• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Slané pečivo

Domácí chlebíčková veka

Dne: 4. 1. 2022 · Upraveno: 1. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 445Sdílení

Dobrá veka je základ, který dělá ty nejlepší chlebíčky! Zkuste si ji upéct sami, domácí, a jinou už nebudete chtít. Její příprava je snadná, a podle tohoto jednoduchého receptu ze sušeného droždí bude veka správně nadýchaná a vydrží vláčná i další dny.

Domácí chlebíčková veka nakrájená na plátky.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Skladování
➜ Šikovné tipy
Domácí chlebíčková veka

Na domácí veku nepotřebujete žádné extra suroviny. Vystačíte si s kvalitní hladkou moukou, trochou soli, vlažnou vodou, sušeným droždím a špetkou cukru, který podpoří droždí v kynutí. Aby veka nebyla tvrdá, přidává se do těsta rostlinný olej.

Pak už jen nechte čas, aby pracoval pro vás (a vaši veku). Nejprve kyne samotné těsto, poté umotaná veka. Správná vlhkost v troubě se postará o měkké pečivo, které nebude vysušené.

MŮJ TIP: Na domácí veku namažte některou z oblíbených pomazánek. Skvěle se hodí česneková se strouhaným sýrem nebo šunková pěna.

➜ Suroviny

Suroviny na domácí veku.

Na domácí chlebíčkovou veku potřebujete:

  • Hladká mouka
  • Voda; vlažná
  • Sušené droždí; stačí do těsta přisypat a zadělat vlažnou vodou. Těsto obsahuje jen trochu tuku, bude tedy snadno kynout, není nutné předem připravovat kvásek.
  • Cukr; k aktivaci droždí
  • Rostlinný olej; slunečnicový nebo řepkový, případně zkuste rozehřáté (nikoliv horké) vepřové sádlo
  • Sůl

Na potření veky: Připravte si vajíčko a rozkvedlejte ho v misce s trochou vody, případně na potření použijte jen ušlehané vejce.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Do mísy vsypte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Přilijte vlažnou vodu a olej.

Příprava těsta na domácí veku.

KROK 2: Zpracujte v hladké, pružné těsto: V míse nejprve smíchejte vidličkou nahrubo všechny suroviny. Rozpracované těsto vyklopte na vál a dokončete rukama. Máte-li kuchyňského robota, zpracujte těsto na veku v něm. Ušetří vám námahu.

KROK 3: Těsto rozdělte na dva stejné kusy, ze kterých zformujte bochánky. Poprašte je trochu moukou, aby povrch zbytečně neosychal. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte je v teple asi 45 minut kynout.

Kynutí těsta na domácí veku.

TIP: Sama dávám těsto kynout do vypnuté trouby, na jejíž dno umístím hrnec s horkou vodou. Vlhké a teplé prostředí dělá s kynutým těstem divy!

KROK 4: Každý z vykynutých bochánků rozválejte na pracovní ploše, zlehka posypané moukou, do oválu o délce asi 30 cm.

KROK 5: Vyválený ovál otočte delší stranou k sobě a srolujte ho. Veky položte na plech vyložený pečicím papírem. Konce veky mírně zatlačte dovnitř. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout dalších 45 minut.

Rolování veky.

KROK 6: Troubu rozehřejte na 230 °C, rošt nasaďte na střed trouby. Na dno trouby vložte malý hrnec s vroucí vodou a zavřete troubu, aby se uvnitř mohla vytvořit pára.

KROK 7: Vykynuté veky potřete rozkvedlanou směsí vejce a vody.

Potírání veky rozšlehaným vejcem.

KROK 8: Potřené veky vložte do připravené trouby a snižte teplotu na 200 °C. Pečte asi 15-18 minut, než povrch nezezlátne.

Upečená domácí veka, 2 kusy vedle sebe na plechu.

➜ Servírování

Veku nechte zcela vychladnout. Poté ji nakrájejte na šikmé plátky o tloušťce 1-1,5 cm. Ty pak použijte k přípravě luxusních chlebíčků, kanapek nebo jednohubek.

Luxusní chlebíčky z domácí veky, s vajíčkem a bramborovým salátem.

➜ Skladování

Nejlépe chutná veka v den, kdy jste ji upekli. Mám osvědčené, že veka je měkká a vláčná až tři dny po upečení. Pokud veku nespotřebujete, zabalte ji do pláténka a uchovejte v temnu, například v chlebníku.

➜ Šikovné tipy

  • Rozšlehané vejce s vodou zajistí, že kůrka veky bude po upečení lesklá a křupavá. Pokud chcete tento efekt ještě více umocnit, potřete veku před upečením pouze rozšlehaným vajíčkem.
  • Hrnec s vroucí vodou vkládejte do trouby opatrně. Přesvědčte se, že hrnec nemá žádné plastové části, které by v rozehřáté troubě mohly utrpět.
  • Původní recept na veku pochází z Velké kuchařky Čech a Moravy od Romana Vaňka, jehož recepty jsou ověřené a výborně fungují.

Další chutné recepty:

  • Bramborový salát – na chlebíčky, nebo jako sváteční příloha
  • Domácí vánočka – podrobný fotopostup
  • Domácí housky – s majolkou
Domácí veka nakrájená na chlebíčky.

Domácí chlebíčková veka

Petra Kupská
Dobrá veka je základ, který dělá ty nejlepší chlebíčky! Zkuste si ji upéct sami, domácí, a jinou už nebudete chtít. Její příprava je snadná, a podle tohoto jednoduchého receptu ze sušeného droždí bude veka správně nadýchaná a vydrží vláčná i další dny.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 18 mins
1 hr 30 mins
Čas celkem 2 hrs 3 mins
Chod Slané pečivo
Kuchyně Česká
Porce 2 veky
Kalorie 1041 kcal

Suroviny 

  • 500 g hladká mouka
  • 280 ml vlažná voda
  • 2 lžička sušené droždí - nebo 1 sáček 7 g
  • ¼ lžička cukr - k aktivaci droždí
  • 1 a ½ lžíce rostlinný olej - slunečnicový nebo řepkový, příp. rozpuštěné sádlo
  • 2 lžička sůl

Na potření:

  • 1 ks vejce - prošlehané s vodou

Instrukce 

  • Do mísy vsypte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Přilijte vlažnou vodu a olej.
  • Zpracujte v hladké, pružné těsto: V míse nejprve smíchejte vidličkou nahrubo všechny suroviny. Rozpracované těsto vyklopte na vál a dokončete rukama. Máte-li kuchyňského robota, zpracujte těsto na veku v něm.
  • Těsto rozdělte na dva stejné kusy, ze kterých zformujte bochánky. Poprašte je trochu moukou, aby povrch zbytečně neosychal. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte je v teple asi 45 minut kynout.
  • Každý z vykynutých bochánků rozválejte na pracovní ploše, zlehka posypané moukou, do oválu o délce asi 30 cm.
  • Vyválený ovál otočte delší stranou k sobě a srolujte ho. Veky položte na plech vyložený pečicím papírem. Konce veky mírně zatlačte dovnitř. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout dalších 45 minut.
  • Troubu rozehřejte na 230 °C, rošt nasaďte na střed trouby. Na dno trouby vložte malý hrnec s vroucí vodou a zavřete troubu, aby se uvnitř mohla vytvořit pára.
  • Vykynuté veky potřete rozkvedlanou směsí vejce a vody.
  • Potřené veky vložte do připravené trouby a snižte teplotu na 200 °C. Pečte asi 15-18 minut, než povrch nezezlátne.

Poznámky

  • Z půl kila mouky připravíte 2 veky. Pro klasickou velikost chlebíčků udělejte veky spíše kratší. Pokud je vyválíte příliš dlouhé, nakrájené plátky budou mít menší průměr a budou se hodit spíše na kanapky nebo větší jednohubky. 
  • Veku před krájením nechte zcela vychladnout. Poté ji nakrájejte na šikmé plátky o tloušťce asi 1 až 1,5 cm.
  • Nejlépe chutná veka v den, kdy jste ji upekli. Mám osvědčené, že veka je měkká a vláčná až tři dny po upečení. Pokud veku nespotřebujete, zabalte ji do pláténka a uchovejte v temnu, například v chlebníku.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 1041kcalSacharidy: 196gBílkoviny: 31gTuky: 14g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Z kynutého těsta
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 445Sdílení

Další recepty:

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Bramborový bác
  • Tradiční zelňáky v troubě
  • Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT