• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Pórková polévka s bramborem

Dne: 4. 10. 2021 · Upraveno: 14. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 12Sdílení

Máte chuť na jednoduchou, přitom chuťově luxusní polévku? Zkuste pórkovou s bramborami! Za mě je tohle jednoznačně nejlepší recept; polévka chutná jako od babičky.

Pórková polévka podle receptu od babičky servírovaná na talíři s chlebovými krutony.
Obsah skrýt
➜ Jak očistit pórek
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Pórková polévka s bramborem

Tato polévka se připravuje z čerstvého pórku a ochucuje se utřeným česnekem a majoránkou. Je zahuštěná troškou jíšky, sytost jí přidávají kostičky brambor.

Za mě doporučuji vhodit do talíře s polévku těsně před servírováním hrst dozlatova opečených chlebových krutonů.

MŮJ TIP: Milujete polévky? Pak zkuste tenhle recept na staročeskou kmínovou polévku (chutná božsky!)

➜ Jak očistit pórek

Než se pustíte vaření, je potřeba pórek nejprve důkladně očistit. V záhybech listů se skrývají zbytky hlíny, písku a kamínků, kterých se musíte zbavit, pokud se při konzumaci polévky nechcete dočkat nemilého překvapení.

Jak očistit pórek.

Jak pórek připravit na polévku? Pojďme na to:

  1. Odřízněte asi půl centimetru bílého konce pórku s kořínky. Na opačné straně odřízněte povadlou část zelených listů. Je-li potřeba, odstraňte vrchní vrstvu pórku.
  2. Nyní pórek nařízněte po celé délce, asi do poloviny tloušťky pórku (tedy hloubka řezu asi 1-1,5 cm).
  3. Pomocí prstů listy pórku rozeberte a propláchněte je pečlivě pod tekoucí vodou. Listy při omývání opatrně mněte mezi prsty, lépe se tak zbavíte nečistot, které pevně ulpěly na vnitřním povrchu listů.

Hotovo! Nyní je pórek připravený proměnit se v úžasnou polévku.

➜ Suroviny

Suroviny na pórkovou polévku.

Na přípravu pórkové polévky potřebujete:

  • Pórek; před použitím pečlivě omyjte viz návod výše.
  • Brambory; ideálně varný typ B
  • Hladká mouka; na zahuštění polévky
  • Máslo; na kterém pokrájený pórek krátce osmahnete. Toto máslo poslouží dále na přípravu jíšky.
  • Česnek; čerstvě prolisovaný nebo utřený
  • Sušená majoránka; přidává se až na samotném konci vaření
  • Sůl
  • Voda; pro více chuti použijte místo vody zeleninový vývar

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Postup:

  1. Pórek rozeberte, listy očistěte a nakrájejte na kousky.
  2. Osmažte krátce na másle a osolte.
  3. Zasypte moukou, zamíchejte a minutu smažte.
  4. Zalijte vodou a přidejte brambory nakrájené na kostičky.
  5. Vařte při mírné teplotě asi 15 minut, než brambory změknou.
  6. Přidejte utřený česnek a majoránku, případně dosolte.
  7. Pórkovou polévku podávejte s chlebovými krutonky.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Očistěte pórek: Odřízněte bílou část s kořínky a ovadlé zelené listy z druhého konce pórku. Pórek podélně nařízněte, listy rozeberte a operte. Poté je nakrájejte asi na půlcentimetrové kousky.

Krájení pórku na polévku.

KROK 2: Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba jeden a půl centimetru.

KROK 3: V hrnci rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte na něj nakrájený pórek, jemně osolte. Restujte asi 3 minuty za stálého míchání.

Příprava pórkové polévky.

KROK 4: Zasypte moukou, rozmíchejte a pokračujte minutu v restování.

Příprava pórkové polévky.

KROK 5: Přidejte jednu až dvě naběračky vody a bedlivě míchejte, dokud se mouka nerozpustí.

Příprava pórkové polévky.

KROK 6: Teprve nyní dolijte zbytek vody, přisypte brambory a osolte. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum a nechte polévku pobublávat po dobu patnácti minut, nebo než brambory změknou. Čas od času promíchejte.

Příprava pórkové polévky.

KROK 7: Nakonec polévku ochuťte čerstvě utřeným česnekem a sušenou majoránkou.

Příprava pórkové polévky.
Příprava pórkové polévky.

KROK 8: Promíchejte, případně dosolte a podávejte.

Luxusní pórková polévka, jednoduchá a rychlá.

➜ Servírování

Pórková polévka se podává teplá; jakmile servírujete na stůl, vhoďte do ní hrst chlebových krutonků.

Pórková polévka servírovaná na talíři s krutonky.

➜ Šikovné tipy

  • Když zaléváte základ polévky (osmažený pórek s moukou) tekutinou, přidejte nejprve jednu až dvě naběračky a v ní mouku prošlehejte. Teprve poté zalijte zbytkem tekutiny. Tímto způsobem zabráníte tvorbě žmolků, polévka bude příjemně krémová.
  • Majoránku před vsypáním do polévky promněte mezi prsty, její chuť bude intenzivnější.
  • Zbyde-li vám nějaká polévka, nechte ji zcela vychladit a skladujte v ledničce, kde vydrží zhruba tři dny.

➤ Příprava polévky je rychlá, na stole ji můžete mít do půl hodiny!

Pro alergiky: tento recept je bez smetany a neobsahuje ani vejce.

Další klasické polévky:

  • Gulášová polévka
  • Hráškový krém se smetanou
  • Zelňačka s klobásou
  • Staročeská česnečka
pórková polévka recept.

Pórková polévka s bramborem

Petra Kupská
Máte chuť na jednoduchou, přitom chuťově luxusní polévku? Zkuste pórkovou s bramborami! Za mě je tohle jednoznačně nejlepší recept; polévka chutná jako od babičky.
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 25 mins
Čas celkem 40 mins
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 6
Kalorie 159 kcal

Suroviny 

  • 2 ks pórek - středně velké
  • 3 ks brambory
  • 1 lžíce máslo
  • 40 g hladká mouka
  • 2 stroužek česnek
  • 2 lžička sůl
  • ½ lžíce majoránka
  • 1,2 l voda - nebo zeleninový vývar

Instrukce 

  • Nejprve očistěte pórek: Odřízněte bílou část s kořínky a ovadlé zelené listy z druhého konce pórku. Pórek podélně nařízněte, listy rozeberte a operte. Poté je nakrájejte asi na půlcentimetrové kousky.
  • Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba jeden a půl centimetru.
  • V hrnci rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte na něj nakrájený pórek, jemně osolte. Restujte asi 3 minuty za stálého míchání.
  • Zasypte moukou, rozmíchejte a pokračujte minutu v restování.
  • Přidejte jednu až dvě naběračky vody a bedlivě míchejte, dokud se mouka nerozpustí.
  • Teprve nyní dolijte zbytek vody, přisypte brambory a osolte. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum a nechte polévku pobublávat po dobu patnácti minut, nebo než brambory změknou. Čas od času promíchejte.
  • Nakonec polévku ochuťte čerstvě utřeným česnekem a sušenou majoránkou. Promíchejte, případně dosolte a podávejte.

Poznámky

  • Když zaléváte základ polévky (osmažený pórek s moukou) tekutinou, přidejte nejprve jednu až dvě naběračky a v ní mouku prošlehejte. Teprve poté zalijte zbytkem tekutiny. Tímto způsobem zabráníte tvorbě žmolků, polévka bude příjemně krémová.
  • Majoránku před vsypáním do polévky promněte mezi prsty, její chuť bude intenzivnější.
  • Zbyde-li vám nějaká polévka, nechte ji zcela vychladit a skladujte v ledničce, kde vydrží zhruba tři dny.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 159kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zeleninové polévky
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 12Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Lahodná polévka z čerstvých rajčat
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

Reader Interactions

Comments

  1. Kocourková

    25 března, 2022 at 9:09 am

    5 stars
    Chutná a rychlá polévka

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      25 března, 2022 at 9:13 am

      Děkuji moc za milý a pozitivní komentář! 🙂

      Odpovědět
      • Pacas fr

        28 srpna, 2022 at 9:35 am

        5 stars
        Rychlá a dobrá jim pacas

        Odpovědět
        • Petra Kupská

          29 srpna, 2022 at 7:01 pm

          Děkuji za komentář! 🙂

          Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT