• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Staročeská bramboračka s houbami

    Dne: 8. 5. 2023 · Aktualizováno: 22. 11. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 329Sdílení

    Klasická bramboračka patří k nejlepším polévkám, co česká kuchyně nabízí. Je relativně rychlá a s krajícem chleba bez problémů zastoupí lehký oběd nebo večeři. Pojďme si domácí bramboračku připravit podle mého poctivého receptu!

    Staročeská bramborová polévka servírovaná v misce, s krajícem chleba.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je bramboračka
    ➜ Ingredience
    ➜ Jak udělat domácí bramboračku
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Staročeská bramboračka s houbami

    ➜ Co je bramboračka

    Bramboračka je hustá bramborová polévka s kořenovou zeleninou a houbami, sušenými nebo čerstvými. Zahušťuje se moukou. Do polévky dále patří koření jako drcený kmín, pepř, česnek a majoránka. Podává se s čerstvým pečivem, polévku často najdete v nabídce odpoledních menu českých hospod.

    Já sama doma bramboračku bohužel nedělám tak často, jak bych si přála. Ačkoliv moje rodina pochází z Podkrkonoší a houbaření mám v genech, děti moc lásky k houbám nezdědily a bramboračku zrovna nemusí. Ale když navařím, s manželem si polévku užijeme a já mám radost, když si chodí přidat!

    TIP: Pokud jako já houby milujete, dejte také šanci krkonošskému kyselu!

    ➜ Ingredience

    Ingredience na bramborovou polévku, včetně popisku s názvem.

    Na přípravu domácí bramboračky si připravte:

    • Brambory; varný typ A nebo B, které se při vaření nerozpadají
    • Kořenová zelenina: celer, petržel, mrkev
    • Cibule
    • Česnek
    • Sušené lesní houby; dodají polévce víc aroma než houby čerstvé. Pokud děláte bramboračku v houbové sezóně, dejte do polévky půl hub čerstvých, půl sušených.
    • Voda; na zalití sušených hub a na polévku. Pro více chuti doporučuji místo vody připravit bramboračku z kvalitního zeleninového vývaru.
    • Koření: sušená majoránka, drcený kmín, sůl a mletý pepř
    • Máslo; relativně dost, ale množství se nebojte. Na másle si osmažíme zeleninu, která dodá polévce požadovaný chuťový šmrnc.
    • Nať čerstvé petržele; do polévky a na ozdobení.
    • Hladká mouka; na zahuštění

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný recept:

    1. Sušené houby zalijte vodou a 10 minut povařte. Houbový vývar uchovejte.
    2. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně asi 1,5 cm.
    3. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky asi 2 cm velké.
    4. Na más osmažte kořenovou zelninu, poté přidejte cibuli a osmažte do růžova.
    5. Opepřete a okmínujte. Zasypte moukou a krátce orestujte.
    6. Základ polévky zalijte vodou a prošlehejte. Osolte.
    7. Přiveďte k varu, poté přidejte brambory. Vařte 10 minut.
    8. Přidejte česnek a namočené houby, přilijte houbový vývar. Vařte dalších 5 minut.
    9. Dochuťte majoránkou a zelenou petrželí, případně přisolte a opepřete.
    10. Bramboračku podávejte s chlebem.

    ➜ Jak udělat domácí bramboračku

    A tady pro vás mám podrobný recept včetně fotek z přípravy polévky.

    Namáčení hub

    KROK 1: Nejprve si namočte houby. Nasypte je do hrnce a zalijte je asi hrnkem a půl studené vody. Dejte na sporák a deset minut je povařte. I s vývarem je dejte stranou.

    Sušené houby zalité vodou, v nerezovém hrnci.

    Příprava zeleniny

    KROK 2: Mrkev, celer a petržel oškrábejte a nakrájejte na kostky asi jeden až jeden a půl centimetru.

    KROK 3: Cibuli oloupejte a nakájejte nadrobno. To samé česnek – zbavte ho slupky a nožem nasekejte najemno.

    KROK 4: Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky o něco větší, než dříve kořenovou zeleninu – zkuste to tak kolem dvou, dvou a půl centimetru.

    Očištěná a nakrájená zelenina na bramborovou polévku, v jednotlivých miskách.

    Zeleninový základ na polévku

    KROK 5: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při vyšší teplotě máslo. Vhoďte na něj kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujte asi pět minut, až zelenina mírně zezlátne. Čas od času prohrábněte vařečkou.

    KROK 6: Přisypejte cibuli a smažte dalších pár minut, než zesklovatí.

    Smažená kořenová zelenina s cibulí v hrnci, základ bramboračky.

    TIP: Pokud byste cibuli smažili hned od začátku s kořenovou zeleninou, mohla by se připálit. Karamelizuje totiž dříve, než ostatní zelenina.

    Jíška

    KROK 7: Okmínujte a opepřete. Snižte teplotu, případně na chvilenku stáhněte hrnec ze sporáku, a přisypte mouku. Míchejte a smažte asi minutku. Mouka obalí zeleninu, zlehka zrůžoví a vytvoří jíšku.

    Smažení zeleninového základu v hrnci, na bramborovou polévku.

    KROK 8: Vraťte hrnec na sporák a přilijte hrnek dva vody. Rozšlehejte metličkou, abyste předešli tvorbě hrudek. Teprve nyní dolijte zbytek vody a důkladně promíchejte.

    TIP: Nalévat studenou vodu na prskající, smažící se základ z jíšky není dobrý nápad. Přílišné teplotní rozdíly škodí, v polévce by se mohly vytvořit chuchvalce a hrudky. Proto zalévám polévku postupně, aby nedošlo k teplotnímu šoku.

    Vaření polévky a dokončení

    KROK 9: Polévku osolte, přiklopte, zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté přidejte brambory, teplotu zase stáhněte a vařte deset minut.

    Příprava bramborové polévky v modrém litinovém hrnci.

    Mezitím stihnete pokrájet povařené houby, pokud jsou příliš velké.

    KROK 10: Brambory jsou napůl uvařené, nyní přidejte houby a česnek. Přilijte houbový vývar, ve kterém jste houby vařili. Přiklopte a vařte dalších pět minut.

    KROK 11: A jsme ve finále! Do bramboračky nasypte sušenou majoránku. Předtím ji dobře promněte v prstech, abyste uvolnili její vůni. Vmíchejte pokrájenou zelenou petržel. Ochutnejte, případně dosolte a opepřete, a můžete podávat na stůl!

    Bramborová polévka v modrém hrnci, nabraná naběračkou.

    ➜ Servírování

    Bramborovou polévku podávejte horkou, v talíři nebo nějaké hezké keramické misce. Před podávání posypte nasekanou zelenou petrželí. K polévce patří krajíc čerstvého chleba, rohlík nebo houska.

    Zbyla vám nějaká bramboračka do druhého dne? Dost možná bude hustější, než den předtím. Při ohřívání do polévky jednoduše zamíchejte lžíci vody a ohřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.

    Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.

    ➜ Šikovné tipy

    • Na přípravu polévek používám litinový hrnec; konkrétně ten na obrázku má průměr 20 cm a vystačí na čtyři porce polévky. Hrnec má silné dno, bez problémů na něm rovnoměrně usmažím základ ze zeleniny, aniž by se připalovala. Miluju litinu na vaření!
    • Mám dobrou zkušenost, že bramboračka chutná na druhý den ještě lépe. Chutě se krásně prolnou a polévka dostane vyváženější chuť.
    • Bramboračka patří mezi tradiční staročeské recepty, které dělávaly naše babičky už před mnoha desítkami let. My Češi rádi přemýšlíme nad naší bramboračkou jako nad národním kulinárním pokladem. Česká bramboračka je prostě ta nejlepší bramborová polévka na světě!

    Další houbové recepty:

    • Smaženice s vejci
    • Hubník
    • Houbová polévka se smetanou
    • Štědrovečerní houbový kuba
    Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.

    Staročeská bramboračka s houbami

    Petra Kupská
    Klasická bramboračka patří k nejlepším polévkám, co česká kuchyně nabízí. Je relativně rychlá a s krajícem chleba bez problémů zastoupí lehký oběd nebo večeři. Pojďme si domácí bramboračku připravit podle mého poctivého receptu!
    5 z 4 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 30 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 4 porce
    Kalorie 440 kcal

    Suroviny 

    • 4 ks brambory - varný typ A nebo B, střední
    • 1 hrst sušené houby - +300 ml vody na zalití
    • 2 ks mrkev - střední
    • 2 ks petržel kořen - menší
    • 100 g celer kořen
    • 3 ks cibule - střední
    • 3 stroužek česnek
    • 100 g máslo
    • 40 g hladká mouka
    • 1 lžička drcený kmín
    • ¼ lžička černý pepř - mletý
    • 1 lžíce majoránka - sušená
    • 1 lžíce zelená petrželová nať
    • 1,25 l voda - nebo zeleninový vývar
    • sůl - dle potřeby

    Instrukce 

    • Do hrnce nasypte sušené houby a zalijte je asi hrnkem a půl studené vody. Dejte na sporák a deset minut je povařte. I s vývarem je dejte stranou.
    • Mrkev, celer a petržel oškrábejte a nakrájejte na kostky asi jeden až jeden a půl centimetru.
    • Cibuli oloupejte a nakájejte nadrobno. To samé česnek – zbavte ho slupky a nožem nasekejte najemno.
    • Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky o něco větší, než dříve kořenovou zeleninu – zkuste to tak kolem dvou, dvou a půl centimetru.
    • V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při vyšší teplotě máslo. Vhoďte na něj kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a restujte asi pět minut, až zelenina mírně zezlátne. Čas od času prohrábněte vařečkou.
    • Přisypejte cibuli a smažte dalších pár minut, než zesklovatí.
    • Okmínujte a opepřete. Snižte teplotu, případně na chvilenku stáhněte hrnec ze sporáku, a přisypte mouku. Míchejte a smažte asi minutku. Mouka obalí zeleninu, zlehka zrůžoví a vytvoří jíšku.
    • Vraťte hrnec na sporák a přilijte hrnek dva vody. Rozšlehejte metličkou, abyste předešli tvorbě hrudek. Teprve nyní dolijte zbytek vody a důkladně promíchejte.
    • Polévku osolte, přiklopte, zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté přidejte brambory, teplotu zase stáhněte a vařte deset minut.
    • Brambory jsou napůl uvařené, nyní přidejte houby a česnek. Přilijte houbový vývar, ve kterém jste houby vařili. Přiklopte a vařte dalších pět minut, nebo až jsou brambory měkké.
    • Do bramboračky nasypte sušenou majoránku. Předtím ji dobře promněte v prstech, abyste uvolnili její vůni. Vmíchejte pokrájenou zelenou petržel. Ochutnejte, případně dosolte a opepřete, a můžete podávat na stůl!

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 4 vydatné porce polévky.
    • SERVÍROVÁNÍ: Bramborovou polévku podávejte horkou, v talíři nebo nějaké hezké keramické misce. Před podávání posypte nasekanou zelenou petrželí. K polévce patří krajíc čerstvého chleba, rohlík nebo houska.
    • Zbyla vám nějaká bramboračka do druhého dne? Dost možná bude hustější, než den předtím. Při ohřívání do polévky jednoduše zamíchejte lžíci vody a ohřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě.
    • Mám dobrou zkušenost, že bramboračka chutná na druhý den ještě lépe. Chutě se krásně prolnou a polévka dostane vyváženější chuť.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 440kcalSacharidy: 65gBílkoviny: 8gTuky: 18g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recept s houbami, Recepty s bramborami, Tradiční české recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 329Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Bílá houbová polévka kyselá.
      Houbová polévka se smetanou

    Reader Interactions

    Comments

    1. Hanka

      09 října, 2024 at 1:10 am

      Dobrý večer, poloviny rodiny nejí houby je možné ji udělat i bez hub?? Je postup stejný bez nich?

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 listopadu, 2024 at 3:08 pm

        Zkuste udělat bez hub. Jen to asi nebude klasická bramboračka, protože do té houby patří. Držím palce!

        Odpovědět
    2. Petra Kenkušová

      09 ledna, 2024 at 10:43 am

      5 stars
      vařím bramboračku podle tohoto receptu a je nejlepší co jsem kdy jedla, je výborná 👍👍👍

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        12 ledna, 2024 at 1:59 pm

        Moc děkuji za komentář, udělal mi radost! My máme tuhle klasickou bramborovou polévku také moc rádi.

        Odpovědět
    3. Tereza

      25 listopadu, 2023 at 3:44 pm

      5 stars
      Vynikající! Moc bramboračku nemusím, jen vařím pro rodinu, ale tuhle jsem zpoloviny snědla sama 😊.. děkuji moc za recept, vyzkouším určitě i Vaše další 😁❄️

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        01 ledna, 2024 at 11:29 pm

        Děkuji moc za komentář, já mám bramboračku taky ráda a ujídám už u vaření! Naštěstí jí dělám dost a jsem hodná máma i manželka, takže nechávám dost i pro ostatní 😉

        Odpovědět
    4. Petr

      10 září, 2023 at 10:46 am

      5 stars
      Přehledný a srozumitelný recept, podle kterého zvládne bramboracku i úplný začátečník! Za mě jsem chuť doplnil trochou zeleninového vývaru, ale pro chutný výsledek to není nezbytné.🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        12 září, 2023 at 2:19 pm

        Petře, děkuji za moc fajn komentář, udělal mi radost! Máte pravdu, zeleninový vývar přidá na chuti, občas do polévek také přidávám, pokud mám vývar doma. Používám bujón od Knorru, jsem spokojená, tak snad můžu udělat trošku reklamu.

        Odpovědět
    5. Roman

      20 srpna, 2023 at 8:03 am

      5 stars
      Skvělý recept.Postup je přehledný,vyzkouším více receptů.
      Děkuji 🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        30 srpna, 2023 at 5:38 pm

        Já děkuji za milou zpětnou vazbu a jsem ráda, že měla bramboračka úspěch!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz