Nikdy bych nevěřila, že dušené zelí s těstovinami může být tako dobré! Pokud se dobře připraví základ ze smažené cibulky a slaniny a zelí se správně ochutí, máte o rychlý, a přitom luxusní oběd nebo večeři vystaráno!

Na tenhle recept jsem narazila, když jsem si prohlížela anglicky psané recepty na halušky. V Polsku a Maďarsku existuje pokrm, který se nazývá haluski. Vzdáleně připomíná ty slovenské, ale místo drobných vařených halušek používá vařené těstoviny. Obvykle jsou to nudle, ale já jsem vsadila na mašličky, nebo chcete-li po italsku farfalle.
MŮJ TIP: Zkuste také tradiční dušené přílohové zelí z hlávky (připravené na sladkokyselý způsob chutná božsky zejména k vepřové pečínce s knedlíkem!)
➜ Suroviny

Na těstoviny s dušeným zelím potřebujete:
- Bílé hlávkové zelí; čerstvé, nikoliv sterilované ve skle
- Anglická slanina
- Cibule; oloupaná a nakrájená najemno
- Sádlo; pro autentickou chuť. Nemáte-li sádlo, sáhněte po slunečnicovém nebo řepkovém oleji, případně po másle.
- Kmín; celý
- Sůl a cukr; na ochucení dušeného zelí
- Ocet; používám vinný, který má jemnější chuť. Klidně postačí i tradiční kvasný ocet, množství přizpůsobíte vašim chuťovým preferencím.
- Těstoviny; nudle, vrtulky, mašličky – co vám špajzka nabídne.
- Sýr; na posypání těstovin. Není nutný, ale z vlastní zkušenosti říkám, že sýr pozvedne tento pokrm o několik stupínků výše. Použila jsem Gran Moravia sýr, který se podobá Parmezánu. Zkusit můžete ale i brynzu, nebo jakýkoliv jiný chuťově výraznější sýr.
- Zelená petrželka; volitelně. Hotové jídlo zdobím nasekanými listy čerstvé petrželky; pokrm získá lepší vzhled a barevně zajímavý kontrast.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Ze zelí odstraňte vnější povadlé listy, rozřízněte ho napůl a vykrojte tuhý košťál. Zelí nakrájejte na nudličky silné kolem 1 cm a ty pak ještě přeřízněte.

KROK 2: Zelí dejte do většího cedníku a spařte je vroucí vodou. Přelila jsem je obsahem jedné rychlovarné konvice, která má obsah asi 1,7 L.

KROK 3: V dostatečně velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo a vhoďte na něj najemno pokrájenou cibuli. Nechte ji lehce zezlátnout, nezapomeňte míchat! Přisypte kmín a nechte půl minuty rozvonět. Poté přidejte nakrájenou slaninu a krátce orestujte, bude stačit minuta, max. dvě.

KROK 4: Přidejte spařené zelí, osolte dvěma lžičkami soli a zamíchejte. Asi pět minut restujte, míchejte. Poté zelí podlijte půl naběračkou vody, stáhněte teplotu na minimum. Hrnec přiklopte a nechte pomalu dusit 30 minut. Čas od času zamíchejte.

KROK 5: Mezitím si uvařte těstoviny dle instrukcí výrobce. Těstoviny slijte a propláchněte, abyste zastavili var.
KROK 6: Podušené zelí ochuťte cukrem a octem, podle chuti přidejte sůl. Nakonec vmíchejte těstoviny, zvyšte teplotu a vše asi pět minut restujte.

KROK 7: Hotové těstoviny se zelím servírujte teplé, na talíři posypte pokrájenou zelenou petrželkou a strouhaným sýrem parmezánového typu.

➜ Vybavení
K přípravě pokrmu jsem použila můj oblíbený litinový hrnec se sníženým okrajem o průměru 28 cm. Je skvělý a používám ho při vaření na všechny možné úpravy: smažení, dušení, ale i na pečení nebo zapékání v troubě.
➜ Šikovné tipy
- Spařením zelí z něho odstraníte čpavé látky, které jsou ne každému příjemné. Zelí také zkřehne a bude dříve měkčí.
- Nejste-li si jistí, jak zelí správně nakrájet, podívejte se na video TADY.
- Mně osobně zelí s těstovinami chutná nejlépe druhý den. V pánvi rozehřeju při střední teplotě trochu másla a jídlo na něm ohřeju. Pokrm tak získá další stupínek chuti a garantuju, že se po něm budou moct utlouct i zapřisáhlí odpůrci zeleniny!
Další chutné recepty:
- Čočková polévka s párkem
- Nadýchaná vaječná omeleta
- Jednoduché bramboráky
- Fazolky na smetaně
- Hospodský zelný salát
- Kedlubnové zelí

Těstoviny s dušeným zelím a slaninou
Suroviny
- 800 g hlávkové zelí - asi ½ menší hlávky
- 100 g anglická slanina
- 2 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej, máslo
- 1 cibule
- 1 lžička kmín - celý
- 1 lžíce vinný ocet
- 1 lžíce krupicový cukr
- 2 lžička sůl
- 250 g těstoviny - množství v syrovém stavu
Na dokončení:
- 4 lžíce strouhaný sýr - parmezánového typu
- 2 lžíce zelená petržel - nasekaná
Instrukce
- Ze zelí odstraňte vnější povadlé listy, rozřízněte ho napůl a vykrojte tuhý košťál. Zelí nakrájejte na nudličky silné kolem 1 cm a ty pak ještě přeřízněte.
- Zelí dejte do většího cedníku a spařte je vroucí vodou. Přelila jsem je obsahem jedné rychlovarné konvice, která má obsah asi 1,7 L.
- V dostatečně velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo a vhoďte na něj najemno pokrájenou cibuli. Nechte ji lehce zezlátnout, nezapomeňte míchat! Přisypte kmín a nechte půl minuty rozvonět. Poté přidejte nakrájenou slaninu a krátce orestujte, bude stačit minuta, max. dvě.
- Přidejte spařené zelí, osolte dvěma lžičkami soli a zamíchejte. Asi pět minut restujte, míchejte. Poté zelí podlijte půl naběračkou vody, stáhněte teplotu na minimum. Hrnec přiklopte a nechte pomalu dusit 30 minut. Čas od času zamíchejte.
- Mezitím si uvařte těstoviny dle instrukcí výrobce. Těstoviny slijte a propláchněte, abyste zastavili var.
- Podušené zelí ochuťte cukrem a octem, podle chuti přidejte sůl. Nakonec vmíchejte těstoviny, zvyšte teplotu a vše asi pět minut restujte.
- Hotové těstoviny se zelím servírujte teplé, na talíři posypte pokrájenou zelenou petrželkou a strouhaným sýrem parmezánového typu.
Poznámky
- Množství podle receptu vystačí zhruba na 4-5 porcí.
- Spařením zelí z něho odstraníte čpavé látky, které jsou ne každému příjemné. Zelí také zkřehne a bude dříve měkčí.
- Mně osobně zelí s těstovinami chutná nejlépe druhý den. V pánvi rozehřeju při střední teplotě trochu másla a jídlo na něm ohřeju. Pokrm tak získá další stupínek chuti a garantuju, že se po něm budou moct utlouct i zapřisáhlí odpůrci zeleniny!
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu