• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Z vepřového masa

    Pomalu pečená krkovice

    Dne: 13. 8. 2021 · Aktualizováno: 14. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 91Sdílení

    Hledáte nějaký dobrý recept na vepřovou krkovici? Mám pro vás tradiční staročeskou krkovičku pečenou pomalu v troubě. Nakrájená na plátky chutná božsky!

    Vepřová krkovice pečená v celku v troubě.
    Obsah článku ukázat
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný fotorecept
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Šťavnatá krkovice, pomalu pečená v troubě

    ➜ O receptu

    Pečená krkovice v troubě je vepřová krkovice v celku, potřená směsí soli, česneku a kmínu. Peče se pomalu v troubě na cibuli, nakrájené na klínky. Vypečenou šťávu je potřeba propasírovat; přelévá se přes maso při servírování.

    Hotová krkovice se krájí na plátky. Nejlepší příloha jsou bramborové knedlíky, dušené zelí, případně krajíc čerstvého chleba.

    ➜ Suroviny

    Vepřová krkovička pečená v troubě, přehled ingrediencí.
    • Vepřová krkovice; v celku
    • Cibule; nakrájená nahrubo
    • Sádlo
    • Česnek; lisovaný
    • Kmín; drcený
    • Sůl

    Dále budete potřebovat vodu na podlévání krkovice.

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. Krkovici v celku potřete prolisovaným česnekem, kmínem a solí.
    2. Pekáč vymastěte sádlem a poklaďte cibulí nakrájenou na klínky.
    3. Položte maso na cibuli, k základu přilijte vodu.
    4. Pečte v troubě prvních 30 minut na 200 °C, zbývající hodinu a půl na 150 °C.
    5. Po upečení propasírujte vypečenou šťávu s cibulí přes sítko.
    6. Vepřovou krkovici podávejte s knedlíky a se zelím, přelité šťávou.

    ➜ Podrobný fotorecept

    KROK 1: Krkovici opláchněte a osušte. Pokud má maso nepravidelný tvar, svažte ji kuchyňským provázkem.

    KROK 2: Česnek oloupejte a prolisujte. Potřete ze všech stran povrch krkovice česnekem, solí a drceným kmínem.

    Vepřová krkovice okořeněná, připravená na pečení.

    KROK 3: Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pekáč vymažte sádlem, na něj rozprostřete cibuli. Okořeněné maso posaďte na cibulový základ. Nalijte na dno asi 100 ml vody.

    Pečení krkovice v troubě.

    Pečte bez zakrytí v troubě předehřáté na 200 °C (pouze dolní a horní ohřev) 30 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Zhruba po půl hodině maso přelijte výpekem, případně do výpeku dolejte několik lžic vody.

    Krkovice upečená v celku v troubě.

    KROK 4: Hotovou krkovici dejte stranou, vypečenou šťávu s cibulí přendejte do sítka položeného přes čistý hrnec a propasírujte.

    Pasírování vypečené šťávy přes síto.

    KROK 5: Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné 1,5-2 cm a podávejte.

    ➜ Servírování

    Vepřová krkovička pečená v troubě chutná nejlépe s bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím. Naaranžujte na talíř a přelijte šťávou, kterou jste připravili z cibule a výpeku.

    Pečená krkovice, bramborový knedlík a červené dušené zelí.

    ➜ Šikovné tipy

    • Krkovici pečte v troubě zapnuté na horní a dolní ohřev. Nepoužívejte horkovzdušný oběh, maso by se vysušilo.
    • Pečte nejprve na vyšší teplotu, maso se na povrchu zatáhne a bude křupavější. Teprve poté teplotu snižte a pomalu dopékejte.
    • Pro lepší tvar krkovici svažte kuchyňským provázkem. Roman Paulus z Kulinářské akademie Lidlu poradí, jak na to.

    Další chutné recepty

    • Vepřenky s cibulí – snadné, rychle hotové
    • Segedínský guláš – podle originálního maďarského receptu
    • Vepřový řízek – smažený, z krkovice

    Nebo si prohlédněte další recepty z vepřového masa.

    Vepřová krkovice pečená v troubě

    Šťavnatá krkovice, pomalu pečená v troubě

    Petra Kupská
    Hledáte nějaký dobrý recept na vepřovou krkovici? Mám pro vás tradiční staročeskou krkovičku pečenou pomalu v troubě. Nakrájená na plátky chutná božsky!
    4.50 z 6 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 2 hours hrs
    Čas celkem 2 hours hrs 15 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 6
    Kalorie 533 kcal

    Suroviny 

    • 1,5 kg vepřová krkovice - v celku
    • 1 lžička sůl
    • 1 lžička kmín - drcený
    • 2 stroužek česnek - prolisovaný
    • 3 cibule - střední
    • 2 lžíce sádlo
    • voda - na podlévání

    Instrukce 

    • Krkovici opláchněte a osušte. Pokud má maso nepravidelný tvar, svažte ji kuchyňským provázkem.
    • Česnek oloupejte a prolisujte. Potřete ze všech stran povrch krkovice česnekem, solí a drceným kmínem.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pekáč vymažte sádlem, na něj rozprostřete cibuli. Okořeněné maso posaďte na cibulový základ.
    • Pečte bez zakrytí v troubě předehřáté na 200 °C (pouze dolní a horní ohřev) 30 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Zhruba po půl hodině maso přelijte výpekem, případně do výpeku dolejte několik lžic vody.
    • Hotovou krkovici dejte stranou, vypečenou šťávu s cibulí přendejte do sítka položeného přes čistý hrnec a propasírujte.
    • Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné 1,5-2 cm a podávejte.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Vepřová krkovička pečená v troubě chutná nejlépe s bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím. Naaranžujte na talíř a přelijte šťávou, kterou jste připravili z cibule a výpeku.
    • Krkovici pečte v troubě zapnuté na horní a dolní ohřev. Nepoužívejte horkovzdušný oběh, maso by se vysušilo.
    • Pečte nejprve na vyšší teplotu, maso se na povrchu zatáhne a bude křupavější. Teprve poté teplotu snižte a pomalu dopékejte.
    • Pro lepší tvar krkovici svažte kuchyňským provázkem.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 533kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty z masa, Vepřové maso
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 91Sdílení

    Další recepty:

    • Pomazánka z vepřového masa na krajíci chleba, s nakrájenou sladkokyselou okurkou na povrchu.
      Pomazánka z vepřového pečeného masa nebo bůčku
    • Holandský řízek podávaný s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
      Holandský řízek se sýrem
    • Vepřové výpečky podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem.
      Vepřové výpečky se špenátem
    • Domácí sekaná podávaná s bramborovou kaší.
      Domácí sekaná pečeně

    Reader Interactions

    Comments

    1. Láďa

      04 srpna, 2023 at 3:52 pm

      5 stars
      Dobrý den paní Katko.Teď jsem ji dopekl a je krásně měkká.Děkuji za tento recept.Přeji krásný den.😀

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 srpna, 2023 at 5:06 pm

        Já děkuji, Láďo, za milý komentář a jsem moc ráda, že se krkovička vyvedla. I vám krásný den a pohodové léto!

        Odpovědět
        • Renáta

          28 října, 2024 at 8:44 am

          3 stars
          Dobrý den, včera jsem vyzkoušela podle Vás recept a výborný, ještě kousek masa na dnešek a knedlík.Dekuji Vám.Renáta.

          Odpovědět
          • Petra Kupská

            04 listopadu, 2024 at 3:07 pm

            Děkuji, Renčo, za milou zpětnou vazbu!

            Odpovědět
    2. uresova

      21 července, 2023 at 2:05 pm

      i po 3 hodinach bylo maso stale tvrde

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        22 července, 2023 at 8:10 am

        Dobrý den, mrzí mě vaše zkušenost, nemohlo to být tím, že jste vybrala příliš libový kus masa, například kýtu? Vepřové by po třech hodinách mělo být měkké. Zkuste příště nějakou rozumně prorostlou krkovici. Tuk se při pečení rozpustí a pečeně bude úžasně šťavnatá.

        Odpovědět
    3. Jirka

      02 ledna, 2022 at 4:42 pm

      5 stars
      Ahoj Peťulko, dnes sem uvařil vaší krkovičku a byla výborná ?věřím, že z vašich rukou by byla asi ještě lepší, ale myslím si,že se mi docela povedla. Moc vám děkuji a přeji krásný den....

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        05 ledna, 2022 at 11:06 am

        Jirko, moc vám děkuji za tak milý komentář, udělal mi radost 🙂 Jsem ráda, že krkovička chutnala. Vždyť víte, recept je jen menší polovinou úspěchu. Největší zásluhu na něm má ten, kdo recept připraví! Ať se vám daří, Petra

        Odpovědět
        • Jan

          07 července, 2022 at 12:07 pm

          4 stars
          V receptu mi chybí jakékoliv info o přikrytí - je lepší péct krkovičku přikrytou, nebo odkrytou?

          Odpovědět
          • Petra Kupská

            15 července, 2022 at 10:32 am

            Dobrý den Jane, děkuji za podnětný komentář. Krkovičku peču nepřikrytou a přelévám ji vypečenou šťávou. Už jsem upravila i v receptu, díky ještě jednou za všímavé oko!

            Odpovědět
    4. Katka

      30 října, 2021 at 8:44 pm

      5 stars
      Hezký den, zkusila jsem přesně podle receptu a byla to dobrota 🙂
      Děkuji, Katka

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        31 října, 2021 at 10:08 am

        Katko děkuji moc za milý komentář a jsem ráda, že se krkovička povedla! Jinak recept je jen jedna část skládanky, největší zásluha na úspěchu vždy patří tomu, kdo pokrm uvařil ? Hezké dny přeji, Petra

        Odpovědět
    5. Andule

      16 srpna, 2021 at 8:28 am

      5 stars
      Mňam! 🙂 Vypadá to jednoduše, vyzkouším. U nás doma peču v troubě plátky krkovice, někdy je předem marinuju, neuvěřitelně dobrý je med! Plátky jsou rychlejší, do hodiny hotovo.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        20 srpna, 2021 at 8:02 am

        To je pravda, plátky se upečou rychleji, jen je třeba je hlídat, aby se nepřepekly. Ať se daří!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz