Domácí česneková pomazánka se strouhaným sýrem je vynikající pochoutka, která se skvěle hodí na rodinné oslavy nebo párty s přáteli. Mám pro vás jednoduchý a rychlý recept! Nejlepší na něm je, že tuhle česnekovou-sýrovou pomazánku zvládne připravit během chvilky opravdu každý.
Základ této pomazánky tvoří jemně strouhaný sýr (používám Eidam) a česnek. Čerstvě utřený, přidejte jeden stroužek pro jemnou chuť, nebo dva a více ostrosti. Sýr s česnekem se propojí majolkou, zjemněnou zakysanou smetanou.
Hotovou pomazánku namažte na kolečka rohlíku a podávejte jako jednohubky.
MŮJ TIP: Zkuste rozhudu, tvarohovou pomazánku s pažitkou (je lehká a chutná famózně!)
➜ Suroviny
K přípravě česnekovo-sýrové pomazánky potřebujete:
- Tvrdý sýr; strouhaný. Můj tip je Eidam s obsahem tuku 30 %, který nemá příliš výraznou chuť a není tak tučný. Sýr kupuju v bločku a strouhám si na struhadle před přípravou pomazánky. Další u nás oblíbenou variantou sýru je 30% Gouda. Méně se mi osvědčily uzené sýry nebo sýry s nasládlejší chutí typu Ementál nebo Madeland. Ty bývají v pomazánce dominantní a potlačí chuť česneku.
- Česnek; čerstvý, utřené nebo jemně prolisované stroužky
- Majolka; čistá, neochucená
- Zakysaná smetana; nebo plnotučný řecký jogurt
- Sůl; množství podle toho, jak slaný je sýr, případně majolka
- Pepř; černý, čerstvě mletý
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Sýr nastrouhejte najemno na struhadle.
- Česnek oloupejte a utřete.
- Do misky dejte sýr, česnek, majolku a zakysanou smetanu. Ochuťte pepřem a solí.
- Vše promíchejte.
- Česnekovo-sýrovou pomazánku nechte asi 30 minut odležet v chladu.
➜ Servírování
Pomazánku namažte na plátky bílého pečiva, například na kolečka rohlíku nebo veky. Hodí se na jednohubky i chlebíčky.
Pro lepší prezentaci a barevný kontrast posypte sekanou zelenou petrželkou, nebo ozdobte klínkem rajčete, kouskem papriky. Pečivo s pomazánkou vyskládejte na tác nebo talířek a servírujte.
TIP: Pomazánka je také dobrá na výlet nebo do práce, když nemáte šanci dát si teplé jídlo. Jednoduše rozřízněte housku, naplňte ji pomazánkou a zabalte s sebou do svačinového boxu nebo krabičky.
➜ Skladování
Česnekovo-sýrovou pomazánku vložte do misky a překryjte potravinářskou folií nebo mikrotenovým sáčkem, aby povrch neoschnul.
Skladujte v lednici, kde pomazánka vydrží zhruba 3-5 dní.
➜ Užitečné tipy
- Chcete-li si přípravu urychlit, kupte si sýr, který je již nastrouhaný.
- Soli jsem přidala necelé ¼ lžičky. Může se to zdát málo, ovšem sýr sám o sobě je poměrně slaný. Je lepší sůl později přidat než ji přesolit hned na začátku.
- Do tradičního receptu na česnekovou pomazánku se sýrem používá pouze majolka. Vřele však doporučuju majolku odlehčit zakysanou smetanou, nebo tučným řeckým jogurtem.
Další recepty:
- Houbové kyselo – pravé z Podkrkonoší
- Lososová pomazánka
- Šunková pěna – jednoduchá a lahodná
- Rybičková pomazánka – výborná a rychlá
Luxusní česneková pomazánka se sýrem
Suroviny
- 150 g tvrdý sýr - Eidam nebo Gouda 30 %
- 5 lžíce majolka - čistá, neochucená
- 2 lžíce zakysaná smetana - obsah tuku kolem 15 %
- 3 stroužek česnek
- ¼ lžička sůl
- špetka pepř - černý mletý
Instrukce
- Sýr nastrouhejte najemno na struhadle.
- Česnek oloupejte a utřete nebo prolisujte.
- Do misky vložte sýr, česnek, majolku a zakysanou smetanu. Ochuťte pepřem a solí.
- Vše důkladně promíchejte.
- Česnekovo-sýrovou pomazánku nechte asi 30 minut odležet v chladu.
Poznámky
- Z receptu podle základního množství dostanete pomazánku asi pro 4 osoby.
- SERVÍROVÁNÍ: Pomazánku namažte na plátky bílého pečiva, například na kolečka rohlíku nebo veky. Hodí se na jednohubky i chlebíčky.
- Pro lepší prezentaci a barevný kontrast posypte sekanou zelenou petrželkou, nebo poklaďte klínkem rajčete, kouskem papriky.
- Soli jsem přidala necelé ¼ lžičky. Může se to zdát málo, ovšem sýr sám o sobě je poměrně slaný. Je lepší sůl později přidat než ji přesolit hned na začátku.
- Do tradičního receptu na česnekovou pomazánku se sýrem používá pouze majolka. Vřele však doporučuju majolku odlehčit zakysanou smetanou, nebo tučným řeckým jogurtem.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Lucie
Pomazánku dělám během týdne už po 3 😁 Česnekové pomazánky miluju,takže jsem jich jedla už spoustu,ale ta Vaše je fakt boží 👍 Jinou už zkoušet nebudu 😉 Díky
Petra Kupská
Moc díky za tak milý komentář, ani nevíte, jak mě potěšil! Jsem ráda, že má pomazánka úspěch (u nás ostatně taky!).
Gizela
Skúsila som recept na syrovú pomazánku je výborný
Petra Kupská
Děkuji za milý komentář a jsem moc ráda, že pomazánka chutnala!