• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Přílohy

Dušené červené zelí

Dne: 13. 8. 2021 · Upraveno: 6. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 26Sdílení

Ať už k pečenému vepřovému nebo kachně, červené dušené zelí je základ české kuchyně. V tomto receptu se dozvíte, jak připravit sladkokyselé zelí z hlávky způsobem, jak jej dělávaly naše babičky.

Dušené červené zelí z hlávky, příprava nasladko.
Obsah skrýt
❔ O receptu
? Kuchyňské vybavení
? Suroviny
? Podrobný fotorecept
?️ Servírování
? Šikovné tipy
Dušené červené zelí z hlávky

❔ O receptu

Červené dušené zelí se připravuje z celé hlávky, ze které nejdříve vyřízneme tvrdý stonek a poté ji nakrájíme nadrobno. Zelí se dusí na základu z osmažené cibulky a karamelizovaného cukru. K ochucení poslouží ocet, sůl a kmín.

Dušené červené zelí na sladko je nejlepší příloha k vepřové pečeni, ale také k pečené huse nebo kachně.

TIP: Jedna hlávka zelí vystačí zhruba na 6 porcí zelí dušeného.

V dalším mém receptu se dozvíte, jak připravit sladké bílé zelí k masu.

? Kuchyňské vybavení

K přípravě dušeného zelí z hlávky se hodí širší hrnec nebo pánev, které mají vyšší okraje. Zelí je docela hodně, proto potřebujete nádobí, co zvládne větší objem.

Sama jsem si vzala k ruce litinovou pánev o pr. 28 cm.

? Suroviny

Dušené červené zelí ingredience.
  • Hlávka červeného zelí
  • Cibule; nakrájená nadrobno
  • Sádlo; případně stolní olej, např. slunečnicový nebo řepkový
  • Cukr; klasický bílý
  • Kmín; celý nedrcený
  • Sůl
  • Ocet; použila jsem bílý vinný, ale klasický kvasný lihový ocet bude také fungovat dobře

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Hlávku červeného zelí rozpulte, vyřízněte tuhý stonek a odstraňte vrchní listy.
  2. Nakrájejte nadrobno.
  3. V hrnci osmažte na sádle cibulku, přidejte cukr, nechte zkaramelizovat.
  4. Přisypte zelí, ochuťte solí, octem a kmínem, promíchejte.
  5. Duste pod pokličkou, dokud není zelí měkké.
  6. Dušené červené zelí podávejte jako přílohu k pečeni.

? Podrobný fotorecept

KROK 1: Zelí rozpulte, vyřízněte tuhou stopku z obou půlek hlávky. Ovadlou vrchní vrstvu zelných listů odstraňte. Takto připravenou hlávku zelí nakrájejte, případně nakrouhejte.

Příprava hlávky červeného zelí.
Nakrájené červené zelí.

KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte sádlo, cibulku v něm osmažte do světle hnědé barvy.

KROK 3: Cibulku stáhněte ke straně hrnce, pokud to jde, šoupněte hrncem tak, aby část s cibulkou byla mimo ohřev plotýnky.

Na uvolněnou plochu v hrnci nasypte cukr a nechte ho rozpustit; případně zvyšte teplotu, abyste karamelizaci cukru urychlili.

Karamelizování cukru na dušené zelí.

Jakmile cukr začne zlátnout, vsypte k němu nakrájené zelí a vše promíchejte. Nelekněte se, pokud se z cukru vytvoří pevné hrudky – při dušení zelí se rozpustí.

Karamelizování cukru na dušené zelí.

KROK 4: Nyní zelí osolte, přidejte kmín a přilijte ocet. Promíchejte, stáhněte teplotu. Přiklopte hrnec pokličkou a duste při mírné teplotě asi 45 minut.

Ochucení dušeného zelí z červené hlávky.

KROK 5: Odstraňte poklici, zvyšte teplotu na střední hodnotu a nechte vydusit případnou tekutinu, kterou zelí pustilo. Trvá to dalších 30-45 minut. Čas od času promíchejte. Jakmile se tekutina vypaří a zelí se začne smažit a přichytávat ke dnu hrnce, máte hotovo!

Červené dušené zelí.

?️ Servírování

Dušené červené zelí podávejte teplé jako přílohu k pečenému masu – vepřovému, k huse nebo kachně. Jako další příloha se k zelí hodí bramborové knedlíky, případně houskové.

Vepřová pečeně, bramborový knedlík a červené zelí, servírované na talíři.

? Šikovné tipy

  • Recept je inspirovaný Velkou kuchařkou Čech a Moravy. Roman Vaněk zde doporučuje přidat na samotném konci dušení lžíci sádla a promíchat. Zelí se tím naleští a získá ještě o něco víc chuti.
  • Toto zelí se nezahušťuje, ani jíškou, ani bramborem. V podstatě není potřeba, i tak chutná skvěle.
  • Čím déle budete zelí dusit pod pokličkou a poté bez, tím tmavší bude jeho barva.

Další chutné recepty:

  • Vepřenky s cibulí – jednoduché a chutné
  • Čočka na kyselo – česká klasika
  • Hospodský zelný salát
Červené dušené zelí na sladko, recept.

Dušené červené zelí z hlávky

Petra Kupská
Ať už k pečenému vepřovému nebo kachně, červené dušené zelí je základ české kuchyně. V tomto receptu se dozvíte, jak připravit sladkokyselé zelí z hlávky způsobem, jak jej dělávaly naše babičky.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 1 hr 30 mins
Čas celkem 1 hr 45 mins
Chod Příloha
Kuchyně Česká
Porce 6
Kalorie 267 kcal

Suroviny 

  • 1 hlávka červené zelí - cca 1,7 kg
  • 3 cibule - střední
  • 60 g sádlo - nebo olej, např. slunečnicový, řepkový
  • 120 g krupicový cukr
  • 120 ml vinný bílý ocet - nebo klasický kvasný lihový
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžička kmín - celý

Instrukce 

  • Zelí rozpulte, vyřízněte tuhou stopku z obou půlek hlávky. Ovadlou vrchní vrstvu zelných listů odstraňte. Takto připravenou hlávku zelí nakrájejte, případně nakrouhejte.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte sádlo, cibulku v něm osmažte do světle hnědé barvy.
  • Cibulku stáhněte ke straně hrnce, pokud to jde, šoupněte hrncem tak, aby část s cibulkou byla mimo ohřev plotýnky. Na uvolněnou plochu v hrnci nasypte cukr a nechte ho rozpustit; případně zvyšte teplotu, abyste karamelizaci cukru urychlili. Jakmile cukr začne zlátnout, vsypte k němu nakrájené zelí a vše promíchejte. Nelekněte se, pokud se z cukru vytvoří pevné hrudky – při dušení zelí se rozpustí.
  • Nyní zelí osolte, přidejte kmín a přilijte ocet. Promíchejte, stáhněte teplotu. Přiklopte hrnec pokličkou a duste při mírné teplotě asi 45 minut.
  •  Odstraňte poklici, zvyšte teplotu na střední hodnotu a nechte vydusit případnou tekutinu, kterou zelí pustilo. Trvá to dalších 30-45 minut. Čas od času promíchejte. Jakmile se tekutina vypaří a zelí se začne smažit a přichytávat ke dnu hrnce, máte hotovo!

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Dušené červené zelí podávejte teplé jako přílohu k pečenému masu – vepřovému, k huse nebo kachně. Jako další příloha se k zelí hodí bramborové knedlíky, případně houskové.
  • Recept je inspirovaný Velkou kuchařkou Čech a Moravy. Roman Vaněk zde doporučuje přidat na samotném konci dušení lžíci sádla a promíchat. Zelí se tím naleští a získá ještě o něco víc chuti.
  • Toto zelí se nezahušťuje, ani jíškou, ani bramborem. V podstatě není potřeba, i tak chutná skvěle.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 267kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zeleninová jídla
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 26Sdílení

Další recepty:

  • Dušený špenát se smetanou
  • Šťouchané brambory s cibulkou
  • Dušené zelí k masu
  • Jednoduché bramboráky

Reader Interactions

Comments

  1. Adléta

    13 srpna, 2021 at 3:17 pm

    5 stars
    Vždycky dělám ze sterilovaného zelí, ze skla nebo z pytlíku, ale chápu, že připravit dušené zelíčko z hlávky bude chutnat ještě líp! Vyzkouším a dám vědět, jestli mě ta práce navíc odradí, nebo si dám říct 😉

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      15 srpna, 2021 at 5:47 pm

      Tak to mě zajímá! Ozvi se, jak se zelíčko povedlo z celé hlávky, jsem zvědavá 🙂 Jinak žádný strach, dá to možná trochu práce navíc, ale tip ťop výsledek zaručený!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT