Domácí česneková pomazánka se strouhaným sýrem je vynikající pochoutka, která se skvěle hodí na rodinné oslavy nebo párty s přáteli. Mám pro vás jednoduchý a rychlý recept! Nejlepší na něm je, že tuhle česnekovou-sýrovou pomazánku zvládne připravit během chvilky opravdu každý.

Základ této pomazánky tvoří jemně strouhaný sýr (používám Eidam) a česnek. Čerstvě utřený, přidejte jeden stroužek pro jemnou chuť, nebo dva a více ostrosti. Sýr s česnekem se propojí majolkou, zjemněnou zakysanou smetanou.
Hotovou pomazánku namažte na kolečka rohlíku a podávejte jako jednohubky.
MŮJ TIP: Zkuste rozhudu, tvarohovou pomazánku s pažitkou (je lehká a chutná famózně!)
➜ Suroviny

K přípravě česnekovo-sýrové pomazánky potřebujete:
- Tvrdý sýr; strouhaný. Můj tip je Eidam s obsahem tuku 30 %, který nemá příliš výraznou chuť a není tak tučný. Sýr kupuju v bločku a strouhám si na struhadle před přípravou pomazánky. Další u nás oblíbenou variantou sýru je 30% Gouda. Méně se mi osvědčily uzené sýry nebo sýry s nasládlejší chutí typu Ementál nebo Madeland. Ty bývají v pomazánce dominantní a potlačí chuť česneku.
- Česnek; čerstvý, utřené nebo jemně prolisované stroužky
- Majolka; čistá, neochucená
- Zakysaná smetana; nebo plnotučný řecký jogurt
- Sůl; množství podle toho, jak slaný je sýr, případně majolka
- Pepř; černý, čerstvě mletý
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Sýr nastrouhejte najemno na struhadle.
- Česnek oloupejte a utřete.
- Do misky dejte sýr, česnek, majolku a zakysanou smetanu. Ochuťte pepřem a solí.
- Vše promíchejte.
- Česnekovo-sýrovou pomazánku nechte asi 30 minut odležet v chladu.

➜ Servírování
Pomazánku namažte na plátky bílého pečiva, například na kolečka rohlíku nebo veky. Hodí se na jednohubky i chlebíčky.
Pro lepší prezentaci a barevný kontrast posypte sekanou zelenou petrželkou, nebo ozdobte klínkem rajčete, kouskem papriky. Pečivo s pomazánkou vyskládejte na tác nebo talířek a servírujte.
TIP: Pomazánka je také dobrá na výlet nebo do práce, když nemáte šanci dát si teplé jídlo. Jednoduše rozřízněte housku, naplňte ji pomazánkou a zabalte s sebou do svačinového boxu nebo krabičky.

➜ Skladování
Česnekovo-sýrovou pomazánku vložte do misky a překryjte potravinářskou folií nebo mikrotenovým sáčkem, aby povrch neoschnul.
Skladujte v lednici, kde pomazánka vydrží zhruba 3-5 dní.

➜ Užitečné tipy
- Chcete-li si přípravu urychlit, kupte si sýr, který je již nastrouhaný.
- Soli jsem přidala necelé ¼ lžičky. Může se to zdát málo, ovšem sýr sám o sobě je poměrně slaný. Je lepší sůl později přidat než ji přesolit hned na začátku.
- Do tradičního receptu na česnekovou pomazánku se sýrem používá pouze majolka. Vřele však doporučuju majolku odlehčit zakysanou smetanou, nebo tučným řeckým jogurtem.
Další recepty:
- Houbové kyselo – pravé z Podkrkonoší
- Lososová pomazánka
- Šunková pěna – jednoduchá a lahodná
- Rybičková pomazánka – výborná a rychlá

Luxusní česneková pomazánka se sýrem
Suroviny
- 150 g tvrdý sýr - Eidam nebo Gouda 30 %
- 5 lžíce majolka - čistá, neochucená
- 2 lžíce zakysaná smetana - obsah tuku kolem 15 %
- 3 stroužek česnek
- ¼ lžička sůl
- špetka pepř - černý mletý
Instrukce
- Sýr nastrouhejte najemno na struhadle.
- Česnek oloupejte a utřete nebo prolisujte.
- Do misky vložte sýr, česnek, majolku a zakysanou smetanu. Ochuťte pepřem a solí.
- Vše důkladně promíchejte.
- Česnekovo-sýrovou pomazánku nechte asi 30 minut odležet v chladu.
Poznámky
- Z receptu podle základního množství dostanete pomazánku asi pro 4 osoby.
- SERVÍROVÁNÍ: Pomazánku namažte na plátky bílého pečiva, například na kolečka rohlíku nebo veky. Hodí se na jednohubky i chlebíčky.
- Pro lepší prezentaci a barevný kontrast posypte sekanou zelenou petrželkou, nebo poklaďte klínkem rajčete, kouskem papriky.
- Soli jsem přidala necelé ¼ lžičky. Může se to zdát málo, ovšem sýr sám o sobě je poměrně slaný. Je lepší sůl později přidat než ji přesolit hned na začátku.
- Do tradičního receptu na česnekovou pomazánku se sýrem používá pouze majolka. Vřele však doporučuju majolku odlehčit zakysanou smetanou, nebo tučným řeckým jogurtem.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Gizela
Skúsila som recept na syrovú pomazánku je výborný
Petra Kupská
Děkuji za milý komentář a jsem moc ráda, že pomazánka chutnala!