Ať už k pečenému vepřovému nebo kachně, červené dušené zelí je základ české kuchyně. V tomto receptu se dozvíte, jak připravit sladkokyselé zelí z hlávky způsobem, jak jej dělávaly naše babičky.
➜ O receptu
Červené dušené zelí se připravuje z celé hlávky, ze které nejdříve vyřízneme tvrdý stonek a poté ji nakrájíme nadrobno. Zelí se dusí na základu z osmažené cibulky a karamelizovaného cukru. K ochucení poslouží ocet, sůl a kmín.
Dušené červené zelí na sladko je nejlepší příloha k vepřové pečeni, ale také k pečené huse nebo kachně.
TIP: Jedna hlávka zelí vystačí zhruba na 6 porcí zelí dušeného.
V dalším mém receptu se dozvíte, jak připravit sladké bílé zelí k masu.
➜ Kuchyňské vybavení
K přípravě dušeného zelí z hlávky se hodí širší hrnec nebo pánev, které mají vyšší okraje. Zelí je docela hodně, proto potřebujete nádobí, co zvládne větší objem.
Sama jsem si vzala k ruce litinovou pánev o pr. 28 cm.
➜ Suroviny
- Hlávka červeného zelí
- Cibule; nakrájená nadrobno
- Sádlo; případně stolní olej, např. slunečnicový nebo řepkový
- Cukr; klasický bílý
- Kmín; celý nedrcený
- Sůl
- Ocet; použila jsem bílý vinný, ale klasický kvasný lihový ocet bude také fungovat dobře
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Hlávku červeného zelí rozpulte, vyřízněte tuhý stonek a odstraňte vrchní listy.
- Nakrájejte nadrobno.
- V hrnci osmažte na sádle cibulku, přidejte cukr, nechte zkaramelizovat.
- Přisypte zelí, ochuťte solí, octem a kmínem, promíchejte.
- Duste pod pokličkou, dokud není zelí měkké.
- Dušené červené zelí podávejte jako přílohu k pečeni.
➜ Podrobný fotorecept
Čištění a krájení zelí
KROK 1: Zelí rozpulte, vyřízněte tuhou stopku z obou půlek hlávky. Ovadlou vrchní vrstvu zelných listů odstraňte. Takto připravenou hlávku zelí nakrájejte, případně nakrouhejte.
Karamelizovaná cibulka
KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte sádlo, cibulku v něm osmažte do světle hnědé barvy.
KROK 3: Cibulku stáhněte ke straně hrnce, pokud to jde, šoupněte hrncem tak, aby část s cibulkou byla mimo ohřev plotýnky.
Na uvolněnou plochu v hrnci nasypte cukr a nechte ho rozpustit; případně zvyšte teplotu, abyste karamelizaci cukru urychlili.
Jakmile cukr začne zlátnout, vsypte k němu nakrájené zelí a vše promíchejte. Nelekněte se, pokud se z cukru vytvoří pevné hrudky – při dušení zelí se rozpustí.
Dušení a ochucení zelí
KROK 4: Nyní zelí osolte, přidejte kmín a přilijte ocet. Promíchejte, stáhněte teplotu. Přiklopte hrnec pokličkou a duste při mírné teplotě asi 45 minut.
KROK 5: Odstraňte poklici, zvyšte teplotu na střední hodnotu a nechte vydusit případnou tekutinu, kterou zelí pustilo. Trvá to dalších 30-45 minut. Čas od času promíchejte. Jakmile se tekutina vypaří a zelí se začne smažit a přichytávat ke dnu hrnce, máte hotovo!
➜ Servírování
Dušené červené zelí podávejte teplé jako přílohu k pečenému masu – vepřovému, k huse nebo kachně. Jako další příloha se k zelí hodí bramborové knedlíky, případně houskové.
➜ Šikovné tipy
- Recept je inspirovaný Velkou kuchařkou Čech a Moravy. Roman Vaněk zde doporučuje přidat na samotném konci dušení lžíci sádla a promíchat. Zelí se tím naleští a získá ještě o něco víc chuti.
- Toto zelí se nezahušťuje, ani jíškou, ani bramborem. V podstatě není potřeba, i tak chutná skvěle.
- Čím déle budete zelí dusit pod pokličkou a poté bez, tím tmavší bude jeho barva.
Další chutné recepty:
- Vepřenky s cibulí – jednoduché a chutné
- Čočka na kyselo – česká klasika
- Hospodský zelný salát
- Kedlubnové zelí
Dušené červené zelí z hlávky
Suroviny
- 1 hlávka červené zelí - cca 1,7 kg
- 3 cibule - střední
- 60 g sádlo - nebo olej, např. slunečnicový, řepkový
- 120 g krupicový cukr
- 120 ml vinný bílý ocet - nebo klasický kvasný lihový
- 1 lžička sůl
- 1 lžička kmín - celý
Instrukce
- Zelí rozpulte, vyřízněte tuhou stopku z obou půlek hlávky. Ovadlou vrchní vrstvu zelných listů odstraňte. Takto připravenou hlávku zelí nakrájejte, případně nakrouhejte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte sádlo, cibulku v něm osmažte do světle hnědé barvy.
- Cibulku stáhněte ke straně hrnce, pokud to jde, šoupněte hrncem tak, aby část s cibulkou byla mimo ohřev plotýnky. Na uvolněnou plochu v hrnci nasypte cukr a nechte ho rozpustit; případně zvyšte teplotu, abyste karamelizaci cukru urychlili. Jakmile cukr začne zlátnout, vsypte k němu nakrájené zelí a vše promíchejte. Nelekněte se, pokud se z cukru vytvoří pevné hrudky – při dušení zelí se rozpustí.
- Nyní zelí osolte, přidejte kmín a přilijte ocet. Promíchejte, stáhněte teplotu. Přiklopte hrnec pokličkou a duste při mírné teplotě asi 45 minut.
- Odstraňte poklici, zvyšte teplotu na střední hodnotu a nechte vydusit případnou tekutinu, kterou zelí pustilo. Trvá to dalších 30-45 minut. Čas od času promíchejte. Jakmile se tekutina vypaří a zelí se začne smažit a přichytávat ke dnu hrnce, máte hotovo!
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Dušené červené zelí podávejte teplé jako přílohu k pečenému masu – vepřovému, k huse nebo kachně. Jako další příloha se k zelí hodí bramborové knedlíky, případně houskové.
- Recept je inspirovaný Velkou kuchařkou Čech a Moravy. Roman Vaněk zde doporučuje přidat na samotném konci dušení lžíci sádla a promíchat. Zelí se tím naleští a získá ještě o něco víc chuti.
- Toto zelí se nezahušťuje, ani jíškou, ani bramborem. V podstatě není potřeba, i tak chutná skvěle.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Věra Endt
Zelíčko z hlávky je pracnější, ale příjemné je, že chutě si primárně volíme sami. Dělala jsem na sádle, poprvé jsem v zelí karamelizovala cukr podle Vašeho receptu. Přidala jsem asi tři nastrouhaná jablka z naší zahrady a tím i lehce zahustila. Zelí je skvělé, manžel fakt mlaskal! :-). Děkuji srdečně!
Petra Kupská
Věrko, děkuji za milou zpětnou vazbu! Souhlasím s vámi, z čerstvé hlávky to dá trochu víc práce než ze sterilovaného zelí, ale ta výsledná chuť! Strouhaná jablíčka taky občas dávám, zjemní chuť. Jsem ráda, že vám a manželovi chutnalo!
Lucie Vankova
vynikající červené zelí, jen bych snížila dávku cukru o polovic, děkuji za vaše recepty
Petra Kupská
Děkuji, Lucie, za milý komentář! Jsem ráda, že zelí sklidilo úspěch a samozřejmě, množství cukru záleží na chuťových preferencích. Pokud méně sladké chutná více, není problém dávku cukru uzpůsobit. Ať se vám daří!
Radomír Pospíšil
výborné, zvlášť z domácího, ani ocet nemusí být.
Petra Kupská
Děkuji za milý komentář a ráda souhlasím, domácí zelíčko, na zahrádce vypěstované, nemá konkurenci!
Adléta
Vždycky dělám ze sterilovaného zelí, ze skla nebo z pytlíku, ale chápu, že připravit dušené zelíčko z hlávky bude chutnat ještě líp! Vyzkouším a dám vědět, jestli mě ta práce navíc odradí, nebo si dám říct 😉
Petra Kupská
Tak to mě zajímá! Ozvi se, jak se zelíčko povedlo z celé hlávky, jsem zvědavá 🙂 Jinak žádný strach, dá to možná trochu práce navíc, ale tip ťop výsledek zaručený!