• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Omáčky

Bramborová omáčka ze Slovácka

Dne: 3. 9. 2021 · Upraveno: 26. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 2Sdílení

Tenhle recept na bramborovou omáčku pochází z moravského Slovácka. Zde se jí říkávalo erteplová máčka a obvykle se podávala s krajancem, slanou pečenou plackou.

Bramborová omáčka podávaná s krajancem.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup
➜ Servírování
➜ Ohřívání omáčky
➜ Šikovné tipy
Bramborová omáčka

Vyzkoušejte a dejte vědět, jak omáčka chutná. Sama jsem byla překvapená, do omáčky nepatří žádné maso a i tak se po ní jen zaprášilo!

➜ Suroviny

Ingredience na bramborovou omáčku.
  • Brambory; jakékoliv neškrobnaté brambory (typ A nebo B)
  • Voda; případně zeleninový vývar pro intenzivnější chuť
  • Sůl
  • Kmín; celý, nedrcený
  • Pepř mletý
  • Cibule
  • Mléko; plnotučné
  • Mouka; pšeničná hladká
  • Máslo; nebo vepřové sádlo pro autentičtější chuť
  • Vejce

➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup

KROK 1: Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno.

KROK 2: Do hrnce vlijte vodu, osolte. Přidejte kmín, pepř, lžíci másla, nakrájené brambory a cibuli. Přiveďte k varu.

Příprava bramborové omáčky.

KROK 3: Mléko nalijte do hrnku a přidejte naběračku horké vody. Do vlažné směsi mléka s vodou vsypte mouku a pomocí spirálové kvedlačky pečlivě rozmíchejte.

Mléko rozšlehané s moukou.

KROK 4: Hrnec s vařící vodou odstavte z plotny. Pomalu do něj vlévejte mouku rozmíchanou v mléce a pilně šlehejte, aby byla omáčka hladká.

KROK 5: Vraťte zpět na sporák, stáhněte teplotu na minimum, napůl přiklopte poklicí a nechte probublávat 15-20 minut, nebo než jsou brambory měkké.

Příprava bramborové omáčky v hrnci.

KROK 6: V misce prošlehejte celá vejce.

Vejce rozšlehaná v misce.

KROK 7: Hrnec s omáčkou dejte stranou sporáku, vařit ji už nebudeme. Nyní do horké omáčky postupně vlijte vaječnou směs, promíchejte. Vejce omáčku zjemní, zvýší její sytivost, a ještě více zahustí.

Vlévání rozšlehaných vajec do omáčky.

KROK 8: Dochuťte solí a pepřem, je-li potřeba, a podávejte.

Hotová bramborová omáčka.

➜ Servírování

Bramborová omáčka se podává teplá, nalitá do hlubokého talíře. K ní se přikusuje čerstvé pečivo, nebo tak, jak bývalo zvykem na moravském Slovácku, placka zvaná krajanec.

bramborová omáčka podávaná s krajancem.

➜ Ohřívání omáčky

Pokud vám nějaká omáčka zbyde do druhého dne, pak patrně přes noc ještě zhoustne. Ohřejte ji tak, že ji přelijete do rendlíku a přidáte lžíci dvě vody. Zamícháte, a při střední teplotě zahřejete.

➜ Šikovné tipy

  • Mouku rozkvedlejte s mlékem, namíchaným s horkou vodou. V této teplé (nikoliv však horké) tekutině se mouka lépe rozšlehá, zabráníte tak tvorbě hrudek a žmolků.
  • Pro lepší chuť použijte místo másla vepřové nebo husí sádlo. Místo vody zeleninový vývar. Nebo cibulku, která tvoří součást omáčky, nechte předem zesklovatět na trošce tuku.
  • Do omáčky se nedává žádné maso, máme tu tedy krásný příklad typického českého vegetariánského receptu.

Další chutné recepty:

  • Gulášová polévka – pravá babiččina
  • Karbanátky – rychlé a šťavnaté
  • Bramborové knedlíky – co se vždy povedou
  • Celestýnské nudle – vložka do polévky
Bramborová omáčka ze Slovácka, recept.

Bramborová omáčka

Petra Kupská
Tenhle recept na bramborovou omáčku pochází z moravského Slovácka. Zde se jí říkávalo erteplová máčka a obvykle se podávala s krajancem, slanou pečenou plackou.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 30 mins
Chod Omáčka
Kuchyně Česká
Porce 6
Kalorie 215 kcal

Suroviny 

  • 4 brambory - střední
  • 1 l voda - nebo zeleninový vývar
  • 2 lžička sůl
  • ½ lžička kmín - celý, nedrcený
  • ¼ lžička pepř - černý mletý
  • 1 cibule - střední
  • 240 ml mléko - plnotučné
  • 130 g hladká mouka
  • 1 lžíce máslo - nebo vepřové sádlo
  • 3 vejce

Instrukce 

  • Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno.
  • Do hrnce vlijte vodu, osolte. Přidejte kmín, pepř, lžíci másla, nakrájené brambory a cibuli. Přiveďte k varu.
  • Mléko nalijte do hrnku a přidejte naběračku horké vody. Do vlažné směsi mléka s vodou vsypte mouku a pomocí spirálové kvedlačky pečlivě rozmíchejte.
  • Hrnec s vařící vodou odstavte z plotny. Pomalu do něj vlévejte mouku rozmíchanou v mléce a pilně šlehejte, aby byla omáčka hladká.
  • Vraťte zpět na sporák, stáhněte teplotu na minimum, napůl přiklopte poklicí a nechte probublávat 15-20 minut, nebo než jsou brambory měkké.
  • V misce prošlehejte celá vejce.
  • Hrnec s omáčkou dejte stranou sporáku, vařit ji už nebudeme. Nyní do horké omáčky postupně vlijte vaječnou směs, promíchejte. Vejce omáčku zjemní, zvýší její sytivost, a ještě více zahustí.
  • Dochuťte solí a pepřem, je-li potřeba, a podávejte.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Bramborová omáčka se podává teplá, nalitá do hlubokého talíře. K ní se přikusuje čerstvé pečivo, nebo tak, jak bývalo zvykem na moravském Slovácku, placka zvaná krajanec.
  • OHŘÍVÁNÍ OMÁČKY: Pokud vám nějaká omáčka zbyde do druhého dne, pak patrně přes noc ještě zhoustne. Ohřejte ji tak, že ji přelijete do rendlíku a přidáte lžíci dvě vody. Zamícháte, a při střední teplotě zahřejete.
  • Mouku rozkvedlejte s mlékem, namíchaným s horkou vodou. V této teplé (nikoliv však horké) tekutině se mouka lépe rozšlehá, zabráníte tak tvorbě hrudek a žmolků.
  • Pro lepší chuť použijte místo másla vepřové nebo husí sádlo. Místo vody zeleninový vývar. Nebo cibulku, která tvoří součást omáčky, nechte předem zesklovatět na trošce tuku.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 215kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Tradiční recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 2Sdílení

Další recepty:

  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Fazolky na kyselo se smetanou
  • Rychlá rajská omáčka z protlaku
  • Rajčatová omáčka marinara

Reader Interactions

Comments

  1. Káča

    06 září, 2021 at 12:31 pm

    5 stars
    Zvláštní recept, znám klasickou bramboračku jako polívku, ale jako omáčku? No, asi vyzkouším 🙂

    Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT