Obyčejný domácí bramborák je výborné, ba luxusní jídlo, které je nejen jednoduché na přípravu, ale také hotové během chvíle. Tradiční český bramborák voní po česneku a majoránce, surovinách, které do kuchyně patřily odjakživa už od dob našich babiček.
Recept na tento bramborák má svůj původ z Podkrkonoší, odkud pochází moje rodina z tátovy strany. Těsto na bramboráky zde zalévají horkým mlékem, aby nastrouhané brambory nehnědly.
Tyhle bramboráky jsou vláčné, po okrajích křupavé. Za mě bezkonkurenčně nejlepší recept, na který nedám dopustit!
MŮJ TIP: Máte rádi brambory? Pak vás budou zajímat bramborové knedlíky, co se vždy povedou (úspěch zaručen!)
➜ Co jsou bramboráky?
Bramboráky jsou placky ze syrových brambor, ochucené rozetřeným česnekem a sušenou majoránkou. Bramborákové těsto se smaží na vrstvě sádla na pánvi z obou stran dozlatova. Klasický bramborák má průměr kolem 20 cm.
➜ Ingredience
Na jednoduché bramboráky potřebujete:
- Brambory; varný typ B, tedy brambory pro univerzální použití se středním obsahem škrobu.
- Mléko; horké, na zalití nastrouhaných brambor
- Česnek; oloupaný a utřený nebo prolisovaný
- Majoránka; sušená
- Vejce
- Hladká mouka
- Sůl
- Vepřové sádlo; na smažení, případně rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jednoduchý postup:
- Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Vodu, kterou brambory pustí, slijte.
- Nastrouhané brambory přelijte horkým mlékem.
- Přidejte česnek, majoránku, mouku a sůl. Zamíchejte.
- Bramboráky smažte na pánvi na vepřovém sádle z obou stran dozlatova.
➜ Detailní postup s fotkami
KROK 1: Syrové brambory oškrábejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno.
KROK 2: Nastrouhané brambory přendejte do cedníku a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
KROK 3: Vymačkané brambory dejte do mísy, přelijte je horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku a sůl. Zamíchejte. Bramborákové těsto by mělo mít polotekutou konzistenci.
KROK 4: Vezměte pánev s nepřilnavým povrchem, dejte do ní sádlo a rozehřejte ho na střední teplotu (sporák se stupnicí 1-10 zapněte na stupeň 6-7). Těsto na bramboráky před smažením vždy rovnoměrně promíchejte, naberte jednu naběračku a vyklopte ji doprostřed rozehřáté pánve. Pomocí ploché lžíce těsto rozetřete na placku silnou 4-5 mm o průměru kolem 20 cm.
KROK 5: Bramboráky smažte na každé straně asi 2-3 minuty. Jakmile začnou okraje zlátnout, obraťte je plochou obracečkou (osvědčila se mi silikonová s ohebným krčkem).
KROK 6: Hotové bramboráky vyskládejte na talíř. Pokud chcete ušetřit kalorie a mít bramboráky zdravější, proložte je papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
➜ Servírování
Bramboráky podávejte ideálně ještě teplé, kdy jsou po okrajích krásně křupavé. Čím chladnější bramborák, tím bude vláčnější a řekněme gumovější.
Servírujte samostatně jako svačinu nebo večeři. Pokud usmažíte malé placky, pak bramboráčky podávejte jako přílohu k masu nebo zeleninovým jídlům.
➜ Užitečné tipy
- Vřele doporučuji nejprve usmažit jeden zkušební bramboráček, ochutnat, a těsto případně dochutit.
- Bramborák by měl mít v průměru kolem 20 cm. Podaří-li se vám větší, bude se hůř obracet a rozpálený tuk vás může postříkat.
- Základní bramborákové těsto vylepšete kostičkami uzeného nebo namočenými sušenými houbami. Nebojte se experimentovat a zkoušet, co vám bude nejvíc chutnat!
➜ Otázky a odpovědi
Klasicky se brambory strouhají na ručním struhadle. Zvolíte-li malé slzičky, budou bramboráky jemnější. Nastrouháte-li je nahrubo, bramboráky získají rustikálnější strukturu. Brambory také můžete strouhat na mlýnku na strouhanku nebo najemno umlet na masovém mlýnku.
Na bramboráky vezměte nepřilnavou pánev, dejte do ní tuk a rozpalte ho na střední teplotu. Teprve na takto připravenou pánev položte naběračku bramborákového těsta. Pomocí vypouklé strany lžíce těsto rozprostřete do tenčí vrstvy, aby vzniknul kulatý bramborák vysoký 4-5mm o průměru kolem 20 cm. Smažte z jedné strany 2-3 minuty, poté jej opatrně obraťte a smažte z druhé strany další 2-3 minuty dozlatova.
Chcete-li křupavý bramborák, použijte v těstě co nejméně tekutiny a brambory na struhadle nastrouhejte nahrubo. Těsto bude mít strukturu s přiznanými strouhanými bramborami a bramboráky budou křupavé nejen po obvodu, ale v celé ploše.
Další bramborové recepty:
- Bramborové placky
- Šišky se strouhankou
- Bramborová omáčka
- Staročeský bác
- Cmunda po kaplicku
- Strapačky
Jednoduché bramboráky
Suroviny
- 6 brambory - varný typ B, střední velikost
- 180 ml mléko - horké
- 70 g hladká mouka
- 1 vejce
- 1 lžíce majoránka - sušená
- 5 stroužek česnek
- 1 lžička sůl
- vepřové sádlo - na smažení; nebo slunečnicový či řepkový olej
Instrukce
- Syrové brambory oškrábejte a nastrouhejte na ručním struhadle najemno.
- Nastrouhané brambory přendejte do cedníku a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
- Vymačkané brambory dejte do mísy, přelijte je horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku a sůl. Zamíchejte. Bramborákové těsto by mělo mít polotekutou konzistenci.
- Vezměte pánev s nepřilnavým povrchem, dejte do ní sádlo a rozehřejte ho na střední teplotu (sporák se stupnicí 1-10 zapněte na stupeň 6-7). Těsto na bramboráky před smažením vždy rovnoměrně promíchejte, naberte jednu naběračku a vyklopte ji doprostřed rozehřáté pánve. Pomocí ploché lžíce těsto rozetřete na placku silnou 4-5 mm o průměru kolem 20 cm.
- Bramboráky smažte na každé straně asi 2-3 minuty. Jakmile začnou okraje zlátnout, obraťte je plochou obracečkou (osvědčila se mi silikonová s ohebným krčkem).
- Hotové bramboráky vyskládejte na talíř. Pokud chcete ušetřit kalorie a mít bramboráky zdravější, proložte je papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu připravíte asi 5 bramboráků.
- Bramboráky podávejte ideálně ještě teplé, kdy jsou po okrajích krásně křupavé. Čím chladnější bramborák, tím bude vláčnější a řekněme gumovější.
- Vřele doporučuji nejprve usmažit jeden zkušební bramboráček, ochutnat, a těsto případně dochutit.
- Základní bramborákové těsto vylepšete kostičkami uzeného nebo namočenými sušenými houbami. Nebojte se experimentovat a zkoušet, co vám bude nejvíc chutnat!
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Marketa
Děkuji za recept. Strouhala na hrubo a bez česneku.A dobrý.
Petra Kupská
Já moc děkuji za komentář, jsem ráda, že bramboráky chutnaly! 🙂
Aninka
Díky za recept, opravdu doporučuju hodně česneku a majoránky, nešidit!
Petra Kupská
Děkuji za komentář a pravda, česnek a majoránka jsou top koření, které do českého bramboráku patří!