• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Z hovězího masa

    Recept na pečený rostbíf

    Dne: 10. 10. 2021 · Aktualizováno: 3. 1. 2024 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 182Sdílení

    Rostbíf, anglicky roastbeef, je nízký roštěnec pečený v troubě. Hotový je na řezu růžový a šťavnatý, hodí se na sváteční stůl.

    Pečený rostbíf roastbeef, nakrájený na plátky.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup
    ➜ Servírování
    ➜ Roastbeef teplota pečení
    ➜ Šikovné tipy
    Rostbíf pečený v troubě

    Rostbíf jsem pekla nedávno, když jsme měli rodinnou sešlost u příležitosti oslavy osmnáctých narozenin mého syna. Maso jsem nakrájela na tenké plátky a servírovala s remuládou, studenou omáčkou, která se k masu podává. Úspěch byl neskonalý!

    TIP: Na pohoštění jsem také připravila tuhle lososovou pomazánku (doporučuji!)

    ➜ Suroviny

    Ingredience

    Na rostbíf potřebujeme:

    • Nízký roštěnec; hovězí maso v celku
    • Sůl
    • Pepř; mletý
    • Hořčice; polotučná nebo ostřejší, např. dijonská
    • Worcester omáčka; kvalitní, bez umělých dochucovadel
    • Rostlinný olej; nebo vepřové sádlo

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup

    KROK 1: Povrch roštěnce zbavte všech šlachovitých částí.

    Čistění rostbífu.

    KROK 2: Maso svažte kuchyňským provázkem, posolte a opepřete.

    KROK 3: Pomažte hořčicí a pokapejte Worcestrovou omáčkou.

    Příprava rostbífu.

    KROK 4: Zabalte do potravinářské folie a nechte dvě hodiny marinovat při pokojové teplotě.

    Marinování masa na roastbeef.

    KROK 5: Maso ze všech stran zprudka opečte na rozehřátém oleji.

    Opečení roastbeefu.

    KROK 6: Dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C po dobu 40 minut.

    KROK 7: Po vyjmutí z trouby nechte 15 minut odpočinout.

    KROK 8: Odstraňte provázek, rostbíf nakrájejte na tenké plátky a podávejte.

    ➜ Servírování

    Rostbíf chutná dobře jak teplý, tak studený. Je vhodný pro podávání v rámci studeného bufetu. Pak se podává s pečivem, zeleninou, studenými omáčkami.

    Rostbíf nakrájený na plátky.

    ➜ Roastbeef teplota pečení

    Aby bylo maso na řezu růžové a šťavnaté, nikoliv přesušené, můžete zajistit správnou teplotou roštěnce při pečení. Teplota rostbífu by při pečení neměla překročit 50 °C, kontroluje se vpichovým teploměrem.

    Sama jsem maso pekla na 150 °C po dobu 45 minut (roštěnec o hmotnosti 1,7 kg), bez vpichovému teploměru, a výsledek byl dokonalý.

    ➜ Šikovné tipy

    • Pokud budete maso marinovat přes noc, dejte ho do lednice. Asi hodinu před pečením rostbíf vyndejte a nechte ho na kuchyňské lince ohřát se na pokojovou teplotu.
    • Pro správný výsledek je důležité vybrat kvalitní maso, tedy nízký roštěnec, a před přípravou jej očistit a odblanit.
    • Místo remulády zkuste k rostbífu domácí tatarku.
    • Maso svažte kuchyňským provázkem pro lepší tvar. Roman Paulus na tomto videu ukazuje jednoduchý postup, jak maso jednoduše svázat.

    Další recepty z hovězího masa:

    • Vídeňský guláš
    • Hovězí kostky na česneku
    Rostbíf plátky recept.

    Rostbíf pečený v troubě

    Petra Kupská
    Rostbíf, anglicky roastbeef, je nízký roštěnec pečený v troubě. Hotový je na řezu růžový a šťavnatý, hodí se na sváteční stůl.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 45 minutes mins
    Marinování 2 hours hrs
    Čas celkem 3 hours hrs
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 10
    Kalorie 187 kcal

    Suroviny 

    • 1,7 kg nízký roštěnec - hovězí v celku
    • 2 lžička sůl
    • 1 lžička pepř - mletý
    • 2 lžíce plnotučná hořčice
    • Worchestrová omáčka
    • 100 ml rostlinný olej - nebo vepřové sádlo

    Instrukce 

    • Povrch roštěnce zbavte všech šlachovitých částí.
    • Maso svažte kuchyňským provázkem, posolte a opepřete.
    • Pomažte hořčicí a pokapejte Worcestrovou omáčkou.
    • Zabalte do potravinářské folie a nechte dvě hodiny marinovat při pokojové teplotě.
    • Maso ze všech stran zprudka opečte na rozehřátém oleji.
    • Dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C po dobu 40 minut.
    • Po vyjmutí z trouby nechte 15 minut odpočinout.
    • Odstraňte provázek, rostbíf nakrájejte na tenké plátky a podávejte.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Rostbíf chutná dobře jak teplý, tak studený. Je vhodný pro podávání v rámci studeného bufetu. Pak se podává s pečivem, zeleninou, studenými omáčkami.
    • Maso svažte kuchyňským provázkem pro lepší tvar. 
    • Aby bylo maso na řezu růžové a šťavnaté, nikoliv přesušené, můžete zajistit správnou teplotou roštěnce při pečení. Teplota rostbífu by při pečení neměla překročit 50 °C, kontroluje se vpichovým teploměrem.
    • Pokud budete maso marinovat přes noc, dejte ho do lednice. Asi hodinu před pečením rostbíf vyndejte a nechte ho na kuchyňské lince ohřát se na pokojovou teplotu.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 187kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s hovězím
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 182Sdílení

    Další recepty:

    • Paprikový lusk servírovaný s knedlíkem a rajskou omáčkou.
      Plněné papriky s rajskou omáčkou, pečené v troubě
    • Svíčková na smetaně recept.
      Svíčková na smetaně
    • Hovězí na česneku recept.
      Dušené hovězí kostky na česneku
    • Gulášová polévka recept.
      Babiččina gulášová polévka

    Reader Interactions

    Comments

    1. Petra

      23 srpna, 2023 at 4:22 pm

      5 stars
      Moc hezky udělaný blog, přehledný a podrobně psané recepty👍 v jednoduchosti je krása 😉👍🤗

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        30 srpna, 2023 at 5:39 pm

        Péťo díky za milý komentář a jsem ráda, že se recepty líbí!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz