Dobrá veka je základ, který dělá ty nejlepší chlebíčky! Zkuste si ji upéct sami, domácí, a jinou už nebudete chtít. Její příprava je snadná, a podle tohoto jednoduchého receptu ze sušeného droždí bude veka správně nadýchaná a vydrží vláčná i další dny.

Na domácí veku nepotřebujete žádné extra suroviny. Vystačíte si s kvalitní hladkou moukou, trochou soli, vlažnou vodou, sušeným droždím a špetkou cukru, který podpoří droždí v kynutí. Aby veka nebyla tvrdá, přidává se do těsta rostlinný olej.
Pak už jen nechte čas, aby pracoval pro vás (a vaši veku). Nejprve kyne samotné těsto, poté umotaná veka. Správná vlhkost v troubě se postará o měkké pečivo, které nebude vysušené.
MŮJ TIP: Na domácí veku namažte některou z oblíbených pomazánek. Skvěle se hodí česneková se strouhaným sýrem nebo šunková pěna.
➜ Suroviny

Na domácí chlebíčkovou veku potřebujete:
- Hladká mouka
- Voda; vlažná
- Sušené droždí; stačí do těsta přisypat a zadělat vlažnou vodou. Těsto obsahuje jen trochu tuku, bude tedy snadno kynout, není nutné předem připravovat kvásek.
- Cukr; k aktivaci droždí
- Rostlinný olej; slunečnicový nebo řepkový, případně zkuste rozehřáté (nikoliv horké) vepřové sádlo
- Sůl
Na potření veky: Připravte si vajíčko a rozkvedlejte ho v misce s trochou vody, případně na potření použijte jen ušlehané vejce.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Do mísy vsypte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Přilijte vlažnou vodu a olej.

KROK 2: Zpracujte v hladké, pružné těsto: V míse nejprve smíchejte vidličkou nahrubo všechny suroviny. Rozpracované těsto vyklopte na vál a dokončete rukama. Máte-li kuchyňského robota, zpracujte těsto na veku v něm. Ušetří vám námahu.
KROK 3: Těsto rozdělte na dva stejné kusy, ze kterých zformujte bochánky. Poprašte je trochu moukou, aby povrch zbytečně neosychal. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte je v teple asi 45 minut kynout.

TIP: Sama dávám těsto kynout do vypnuté trouby, na jejíž dno umístím hrnec s horkou vodou. Vlhké a teplé prostředí dělá s kynutým těstem divy!
⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 4: Každý z vykynutých bochánků rozválejte na pracovní ploše, zlehka posypané moukou, do oválu o délce asi 30 cm.
KROK 5: Vyválený ovál otočte delší stranou k sobě a srolujte ho. Veky položte na plech vyložený pečicím papírem. Konce veky mírně zatlačte dovnitř. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout dalších 45 minut.

KROK 6: Troubu rozehřejte na 230 °C, rošt nasaďte na střed trouby. Na dno trouby vložte malý hrnec s vroucí vodou a zavřete troubu, aby se uvnitř mohla vytvořit pára.
KROK 7: Vykynuté veky potřete rozkvedlanou směsí vejce a vody.

KROK 8: Potřené veky vložte do připravené trouby a snižte teplotu na 200 °C. Pečte asi 15-18 minut, než povrch nezezlátne.

➜ Servírování
Veku nechte zcela vychladnout. Poté ji nakrájejte na šikmé plátky o tloušťce 1-1,5 cm. Ty pak použijte k přípravě luxusních chlebíčků, kanapek nebo jednohubek.

➜ Skladování
Nejlépe chutná veka v den, kdy jste ji upekli. Mám osvědčené, že veka je měkká a vláčná až tři dny po upečení. Pokud veku nespotřebujete, zabalte ji do pláténka a uchovejte v temnu, například v chlebníku.
➜ Šikovné tipy
- Rozšlehané vejce s vodou zajistí, že kůrka veky bude po upečení lesklá a křupavá. Pokud chcete tento efekt ještě více umocnit, potřete veku před upečením pouze rozšlehaným vajíčkem.
- Hrnec s vroucí vodou vkládejte do trouby opatrně. Přesvědčte se, že hrnec nemá žádné plastové části, které by v rozehřáté troubě mohly utrpět.
- Původní recept na veku pochází z Velké kuchařky Čech a Moravy od Romana Vaňka, jehož recepty jsou ověřené a výborně fungují.
Další chutné recepty:
- Bramborový salát – na chlebíčky, nebo jako sváteční příloha
- Domácí vánočka – podrobný fotopostup
- Domácí housky – s majolkou

Domácí chlebíčková veka
Suroviny
- 500 g hladká mouka
- 280 ml vlažná voda
- 2 lžička sušené droždí - nebo 1 sáček 7 g
- ¼ lžička cukr - k aktivaci droždí
- 1 a ½ lžíce rostlinný olej - slunečnicový nebo řepkový, příp. rozpuštěné sádlo
- 2 lžička sůl
Na potření:
- 1 ks vejce - prošlehané s vodou
Instrukce
- Do mísy vsypte mouku, sušené droždí, cukr a sůl. Přilijte vlažnou vodu a olej.
- Zpracujte v hladké, pružné těsto: V míse nejprve smíchejte vidličkou nahrubo všechny suroviny. Rozpracované těsto vyklopte na vál a dokončete rukama. Máte-li kuchyňského robota, zpracujte těsto na veku v něm.
- Těsto rozdělte na dva stejné kusy, ze kterých zformujte bochánky. Poprašte je trochu moukou, aby povrch zbytečně neosychal. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte je v teple asi 45 minut kynout.
- Každý z vykynutých bochánků rozválejte na pracovní ploše, zlehka posypané moukou, do oválu o délce asi 30 cm.
- Vyválený ovál otočte delší stranou k sobě a srolujte ho. Veky položte na plech vyložený pečicím papírem. Konce veky mírně zatlačte dovnitř. Přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout dalších 45 minut.
- Troubu rozehřejte na 230 °C, rošt nasaďte na střed trouby. Na dno trouby vložte malý hrnec s vroucí vodou a zavřete troubu, aby se uvnitř mohla vytvořit pára.
- Vykynuté veky potřete rozkvedlanou směsí vejce a vody.
- Potřené veky vložte do připravené trouby a snižte teplotu na 200 °C. Pečte asi 15-18 minut, než povrch nezezlátne.
Poznámky
- Z půl kila mouky připravíte 2 veky. Pro klasickou velikost chlebíčků udělejte veky spíše kratší. Pokud je vyválíte příliš dlouhé, nakrájené plátky budou mít menší průměr a budou se hodit spíše na kanapky nebo větší jednohubky.
- Veku před krájením nechte zcela vychladnout. Poté ji nakrájejte na šikmé plátky o tloušťce asi 1 až 1,5 cm.
- Nejlépe chutná veka v den, kdy jste ji upekli. Mám osvědčené, že veka je měkká a vláčná až tři dny po upečení. Pokud veku nespotřebujete, zabalte ji do pláténka a uchovejte v temnu, například v chlebníku.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu