Co si pamatuji, nejlepší bramborový salát vždy býval ten od mojí babičky. Zdánlivě obyčejný, babiččin salát chutnal vždy naprosto skvěle, my děti jsme se po něm mohly utlouct. Babi pravidelně dělávala salát o Vánocích, dávali jsme si ho s řízkem a pokaždé jsme si s prázdným talířem žádali o další nášup.
Recept jsem si od babičky vzala a nyní ho tu s vámi ráda sdílím. Jedná se o klasický bramborový salát s vejci, cibulí, okurkou a majonézou, který se hodí jak do vánočního menu, tak na chlebíčky. Salát je rychlý a jednoduchý, přitom tak výborný!
MŮJ TIP: Bramborový salát můžete také namazat na chlebíčky. Jako skvělý základ poslouží vynikající domácí veka!
➜ Suroviny
K přípravě tradičního bramborového salátu potřebujete:
- Brambory; varný typ A, jinak označovaný salátové brambory
- Vejce; vařená předem natvrdo
- Nakládané okurky; ve sladkokyselém nálevu; včetně trochu láku z okurek
- Cibule
- Mrkev; čerstvá, nesterilovaná
- Petržel; kořen
- Pepř a sůl
- Majonéza
- Plnotučná hořčice
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Den předem uvařte brambory ve slupce a nechte je přes noc vychladnout.
- Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladit a oloupejte.
- Kořen mrkve a petržele očistěte a přeřízněte napůl. Dejte vařit do slané vody ochucené lžící octa. Vařte 5 minut, poté je prudce zchlaďte studenou vodou.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Vejce, okurky, povařenou mrkev a petržel nakrájejte na menší kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Vše vložte do větší mísy. Přidejte majonézu, hořčici, trochu láku z okurek. Osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte.
- Bramborový salát nechte před podáváním alespoň hodinu odpočinout v lednici.
➜ Servírování
Klasický bramborový salát patří na sváteční stůl, tradičně se podává například o Vánocích se smaženým kaprem nebo vepřovým řízkem. Salát přizdobte na talíři snítkou čerstvé zelené petrželky.
Tento salát je také vhodný na chlebíčky. Plátky veky pomažte bramborovým salátem a ozdobte šunkou, vejcem, sýrem a trochou čerstvé zeleniny.
➜ Šikovné tipy
- Pokud nemáte brambory typu A, dají se použít i odrůdy spadající do typu B. Pod typ B spadají univerzální přílohové brambory, obsahují však víc škrobu než typ A. Musíte je proto při vaření dobře pohlídat, aby se nerozvařily.
- Chcete-li lehčí verzi salátu, nahraďte část majonézy bílým jogurtem.
- Bramborový salát uchovávejte v lednici překrytý potravinářskou folií. Vydrží zde až tři dny. Z mísy salát odebírejte vždy čistou lžící!
➜ Otázky a odpovědi
Do bramborového salátu patří brambory varného typu A. Tyto brambory jsou lojovité, obsahují minimum škrobu, při vaření drží tvar a nerozpadají se. Oblíbenou odrůdou jsou keřkovské rohlíčky; brambory speciálně šlechtěné do salátových jídel.
Brambory na salát se vaří v neosolené vodě vždy předem ve slupce. Délka varu záleží na velikosti brambor. Brambory vařte při mírném varu po dobu asi 20-25 minut od okamžiku, kdy voda začala vřít. Zda jsou brambory uvařené, zjistíte opatrným vpíchnutím vidličky do brambory. Uvařená brambora je měkká, zatímco neuvařená klade odpor.
Říká se, že bramborový salát chutná nejlépe druhý den, kdy se rozleží a chutě se prolnou. Dobře tedy plánujte: brambory potřebují uvařit předem a dobře vychladnout, salát by si také po přípravě měl odpočinout. Pokud tedy plánujete salát například na štědrovečerní večeři, dejte vařit brambory ráno den předem, večer nebo na druhý den ráno salát připravte a nechte do večera odležet.
Další chutné recepty:
Prohlédněte si také kategorii s Vánočními recepty.
Nejlepší bramborový salát
Suroviny
- 1 kg brambory - typu A
- 2 ks mrkev - čerstvá
- 1 ks cibule - menší
- 1 ks petržel - kořen
- 6 ks okurky sterilované - ve sladkokyselém nálevu
- 2 lžíce nálev z okurek
- 5 ks vejce - vařená natvrdo
- 6 lžíce majonéza
- 2 lžička plnotučná hořčice
- 2 lžička sůl
- ¼ lžička pepř - mletý
Instrukce
- Den předem uvařte brambory ve slupce a nechte je přes noc vychladnout.
- Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladit a oloupejte.
- Kořen mrkve a petržele očistěte a přeřízněte napůl. Dejte vařit do slané vody ochucené lžící octa. Vařte 5 minut, poté je prudce zchlaďte studenou vodou.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Vejce, okurky, povařenou mrkev a petržel nakrájejte na menší kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Vše vložte do větší mísy. Přidejte majonézu, hořčici, trochu láku z okurek. Osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte.
- Bramborový salát nechte před podáváním alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Klasický bramborový salát patří na sváteční stůl, tradičně se podává například o Vánocích se smaženým kaprem nebo vepřovým řízkem. Salát přizdobte na talíři snítkou čerstvé zelené petrželky.
- Tento salát je také vhodný na chlebíčky. Plátky veky pomažte bramborovým salátem a ozdobte šunkou, vejcem, sýrem a trochou čerstvé zeleniny.
- Bramborový salát uchovávejte v lednici překrytý potravinářskou folií. Vydrží zde až tři dny. Z mísy salát odebírejte vždy čistou lžící!
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Renata
Dobrý den,
podle receptu jsem udělala salát, který pochvalovali všichni, co jej ochutnali - a to v období Vánoc, kdy bylo možné ho porovnat s ostatními - byl bezkonkurenčně nejchutnější 🙂 Díky za recept.
Petra Kupská
Renčo moc díky za tak milý komentář, udělal mi radost! U nás také tenhle bramborový salát frčí, udělala jsem ho pak v jemnější verzi i na Silvestra na chlebíčky. Ať se daří!