• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Rychlá jídla

Jednoduché bramboráky

Dne: 29. 1. 2022 · Upraveno: 4. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 41Sdílení

Obyčejný domácí bramborák je výborné, ba luxusní jídlo, které je nejen jednoduché na přípravu, ale také hotové během chvíle. Tradiční český bramborák voní po česneku a majoránce, surovinách, které do kuchyně patřily odjakživa už od dob našich babiček.

Bramboráky naskládané na tmavé míse.
Obsah skrýt
➜ Co jsou bramboráky?
➜ Ingredience
➜ Detailní postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Jednoduché bramboráky

Recept na tento bramborák má svůj původ z Podkrkonoší, odkud pochází moje rodina z tátovy strany. Těsto na bramboráky zde zalévají horkým mlékem, aby nastrouhané brambory nehnědly.

Tyhle bramboráky jsou vláčné, po okrajích křupavé. Za mě bezkonkurenčně nejlepší recept, na který nedám dopustit!

MŮJ TIP: Máte rádi brambory? Pak vás budou zajímat bramborové knedlíky, co se vždy povedou (úspěch zaručen!)

➜ Co jsou bramboráky?

Bramboráky jsou placky ze syrových brambor, ochucené rozetřeným česnekem a sušenou majoránkou. Bramborákové těsto se smaží na vrstvě sádla na pánvi z obou stran dozlatova. Klasický bramborák má průměr kolem 20 cm.

➜ Ingredience

Suroviny na obyčejné bramboráky včetně popisu.

Na jednoduché bramboráky potřebujete:

  • Brambory; varný typ B, tedy brambory pro univerzální použití se středním obsahem škrobu.
  • Mléko; horké, na zalití nastrouhaných brambor
  • Česnek; oloupaný a utřený nebo prolisovaný
  • Majoránka; sušená
  • Vejce
  • Hladká mouka
  • Sůl
  • Vepřové sádlo; na smažení, případně rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Jednoduchý postup:

  1. Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Vodu, kterou brambory pustí, slijte.
  3. Nastrouhané brambory přelijte horkým mlékem.
  4. Přidejte česnek, majoránku, mouku a sůl. Zamíchejte.
  5. Bramboráky smažte na pánvi na vepřovém sádle z obou stran dozlatova.

➜ Detailní postup s fotkami

KROK 1: Syrové brambory oškrábejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno.

Strouhání brambor na ručním struhadle.

KROK 2: Nastrouhané brambory přendejte do cedníku a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.

Vymačkávání vody z nastrouhaných brambor přes cedník.

KROK 3: Vymačkané brambory dejte do mísy, přelijte je horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku a sůl. Zamíchejte. Bramborákové těsto by mělo mít polotekutou konzistenci.

Příprava bramborákového těsta - suroviny v bílé míse.

KROK 4: Vezměte pánev s nepřilnavým povrchem, dejte do ní sádlo a rozehřejte ho na střední teplotu (sporák se stupnicí 1-10 zapněte na stupeň 6-7). Těsto na bramboráky před smažením vždy rovnoměrně promíchejte, naberte jednu naběračku a vyklopte ji doprostřed rozehřáté pánve. Pomocí ploché lžíce těsto rozetřete na placku silnou 4-5 mm o průměru kolem 20 cm.

KROK 5: Bramboráky smažte na každé straně asi 2-3 minuty. Jakmile začnou okraje zlátnout, obraťte je plochou obracečkou (osvědčila se mi silikonová s ohebným krčkem).

Smažení bramboráků na černé nepřilnavé pánvi.

KROK 6: Hotové bramboráky vyskládejte na talíř. Pokud chcete ušetřit kalorie a mít bramboráky zdravější, proložte je papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk.

➜ Servírování

Bramboráky podávejte ideálně ještě teplé, kdy jsou po okrajích krásně křupavé. Čím chladnější bramborák, tím bude vláčnější a řekněme gumovější.

Servírujte samostatně jako svačinu nebo večeři. Pokud usmažíte malé placky, pak bramboráčky podávejte jako přílohu k masu nebo zeleninovým jídlům.

Usmažené bramboráky.

➜ Užitečné tipy

  • Vřele doporučuji nejprve usmažit jeden zkušební bramboráček, ochutnat, a těsto případně dochutit.
  • Bramborák by měl mít v průměru kolem 20 cm. Podaří-li se vám větší, bude se hůř obracet a rozpálený tuk vás může postříkat.
  • Základní bramborákové těsto vylepšete kostičkami uzeného nebo namočenými sušenými houbami. Nebojte se experimentovat a zkoušet, co vám bude nejvíc chutnat!

➜ Otázky a odpovědi

Jak nastrouhat brambory na bramboráky?

Klasicky se brambory strouhají na ručním struhadle. Zvolíte-li malé slzičky, budou bramboráky jemnější. Nastrouháte-li je nahrubo, bramboráky získají rustikálnější strukturu. Brambory také můžete strouhat na mlýnku na strouhanku nebo najemno umlet na masovém mlýnku.

Jak se smaží bramboráky?

Na bramboráky vezměte nepřilnavou pánev, dejte do ní tuk a rozpalte ho na střední teplotu. Teprve na takto připravenou pánev položte naběračku bramborákového těsta. Pomocí vypouklé strany lžíce těsto rozprostřete do tenčí vrstvy, aby vzniknul kulatý bramborák vysoký 4-5mm o průměru kolem 20 cm. Smažte z jedné strany 2-3 minuty, poté jej opatrně obraťte a smažte z druhé strany další 2-3 minuty dozlatova.

Jak na křupavý bramborák?

Chcete-li křupavý bramborák, použijte v těstě co nejméně tekutiny a brambory na struhadle nastrouhejte nahrubo. Těsto bude mít strukturu s přiznanými strouhanými bramborami a bramboráky budou křupavé nejen po obvodu, ale v celé ploše.


Další bramborové recepty:

  • Bramborové placky
  • Šišky se strouhankou
  • Bramborová omáčka
  • Staročeský bác
Nejlepší bramboráky.

Jednoduché bramboráky

Petra Kupská
Obyčejný domácí bramborák je výborné, ba luxusní jídlo, které je nejen jednoduché na přípravu, ale také hotové během chvíle. Tradiční český bramborák voní po česneku a majoránce, surovinách, které do kuchyně patřily odjakživa už od dob našich babiček.
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 6 mins
Čas celkem 26 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 5 ks
Kalorie 550 kcal

Suroviny 

  • 6 brambory - varný typ B, střední velikost
  • 180 ml mléko - horké
  • 70 g hladká mouka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce majoránka - sušená
  • 5 stroužek česnek
  • 1 lžička sůl
  • vepřové sádlo - na smažení; nebo slunečnicový či řepkový olej

Instrukce 

  • Syrové brambory oškrábejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno.
  • Nastrouhané brambory přendejte do cedníku a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
  • Vymačkané brambory dejte do mísy, přelijte je horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku a sůl. Zamíchejte. Bramborákové těsto by mělo mít polotekutou konzistenci.
  • Vezměte pánev s nepřilnavým povrchem, dejte do ní sádlo a rozehřejte ho na střední teplotu (sporák se stupnicí 1-10 zapněte na stupeň 6-7). Těsto na bramboráky před smažením vždy rovnoměrně promíchejte, naberte jednu naběračku a vyklopte ji doprostřed rozehřáté pánve. Pomocí ploché lžíce těsto rozetřete na placku silnou 4-5 mm o průměru kolem 20 cm.
  • Bramboráky smažte na každé straně asi 2-3 minuty. Jakmile začnou okraje zlátnout, obraťte je plochou obracečkou (osvědčila se mi silikonová s ohebným krčkem).
  • Hotové bramboráky vyskládejte na talíř. Pokud chcete ušetřit kalorie a mít bramboráky zdravější, proložte je papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk.

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu připravíte asi 5 bramboráků.
  • Bramboráky podávejte ideálně ještě teplé, kdy jsou po okrajích krásně křupavé. Čím chladnější bramborák, tím bude vláčnější a řekněme gumovější.
  • Vřele doporučuji nejprve usmažit jeden zkušební bramboráček, ochutnat, a těsto případně dochutit.
  • Základní bramborákové těsto vylepšete kostičkami uzeného nebo namočenými sušenými houbami. Nebojte se experimentovat a zkoušet, co vám bude nejvíc chutnat!

Nutriční hodnoty

Kalorie: 550kcalSacharidy: 90gBílkoviny: 13gTuky: 17g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s bramborami
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!

  • 41Sdílení

Další recepty:

  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou
  • Zeleninové lečo s klobásou
  • Zapečené šunkofleky s uzeným

Reader Interactions

Comments

  1. Marketa

    31 července, 2022 at 11:43 am

    5 stars
    Děkuji za recept. Strouhala na hrubo a bez česneku.A dobrý.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      01 srpna, 2022 at 10:12 pm

      Já moc děkuji za komentář, jsem ráda, že bramboráky chutnaly! 🙂

      Odpovědět
  2. Aninka

    29 ledna, 2022 at 7:34 pm

    5 stars
    Díky za recept, opravdu doporučuju hodně česneku a majoránky, nešidit!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      02 června, 2022 at 2:07 pm

      Děkuji za komentář a pravda, česnek a majoránka jsou top koření, které do českého bramboráku patří!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT