Inspiraci k tomuhle receptu na bác jsem získala v Chodské kuchařce regionálních specialit, kterou jsem si pořídila při mé návštěvě Domažlic. A protože mám ke staročeským jídlům sentimentální vztah, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Bác dopadl na výbornou!

➜ Co je bác
Bác je slaná buchta se strouhaným bramborem, připravená z kynutého těsta a pečená v pekáčku v troubě dozlatova. Pochází z jihozápadních Čech, zejména z okolí Domažlic, Plzně nebo Klatov. Další krajová označení pro bác jsou báč, bacán nebo liťák.
Bác se přikusuje jako příloha k omáčkám. Pokud se vylepší nejrůznějšími přídavky, jako je třeba slanina, česnek, majoránka, jí se bác jako samostatné jídlo.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte podmáslový krajanec ze Slovácka!
➜ Suroviny

K přípravě bramborového báce potřebujete:
- Syrové brambory; ideálně varný typ B. Některé recepty používají strouhaný vařený brambor nebo kombinaci se syrovým. Já jsem použila způsob se syrovým bramborem tak, jak radila kuchařka.
- Hladká mouka; případně polohrubá
- Droždí; buď čerstvé nebo sušené. Poslední dobou jsem si zvykla pracovat se sušeným droždím – funguje zcela bez problémů, mimo jiné, a to proto, že jeho trvanlivost je podstatně delší než u droždí čerstvého.
- Vejce
- Mléko; teplé. Část použijete pro přípravu kvásku, zbytek pro zadělání těsta.
- Cukr; jen trošku, pro aktivaci kvásku
- Česnek; čerstvé stroužky
- Mletý černý pepř a sůl; na ochucení
- Sádlo; nebo máslo. Část spotřebujete na osmažení uzeného, část na vytření pekáčku, zbytek na potření báče při pečení, aby povrch získal zlatavý lesk.
- Uzené maso; nebo anglická slanina. Já jsem v lednici našla uzené moravské maso, které jsem do báce zpracovala.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Pekáček na bác
Bác jsem upekla v menším litinovém pekáčku o rozměrech asi 32x22 cm. Slaná buchta byla vysoká asi 5 cm. Klidně použijte větší pečicí nádobu, jen počítejte s tím, že bác bude nižší.
➜ Postup s fotkami
Než začnete: Oloupejte česnek a utřete ho nebo prolisujte.
KROK 1: Příprava kvásku: V hrnku smíchejte asi půl hrnku vlažného mléka se lžičkou cukru a sušeným nebo čerstvým droždím. Nechte vzejít na teplém místě, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Potrvá to asi 10 minut.

KROK 2: Uzené nakrájejte na malé kostičky a osmažte trošce sádla na pánvi. Odstavte a nechte zcela vychladnout.

KROK 3: Oloupejte syrové brambory a nastrouhejte je najemno. S úspěchem k tomu používám ruční struhadlo. Poté vložte nastrouhané brambory do síta a nad dřezem z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu.


Čtěte: Jak nastrouhat brambory
KROK 4: Do velké mísy dejte nastrouhané vymačkané brambory, vejce, mouku, vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, osmaženou šunku, utřený česnek, sůl a mletý pepř. Pečlivě smíchejte vařečkou, dokud se vše hezky nespojí. Výsledkem by mělo být těsto polotekuté konzistence.

KROK 5: Nechte ho asi hodinu kynout na teplém místě bez průvanu.
TIP: Kynuté těsto nechávám kynout v uzavřené troubě, na jejíž dno jsem postavila hrnec s horkou vodou.


⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 6: Pekáček vymažte tukem (sádlem nebo máslem) a nalijte do něj vykynuté bramborové těsto. Povrch uhlaďte.

KROK 7: Předehřejte troubu na 180 °C a bramborový bác pečte 40 minut. Poté teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Pro zlatavou křupavou kůrku potřete povrch buchty lžící rozpuštěného sádla nebo másla a pečte dalších 5-10 minut, dokud koláč nezezlátne.

TIP: Pokud máte troubu s funkcí grilu, zapněte ji na finální zapečení namísto pouhého navýšení teploty.
➜ Servírování
V dřívějších časech Češi podávali bác teplý a nakrájený jako chutnou přílohu k hlavnímu jídlu, nejčastěji s omáčkami.
Čím více přídavků se do koláče přidává, například škvarky, šunka, česnek nebo majoránka, tím spíše se jí jako samostatný pokrm.
Vychutnejte si bramborový bác k snídani, svačině nebo lehké večeři. Pokud chcete jíst autenticky jako Češi před mnoha lety, přidejte kopeček kysaného zelí.
TIP: Zkuste také pravé škvarkové pagáče ze Slovenska!

➜ Užitečné tipy
- V některých vesnicích v okolí Domažlic se báce před vložením do trouby sypávaly mákem. Pokud máte mák rádi, vyzkoušejte i tento způsob.
- Máte-li rádi vůni majoránky, typického českého koření, přidejte do bramborového těsta lžičku sušené.
Další recepty s bramborami:

Bramborový bác
Kuchyňské vybavení
- Pekáček 22x32 cm
Suroviny
- 500 ml mléko - vlažné
- 2 lžička sušené droždí - nebo 30 g čerstvého droždí
- ½ lžička cukr
- 2 lžíce sádlo - nebo máslo
- 5 ks brambory - středně velké
- 500 g hladká mouka
- 1 vejce
- 3 stroužky česnek
- ¼ lžička mletý pepř
- ½ lžíce sůl
- 200 g uzené - nebo anglická slanina
Instrukce
- Než začnete: Oloupejte česnek a utřete ho nebo prolisujte.
- Příprava kvásku: V hrnku smíchejte asi půl hrnku vlažného mléka se lžičkou cukru a sušeným nebo čerstvým droždím. Nechte vzejít na teplém místě, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Potrvá to asi 10 minut.
- Uzené nakrájejte na malé kostičky a osmažte trošce sádla na pánvi. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
- Oloupejte syrové brambory a nastrouhejte je najemno. S úspěchem k tomu používám ruční struhadlo. Poté vložte nastrouhané brambory do síta a nad dřezem z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Do velké mísy dejte nastrouhané vymačkané brambory, vejce, mouku, vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, osmaženou šunku, utřený česnek, sůl a mletý pepř. Pečlivě smíchejte vařečkou, dokud se vše hezky nespojí. Výsledkem by mělo být těsto polotekuté konzistence.
- Nechte ho asi hodinu kynout na teplém místě bez průvanu.
- Pekáček vymažte tukem (sádlem nebo máslem) a nalijte do něj vykynuté bramborové těsto. Povrch uhlaďte.
- Předehřejte troubu na 180 °C a bramborový bác pečte 40 minut. Poté teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Pro zlatavou křupavou kůrku potřete povrch buchty lžící rozpuštěného sádla nebo másla a pečte dalších 5-10 minut, dokud koláč nezezlátne.
Poznámky
- Vystačí asi na 16 menších kousků báče.
- SERVÍROVÁNÍ: V dřívějších časech Češi podávali bác teplý a nakrájený jako chutnou přílohu k hlavnímu jídlu, nejčastěji s omáčkami. Čím více přídavků se do koláče přidává, například škvarky, šunka, česnek nebo majoránka, tím spíše se jí jako samostatný pokrm. Pokud chcete jíst autenticky jako Češi před mnoha lety, přidejte kopeček kysaného zelí.
- V některých vesnicích v okolí Domažlic se báce před vložením do trouby sypávaly mákem. Pokud máte mák rádi, vyzkoušejte i tento způsob.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu