Jednoduchá, avšak obzvláště chutná příloha; to jsou petrželové brambory. Hodí se k řízku, jarnímu kuřátku, karbanátkům, nebo k rybě. Vyzkoušejte, jsou hotové raz dva!
Petrželové brambory jsou oloupané brambory uvařené ve slané vodě. Slité se přelijí rozpuštěným máslem, zlehka osolí a prosypou nasekanou čerstvou hladkolistou petrželí. Stačí zamíchat a servírovat jako chutnou přílohu.
MŮJ TIP: Zkuste také tyhle bramborové placky (chutnají fantasticky!)
➜ Ingredience
Na petrželové brambory potřebujete:
- Brambory; spíše menší, lojovité, tedy varný typ A. Případně varný typ B; ty jsou co do použití univerzálně použitelné. Vhodné jsou také malé zámecké brambory.
- Máslo; na pomaštění brambor
- Hladkolistá petržel; čerstvá nať
- Sůl
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Brambory dejte do mísy, zalijte vodou. Vedle si připravte hrnec s čistou vodou. Brambory oškrabejte a nakrájejte na stejně velké kusy, asi 3-4 cm velké. Každou takto připravenou bramboru dejte do hrnce s vodou.
KROK 2: Brambory v hrnci slijte a zalijte je novou čistou vodou tak, aby hladina převyšovala brambory zhruba o tři centimetry. Osolte lžičkou soli a dejte vařit. Jakmile voda začne vařit, stáhněte teplotu na minimum a nechte pod pokličkou probublávat asi 15-17 minut.
KROK 3: Zatímco se brambory vaří, opláchněte svazek petrželové natě a nasekejte ji nožem.
KROK 4: Vyzkoušejte, zda jsou brambory uvařené: Buď do nich píchněte vidličkou, nebo jeden kousek brambory zkušebně rozřízněte. Pokud nůž bramborou hladce projede, jsou brambory uvařené.
KROK 5: Brambory slijte do cedníku. Rozpusťte máslo a přelijte jím brambory. Přidejte nasekanou petrželovou nať, trochu soli a promíchejte, dokud se petržel rovnoměrně nepřichytí na brambory.
➜ Servírování
Petrželové brambory podávejte teplé jako přílohu k masu nebo zeleninovým pokrmům.
Takto například vypadají servírované s vepřovým řízkem:
➜ Užitečné tipy
- Pro intenzivnější chuť přidejte rozetřený česnek, promíchejte s bramborami a petrželí. Takto připravené brambory jsou ideální přílohou ke grilovanému masu.
- K tomuto receptu se hodí hladkolistá čerstvá petrželová nať. Petržel kudrnka je vhodná spíše do polévek.
- Nepoužívejte škrobovité brambory (varný typ C). Ty mají tendence se při vaření rozpadat, nedrží tvar. Škrobovité brambory jsou vhodné pro bramborová těsta, placky, bramboráky. Viz varné typy brambor.
Další pokrmy s bramborami:
- Bramborové šišky se strouhankou
- Bramborový salát
- Bramborová omáčka
- Šťouchané brambory
- Staročeský bác
- Poctivá bramboračka s houbami
Petrželové brambory
Suroviny
- 1 kg brambory - drobnější, varný typ A – lojovité
- 1 lžíce máslo
- 2 lžíce petrželová nať - z hladkolisté petržele, nasekaná
- 1 lžička sůl
Instrukce
- Brambory dejte do mísy, zalijte vodou. Vedle si připravte hrnec s čistou vodou. Brambory oškrabejte a nakrájejte na stejně velké kusy, asi 3-4 cm velké. Každou takto připravenou bramboru dejte do hrnce s vodou.
- Brambory v hrnci slijte a zalijte je novou čistou vodou tak, aby hladina převyšovala brambory zhruba o tři centimetry. Osolte lžičkou soli a dejte vařit. Jakmile voda začne vařit, stáhněte teplotu na minimum a nechte pod pokličkou probublávat asi 15-17 minut.
- Zatímco se brambory vaří, opláchněte svazek petrželové natě a nasekejte ji nožem.
- Vyzkoušejte, zda jsou brambory uvařené: Buď do nich píchněte vidličkou, nebo jeden kousek brambory zkušebně rozřízněte. Pokud nůž bramborou hladce projede, jsou brambory uvařené.
- Brambory slijte do cedníku. Rozpusťte máslo a přelijte jím brambory. Přidejte nasekanou petrželovou nať, trochu soli a promíchejte, dokud se petržel rovnoměrně nepřichytí na brambory.
Poznámky
- Z kila brambor dostanete zhruba čtyři až pět porcí petrželových brambor, určených jako příloha.
- Pro intenzivnější chuť přidejte rozetřený česnek, promíchejte s bramborami a petrželí. Takto připravené brambory jsou ideální přílohou ke grilovanému masu.
- K tomuto receptu se hodí hladkolistá čerstvá petrželová nať. Petržel kudrnka je vhodná spíše do polévek.
- Nepoužívejte škrobovité brambory (varný typ C). Ty mají tendence se při vaření rozpadat, nedrží tvar. Škrobovité brambory jsou vhodné pro bramborová těsta, placky, bramboráky.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu