Rostbíf, anglicky roastbeef, je nízký roštěnec pečený v troubě. Hotový je na řezu růžový a šťavnatý, hodí se na sváteční stůl.
Rostbíf jsem pekla nedávno, když jsme měli rodinnou sešlost u příležitosti oslavy osmnáctých narozenin mého syna. Maso jsem nakrájela na tenké plátky a servírovala s remuládou, studenou omáčkou, která se k masu podává. Úspěch byl neskonalý!
TIP: Na pohoštění jsem také připravila tuhle lososovou pomazánku (doporučuji!)
➜ Suroviny
Na rostbíf potřebujeme:
- Nízký roštěnec; hovězí maso v celku
- Sůl
- Pepř; mletý
- Hořčice; polotučná nebo ostřejší, např. dijonská
- Worcester omáčka; kvalitní, bez umělých dochucovadel
- Rostlinný olej; nebo vepřové sádlo
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
KROK 1: Povrch roštěnce zbavte všech šlachovitých částí.
KROK 2: Maso svažte kuchyňským provázkem, posolte a opepřete.
KROK 3: Pomažte hořčicí a pokapejte Worcestrovou omáčkou.
KROK 4: Zabalte do potravinářské folie a nechte dvě hodiny marinovat při pokojové teplotě.
KROK 5: Maso ze všech stran zprudka opečte na rozehřátém oleji.
KROK 6: Dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C po dobu 40 minut.
KROK 7: Po vyjmutí z trouby nechte 15 minut odpočinout.
KROK 8: Odstraňte provázek, rostbíf nakrájejte na tenké plátky a podávejte.
➜ Servírování
Rostbíf chutná dobře jak teplý, tak studený. Je vhodný pro podávání v rámci studeného bufetu. Pak se podává s pečivem, zeleninou, studenými omáčkami.
➜ Roastbeef teplota pečení
Aby bylo maso na řezu růžové a šťavnaté, nikoliv přesušené, můžete zajistit správnou teplotou roštěnce při pečení. Teplota rostbífu by při pečení neměla překročit 50 °C, kontroluje se vpichovým teploměrem.
Sama jsem maso pekla na 150 °C po dobu 45 minut (roštěnec o hmotnosti 1,7 kg), bez vpichovému teploměru, a výsledek byl dokonalý.
➜ Šikovné tipy
- Pokud budete maso marinovat přes noc, dejte ho do lednice. Asi hodinu před pečením rostbíf vyndejte a nechte ho na kuchyňské lince ohřát se na pokojovou teplotu.
- Pro správný výsledek je důležité vybrat kvalitní maso, tedy nízký roštěnec, a před přípravou jej očistit a odblanit.
- Místo remulády zkuste k rostbífu domácí tatarku.
- Maso svažte kuchyňským provázkem pro lepší tvar. Roman Paulus na tomto videu ukazuje jednoduchý postup, jak maso jednoduše svázat.
Další recepty z hovězího masa:
Rostbíf pečený v troubě
Suroviny
- 1,7 kg nízký roštěnec - hovězí v celku
- 2 lžička sůl
- 1 lžička pepř - mletý
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- Worchestrová omáčka
- 100 ml rostlinný olej - nebo vepřové sádlo
Instrukce
- Povrch roštěnce zbavte všech šlachovitých částí.
- Maso svažte kuchyňským provázkem, posolte a opepřete.
- Pomažte hořčicí a pokapejte Worcestrovou omáčkou.
- Zabalte do potravinářské folie a nechte dvě hodiny marinovat při pokojové teplotě.
- Maso ze všech stran zprudka opečte na rozehřátém oleji.
- Dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C po dobu 40 minut.
- Po vyjmutí z trouby nechte 15 minut odpočinout.
- Odstraňte provázek, rostbíf nakrájejte na tenké plátky a podávejte.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Rostbíf chutná dobře jak teplý, tak studený. Je vhodný pro podávání v rámci studeného bufetu. Pak se podává s pečivem, zeleninou, studenými omáčkami.
- Maso svažte kuchyňským provázkem pro lepší tvar.
- Aby bylo maso na řezu růžové a šťavnaté, nikoliv přesušené, můžete zajistit správnou teplotou roštěnce při pečení. Teplota rostbífu by při pečení neměla překročit 50 °C, kontroluje se vpichovým teploměrem.
- Pokud budete maso marinovat přes noc, dejte ho do lednice. Asi hodinu před pečením rostbíf vyndejte a nechte ho na kuchyňské lince ohřát se na pokojovou teplotu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Petra
Moc hezky udělaný blog, přehledný a podrobně psané recepty👍 v jednoduchosti je krása 😉👍🤗
Petra Kupská
Péťo díky za milý komentář a jsem ráda, že se recepty líbí!