Rozhuda je jednoduchá, přitom velice chutná pomazánka z tvarohu a pažitky. Jedná se o staročeský recept, který je oblíbený i v současnosti. Za mě nejlepší jarní tvarohová pomazánka, kterou mohu vřele doporučit.

Rozhuda bývala u nás doma vždy první volbou, když maminka chtěla připravit rychlou a zdravou pomazánku. Tvaroh se dal v lednici najít prakticky vždy, pro pažitku jsem skočila ven na zahrádku. Pak stačilo jen pár minut čarování v kuchyni a už jsme si mohli rozhudu namazat na krajíc chleba.
DOPORUČUJI: Další skvělý tip je lososová pomazánka, jejíž základ tvoří uzený losos a žervé (Lučina).
➜ Suroviny

Na přípravu rozhudy potřebujete:
- Tvaroh; z alobalu, nikoliv z vaničky. Nejlepší je polotučný, případně tučný.
- Zakysaná smetana; s obsahem tuku kolem 15 %. Nedoporučuji odlehčenou light smetanu
- Máslo; změklé
- Sůl
- Pepř mletý
- Pažitka; čerstvá, nasekaná
DŮLEŽITÉ: Máslo vyndejte včas z ledničky, aby se stihlo ohřát na pokojovou teplotu a změknout. V opačném případě nepůjde s tvarohem utřít, nebo vytvoří v pomazánce hrudky.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Pažitku nasekejte najemno.
- Změklé máslo utřete s trochou tvarohu a zakysané smetany.
- Přidejte zbytek smetany a tvaroh, nasekanou pažitku.
- Osolte a opepřete a umíchejte v krémovou pomazánku.
- Rozhudu namažte na pečivo a podávejte.
➜ Servírování
Rozhuda je výborná tvarohová pomazánka na chleba, ale i na jednohubky nebo kanapky.
Poslouží jako zdravá svačina pro děti, chutná jako dip k pečeným bramborám nebo bramborám na loupačku.

➜ Šikovné tipy
- Pokud pro přípravu použijete tučný tvaroh, můžete vynechat máslo.
- Máte-li rádi cibulku, přidejte do pomazánky asi lžíci najemno pokrájené cibule.
- Někdo přidává také trochu sladké mleté papriky, pro lepší chuť a barvu.
Další chutné recepty:

Rozhuda, tvarohová pomazánka s pažitkou
Suroviny
- 250 g tvaroh - z alobalu, polotučný nebo tučný
- 1-2 lžíce zakysaná smetana - obsah tuku kolem 15 %
- 50 g máslo - změklé
- 1 lžíce pažitka - čerstvá, nasekaná
- špetka mletý pepř
- ½ lžička sůl
Instrukce
- Pažitku nasekejte najemno.
- Změklé máslo utřete s trochou zakysané smetany a tvarohu.
- Přidejte zbytek smetany a tvaroh, nasekanou pažitku.
- Osolte a opepřete a umíchejte v krémovou pomazánku.
- Rozhudu namažte na pečivo a podávejte.
Poznámky
- Rozhuda je výborná tvarohová pomazánka na chleba, ale i na jednohubky nebo kanapky. Poslouží jako zdravá svačina pro děti, chutná jako dip k pečeným bramborám nebo bramborám na loupačku.
- Pokud pro přípravu použijete tučný tvaroh, můžete vynechat máslo.
- Máte-li rádi cibulku, přidejte do pomazánky asi lžíci najemno pokrájené cibule.
- Někdo přidává také trochu sladké mleté papriky, pro lepší chuť a barvu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu