Hledáte nějaký dobrý recept na vepřovou krkovici? Mám pro vás tradiční staročeskou krkovičku pečenou pomalu v troubě. Nakrájená na plátky chutná božsky!

➜ O receptu
Pečená krkovice v troubě je vepřová krkovice v celku, potřená směsí soli, česneku a kmínu. Peče se pomalu v troubě na cibuli, nakrájené na klínky. Vypečenou šťávu je potřeba propasírovat; přelévá se přes maso při servírování.
Hotová krkovice se krájí na plátky. Nejlepší příloha jsou bramborové knedlíky, dušené zelí, případně krajíc čerstvého chleba.
➜ Suroviny

- Vepřová krkovice; v celku
- Cibule; nakrájená nahrubo
- Sádlo
- Česnek; lisovaný
- Kmín; drcený
- Sůl
Dále budete potřebovat vodu na podlévání krkovice.
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Krkovici v celku potřete prolisovaným česnekem, kmínem a solí.
- Pekáč vymastěte sádlem a poklaďte cibulí nakrájenou na klínky.
- Položte maso na cibuli, k základu přilijte vodu.
- Pečte v troubě prvních 30 minut na 200 °C, zbývající hodinu a půl na 150 °C.
- Po upečení propasírujte vypečenou šťávu s cibulí přes sítko.
- Vepřovou krkovici podávejte s knedlíky a se zelím, přelité šťávou.
➜ Podrobný fotorecept
KROK 1: Krkovici opláchněte a osušte. Pokud má maso nepravidelný tvar, svažte ji kuchyňským provázkem.
KROK 2: Česnek oloupejte a prolisujte. Potřete ze všech stran povrch krkovice česnekem, solí a drceným kmínem.

KROK 3: Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pekáč vymažte sádlem, na něj rozprostřete cibuli. Okořeněné maso posaďte na cibulový základ. Nalijte na dno asi 100 ml vody.

Pečte bez zakrytí v troubě předehřáté na 200 °C (pouze dolní a horní ohřev) 30 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Zhruba po půl hodině maso přelijte výpekem, případně do výpeku dolejte několik lžic vody.

KROK 4: Hotovou krkovici dejte stranou, vypečenou šťávu s cibulí přendejte do sítka položeného přes čistý hrnec a propasírujte.

KROK 5: Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné 1,5-2 cm a podávejte.
➜ Servírování
Vepřová krkovička pečená v troubě chutná nejlépe s bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím. Naaranžujte na talíř a přelijte šťávou, kterou jste připravili z cibule a výpeku.

➜ Šikovné tipy
- Krkovici pečte v troubě zapnuté na horní a dolní ohřev. Nepoužívejte horkovzdušný oběh, maso by se vysušilo.
- Pečte nejprve na vyšší teplotu, maso se na povrchu zatáhne a bude křupavější. Teprve poté teplotu snižte a pomalu dopékejte.
- Pro lepší tvar krkovici svažte kuchyňským provázkem. Roman Paulus z Kulinářské akademie Lidlu poradí, jak na to.
Další chutné recepty
- Vepřenky s cibulí – snadné, rychle hotové
- Segedínský guláš – podle originálního maďarského receptu
- Vepřový řízek – smažený, z krkovice
Nebo si prohlédněte další recepty z vepřového masa.

Šťavnatá krkovice, pomalu pečená v troubě
Suroviny
- 1,5 kg vepřová krkovice - v celku
- 1 lžička sůl
- 1 lžička kmín - drcený
- 2 stroužek česnek - prolisovaný
- 3 cibule - střední
- 2 lžíce sádlo
- voda - na podlévání
Instrukce
- Krkovici opláchněte a osušte. Pokud má maso nepravidelný tvar, svažte ji kuchyňským provázkem.
- Česnek oloupejte a prolisujte. Potřete ze všech stran povrch krkovice česnekem, solí a drceným kmínem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pekáč vymažte sádlem, na něj rozprostřete cibuli. Okořeněné maso posaďte na cibulový základ.
- Pečte bez zakrytí v troubě předehřáté na 200 °C (pouze dolní a horní ohřev) 30 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Zhruba po půl hodině maso přelijte výpekem, případně do výpeku dolejte několik lžic vody.
- Hotovou krkovici dejte stranou, vypečenou šťávu s cibulí přendejte do sítka položeného přes čistý hrnec a propasírujte.
- Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné 1,5-2 cm a podávejte.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Vepřová krkovička pečená v troubě chutná nejlépe s bramborovým knedlíkem a červeným dušeným zelím. Naaranžujte na talíř a přelijte šťávou, kterou jste připravili z cibule a výpeku.
- Krkovici pečte v troubě zapnuté na horní a dolní ohřev. Nepoužívejte horkovzdušný oběh, maso by se vysušilo.
- Pečte nejprve na vyšší teplotu, maso se na povrchu zatáhne a bude křupavější. Teprve poté teplotu snižte a pomalu dopékejte.
- Pro lepší tvar krkovici svažte kuchyňským provázkem.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Láďa
Dobrý den paní Katko.Teď jsem ji dopekl a je krásně měkká.Děkuji za tento recept.Přeji krásný den.😀
Petra Kupská
Já děkuji, Láďo, za milý komentář a jsem moc ráda, že se krkovička vyvedla. I vám krásný den a pohodové léto!
Renáta
Dobrý den, včera jsem vyzkoušela podle Vás recept a výborný, ještě kousek masa na dnešek a knedlík.Dekuji Vám.Renáta.
Petra Kupská
Děkuji, Renčo, za milou zpětnou vazbu!
uresova
i po 3 hodinach bylo maso stale tvrde
Petra Kupská
Dobrý den, mrzí mě vaše zkušenost, nemohlo to být tím, že jste vybrala příliš libový kus masa, například kýtu? Vepřové by po třech hodinách mělo být měkké. Zkuste příště nějakou rozumně prorostlou krkovici. Tuk se při pečení rozpustí a pečeně bude úžasně šťavnatá.
Jirka
Ahoj Peťulko, dnes sem uvařil vaší krkovičku a byla výborná ?věřím, že z vašich rukou by byla asi ještě lepší, ale myslím si,že se mi docela povedla. Moc vám děkuji a přeji krásný den....
Petra Kupská
Jirko, moc vám děkuji za tak milý komentář, udělal mi radost 🙂 Jsem ráda, že krkovička chutnala. Vždyť víte, recept je jen menší polovinou úspěchu. Největší zásluhu na něm má ten, kdo recept připraví! Ať se vám daří, Petra
Jan
V receptu mi chybí jakékoliv info o přikrytí - je lepší péct krkovičku přikrytou, nebo odkrytou?
Petra Kupská
Dobrý den Jane, děkuji za podnětný komentář. Krkovičku peču nepřikrytou a přelévám ji vypečenou šťávou. Už jsem upravila i v receptu, díky ještě jednou za všímavé oko!
Katka
Hezký den, zkusila jsem přesně podle receptu a byla to dobrota 🙂
Děkuji, Katka
Petra Kupská
Katko děkuji moc za milý komentář a jsem ráda, že se krkovička povedla! Jinak recept je jen jedna část skládanky, největší zásluha na úspěchu vždy patří tomu, kdo pokrm uvařil ? Hezké dny přeji, Petra
Andule
Mňam! 🙂 Vypadá to jednoduše, vyzkouším. U nás doma peču v troubě plátky krkovice, někdy je předem marinuju, neuvěřitelně dobrý je med! Plátky jsou rychlejší, do hodiny hotovo.
Petra Kupská
To je pravda, plátky se upečou rychleji, jen je třeba je hlídat, aby se nepřepekly. Ať se daří!