Tenhle recept na kedlubnové zelí mě velmi mile překvapil. Zkoušela jsem ho jako alternativu k běžnému dušenému zelí, a přijde mi, že na chuť je mnohem jemnější. Navíc, kedlubny mají sezónu v létě, proč z nich tedy zelí nevyzkoušet, když si jich svazek za pár korun donesete z farmářského trhu!

➜ Co je kedlubnové zelí
Kedlubnové zelí je zeleninová příloha k pečeným masům, podávanému s brambory nebo knedlíky. Zelí má příjemnou sladkokyselou chuť a lze jím nahradit klasické dušené zelí. Připravuje se ze strouhané kedlubny, dušené na cibulce, ochucené cukrem, solí a octem. Zahušťuje se trochou mouky.
MŮJ TIP: Kedlubnové zelí chutná skvěle s touhle pečenou vepřovou krkovicí!
➜ Suroviny

Na to nejlepší kedlubnové zelí, s láskou doma dělané, si připravte:
- Čerstvé kedlubny; použila jsem bílé kedlubny, ale klidně vezměte i modré. Z jedné větší kedlubny budete mít asi dvě porce přílohy.
- Kuchyňská cibule
- Olej; slunečnicový nebo řepkový. Pokud doma mám, smažím na obyčejném sádle.
- Krupicový cukr
- Sůl
- Ocet; použila jsem jablečný s 5% kyselostí. Pokud vezmete běžný kvasný, dejte o něco míň, protože je kyselejší.
- Hladká mouka; na zahuštění
- Voda; na podlití
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Kedlubny oloupejte a nastrouhejte najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi s rozehřátým olejem osmažte cibuli dozlatova.
- Přidejte lžíci mouky, krátce osmažte. Podlijte vodou a zamíchejte.
- Přisypte nastrouhanou kedlubnu. Zamíchejte, ochuťte cukrem, solí a octem.
- Duste nepřiklopené při mírné teplotě asi 15 minut. Čas od času zamíchejte.
➜ Jak připravit kedlubnové zelí
Pro ty z vás, kteří chtějí více detailů a fotky z přípravy, mám podrobný postup:
Čištění kedluben

KROK 1: Z kedluben odlámejte stonky s listy. Odkrojte tu část kedlubny, ze které vyrůstají kořeny. Pomocí zeleninové škrabky kedlubnu oškrábejte. Nastrouhejte ji na ručním struhadle na straně s malými slzičkami.

Dušení s cibulkou
KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte při vyšší střední teplotě olej a cibuli osmažte dozlatova.

KROK 3: Přidejte lžíci mouky a za bedlivého míchání restujte asi půl minuty.
TIP: Pokud máte pánev se silnějším dnem, sundejte ji při smažení mouky z plotýnky. Pánev by měla být dostatečně rozehřátá, aby se mouka i tak dobře orestovala, a přitom se nepřipálila.

KROK 4: Postupně přilévejte vodu a šlehejte. Z mouky a cibule se vytvoří hustá jíška, která, jak budete přilévat vodu, bude řídnou.
KROK 5: Na pánev přisypte nastrouhanou kedlubnu, ochuťte solí, cukrem a octem. Zamíchejte.


KROK 6: Stáhněte teplotu na třetinu a duste bez poklice asi 15 minut. Za tu dobu kedlubna krásně změkne a jíška zelí zjemní a zahustí.

➜ Co ke kedlubnovému zelí
Kedlubnové zelí podávejte teplé, podobně, jako byste servírovali běžné dušené zelí. Hodí se k pečeným i dušeným masům, zejména k vepřovému, ale také k pečené kachně nebo huse.
Dále na talíř přidejte houskový knedlík, bramborový knedlík nebo vařené brambory.

➜ Užitečné tipy
- Nebojte se cibulové jíšky. Díky ní získá kedlubnové zelí sametovou texturu, bude hezky zahuštěné, a při podávání na talíři nebude tvořit loužičky tekutiny.
- Kedlubnové zelí na rozdíl od tradičního neobsahuje kmín.
- Sezóna kedluben začíná v květnu a končí na podzim, kdy se na polích sklízí zelí. Kedlubnové zelí je tedy s ohledem na dostupnost spíše letní záležitostí a vhodně vykrývá dobu, kdy hlávkové zelí teprve čeká na svůj čas.
Další chutné recepty:

Nejlepší kedlubnové zelí
Suroviny
- 2 kedlubny - větší
- 1 cibule - střední
- 1 lžíce olej - slunečnicový nebo řepkový
- 1 lžíce krupicový cukr
- 1 lžíce mouka
- 2 lžíce jablečný ocet - nebo o třetinu méně kvasného octa
- 1 lžička sůl
- 1 hrnek voda - na podlití
Instrukce
- Z kedluben odlámejte stonky s listy. Odkrojte tu část kedlubny, ze které vyrůstají kořeny. Pomocí zeleninové škrabky kedlubnu oškrábejte. Nastrouhejte ji na ručním struhadle na straně s malými slzičkami.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte při vyšší střední teplotě olej a cibuli osmažte dozlatova.
- Přidejte lžíci mouky a za bedlivého míchání restujte asi půl minuty.
- Postupně přilévejte vodu a šlehejte, abyste zabránili tvorbe hrudek. Z mouky a cibule se vytvoří hustá jíška, která, jak budete přilévat vodu, bude řídnou.
- Na pánev přisypte nastrouhanou kedlubnu, ochuťte solí, cukrem a octem. Zamíchejte.
- Stáhněte teplotu na třetinu a duste bez poklice asi 15 minut. Občas promíchejte. Za tu dobu kedlubna krásně změkne a jíška zelí zjemní a zahustí.
Poznámky
- Vystačí na 4 porce přílohového kedlubnového zelí.
- Kedlubnové zelí podávejte teplé, podobně, jako byste servírovali běžné dušené zelí. Hodí se k pečeným i dušeným masům, zejména k vepřovému, ale také k pečené kachně nebo huse.
- Nebojte se cibulové jíšky. Díky ní získá kedlubnové zelí sametovou texturu, bude hezky zahuštěné, a při podávání na talíři nebude tvořit loužičky tekutiny.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu