Připravujete pohoštění a přemýšlíte, co dát na stůl? Zkuste tuhle jednoduchou pomazánku z uzeného lososa. Je rychle hotová a chutnat bude všem.
K přípravě této lososové pomazánky stačí jen čtyři ingredience, které se rozmixují pomocí ponorného mixéru nebo ve food processoru se sekáčkem.
MŮJ TIP: Rybí pomazánky jsou nejenom chutné, ale také zdravé. Věřím, že lososová bude chutnat i dětem.
Zkuste také rozhudu, tradiční pomazánku z tvarohu.
? Suroviny
K přípravě potřebujeme:
- Losos uzený
- Zakysaná smetana; použila jsem smetanu s obsahem tuku 15 %. Zakysaná smetana pomazánku odlehčí a zjemní.
- Sýr typu žervé; například Lučina nebo Palouček
- Sůl
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Pro ještě lepší chuť pomazánky doporučuji přidat asi lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy.
Pokud chcete chlebíčky nebo jednohubky namazané lososovou pomazánkou přizdobit, připravte si čerstvé snítky kopru. Ten jde s lososem velmi dobře dohromady.
? Postup
- Uzený losos nakrájejte na kousky.
- Do misky vložte losos, žervé a zakysanou smetanu. Osolte
- Vše promixujte pomocí ponorného mixéru dohladka.
- Lososovu pomazánku namažte na pečivo a ozdobte snítkou kopru.
?️ Servírování
Pomazánka z lososa je vhodná pro přípravu jednohubek, kanapek nebo chlebíčků.
Velmi dobře ji doplňuje citron. Pomazánku stačí zakápnout citronovou šťávou nebo na ni položit tenký plátek citronu.
Abyste oživili chuť a vzhled namazaného pečiva, přidejte pár ochmýřených snítek čerstvého kopru. Svěží zelená barva a bylinková chuť je pro lososovou pomazánku vítaným doprovodem.
? Šikovné tipy
- Pokud budete chtít pomazánku s hrubší strukturou, oddělte před mixováním asi třetinu nahrubo pokrájeného lososa. Zbytek umixujte, pak hrubě pokrájenou rybu přidejte k pomazánce a promíchejte.
- Pro svěží chuť přidejte do pomazánky trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy.
- Pomazánka vydrží přikrytá v lednici asi tři dny.
Další chutné recepty:
- Česnekovo-sýrová pomazánka
- Domácí kečup – z čerstvých rajčat
- Pórková polévka – jednoduchá a výborná
Karta receptu
Jednoduchá lososová pomazánka
Suroviny
- 100 g uzený losos
- 200 g žervé - např. Lučina nebo Palouček
- 100 g zakysaná smetana - obsah tuku kolem 15 %
- ½ lžička sůl
Instrukce
- Uzený losos nakrájejte nahrubo.
- Do misky vložte žervé, přidejte zakysanou smetanu a osolte.
- Vše promixujte pomocí ponorného mixéru.
- Lososovou pomazánku namažte na pečivo a ozdobte snítkou kopru.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Pomazánka z lososa je vhodná pro přípravu jednohubek, kanapek nebo chlebíčků.
- Velmi dobře ji doplňuje citron. Pomazánku stačí zakápnout citronovou šťávou nebo na ni položit tenký plátek citronu.
- Abyste oživili chuť a vzhled namazaného pečiva, přidejte pár ochmýřených snítek čerstvého kopru. Svěží zelená barva a bylinková chuť je pro lososovou pomazánku vítaným doprovodem.
- Pokud budete chtít pomazánku s hrubší strukturou, oddělte před mixováním asi třetinu nahrubo pokrájeného lososa. Zbytek umixujte, pak hrubě pokrájenou rybu přidejte k pomazánce a promíchejte.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu