Tenhle recept na bramborovou omáčku pochází z moravského Slovácka. Zde se jí říkávalo erteplová máčka a obvykle se podávala s krajancem, slanou pečenou plackou.

Vyzkoušejte a dejte vědět, jak omáčka chutná. Sama jsem byla překvapená, do omáčky nepatří žádné maso a i tak se po ní jen zaprášilo!
➜ Suroviny

- Brambory; jakékoliv neškrobnaté brambory (typ A nebo B)
- Voda; případně zeleninový vývar pro intenzivnější chuť
- Sůl
- Kmín; celý, nedrcený
- Pepř mletý
- Cibule
- Mléko; plnotučné
- Mouka; pšeničná hladká
- Máslo; nebo vepřové sádlo pro autentičtější chuť
- Vejce
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
KROK 1: Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno.
KROK 2: Do hrnce vlijte vodu, osolte. Přidejte kmín, pepř, lžíci másla, nakrájené brambory a cibuli. Přiveďte k varu.

KROK 3: Mléko nalijte do hrnku a přidejte naběračku horké vody. Do vlažné směsi mléka s vodou vsypte mouku a pomocí spirálové kvedlačky pečlivě rozmíchejte.

KROK 4: Hrnec s vařící vodou odstavte z plotny. Pomalu do něj vlévejte mouku rozmíchanou v mléce a pilně šlehejte, aby byla omáčka hladká.
KROK 5: Vraťte zpět na sporák, stáhněte teplotu na minimum, napůl přiklopte poklicí a nechte probublávat 15-20 minut, nebo než jsou brambory měkké.

KROK 6: V misce prošlehejte celá vejce.

KROK 7: Hrnec s omáčkou dejte stranou sporáku, vařit ji už nebudeme. Nyní do horké omáčky postupně vlijte vaječnou směs, promíchejte. Vejce omáčku zjemní, zvýší její sytivost, a ještě více zahustí.

KROK 8: Dochuťte solí a pepřem, je-li potřeba, a podávejte.

➜ Servírování
Bramborová omáčka se podává teplá, nalitá do hlubokého talíře. K ní se přikusuje čerstvé pečivo, nebo tak, jak bývalo zvykem na moravském Slovácku, placka zvaná krajanec.

➜ Ohřívání omáčky
Pokud vám nějaká omáčka zbyde do druhého dne, pak patrně přes noc ještě zhoustne. Ohřejte ji tak, že ji přelijete do rendlíku a přidáte lžíci dvě vody. Zamícháte, a při střední teplotě zahřejete.
➜ Šikovné tipy
- Mouku rozkvedlejte s mlékem, namíchaným s horkou vodou. V této teplé (nikoliv však horké) tekutině se mouka lépe rozšlehá, zabráníte tak tvorbě hrudek a žmolků.
- Pro lepší chuť použijte místo másla vepřové nebo husí sádlo. Místo vody zeleninový vývar. Nebo cibulku, která tvoří součást omáčky, nechte předem zesklovatět na trošce tuku.
- Do omáčky se nedává žádné maso, máme tu tedy krásný příklad typického českého vegetariánského receptu.
Další chutné recepty:
- Gulášová polévka – pravá babiččina
- Karbanátky – rychlé a šťavnaté
- Bramborové knedlíky – co se vždy povedou
- Celestýnské nudle – vložka do polévky

Bramborová omáčka
Suroviny
- 4 brambory - střední
- 1 l voda - nebo zeleninový vývar
- 2 lžička sůl
- ½ lžička kmín - celý, nedrcený
- ¼ lžička pepř - černý mletý
- 1 cibule - střední
- 240 ml mléko - plnotučné
- 130 g hladká mouka
- 1 lžíce máslo - nebo vepřové sádlo
- 3 vejce
Instrukce
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno.
- Do hrnce vlijte vodu, osolte. Přidejte kmín, pepř, lžíci másla, nakrájené brambory a cibuli. Přiveďte k varu.
- Mléko nalijte do hrnku a přidejte naběračku horké vody. Do vlažné směsi mléka s vodou vsypte mouku a pomocí spirálové kvedlačky pečlivě rozmíchejte.
- Hrnec s vařící vodou odstavte z plotny. Pomalu do něj vlévejte mouku rozmíchanou v mléce a pilně šlehejte, aby byla omáčka hladká.
- Vraťte zpět na sporák, stáhněte teplotu na minimum, napůl přiklopte poklicí a nechte probublávat 15-20 minut, nebo než jsou brambory měkké.
- V misce prošlehejte celá vejce.
- Hrnec s omáčkou dejte stranou sporáku, vařit ji už nebudeme. Nyní do horké omáčky postupně vlijte vaječnou směs, promíchejte. Vejce omáčku zjemní, zvýší její sytivost, a ještě více zahustí.
- Dochuťte solí a pepřem, je-li potřeba, a podávejte.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Bramborová omáčka se podává teplá, nalitá do hlubokého talíře. K ní se přikusuje čerstvé pečivo, nebo tak, jak bývalo zvykem na moravském Slovácku, placka zvaná krajanec.
- OHŘÍVÁNÍ OMÁČKY: Pokud vám nějaká omáčka zbyde do druhého dne, pak patrně přes noc ještě zhoustne. Ohřejte ji tak, že ji přelijete do rendlíku a přidáte lžíci dvě vody. Zamícháte, a při střední teplotě zahřejete.
- Mouku rozkvedlejte s mlékem, namíchaným s horkou vodou. V této teplé (nikoliv však horké) tekutině se mouka lépe rozšlehá, zabráníte tak tvorbě hrudek a žmolků.
- Pro lepší chuť použijte místo másla vepřové nebo husí sádlo. Místo vody zeleninový vývar. Nebo cibulku, která tvoří součást omáčky, nechte předem zesklovatět na trošce tuku.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Káča
Zvláštní recept, znám klasickou bramboračku jako polívku, ale jako omáčku? No, asi vyzkouším 🙂