• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Přílohy

    Nejlepší kedlubnové zelí

    Dne: 1. 3. 2023 · Aktualizováno: 1. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 3Sdílení

    Tenhle recept na kedlubnové zelí mě velmi mile překvapil. Zkoušela jsem ho jako alternativu k běžnému dušenému zelí, a přijde mi, že na chuť je mnohem jemnější. Navíc, kedlubny mají sezónu v létě, proč z nich tedy zelí nevyzkoušet, když si jich svazek za pár korun donesete z farmářského trhu!

    Dušené kedlubnové zelí v šedé misce.
    Obsah skrýt
    ➜ Co je kedlubnové zelí
    ➜ Suroviny
    ➜ Jak připravit kedlubnové zelí
    ➜ Co ke kedlubnovému zelí
    ➜ Užitečné tipy
    Nejlepší kedlubnové zelí

    ➜ Co je kedlubnové zelí

    Kedlubnové zelí je zeleninová příloha k pečeným masům, podávanému s brambory nebo knedlíky. Zelí má příjemnou sladkokyselou chuť a lze jím nahradit klasické dušené zelí. Připravuje se ze strouhané kedlubny, dušené na cibulce, ochucené cukrem, solí a octem. Zahušťuje se trochou mouky.

    MŮJ TIP: Kedlubnové zelí chutná skvěle s touhle pečenou vepřovou krkovicí!

    ➜ Suroviny

    Suroviny na kedlubnové zelí včetně popisků.

    Na to nejlepší kedlubnové zelí, s láskou doma dělané, si připravte:

    • Čerstvé kedlubny; použila jsem bílé kedlubny, ale klidně vezměte i modré. Z jedné větší kedlubny budete mít asi dvě porce přílohy.
    • Kuchyňská cibule
    • Olej; slunečnicový nebo řepkový. Pokud doma mám, smažím na obyčejném sádle.
    • Krupicový cukr
    • Sůl
    • Ocet; použila jsem jablečný s 5% kyselostí. Pokud vezmete běžný kvasný, dejte o něco míň, protože je kyselejší.
    • Hladká mouka; na zahuštění
    • Voda; na podlití

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Kedlubny oloupejte a nastrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
    2. Na pánvi s rozehřátým olejem osmažte cibuli dozlatova.
    3. Přidejte lžíci mouky, krátce osmažte. Podlijte vodou a zamíchejte.
    4. Přisypte nastrouhanou kedlubnu. Zamíchejte, ochuťte cukrem, solí a octem.
    5. Duste nepřiklopené při mírné teplotě asi 15 minut. Čas od času zamíchejte.

    ➜ Jak připravit kedlubnové zelí

    Pro ty z vás, kteří chtějí více detailů a fotky z přípravy, mám podrobný postup:

    Čištění kedluben

    Odlamování stonků kedlubny.

    KROK 1: Z kedluben odlámejte stonky s listy. Odkrojte tu část kedlubny, ze které vyrůstají kořeny. Pomocí zeleninové škrabky kedlubnu oškrábejte. Nastrouhejte ji na ručním struhadle na straně s malými slzičkami.

    Strouhání kedlubny na ručním struhadle.

    Dušení s cibulkou

    KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte při vyšší střední teplotě olej a cibuli osmažte dozlatova.

    Osmažená cibule v pánvi s dřevěnou vařečkou.

    KROK 3: Přidejte lžíci mouky a za bedlivého míchání restujte asi půl minuty.

    TIP: Pokud máte pánev se silnějším dnem, sundejte ji při smažení mouky z plotýnky. Pánev by měla být dostatečně rozehřátá, aby se mouka i tak dobře orestovala, a přitom se nepřipálila.

    Přidávání mouky k osmažené cibuli na pánvi.

    KROK 4: Postupně přilévejte vodu a šlehejte. Z mouky a cibule se vytvoří hustá jíška, která, jak budete přilévat vodu, bude řídnou.

    KROK 5: Na pánev přisypte nastrouhanou kedlubnu, ochuťte solí, cukrem a octem. Zamíchejte.

    Přidávání nastrouhané kedlubny na pánev s cibulovou jíškou.
    Ochucování kedlubnového zelí.

    KROK 6: Stáhněte teplotu na třetinu a duste bez poklice asi 15 minut. Za tu dobu kedlubna krásně změkne a jíška zelí zjemní a zahustí.

    Kedlubnové zelí v pánvi.

    ➜ Co ke kedlubnovému zelí

    Kedlubnové zelí podávejte teplé, podobně, jako byste servírovali běžné dušené zelí. Hodí se k pečeným i dušeným masům, zejména k vepřovému, ale také k pečené kachně nebo huse.

    Dále na talíř přidejte houskový knedlík, bramborový knedlík nebo vařené brambory.

    Vepřové plátky podávané s brambory a dušeným kedlubnovým zelím.

    ➜ Užitečné tipy

    • Nebojte se cibulové jíšky. Díky ní získá kedlubnové zelí sametovou texturu, bude hezky zahuštěné, a při podávání na talíři nebude tvořit loužičky tekutiny.
    • Kedlubnové zelí na rozdíl od tradičního neobsahuje kmín.
    • Sezóna kedluben začíná v květnu a končí na podzim, kdy se na polích sklízí zelí. Kedlubnové zelí je tedy s ohledem na dostupnost spíše letní záležitostí a vhodně vykrývá dobu, kdy hlávkové zelí teprve čeká na svůj čas.

    Další chutné recepty:

    • Dušené červené zelí
    • Těstoviny s dušeným zelím a slaninou
    • Šťouchané brambory s cibulkou
    Kedlubnové zelí v pánvi.

    Nejlepší kedlubnové zelí

    Petra Kupská
    Tenhle recept na kedlubnové zelí mě velmi mile překvapil. Zkoušela jsem ho jako alternativu k běžnému dušenému zelí, a přijde mi, že na chuť je mnohem jemnější. Navíc, kedlubny mají sezónu v létě, proč z nich tedy zelí nevyzkoušet, když si jich svazek za pár korun donesete z farmářského trhu!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 mins
    Vaření / Pečení 15 mins
    Čas celkem 30 mins
    Chod Side Dish
    Kuchyně Czech
    Porce 4
    Kalorie 82 kcal

    Suroviny 

    • 2 kedlubny - větší
    • 1 cibule - střední
    • 1 lžíce olej - slunečnicový nebo řepkový
    • 1 lžíce krupicový cukr
    • 1 lžíce mouka
    • 2 lžíce jablečný ocet - nebo o třetinu méně kvasného octa
    • 1 lžička sůl
    • 1 hrnek voda - na podlití

    Instrukce 

    • Z kedluben odlámejte stonky s listy. Odkrojte tu část kedlubny, ze které vyrůstají kořeny. Pomocí zeleninové škrabky kedlubnu oškrábejte. Nastrouhejte ji na ručním struhadle na straně s malými slzičkami.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte při vyšší střední teplotě olej a cibuli osmažte dozlatova.
    • Přidejte lžíci mouky a za bedlivého míchání restujte asi půl minuty.
    • Postupně přilévejte vodu a šlehejte, abyste zabránili tvorbe hrudek. Z mouky a cibule se vytvoří hustá jíška, která, jak budete přilévat vodu, bude řídnou.
    • Na pánev přisypte nastrouhanou kedlubnu, ochuťte solí, cukrem a octem. Zamíchejte.
    • Stáhněte teplotu na třetinu a duste bez poklice asi 15 minut. Občas promíchejte. Za tu dobu kedlubna krásně změkne a jíška zelí zjemní a zahustí.

    Poznámky

    • Vystačí na 4 porce přílohového kedlubnového zelí.
    • Kedlubnové zelí podávejte teplé, podobně, jako byste servírovali běžné dušené zelí. Hodí se k pečeným i dušeným masům, zejména k vepřovému, ale také k pečené kachně nebo huse.
    • Nebojte se cibulové jíšky. Díky ní získá kedlubnové zelí sametovou texturu, bude hezky zahuštěné, a při podávání na talíři nebude tvořit loužičky tekutiny.
     

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 82kcalSacharidy: 12gBílkoviny: 2gTuky: 4g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Zeleninová jídla, Zelí
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 3Sdílení

    Další recepty:

    • Dušený špenát se smetanou v misce.
      Dušený špenát se smetanou
    • Recept na šťouchané mačkané brambory.
      Šťouchané brambory s cibulkou
    • Dušené bílé zelí z hlávky.
      Dušené zelí k masu
    • Nejlepší bramboráky.
      Jednoduché bramboráky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT