• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Bramborový bác

    Dne: 4. 1. 2023 · Aktualizováno: 16. 6. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 23Sdílení

    Inspiraci k tomuhle receptu na bác jsem získala v Chodské kuchařce regionálních specialit, kterou jsem si pořídila při mé návštěvě Domažlic. A protože mám ke staročeským jídlům sentimentální vztah, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Bác dopadl na výbornou!

    Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
    Obsah skrýt
    ➜ Co je bác
    ➜ Suroviny
    ➜ Pekáček na bác
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Bramborový bác

    ➜ Co je bác

    Bác je slaná buchta se strouhaným bramborem, připravená z kynutého těsta a pečená v pekáčku v troubě dozlatova. Pochází z jihozápadních Čech, zejména z okolí Domažlic, Plzně nebo Klatov. Další krajová označení pro bác jsou báč, bacán nebo liťák.

    Bác se přikusuje jako příloha k omáčkám. Pokud se vylepší nejrůznějšími přídavky, jako je třeba slanina, česnek, majoránka, jí se bác jako samostatné jídlo.

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte podmáslový krajanec ze Slovácka!

    ➜ Suroviny

    Suroviny na bramborový bác, včetně popisků.

    K přípravě bramborového báce potřebujete:

    • Syrové brambory; ideálně varný typ B. Některé recepty používají strouhaný vařený brambor nebo kombinaci se syrovým. Já jsem použila způsob se syrovým bramborem tak, jak radila kuchařka.
    • Hladká mouka; případně polohrubá
    • Droždí; buď čerstvé nebo sušené. Poslední dobou jsem si zvykla pracovat se sušeným droždím – funguje zcela bez problémů, mimo jiné, a to proto, že jeho trvanlivost je podstatně delší než u droždí čerstvého.
    • Vejce
    • Mléko; teplé. Část použijete pro přípravu kvásku, zbytek pro zadělání těsta.
    • Cukr; jen trošku, pro aktivaci kvásku
    • Česnek; čerstvé stroužky
    • Mletý černý pepř a sůl; na ochucení
    • Sádlo; nebo máslo. Část spotřebujete na osmažení uzeného, část na vytření pekáčku, zbytek na potření báče při pečení, aby povrch získal zlatavý lesk.
    • Uzené maso; nebo anglická slanina. Já jsem v lednici našla uzené moravské maso, které jsem do báce zpracovala.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Pekáček na bác

    Bác jsem upekla v menším litinovém pekáčku o rozměrech asi 32x22 cm. Slaná buchta byla vysoká asi 5 cm. Klidně použijte větší pečicí nádobu, jen počítejte s tím, že bác bude nižší.

    ➜ Postup s fotkami

    Než začnete: Oloupejte česnek a utřete ho nebo prolisujte.

    KROK 1: Příprava kvásku: V hrnku smíchejte asi půl hrnku vlažného mléka se lžičkou cukru a sušeným nebo čerstvým droždím. Nechte vzejít na teplém místě, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Potrvá to asi 10 minut.

    Příprava kvásku na kynuté těsto.

    KROK 2: Uzené nakrájejte na malé kostičky a osmažte trošce sádla na pánvi. Odstavte a nechte zcela vychladnout.

    Kostičky uzeného masa osmažené na černé pánvi.

    KROK 3: Oloupejte syrové brambory a nastrouhejte je najemno. S úspěchem k tomu používám ruční struhadlo. Poté vložte nastrouhané brambory do síta a nad dřezem z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu.

    Strouhání syrových brambor na ručním struhadle.
    Vymačkávání tekutiny z čerstvě nastrouhaných brambor.

    Čtěte: Jak nastrouhat brambory

    KROK 4: Do velké mísy dejte nastrouhané vymačkané brambory, vejce, mouku, vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, osmaženou šunku, utřený česnek, sůl a mletý pepř. Pečlivě smíchejte vařečkou, dokud se vše hezky nespojí. Výsledkem by mělo být těsto polotekuté konzistence.

    Příprava bramborového těsta na staročeský bác.

    KROK 5: Nechte ho asi hodinu kynout na teplém místě bez průvanu.

    TIP: Kynuté těsto nechávám kynout v uzavřené troubě, na jejíž dno jsem postavila hrnec s horkou vodou.

    Bramborové kynuté těsto na přípravu báce, v bílé míchací míse.
    Vykynuté bramborové těsto na bác, slanou buchtu.

    ⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?

    KROK 6: Pekáček vymažte tukem (sádlem nebo máslem) a nalijte do něj vykynuté bramborové těsto. Povrch uhlaďte.

    KROK 7: Předehřejte troubu na 180 °C a bramborový bác pečte 40 minut. Poté teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Pro zlatavou křupavou kůrku potřete povrch buchty lžící rozpuštěného sádla nebo másla a pečte dalších 5-10 minut, dokud koláč nezezlátne.

    Dozlatova upečený bác v pekáčku.

    TIP: Pokud máte troubu s funkcí grilu, zapněte ji na finální zapečení namísto pouhého navýšení teploty.

    ➜ Servírování

    V dřívějších časech Češi podávali bác teplý a nakrájený jako chutnou přílohu k hlavnímu jídlu, nejčastěji s omáčkami.

    Čím více přídavků se do koláče přidává, například škvarky, šunka, česnek nebo majoránka, tím spíše se jí jako samostatný pokrm.

    Vychutnejte si bramborový bác k snídani, svačině nebo lehké večeři. Pokud chcete jíst autenticky jako Češi před mnoha lety, přidejte kopeček kysaného zelí.

    TIP: Zkuste také pravé škvarkové pagáče ze Slovenska!

    Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.

    ➜ Užitečné tipy

    • V některých vesnicích v okolí Domažlic se báce před vložením do trouby sypávaly mákem. Pokud máte mák rádi, vyzkoušejte i tento způsob.
    • Máte-li rádi vůni majoránky, typického českého koření, přidejte do bramborového těsta lžičku sušené.

    Další recepty s bramborami:

    • Bramborové placky
    • Bramborové knedlíky
    • Šišky se strouhankou
    • Cmunda po kaplicku
    Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.

    Bramborový bác

    Petra Kupská
    Inspiraci k tomuhle receptu na bác jsem získala v Chodské kuchařce regionálních specialit, kterou jsem si pořídila při mé návštěvě Domažlic. A protože mám ke staročeským jídlům sentimentální vztah, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Bác dopadl na výbornou!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 45 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 5 minutes mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká
    Porce 16 kousků
    Kalorie 214 kcal

    Kuchyňské vybavení

    • Pekáček 22x32 cm

    Suroviny 

    • 500 ml mléko - vlažné
    • 2 lžička sušené droždí - nebo 30 g čerstvého droždí
    • ½ lžička cukr
    • 2 lžíce sádlo - nebo máslo
    • 5 ks brambory - středně velké
    • 500 g hladká mouka
    • 1 vejce
    • 3 stroužky česnek
    • ¼ lžička mletý pepř
    • ½ lžíce sůl
    • 200 g uzené - nebo anglická slanina

    Instrukce 

    • Než začnete: Oloupejte česnek a utřete ho nebo prolisujte.
    • Příprava kvásku: V hrnku smíchejte asi půl hrnku vlažného mléka se lžičkou cukru a sušeným nebo čerstvým droždím. Nechte vzejít na teplém místě, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Potrvá to asi 10 minut.
    • Uzené nakrájejte na malé kostičky a osmažte trošce sádla na pánvi. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
    • Oloupejte syrové brambory a nastrouhejte je najemno. S úspěchem k tomu používám ruční struhadlo. Poté vložte nastrouhané brambory do síta a nad dřezem z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu.
    • Do velké mísy dejte nastrouhané vymačkané brambory, vejce, mouku, vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, osmaženou šunku, utřený česnek, sůl a mletý pepř. Pečlivě smíchejte vařečkou, dokud se vše hezky nespojí. Výsledkem by mělo být těsto polotekuté konzistence.
    • Nechte ho asi hodinu kynout na teplém místě bez průvanu.
    • Pekáček vymažte tukem (sádlem nebo máslem) a nalijte do něj vykynuté bramborové těsto. Povrch uhlaďte.
    • Předehřejte troubu na 180 °C a bramborový bác pečte 40 minut. Poté teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Pro zlatavou křupavou kůrku potřete povrch buchty lžící rozpuštěného sádla nebo másla a pečte dalších 5-10 minut, dokud koláč nezezlátne.

    Poznámky

    • Vystačí asi na 16 menších kousků báče.
    • SERVÍROVÁNÍ: V dřívějších časech Češi podávali bác teplý a nakrájený jako chutnou přílohu k hlavnímu jídlu, nejčastěji s omáčkami. Čím více přídavků se do koláče přidává, například škvarky, šunka, česnek nebo majoránka, tím spíše se jí jako samostatný pokrm. Pokud chcete jíst autenticky jako Češi před mnoha lety, přidejte kopeček kysaného zelí.
    • V některých vesnicích v okolí Domažlic se báce před vložením do trouby sypávaly mákem. Pokud máte mák rádi, vyzkoušejte i tento způsob.
     

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 214kcalSacharidy: 36gBílkoviny: 8gTuky: 4g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s bramborami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 23Sdílení

    Další recepty:

    • Upečený slaný závin z listového těsta, kousky závinu na dřevěném prkénku.
      Závin s kysaným zelím
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče
    • Domácí kynuté rohlíky.
      Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
    • Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.
      Tradiční zelňáky v troubě

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    • Upečené švestkové koláče na plechu vyloženém pečicím papírem.
      Kynuté švestkové koláče s drobenkou

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT