Mám pro vás recept na jednoduchou vláčnou vánočku, pečenou ze sušeného droždí. Voní po másle a koření, je bohatě sypaná mandlemi. Nejlepší na ní je, že si ji zvládnete upéct doma sami, vždy se povede a chutnat bude všem!

Vánočku u nás vždy pekla babička, dělala čtyři šišky, kterými nás spravedlivě podělila. Léta už peču já a troufám si říct, že ta moje už chutná stejně úžasně, jak to ta babiččina.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle kořeněný perník na plech (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na domácí vánočku potřebujete:
- Hladká mouka
- Mléko; vlažné
- Sušené droždí; nebo čerstvé
- Cukr krupice
- Máslo; rozpuštěné, vlažné (nikoliv horké). Čím víc másla ve vánočce, tím déle ji musíte nechat kynout.
- Sůl
- Žloutky; pokojové teploty
- Rozinky
- Mandle; hranolky. Jak do těsta, tak na posypání.
- Muškátový oříšek; strouhám ručně na struhadle
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
Dále si připravte: vejce na potření vánočky (na jednu vánočku asi ½ rozšlehaného vejce), moučkový cukr na poprášení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Asi 100 ml mléka nalijte do malého hrnku a ohřejte ho, aby bylo vlažné. Vsypte do něj lžičku cukru, sušené droždí, a zamíchejte. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

KROK 2: V dalším hrnku nebo v mikrovlnce rozpusťte máslo. Mělo by být vlahé, nikoliv horké. Do mísy dejte mouku, vzešlý kvásek, vlažné máslo, zbylé mléko, vejce, špetku soli, rozinky, mandle, citronovou kůru a nastrouhaný muškátový oříšek.

KROK 3: Zpracujte v hladké lesklé těsto. Nepoužívám žádný kuchyňský mixér (pokud máte, vezměte si ho na pomoc). V míse nejprve vidličkou promíchám mokré ingredience se suchými, poté vše vyklopím na pracovní plochu (foto 1) a zpracuji rukama (foto 2).
Důkladně hnětu asi 5 minut. Pokud těsto hodně lepí, podsypávám po troškách moukou.

KROK 4: Dejte těsto na 1 hodinu kynout. Těsto nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno dám kastrol s horkou (nikoliv však vroucí) vodou. Mřížku posunu nahoru, na ni položím mísu s těstem a troubu zavřu. Ve vlhkém teplém prostředí kyne těsto samo, navíc není na povrchu oschlé.
⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?

KROK 5: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Na stranu válu si nasypte trochu mouky. Pokud by těsto lepilo, při vyvalování pramenů jej lehce podsypte.
KROK 6: Těsto krátce prohněťte a rozdělte ho na dvě poloviny. První polovinu nechte, jak je. Druhou polovinu dále rozdělte na třetinu a dvě třetiny.

KROK 7: PLETENÍ VÁNOČKY: Polovinu těsta rozdělte na čtyři prameny, ty budou tvořit základnu. Jak se plete vánočka ze čtyř pramenů najdete v tomto videu. Základnu položte na plech vyložený pečicím papírem.
Prostřední část upleťte ze tří pramenů; použijte na ně dvě třetiny z poloviny těsta. Cop položte doprostřed základny.
Nejmenší díl těsta rozdělte na dva kusy a vyválejte z nich prameny. Oba stočte dohromady a položte je na vrch vánočky. Konce pramenů přetáhněte přes okraje vánočky a založte je pod ni.

KROK 8: Do obou krajů a do prostředka zapíchněte zkrácené špejle. Pomůžou držet tvar vánočky. Vánočku dejte asi na 45 minut kynout, ideálně opět do trouby, kde jste nechali kastrol vody. Novou (horkou) vodu nepřidávejte, nechte vánočku v klidu kynout ve vlkém prostředí.
Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem (foto 1) a posypte hranolky nebo plátky mandlí (foto 2).

KROK 9: Vánočku pečte prvních 5 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších asi 35 minut. Vánočku v polovině pečení volně překryjte alobalem, aby se shora příliš nepřepekla.
Ke konci pečení vpíchněte do vánočky špejli, abyste zjistili, zda je upečená. Pokud špejle vyjde suchá, je vánočka hotová. Jestliže na ní ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 3-5 minut a test se špejlí zopakujte.

➜ Servírování
Vánočku nechte chvíli vychladnout, poté poprašte moučkovým cukrem. Jakmile vychladne nebo je jen vlahá, nakrájejte ji na plátky a podávejte. Nejlépe chutná čerstvá, s šálkem dobré bílé kávy nebo čaje.

➜ Jak se plete vánočka?
Asi nejklasičtější vánočka se plete ze 4,3,2 pramenů. Na základnu se splétají 4 prameny, na střední vrstvu 3 prameny, na horní část 2 prameny.
Uvedený poměr však není pevné pravidlo. Mistři pekaři zapletou vánočku z 5, 6, nebo i více pramenů. Podívejte se na tohle hezké video, které vám ukáže, jak vánočku uplést z různého množství pramenů.
TIP: K Vánocům patří také domácí svařák, připravený z kořeněného červeného vína.
➜ Jak se řekne vánočka anglicky?
V USA znají vánočku nejčastěji jako houska bread. Houska proto, že na přelomu 19. a 20. století, kdy Češi odjížděli do USA za lepším životem, se vánočce skutečně houska říkalo. Potomci Čechů pak tento název pro vánočku převzali a říkají jí tak až dodnes.
Další anglický název pro českou vánočku je Czech braided Christmas bread. Sama píšu české recepty v angličtině na blogu CookLikeCzechs.com, a tady najdete můj anglický recept na vánočku.
➜ Šikovné tipy
- Do těsta na vánočku můžete přidat lžíci rumu a vanilkový cukr pro ještě lepší chuť a vůni.
- Zbylou vánočku překryjte alobalem. Snězte ji do tří dní, pak už bude suchá a okoralá.
- Plátky vánočky lze namazat máslem, případně marmeládou. Starší vánočku opečte na pánvi na kousku másla. Krásně změkne a bude stejně luxusní, jako po upečení.
- A co ze staré vánočky? Upečte z ní třeba žemlovku. Můj děda kousky staré vánočky spařil vroucím mlékem, posypal mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, polil máslem a o rychlý dezert bylo postaráno.
➜ Otázky a odpovědi
Vánočka je sladké pečivo, které se tradičně peče o Vánocích. Aby byla vánočka vláčná i na slavnostně prostřený stůl, pečte ji den, maximálně dva před Vánoci.
Aby byla vánočka krásně nadýchaná, musí těsto řádně nakynout. Nejdříve se nechává kynout samotné těsto. To se poté prohněte a splete do vánočky, která se nechá další půl až hodinu kynout. Vánočka se dává do dostatečně předehřáté trouby (200 °C), aby se ihned začala péct a udržela si svůj tvar. Po pěti minutách teplotu snižte na 160 °C a vánočku dopečte.
Nejčastější příčinou je nedostatečné kynutí těsta. Těsto na vánočku kyne dvakrát. Nejprve samotné těsto, poté spletená vánočka. Dále je třeba dodržet postup při pečení: nejprve krátce zapéct při vyšší teplotě, tu potom snížit a vánočku dopéct.
Další chutné recepty:
Více inspirace najdete v kategorii s vánočními recepty.

Domácí vánočka
Suroviny
- 390 g hladká mouka
- 180 ml mléko - vlažné
- 2 lžičky sušené droždí - nebo 20 g - ½ kostky čerstvého
- 80 g krupicový cukr
- 60 g máslo - rozpuštěné, pouze vlažné, nikoliv horké
- špetka sůl
- 2 ks žloutky
- 50 g rozinky
- 40 g mandle - hranolky
- ¼ lžička muškátový oříšek - mletý nebo strouhaný
- 2 lžička citronová kůra - čerstvě mletá
Dále potřebujete:
- ½ vejce - na potření vánočky
- 30 g mandle - na posypání (hranolky, plátky)
- moučkový cukr - na poprášení
Instrukce
- PŘÍPRAVA KVÁSKU: Asi 100 ml mléka nalijte do malého hrnku a ohřejte ho, aby bylo vlažné. Vsypte do něj lžičku cukru, sušené droždí, a zamíchejte. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- V dalším hrnku nebo v mikrovlnce rozpusťte máslo. Mělo by být vlahé, nikoliv horké. Do mísy dejte mouku, vzešlý kvásek, vlažné máslo, zbylé mléko, vejce, špetku soli, rozinky, mandle, citronovou kůru a nastrouhaný muškátový oříšek.
- Zpracujte v hladké lesklé těsto. Nepoužívám žádný kuchyňský mixér (pokud máte, vezměte si ho na pomoc). V míse nejprve vidličkou promíchám mokré ingredience se suchými, poté vše vyklopím na pracovní plochu a zpracuji rukama. Důkladně hnětu asi 5 minut. Pokud těsto hodně lepí, podsypávám po troškách moukou.
- Dejte těsto na 1 hodinu kynout. Těsto nechávám kynout ve vypnuté troubě, na jejíž dno dám kastrol s horkou (nikoliv však vroucí) vodou. Mřížku posunu nahoru, na ni položím mísu s těstem a troubu zavřu. Ve vlhkém teplém prostředí kyne těsto samo, navíc není na povrchu oschlé.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Na stranu válu si nasypte trochu mouky. Pokud by těsto lepilo, při vyvalování pramenů jej lehce podsypte.
- Těsto krátce prohněťte a rozdělte ho na dvě poloviny. První polovinu nechte, jak je. Druhou polovinu dále rozdělte na třetinu a dvě třetiny.
- PLETENÍ VÁNOČKY: Polovinu těsta rozdělte na čtyři prameny, ty budou tvořit základnu. Základnu položte na plech vyložený pečicím papírem. Prostřední část upleťte ze tří pramenů; použijte na ně dvě třetiny z poloviny těsta. Cop položte doprostřed základny. Nejmenší díl těsta rozdělte na dva kusy a vyválejte z nich prameny. Oba stočte dohromady a položte je na vrch vánočky. Konce pramenů přetáhněte přes okraje vánočky a založte je pod ni.
- Do obou krajů a do prostředka zapíchněte zkrácené špejle. Pomůžou držet tvar vánočky. Vánočku dejte asi na 45 minut kynout, ideálně opět do trouby, kde jste nechali kastrol vody. Novou (horkou) vodu nepřidávejte, nechte vánočku v klidu kynout ve vlhkém prostředí.
- Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte hranolky nebo plátky mandlí.
- Vánočku pečte prvních 5 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších asi 35 minut. Vánočku v polovině pečení volně překryjte alobalem, aby se shora příliš nepřepekla.
- Ke konci pečení vpíchněte do vánočky špejli, abyste zjistili, zda je upečená. Pokud špejle vyjde suchá, je vánočka hotová. Jestliže na ní ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 3-5 minut a test se špejlí zopakujte.
Poznámky
- Z receptu podle základního množství budete mít jednu tak akorát velkou vánočku.
- SERVÍROVÁNÍ: Vánočku nechte chvíli vychladnout, poté poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte. Nejlépe chutná čerstvá, s šálkem dobré bílé kávy nebo čaje.
- Do těsta na vánočku můžete přidat lžíci rumu a vanilkový cukr pro ještě lepší chuť a vůni.
- Zbylou vánočku překryjte alobalem. Snězte ji do tří dní, pak už bude suchá a okoralá.
- Plátky vánočky lze namazat máslem, případně marmeládou. Starší vánočku opečte na pánvi na kousku másla. Krásně změkne a bude stejně luxusní, jako po upečení.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu