Máte chuť na jednoduchou, přitom chuťově luxusní polévku? Zkuste pórkovou s bramborami! Za mě je tohle jednoznačně nejlepší recept; polévka chutná jako od babičky.
Tato polévka se připravuje z čerstvého pórku a ochucuje se utřeným česnekem a majoránkou. Je zahuštěná troškou jíšky, sytost jí přidávají kostičky brambor.
Za mě doporučuji vhodit do talíře s polévku těsně před servírováním hrst dozlatova opečených chlebových krutonů.
MŮJ TIP: Milujete polévky? Pak zkuste tenhle recept na staročeskou kmínovou polévku (chutná božsky!)
➜ Jak očistit pórek
Než se pustíte vaření, je potřeba pórek nejprve důkladně očistit. V záhybech listů se skrývají zbytky hlíny, písku a kamínků, kterých se musíte zbavit, pokud se při konzumaci polévky nechcete dočkat nemilého překvapení.
Jak pórek připravit na polévku? Pojďme na to:
- Odřízněte asi půl centimetru bílého konce pórku s kořínky. Na opačné straně odřízněte povadlou část zelených listů. Je-li potřeba, odstraňte vrchní vrstvu pórku.
- Nyní pórek nařízněte po celé délce, asi do poloviny tloušťky pórku (tedy hloubka řezu asi 1-1,5 cm).
- Pomocí prstů listy pórku rozeberte a propláchněte je pečlivě pod tekoucí vodou. Listy při omývání opatrně mněte mezi prsty, lépe se tak zbavíte nečistot, které pevně ulpěly na vnitřním povrchu listů.
Hotovo! Nyní je pórek připravený proměnit se v úžasnou polévku.
➜ Suroviny
Na přípravu pórkové polévky potřebujete:
- Pórek; před použitím pečlivě omyjte viz návod výše.
- Brambory; ideálně varný typ B
- Hladká mouka; na zahuštění polévky
- Máslo; na kterém pokrájený pórek krátce osmahnete. Toto máslo poslouží dále na přípravu jíšky.
- Česnek; čerstvě prolisovaný nebo utřený
- Sušená majoránka; přidává se až na samotném konci vaření
- Sůl
- Voda; pro více chuti použijte místo vody zeleninový vývar
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Postup:
- Pórek rozeberte, listy očistěte a nakrájejte na kousky.
- Osmažte krátce na másle a osolte.
- Zasypte moukou, zamíchejte a minutu smažte.
- Zalijte vodou a přidejte brambory nakrájené na kostičky.
- Vařte při mírné teplotě asi 15 minut, než brambory změknou.
- Přidejte utřený česnek a majoránku, případně dosolte.
- Pórkovou polévku podávejte s chlebovými krutonky.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Očistěte pórek: Odřízněte bílou část s kořínky a ovadlé zelené listy z druhého konce pórku. Pórek podélně nařízněte, listy rozeberte a operte. Poté je nakrájejte asi na půlcentimetrové kousky.
KROK 2: Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba jeden a půl centimetru.
KROK 3: V hrnci rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte na něj nakrájený pórek, jemně osolte. Restujte asi 3 minuty za stálého míchání.
KROK 4: Zasypte moukou, rozmíchejte a pokračujte minutu v restování.
KROK 5: Přidejte jednu až dvě naběračky vody a bedlivě míchejte, dokud se mouka nerozpustí.
KROK 6: Teprve nyní dolijte zbytek vody, přisypte brambory a osolte. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum a nechte polévku pobublávat po dobu patnácti minut, nebo než brambory změknou. Čas od času promíchejte.
KROK 7: Nakonec polévku ochuťte čerstvě utřeným česnekem a sušenou majoránkou.
KROK 8: Promíchejte, případně dosolte a podávejte.
➜ Servírování
Pórková polévka se podává teplá; jakmile servírujete na stůl, vhoďte do ní hrst chlebových krutonků.
➜ Šikovné tipy
- Když zaléváte základ polévky (osmažený pórek s moukou) tekutinou, přidejte nejprve jednu až dvě naběračky a v ní mouku prošlehejte. Teprve poté zalijte zbytkem tekutiny. Tímto způsobem zabráníte tvorbě žmolků, polévka bude příjemně krémová.
- Majoránku před vsypáním do polévky promněte mezi prsty, její chuť bude intenzivnější.
- Zbyde-li vám nějaká polévka, nechte ji zcela vychladit a skladujte v ledničce, kde vydrží zhruba tři dny.
➤ Příprava polévky je rychlá, na stole ji můžete mít do půl hodiny!
Pro alergiky: tento recept je bez smetany a neobsahuje ani vejce.
Další klasické polévky:
- Gulášová polévka
- Hráškový krém se smetanou
- Zelňačka s klobásou
- Staročeská česnečka
- Hospodská dršťková polévka
Pórková polévka s bramborem
Suroviny
- 2 ks pórek - středně velké
- 3 ks brambory
- 1 lžíce máslo
- 40 g hladká mouka
- 2 stroužek česnek
- 2 lžička sůl
- ½ lžíce majoránka
- 1,2 l voda - nebo zeleninový vývar
Instrukce
- Nejprve očistěte pórek: Odřízněte bílou část s kořínky a ovadlé zelené listy z druhého konce pórku. Pórek podélně nařízněte, listy rozeberte a operte. Poté je nakrájejte asi na půlcentimetrové kousky.
- Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o velikosti zhruba jeden a půl centimetru.
- V hrnci rozehřejte máslo na střední teplotu, vhoďte na něj nakrájený pórek, jemně osolte. Restujte asi 3 minuty za stálého míchání.
- Zasypte moukou, rozmíchejte a pokračujte minutu v restování.
- Přidejte jednu až dvě naběračky vody a bedlivě míchejte, dokud se mouka nerozpustí.
- Teprve nyní dolijte zbytek vody, přisypte brambory a osolte. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum a nechte polévku pobublávat po dobu patnácti minut, nebo než brambory změknou. Čas od času promíchejte.
- Nakonec polévku ochuťte čerstvě utřeným česnekem a sušenou majoránkou. Promíchejte, případně dosolte a podávejte.
Poznámky
- Když zaléváte základ polévky (osmažený pórek s moukou) tekutinou, přidejte nejprve jednu až dvě naběračky a v ní mouku prošlehejte. Teprve poté zalijte zbytkem tekutiny. Tímto způsobem zabráníte tvorbě žmolků, polévka bude příjemně krémová.
- Majoránku před vsypáním do polévky promněte mezi prsty, její chuť bude intenzivnější.
- Zbyde-li vám nějaká polévka, nechte ji zcela vychladit a skladujte v ledničce, kde vydrží zhruba tři dny.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Kocourková
Chutná a rychlá polévka
Petra Kupská
Děkuji moc za milý a pozitivní komentář! 🙂
Pacas fr
Rychlá a dobrá jim pacas
Petra Kupská
Děkuji za komentář! 🙂