Přemýšlíte, jakou pomazánku namazat na chlebíčky nebo jednohubky? Zkuste tu z hermelínu, měkkého sýra s ušlechtilou plísní. Domácí hermelínová pomazánka podle tohoto receptu je jednoduchá a rychlá, chuťově vynikající.

➜ O receptu
Hermelínová pomazánka se připravuje s vařenými vejci a najemno nakrájenou šunkou, spojuje majonézou a zjemňuje trochou mléka. Všechny suroviny stačí jednoduše promíchat, chvíli nechat odležet, a pak už jen namazat na pečivo a servírovat.
MŮJ TIP: Zkuste také tuhle sýrovou pomazánku s česnekem (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na tu nejlepší hermelínovou pomazánku potřebujete:
- Hermelín; např. Sedlčanský hermelín nebo Král sýrů. Nemáte-li hermelín, vezměte jakýkoliv sýr typu camembert.
- Šunka; vepřová, kvalitní
- Majonéza; jednoduchá majolka bez příchuti
- Mléko; trochu, na zjemnění
- Vejce; vařená na tvrdo, oloupaná
- Cibule; nakrájená na jemno
- Sůl a pepř; na dochucení
- Zelená snítka petrželky; na ozdobu
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Hermelín, šunku, vařená vejce a cibuli pokrájejte nadrobno a dejte do misky.
- Přidejte majonézu, trochu mléka, a ochuťte pepřem a solí.
- Vše důkladně promíchejte a dejte na deset minut do chladu odpočinout.
- Hermelínovou pomazánku mažte na pečivo a podávejte.

➜ Podrobný postup
KROK 1: Předem dejte vařit vejce, zchlaďte je a oloupejte. Cibuli nakrájejte najemno. Hermelín buď pokrájejte nebo nastrouhejte na struhadle na velkých slzičkách. Šunku nakrájejte na malé kostičky.
KROK 2: Připravené suroviny vložte do misky, přidejte majolku a trochu mléka. Osolte a opepřete.

KROK 3: Důkladně a rovnoměrně promíchejte. Misku s pomazánkou uložte na deset minut do lednice, aby se chutě propojily.
KROK 4: Nyní je pomazánka hotová a připravená na další použití.

➜ Servírování
Hermelínová pomazánka nabízí vícero možností, jak ji servírovat. Je fantastická na chlebíčky z veky, vytvoříte z ní luxusní jednohubky. Pomazánka je poměrně pikantní a výrazná, namazaná na pečivu stačí přizdobit zelenou snítkou petrželky nebo jiné chuťově nepříliš intenzivní bylinky.
DOBRÝ TIP: Z hermelínové pomazánky připravíte také skvělé sendviče. Namažte ji mezi dva plátky rozpůlené housky nebo rohlíku a přibalte ji do svačinového boxu, až pojedete na rodinný výlet!

➜ Užitečné tipy
- Při přípravě pomazánky to nepřehánějte se solí. Sýr hermelín a šunka jsou slané samy o sobě, takže zpočátku přidejte jen malou špetku soli. Před podáváním nechte pomazánku odpočinout v lednici a poté ji znovu promíchejte. Pokud by se vám zdála málo slaná, můžete ji vždy dosolit.
- Pokud chcete, aby měla pomazánka jemnější chuť, přidejte do ní lžíci másla změklého při pokojové teplotě.
- Zbyla vám nějaká pomazánka? Dejte ji do misky, překryjte plastovou fólií a uložte do lednice, kde vydrží zhruba tři dny.
Další chutné recepty:

Luxusní hermelínová pomazánka
Suroviny
- 120 g Hermelín
- 60 g vepřová šunka - kvalitní, s vyšším podílem masa
- 2 lžíce majonéza
- 2 lžíce mléko
- 2 vejce - vařená natvrdo
- ½ cibule
- sůl
- pepř - čerstvě mletý
- petrželka - na ozdobu
Instrukce
- Předem dejte vařit vejce, zchlaďte je a oloupejte. Cibuli nakrájejte najemno. Hermelín buď pokrájejte nebo nastrouhejte na struhadle na velkých slzičkách. Šunku nakrájejte na malé kostičky.
- Připravené suroviny vložte do misky, přidejte majolku a trochu mléka. Osolte a opepřete.
- Důkladně a rovnoměrně promíchejte. Misku s pomazánkou uložte na deset minut do lednice, aby se chutě propojily.
- Nyní je pomazánka hotová a připravená na další použití.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Hermelínová pomazánka nabízí vícero možností, jak ji servírovat. Je fantastická na chlebíčky z veky, vytvoříte z ní luxusní jednohubky. Pomazánka je poměrně pikantní a výrazná, namazaná na pečivu stačí přizdobit zelenou snítkou petrželky nebo jiné chuťově nepříliš intenzivní bylinky.
- Při přípravě pomazánky to nepřehánějte se solí. Sýr hermelín a šunka jsou slané samy o sobě, takže zpočátku přidejte jen malou špetku soli. Před podáváním nechte pomazánku odpočinout v lednici a poté ji znovu promíchejte. Pokud by se vám zdála málo slaná, můžete ji vždy dosolit.
- Pokud chcete, aby měla pomazánka jemnější chuť, přidejte do ní lžíci másla změklého při pokojové teplotě.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu