Tohle je jednoduchý a rychlý recept na kmínovou polévku s bramborami tak, jak ji vařily naše babičky. Ty dovedly vykouzlit z mála naprosto skvělé jídlo, jehož chuť nám uvízne v paměti po zbytek života.

❔ O receptu
Kmínová polévka je připravená podle klasického staročeského receptu. Základ tvoří cibulková jíška s kmínem, zalitá vývarem. Pro objem se dále přidávají brambory, polévka se zahušťuje rozkvedlaným vejcem.
Na talíři kmínovou polévku ozdobte petrželkou nebo jinými zelenými bylinkami, přidat můžete hrst křupavých chlebových krutonků.
Podobně chutnou polévkou je krkonošské kyselo (vyzkoušejte, chutná fantasticky!)
TIP: Kmínová polévka je díky pozitivnímu vlivu na trávící soustavu vhodná pro kojící maminky.
? Suroviny

- Cibule; klasická kuchyňská
- Kmín; drcený
- Brambory
- Rostlinný olej; např. slunečnicový nebo řepkový
- Hladká mouka
- Vejce
- Vývar; kuřecí nebo zeleninový, případně voda
- Pepř; černý mletý
- Sůl
- Zelená petrželka; lístky na ozdobu
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- V polévkovém hrnci osmažte na trošce oleje cibulku nakrájenou nadrobno.
- Zasypte kmínem a moukou, krátce orestujte.
- Přilijte opatrně vývar, prošlehejte metličkou.
- Přidejte brambory nakrájené na kostky, přiveďte polévku k varu.
- Vařte asi 15 minut do změknutí brambor.
- Do horké polévky rozklepněte vejce a prošlehejte.
- Kmínovou polévku podávejte ozdobenou zelenou petrželkou.
? Podrobný fotorecept
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm.
KROK 2: V polévkovém hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej, přidejte cibulku a smažte, než zesklovatí. Míchejte.

KROK 3: Přisypte kmín a asi půl minuty až minutu restujte, než se uvolní aroma z kmínu.

KROK 4: Přidejte mouku a míchejte 1-2 minuty.


KROK 5: Stáhněte hrnec z plotny a pomocí naběračky přidávejte pomalu vývar. Pilně šlehejte metličkou, abyste rozšlehali případné hrudky. Opakujte 2-3x, pak přilijte zbytek vývaru. Polévku osolte a opepřete.

KROK 6: Nyní vraťte hrnec zpátky na sporák, přidejte kostky brambor. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté teplotu zase snižte, hrnec přiklopte poklicí a nechte probublávat asi 15 minut, než brambory změknou. Čas od času zamíchejte; jíška z mouky má snahu přichytávat se ke dnu.

KROK 7: Nakonec vypněte sporák, do horké polévky rozklepněte vejce a pilně metličkou prošlehejte. Polévku už dál nevařte.


?️ Servírování
Kmínovou polévku podávejte teplou před hlavním jídlem, nebo jako lehký samostatný chod. Na talíři dozdobte nasekanými lístky petržele, nebo jinými zelenými bylinkami, které máte po ruce.

Pro ještě větší úspěch přidejte těsně před podáváním hrst chlebových krutonků.
? Šikovné tipy
- Kmín má v českém lidovém léčitelství dlouhou tradici. Jednou z jeho vlastností je pozitivní vliv na zažívací ústrojí, proto si kmínovou polévku dopřávají maminky, které kojí.
- Výživovou hodnotu zvýšíte přidáním kapání do polévky.
Další tradiční polévky:
- Hráškový krém – se smetanou
- Polévka z růžičkové kapusty
Stále málo? Další inspiraci najdete v kategorii Polévky
Karta receptu

Kmínová polévka s vejce
Suroviny
- 1 cibule - středně velká
- 2 lžička kmín - drcený
- 4 brambory - menší
- 1 lžíce stolní olej - slunečnicový nebo řepkový
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 vejce
- 1,2 l vývar - kuřecí nebo zeleninový, příp. voda
- ¼ lžička pepř - černý mletý
- 1 lžička sůl
- zelená petrželka - na ozdobu
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm.
- V polévkovém hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej, přidejte cibulku a smažte, než zesklovatí. Míchejte.
- Přisypte kmín a asi půl minuty až minutu restujte, než se uvolní aroma z kmínu.
- Přidejte mouku a míchejte 1-2 minuty.
- Stáhněte hrnec z plotny a pomocí naběračky přidávejte pomalu vývar. Pilně šlehejte metličkou, abyste rozšlehali případné hrudky. Opakujte 2-3x, pak přilijte zbytek vývaru. Polévku osolte a opepřete.
- Nyní vraťte hrnec zpátky na sporák, přidejte kostky brambor. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté teplotu zase snižte, hrnec přiklopte poklicí a nechte probublávat asi 15 minut, než brambory změknou. Čas od času zamíchejte; jíška z mouky má snahu přichytávat se ke dnu.
- Nakonec vypněte sporák, do horké polévky rozklepněte vejce a pilně metličkou prošlehejte. Polévku už dál nevařte.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Kmínovou polévku podávejte teplou před hlavním jídlem, nebo jako lehký samostatný chod. Na talíři dozdobte nasekanými lístky petržele, nebo jinými zelenými bylinkami, které máte po ruce.
- Pro ještě větší úspěch přidejte těsně před podáváním polévky hrst chlebových krutonků.
- Kmín má v českém lidovém léčitelství dlouhou tradici. Jednou z jeho vlastností je pozitivní vliv na zažívací ústrojí, proto si kmínovou polévku dopřávají maminky, které kojí.
- Výživovou hodnotu zvýšíte přidáním kapání do polévky.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Věra
Kmínovou polévku zbožňuji, jak pro její jednoduchou přípravu, ale hlavně pro tu její chuť, připomíná mi dětství u babičky.
Máte tady skvělé recepty, přehledné, krásné fotky a mimochodem dělala jsem podle vás kynuté borůvkové knedlíky, byly senzační.
Děkuji.
Petra Kupská
Věrko, moc díky za milý komentář, udělal mi radost! Snažím se, aby bylo k nakousnutí nejenom jídlo, ale i fotky. Jinak mezi námi - obvykle doma vše zmizí během chvilky. Holt hladoví chlapi 🙂
Adléta
Skvělý recept! Jako kojící matka jsem se inspirovala u kluků v akci, oni dělají kmínovou polívku s ovesnými vločkami, taky není marná :):)
Petra Kupská
To je pravda, kmín vždycky platil u miminek na "prdíky", bonus navíc: čistě přírodní prostředek ? Pro mamču co kojí je kmínová polévka dobrou volbou!