• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Pórková polévka s bramborem

    Dne: 4. 10. 2021 · Aktualizováno: 26. 9. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 104Sdílení

    Máte chuť na jednoduchou, přitom chuťově luxusní polévku? Zkuste pórkovou s bramborami! Za mě je tohle jednoznačně nejlepší recept; polévka chutná jako od babičky.

    Pórková polévka podle receptu od babičky servírovaná na talíři s chlebovými krutony.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Jak očistit pórek
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Pórková polévka s bramborem

    Tato polévka se připravuje z čerstvého pórku a ochucuje se utřeným česnekem a majoránkou. Je zahuštěná troškou jíšky, sytost jí přidávají kostičky brambor.

    Za mě doporučuji vhodit do talíře s polévku těsně před servírováním hrst dozlatova opečených chlebových krutonů.

    MŮJ TIP: Milujete polévky? Pak zkuste tenhle recept na staročeskou kmínovou polévku (chutná božsky!)

    ➜ Jak očistit pórek

    Než se pustíte vaření, je potřeba pórek nejprve důkladně očistit. V záhybech listů se skrývají zbytky hlíny, písku a kamínků, kterých se musíte zbavit, pokud se při konzumaci polévky nechcete dočkat nemilého překvapení.

    Jak očistit pórek.

    Jak pórek připravit na polévku? Pojďme na to:

    1. Odřízněte asi půl centimetru bílého konce pórku s kořínky. Na opačné straně odřízněte povadlou část zelených listů. Je-li potřeba, odstraňte vrchní vrstvu pórku.
    2. Nyní pórek nařízněte po celé délce, asi do poloviny tloušťky pórku (tedy hloubka řezu asi 1-1,5 cm).
    3. Pomocí prstů listy pórku rozeberte a propláchněte je pečlivě pod tekoucí vodou. Listy při omývání opatrně mněte mezi prsty, lépe se tak zbavíte nečistot, které pevně ulpěly na vnitřním povrchu listů.

    Hotovo! Nyní je pórek připravený proměnit se v úžasnou polévku.

    ➜ Suroviny

    Suroviny na pórkovou polévku.

    Na přípravu pórkové polévky potřebujete:

    • Pórek; před použitím pečlivě omyjte viz návod výše.
    • Brambory; ideálně varný typ B
    • Hladká mouka; na zahuštění polévky
    • Máslo; na kterém pokrájený pórek krátce osmahnete. Toto máslo poslouží dále na přípravu jíšky.
    • Česnek; čerstvě prolisovaný nebo utřený
    • Sušená majoránka; přidává se až na samotném konci vaření
    • Sůl
    • Voda; pro více chuti použijte místo vody zeleninový vývar

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Postup:

    1. Pórek rozeberte, listy očistěte a nakrájejte na kousky.
    2. Osmažte krátce na másle a osolte.
    3. Zasypte moukou, zamíchejte a minutu smažte.
    4. Zalijte vodou a přidejte brambory nakrájené na kostičky.
    5. Vařte při mírné teplotě asi 15 minut, než brambory změknou.
    6. Přidejte utřený česnek a majoránku, případně dosolte.
    7. Pórkovou polévku podávejte s chlebovými krutonky.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Očistěte pórek: Odřízněte bílou část s kořínky a ovadlé zelené listy z druhého konce pórku. Pórek podélně nařízněte, listy rozeberte a operte. Poté je nakrájejte asi na půlcentimetrové kousky.

    Krájení pórku na polévku.

    KROK 2: Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba jeden a půl centimetru.

    KROK 3: V hrnci rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte na něj nakrájený pórek, jemně osolte. Restujte asi 3 minuty za stálého míchání.

    Příprava pórkové polévky.

    KROK 4: Zasypte moukou, rozmíchejte a pokračujte minutu v restování.

    Příprava pórkové polévky.

    KROK 5: Přidejte jednu až dvě naběračky vody a bedlivě míchejte, dokud se mouka nerozpustí.

    Příprava pórkové polévky.

    KROK 6: Teprve nyní dolijte zbytek vody, přisypte brambory a osolte. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum a nechte polévku pobublávat po dobu patnácti minut, nebo než brambory změknou. Čas od času promíchejte.

    Příprava pórkové polévky.

    KROK 7: Nakonec polévku ochuťte čerstvě utřeným česnekem a sušenou majoránkou.

    Příprava pórkové polévky.
    Příprava pórkové polévky.

    KROK 8: Promíchejte, případně dosolte a podávejte.

    Luxusní pórková polévka, jednoduchá a rychlá.

    ➜ Servírování

    Pórková polévka se podává teplá; jakmile servírujete na stůl, vhoďte do ní hrst chlebových krutonků.

    Pórková polévka servírovaná na talíři s krutonky.

    ➜ Šikovné tipy

    • Když zaléváte základ polévky (osmažený pórek s moukou) tekutinou, přidejte nejprve jednu až dvě naběračky a v ní mouku prošlehejte. Teprve poté zalijte zbytkem tekutiny. Tímto způsobem zabráníte tvorbě žmolků, polévka bude příjemně krémová.
    • Majoránku před vsypáním do polévky promněte mezi prsty, její chuť bude intenzivnější.
    • Zbyde-li vám nějaká polévka, nechte ji zcela vychladit a skladujte v ledničce, kde vydrží zhruba tři dny.

    ➤ Příprava polévky je rychlá, na stole ji můžete mít do půl hodiny!

    Pro alergiky: tento recept je bez smetany a neobsahuje ani vejce.

    Další klasické polévky:

    • Gulášová polévka
    • Hráškový krém se smetanou
    • Zelňačka s klobásou
    • Staročeská česnečka
    • Hospodská dršťková polévka
    pórková polévka recept.

    Pórková polévka s bramborem

    Petra Kupská
    Máte chuť na jednoduchou, přitom chuťově luxusní polévku? Zkuste pórkovou s bramborami! Za mě je tohle jednoznačně nejlepší recept; polévka chutná jako od babičky.
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 25 minutes mins
    Čas celkem 40 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 6
    Kalorie 159 kcal

    Suroviny 

    • 2 ks pórek - středně velké
    • 3 ks brambory
    • 1 lžíce máslo
    • 40 g hladká mouka
    • 2 stroužek česnek
    • 2 lžička sůl
    • ½ lžíce majoránka
    • 1,2 l voda - nebo zeleninový vývar

    Instrukce 

    • Nejprve očistěte pórek: Odřízněte bílou část s kořínky a ovadlé zelené listy z druhého konce pórku. Pórek podélně nařízněte, listy rozeberte a operte. Poté je nakrájejte asi na půlcentimetrové kousky.
    • Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba jeden a půl centimetru.
    • V hrnci rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte na něj nakrájený pórek, jemně osolte. Restujte asi 3 minuty za stálého míchání.
    • Zasypte moukou, rozmíchejte a pokračujte minutu v restování.
    • Přidejte jednu až dvě naběračky vody a bedlivě míchejte, dokud se mouka nerozpustí.
    • Teprve nyní dolijte zbytek vody, přisypte brambory a osolte. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum a nechte polévku pobublávat po dobu patnácti minut, nebo než brambory změknou. Čas od času promíchejte.
    • Nakonec polévku ochuťte čerstvě utřeným česnekem a sušenou majoránkou. Promíchejte, případně dosolte a podávejte.

    Poznámky

    • Když zaléváte základ polévky (osmažený pórek s moukou) tekutinou, přidejte nejprve jednu až dvě naběračky a v ní mouku prošlehejte. Teprve poté zalijte zbytkem tekutiny. Tímto způsobem zabráníte tvorbě žmolků, polévka bude příjemně krémová.
    • Majoránku před vsypáním do polévky promněte mezi prsty, její chuť bude intenzivnější.
    • Zbyde-li vám nějaká polévka, nechte ji zcela vychladit a skladujte v ledničce, kde vydrží zhruba tři dny.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 159kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Zeleninové polévky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 104Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami

    Reader Interactions

    Comments

    1. Kocourková

      25 března, 2022 at 9:09 am

      5 stars
      Chutná a rychlá polévka

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        25 března, 2022 at 9:13 am

        Děkuji moc za milý a pozitivní komentář! 🙂

        Odpovědět
        • Pacas fr

          28 srpna, 2022 at 9:35 am

          5 stars
          Rychlá a dobrá jim pacas

          Odpovědět
          • Petra Kupská

            29 srpna, 2022 at 7:01 pm

            Děkuji za komentář! 🙂

            Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz