli tvorbě hrudek. Teprve nyní dolijte zbytek vody a důkladně promíchejte.
- Polévku osolte, přiklopte, zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté přidejte brambory, teplotu zase stáhněte a vařte deset minut.
- Brambory jsou napůl uvařené, nyní přidejte houby a česnek. Přilijte houbový vývar, ve kterém jste houby vařili. Přiklopte a vařte dalších pět minut, nebo až jsou brambory měkké.
- Do bramboračky nasypte sušenou majoránku. Předtím ji dobře promněte v prstech, abyste uvolnili její vůni. Vmíchejte pokrájenou zelenou petržel. Ochutnejte, případně dosolte a opepřete, a můžete podávat na stůl!
Poznámky
- Vystačí zhruba na 4 vydatné porce polévky.
- SERVÍROVÁNÍ: Bramborovou polévku podávejte horkou, v talíři nebo nějaké hezké keramické misce. Před podávání posypte nasekanou zelenou petrželí. K polévce patří krajíc čerstvého chleba, rohlík nebo houska.
- Zbyla vám nějaká bramboračka do druhého dne? Dost možná bude hustější, než den předtím. Při ohřívání do polévky jednoduše zamíchejte lžíci vody a ohřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
- Mám dobrou zkušenost, že bramboračka chutná na druhý den ještě lépe. Chutě se krásně prolnou a polévka dostane vyváženější chuť.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Hanka
Dobrý večer, poloviny rodiny nejí houby je možné ji udělat i bez hub?? Je postup stejný bez nich?
Petra Kupská
Zkuste udělat bez hub. Jen to asi nebude klasická bramboračka, protože do té houby patří. Držím palce!
Petra Kenkušová
vařím bramboračku podle tohoto receptu a je nejlepší co jsem kdy jedla, je výborná 👍👍👍
Petra Kupská
Moc děkuji za komentář, udělal mi radost! My máme tuhle klasickou bramborovou polévku také moc rádi.
Tereza
Vynikající! Moc bramboračku nemusím, jen vařím pro rodinu, ale tuhle jsem zpoloviny snědla sama 😊.. děkuji moc za recept, vyzkouším určitě i Vaše další 😁❄️
Petra Kupská
Děkuji moc za komentář, já mám bramboračku taky ráda a ujídám už u vaření! Naštěstí jí dělám dost a jsem hodná máma i manželka, takže nechávám dost i pro ostatní 😉
Petr
Přehledný a srozumitelný recept, podle kterého zvládne bramboracku i úplný začátečník! Za mě jsem chuť doplnil trochou zeleninového vývaru, ale pro chutný výsledek to není nezbytné.🙂
Petra Kupská
Petře, děkuji za moc fajn komentář, udělal mi radost! Máte pravdu, zeleninový vývar přidá na chuti, občas do polévek také přidávám, pokud mám vývar doma. Používám bujón od Knorru, jsem spokojená, tak snad můžu udělat trošku reklamu.
Roman
Skvělý recept.Postup je přehledný,vyzkouším více receptů.
Děkuji 🙂
Petra Kupská
Já děkuji za milou zpětnou vazbu a jsem ráda, že měla bramboračka úspěch!