Kdo by neměl rád klasické bramborové placky, smažené na sádle! Mám pro vás luxusní recept, s jehož pomocí máte placky hotové, než bys řekl švec. Pak už stačí jen hrnek bílé kávy a rychlá večeře je na stole!

➜ O receptu
Bramborové placky jsou staročeské jídlo, které se často objevovalo na stolech našich babiček. Těsto se připravuje z vychlazených vařených brambor. Kousky těsta stačí vyválet do tvaru placek a osmažit na pánvi v malém množství sádla.
Zdánlivě obyčejný pokrm, na kterém si pochutná celá rodina!
TIP: Na Slovensku mají podobný recept, jejich zemiakové placky se nazývají lokše.
Z podobného těsta se připravují bramborové knedlíky.
➜ Suroviny

Na bramborové těsto na placky potřebujeme:
- Brambory; vařené ve slupce, vychlazené. Použijte varný typ B nebo C (ty jsou nejvíc škrobnaté).
- Vejce
- Sůl
- Hladká mouka; nebo polohrubá
DÁLE SI PŘIPRAVTE: Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej na smažení.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Sama ráda používám vepřové sádlo, je k dostání v běžném obchodě a nestojí majlant. Sádlo v tomto receptu je víc autentické, placky smažené na sádle nejen božsky chutnají, ale také skvěle voní.

➜ Postup
- Uvařené, vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte vejce, sůl a mouku.
- Zpracujte rukama ve vláčné těsto. Lepí-li těsto příliš, přisypte trošku mouky.
- Těsto rozkrájejte na kousky, každý z obou stran otiskněte v trošce mouky.
- Vyválejte na oválnou placku asi 12-15 cm dlouhou, tloušťka těsta kolem 0,5 cm.
- Smažte na pánvi v malém množství sádla 1-2 minuty z obou stran, dozlatova.

➜ Servírování
Bramborové placky jsou nejlepší ještě teplé. Podávejte jen tak, nebo s hrnkem bílé kávy. Já placky dětem občas namažu Lučinou nebo jiným čerstvým sýrem.
Placky dobře nahradí přílohu, typicky bramborové knedlíky. Na Moravě se servírují k pečené huse.

➜ Šikovné tipy
- S těstem pracujte rychle, postupem času řídne.
- Do těsta zapracujte jen takové množství mouky, aby nelepilo. Čím víc mouky, tím budou placky zbytečně tužší.
- Usmažené placky postupně houževnatí, nejsou tak měkké jako čerstvě usmažené. Je to proto, že neobsahují tuk. Placky je také možné potřít rozpuštěným sádlem, prodloužíte tak jejich vláčnost.
Další chutné recepty:

Bramborové placky
Suroviny
- 500 g brambory - uvařené ve slupce, vychlazené
- 1 ks vejce
- 130 g hladká mouka
- ¾ lžička sůl
- 1 lžíce vepřové sádlo - nebo stolní olej, na smažení placek
Instrukce
- Uvařené, vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte vejce, sůl a mouku.
- Zpracujte rukama ve vláčné těsto. Lepí-li těsto příliš, přisypte trošku mouky.
- Těsto rozkrájejte na přibližně stejně velké kousky, každý z obou stran otiskněte v trošce mouky.
- Vyválejte na oválnou placku asi 12-15 cm dlouhou, tloušťka těsta kolem 0,5 cm.
- Smažte na pánvi v malém množství sádla 1-2 minuty z obou stran, dozlatova.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu připravíte asi 12 bramborových placek.
- SERVÍROVÁNÍ: Bramborové placky jsou nejlepší ještě teplé. Podávejte jen tak, nebo s hrnkem bílé kávy. Já placky dětem občas namažu Lučinou nebo jiným čerstvým sýrem.
- Placky jsou ideální tip na rychlou večeři. Dají se do nich dobře zpracovat vařené brambory, které zbyly od oběda.
- S těstem pracujte rychle, postupem času řídne.
- Do těsta zapracujte jen takové množství mouky, aby nelepilo. Čím víc mouky, tím budou placky zbytečně tužší.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu