• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Přílohy

    Petrželové brambory

    Dne: 25. 1. 2022 · Aktualizováno: 4. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 7Sdílení

    Jednoduchá, avšak obzvláště chutná příloha; to jsou petrželové brambory. Hodí se k řízku, jarnímu kuřátku, karbanátkům, nebo k rybě. Vyzkoušejte, jsou hotové raz dva!

    Obsah skrýt
    ➜ Ingredience
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Petrželové brambory

    Petrželové brambory jsou oloupané brambory uvařené ve slané vodě. Slité se přelijí rozpuštěným máslem, zlehka osolí a prosypou nasekanou čerstvou hladkolistou petrželí. Stačí zamíchat a servírovat jako chutnou přílohu.

    MŮJ TIP: Zkuste také tyhle bramborové placky (chutnají fantasticky!)

    ➜ Ingredience

    Petrželové brambory suroviny.

    Na petrželové brambory potřebujete:

    • Brambory; spíše menší, lojovité, tedy varný typ A. Případně varný typ B; ty jsou co do použití univerzálně použitelné. Vhodné jsou také malé zámecké brambory.
    • Máslo; na pomaštění brambor
    • Hladkolistá petržel; čerstvá nať
    • Sůl

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Brambory dejte do mísy, zalijte vodou. Vedle si připravte hrnec s čistou vodou. Brambory oškrabejte a nakrájejte na stejně velké kusy, asi 3-4 cm velké. Každou takto připravenou bramboru dejte do hrnce s vodou.

    Škrábání brambor.

    KROK 2: Brambory v hrnci slijte a zalijte je novou čistou vodou tak, aby hladina převyšovala brambory zhruba o tři centimetry. Osolte lžičkou soli a dejte vařit. Jakmile voda začne vařit, stáhněte teplotu na minimum a nechte pod pokličkou probublávat asi 15-17 minut.

    Vaření brambor v hrnci s pokličkou.

    KROK 3: Zatímco se brambory vaří, opláchněte svazek petrželové natě a nasekejte ji nožem.

    KROK 4: Vyzkoušejte, zda jsou brambory uvařené: Buď do nich píchněte vidličkou, nebo jeden kousek brambory zkušebně rozřízněte. Pokud nůž bramborou hladce projede, jsou brambory uvařené.

    KROK 5: Brambory slijte do cedníku. Rozpusťte máslo a přelijte jím brambory. Přidejte nasekanou petrželovou nať, trochu soli a promíchejte, dokud se petržel rovnoměrně nepřichytí na brambory.

    Petrželové brambory servírované v misce, se lžící.

    ➜ Servírování

    Petrželové brambory podávejte teplé jako přílohu k masu nebo zeleninovým pokrmům.

    Takto například vypadají servírované s vepřovým řízkem:

    Smažený vepřový řízek podávaný s petrželovými bramborami.

    ➜ Užitečné tipy

    • Pro intenzivnější chuť přidejte rozetřený česnek, promíchejte s bramborami a petrželí. Takto připravené brambory jsou ideální přílohou ke grilovanému masu.
    • K tomuto receptu se hodí hladkolistá čerstvá petrželová nať. Petržel kudrnka je vhodná spíše do polévek.
    • Nepoužívejte škrobovité brambory (varný typ C). Ty mají tendence se při vaření rozpadat, nedrží tvar. Škrobovité brambory jsou vhodné pro bramborová těsta, placky, bramboráky. Viz varné typy brambor.

    Další pokrmy s bramborami:

    • Bramborové šišky se strouhankou
    • Bramborový salát
    • Bramborová omáčka
    • Šťouchané brambory
    • Staročeský bác
    Petrželové brambory recept.

    Petrželové brambory

    Petra Kupská
    Recept na petrželové brambory je známý z dob našich babiček: vařené brambory, přelité máslem a promíchané s nasekanou čerstvou petrželovou natí.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 mins
    Vaření / Pečení 15 mins
    Čas celkem 25 mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká
    Porce 4

    Suroviny 

    • 1 kg brambory - drobnější, varný typ A – lojovité
    • 1 lžíce máslo
    • 2 lžíce petrželová nať - z hladkolisté petržele, nasekaná
    • 1 lžička sůl

    Instrukce 

    • Brambory dejte do mísy, zalijte vodou. Vedle si připravte hrnec s čistou vodou. Brambory oškrabejte a nakrájejte na stejně velké kusy, asi 3-4 cm velké. Každou takto připravenou bramboru dejte do hrnce s vodou.
    • Brambory v hrnci slijte a zalijte je novou čistou vodou tak, aby hladina převyšovala brambory zhruba o tři centimetry. Osolte lžičkou soli a dejte vařit. Jakmile voda začne vařit, stáhněte teplotu na minimum a nechte pod pokličkou probublávat asi 15-17 minut.
    • Zatímco se brambory vaří, opláchněte svazek petrželové natě a nasekejte ji nožem.
    • Vyzkoušejte, zda jsou brambory uvařené: Buď do nich píchněte vidličkou, nebo jeden kousek brambory zkušebně rozřízněte. Pokud nůž bramborou hladce projede, jsou brambory uvařené.
    • Brambory slijte do cedníku. Rozpusťte máslo a přelijte jím brambory. Přidejte nasekanou petrželovou nať, trochu soli a promíchejte, dokud se petržel rovnoměrně nepřichytí na brambory.

    Poznámky

    • Z kila brambor dostanete zhruba čtyři až pět porcí petrželových brambor, určených jako příloha.
    • Pro intenzivnější chuť přidejte rozetřený česnek, promíchejte s bramborami a petrželí. Takto připravené brambory jsou ideální přílohou ke grilovanému masu.
    • K tomuto receptu se hodí hladkolistá čerstvá petrželová nať. Petržel kudrnka je vhodná spíše do polévek.
    • Nepoužívejte škrobovité brambory (varný typ C). Ty mají tendence se při vaření rozpadat, nedrží tvar. Škrobovité brambory jsou vhodné pro bramborová těsta, placky, bramboráky.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s bramborami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 7Sdílení

    Další recepty:

    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Dušený špenát se smetanou v misce.
      Dušený špenát se smetanou
    • Recept na šťouchané mačkané brambory.
      Šťouchané brambory s cibulkou
    • Dušené bílé zelí z hlávky.
      Dušené zelí k masu

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT