• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Těstoviny

Těstoviny s dušeným zelím a slaninou

Dne: 20. 4. 2022 · Upraveno: 6. 11. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 3Sdílení

Nikdy bych nevěřila, že dušené zelí s těstovinami může být tako dobré! Pokud se dobře připraví základ ze smažené cibulky a slaniny a zelí se správně ochutí, máte o rychlý, a přitom luxusní oběd nebo večeři vystaráno!

Zelí s těstovinami a slaninou.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Vybavení
➜ Šikovné tipy
Těstoviny s dušeným zelím a slaninou

Na tenhle recept jsem narazila, když jsem si prohlížela anglicky psané recepty na halušky. V Polsku a Maďarsku existuje pokrm, který se nazývá haluski. Vzdáleně připomíná ty slovenské, ale místo drobných vařených halušek používá vařené těstoviny. Obvykle jsou to nudle, ale já jsem vsadila na mašličky, nebo chcete-li po italsku farfalle.

MŮJ TIP: Zkuste také tradiční dušené přílohové zelí z hlávky (připravené na sladkokyselý způsob chutná božsky zejména k vepřové pečínce s knedlíkem!)

➜ Suroviny

Testoviny se zelím suroviny.

Na těstoviny s dušeným zelím potřebujete:

  • Bílé hlávkové zelí; čerstvé, nikoliv sterilované ve skle
  • Anglická slanina
  • Cibule; oloupaná a nakrájená najemno
  • Sádlo; pro autentickou chuť. Nemáte-li sádlo, sáhněte po slunečnicovém nebo řepkovém oleji, případně po másle.
  • Kmín; celý
  • Sůl a cukr; na ochucení dušeného zelí
  • Ocet; používám vinný, který má jemnější chuť. Klidně postačí i tradiční kvasný ocet, množství přizpůsobíte vašim chuťovým preferencím.
  • Těstoviny; nudle, vrtulky, mašličky – co vám špajzka nabídne.
  • Sýr; na posypání těstovin. Není nutný, ale z vlastní zkušenosti říkám, že sýr pozvedne tento pokrm o několik stupínků výše. Použila jsem Gran Moravia sýr, který se podobá Parmezánu. Zkusit můžete ale i brynzu, nebo jakýkoliv jiný chuťově výraznější sýr.
  • Zelená petrželka; volitelně. Hotové jídlo zdobím nasekanými listy čerstvé petrželky; pokrm získá lepší vzhled a barevně zajímavý kontrast.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Ze zelí odstraňte vnější povadlé listy, rozřízněte ho napůl a vykrojte tuhý košťál. Zelí nakrájejte na nudličky silné kolem 1 cm a ty pak ještě přeřízněte.

Nakrájené hlávkové zelí.

KROK 2: Zelí dejte do většího cedníku a spařte je vroucí vodou. Přelila jsem je obsahem jedné rychlovarné konvice, která má obsah asi 1,7 L.

Spařené zelí horkou vodou, v cedníku a nakrájené.

KROK 3: V dostatečně velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo a vhoďte na něj najemno pokrájenou cibuli. Nechte ji lehce zezlátnout, nezapomeňte míchat! Přisypte kmín a nechte půl minuty rozvonět. Poté přidejte nakrájenou slaninu a krátce orestujte, bude stačit minuta, max. dvě.

Smažení cibulky v bílém hrnci, se slaninou.

KROK 4: Přidejte spařené zelí, osolte dvěma lžičkami soli a zamíchejte. Asi pět minut restujte, míchejte. Poté zelí podlijte půl naběračkou vody, stáhněte teplotu na minimum. Hrnec přiklopte a nechte pomalu dusit 30 minut. Čas od času zamíchejte.

Dušené bílé zelí v hrnci.

KROK 5: Mezitím si uvařte těstoviny dle instrukcí výrobce. Těstoviny slijte a propláchněte, abyste zastavili var.

KROK 6: Podušené zelí ochuťte cukrem a octem, podle chuti přidejte sůl. Nakonec vmíchejte těstoviny, zvyšte teplotu a vše asi pět minut restujte.

Dušené zelí s těstovinami.

KROK 7: Hotové těstoviny se zelím servírujte teplé, na talíři posypte pokrájenou zelenou petrželkou a strouhaným sýrem parmezánového typu.

Zelí s těstovinami v misce, posypané sýrem a zelenými lístky petržele.

➜ Vybavení

K přípravě pokrmu jsem použila můj oblíbený litinový hrnec se sníženým okrajem o průměru 28 cm. Je skvělý a používám ho při vaření na všechny možné úpravy: smažení, dušení, ale i na pečení nebo zapékání v troubě.

➜ Šikovné tipy

  • Spařením zelí z něho odstraníte čpavé látky, které jsou ne každému příjemné. Zelí také zkřehne a bude dříve měkčí.
  • Nejste-li si jistí, jak zelí správně nakrájet, podívejte se na video TADY.
  • Mně osobně zelí s těstovinami chutná nejlépe druhý den. V pánvi rozehřeju při střední teplotě trochu másla a jídlo na něm ohřeju. Pokrm tak získá další stupínek chuti a garantuju, že se po něm budou moct utlouct i zapřisáhlí odpůrci zeleniny!

Další chutné recepty:

  • Čočková polévka s párkem
  • Nadýchaná vaječná omeleta
  • Jednoduché bramboráky
  • Fazolky na smetaně
  • Hospodský zelný salát
Zelí s těstovinami v misce, posypané sýrem a zelenými lístky petržele.

Těstoviny s dušeným zelím a slaninou

Petra Kupská
Nikdy bych nevěřila, že dušené zelí s těstovinami může být tako dobré! Pokud se dobře připraví základ ze smažené cibulky a slaniny a zelí se správně ochutí, máte o rychlý, a přitom luxusní oběd nebo večeři vystaráno!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Čas celkem 40 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 4

Suroviny 

  • 800 g hlávkové zelí - asi ½ menší hlávky
  • 100 g anglická slanina
  • 2 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej, máslo
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmín - celý
  • 1 lžíce vinný ocet
  • 1 lžíce krupicový cukr
  • 2 lžička sůl
  • 250 g těstoviny - množství v syrovém stavu

Na dokončení:

  • 4 lžíce strouhaný sýr - parmezánového typu
  • 2 lžíce zelená petržel - nasekaná

Instrukce 

  • Ze zelí odstraňte vnější povadlé listy, rozřízněte ho napůl a vykrojte tuhý košťál. Zelí nakrájejte na nudličky silné kolem 1 cm a ty pak ještě přeřízněte.
  • Zelí dejte do většího cedníku a spařte je vroucí vodou. Přelila jsem je obsahem jedné rychlovarné konvice, která má obsah asi 1,7 L.
  • V dostatečně velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo a vhoďte na něj najemno pokrájenou cibuli. Nechte ji lehce zezlátnout, nezapomeňte míchat! Přisypte kmín a nechte půl minuty rozvonět. Poté přidejte nakrájenou slaninu a krátce orestujte, bude stačit minuta, max. dvě.
  • Přidejte spařené zelí, osolte dvěma lžičkami soli a zamíchejte. Asi pět minut restujte, míchejte. Poté zelí podlijte půl naběračkou vody, stáhněte teplotu na minimum. Hrnec přiklopte a nechte pomalu dusit 30 minut. Čas od času zamíchejte.
  • Mezitím si uvařte těstoviny dle instrukcí výrobce. Těstoviny slijte a propláchněte, abyste zastavili var.
  • Podušené zelí ochuťte cukrem a octem, podle chuti přidejte sůl. Nakonec vmíchejte těstoviny, zvyšte teplotu a vše asi pět minut restujte.
  • Hotové těstoviny se zelím servírujte teplé, na talíři posypte pokrájenou zelenou petrželkou a strouhaným sýrem parmezánového typu.

Poznámky

  • Množství podle receptu vystačí zhruba na 4-5 porcí.
  • Spařením zelí z něho odstraníte čpavé látky, které jsou ne každému příjemné. Zelí také zkřehne a bude dříve měkčí.
  • Mně osobně zelí s těstovinami chutná nejlépe druhý den. V pánvi rozehřeju při střední teplotě trochu másla a jídlo na něm ohřeju. Pokrm tak získá další stupínek chuti a garantuju, že se po něm budou moct utlouct i zapřisáhlí odpůrci zeleniny!

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zeleninová jídla
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 3Sdílení

Další recepty:

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT