Máte doma listové těsto a přemýšlíte, co s ním? Zapomeňte pro jednou na klasický jablečný štrúdl a pusťte se do slaného závinu s náplní z kysaného zelí a slaniny! Mám pro vás jednoduchý recept, který zvládnete raz dva.

Tenhle slaný závin jsem poprvé ochutnala u tety Evy ve Varnsdorfu. Když jsem potom pátrala po původu receptu, zjistila jsem, že se jedná o oblíbenou pochoutku našich německých sousedů, kde se podává jako Sauerkrautstrudel.
U nás doma se závin s kysaným zelím velmi dobře ujal a já ho čas od času peču, když potřebuju nějaké dobré slané pohoštění.
Můj tip: Máte rádi kysané zelí? Uvařte si zelňačku s klobásou!
➜ Suroviny

Na slaný závin plněný kysaným zelím potřebujete:
- Listové těsto; chlazené. Upřednostňuju bochánek listového těsta před tím vyváleným do plátu. Rozpis receptu (viz dole) počítá s 400 g balením listového těsta v celku.
- Hladká mouka; na podsypání těsta při vyvalování
Slaná náplň do závinu:
- Kysané zelí
- Cibule
- Anglická slanina; plátky nebo v celku
- Sádlo; případně slunečnicový nebo řepkový olej
Na dokončení:
- Vejce; na potření závinu
- Kmín; celý, na posypání
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Dále si připravte pečicí papír a větší plech, na délku kolem 40-45 cm.
➜ Jak udělat slaný závin s kysaným zelím
KROK 1: Chlazené listové těsto vyndejte včas z lednice, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Kysané zelí nasypte do cedníku a slijte. Pokud obsahuje dlouhé kusy, překrájejte zelí najemno.
KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu také nakrájejte na menší kousky.

KROK 3: Na pánvi rozehřejte sádlo, přisypte cibuli a osmažte ji dorůžova. Přidejte slaninu, a ještě chvíli smažte. Přisypte kysané zelí (bez nálevu). Ještě krátce prohřejte.
TIP: Podle typu kysaného zelí jej dochuťte. Moje bylo poměrně kyselé, přidala jsem tedy asi půl lžíce cukru.

KROK 4: Zelnou náplň nechte zcela vychladnout.
Pomůže, pokud ji přemístíte na velký plech a rozprostřete. Pokud byste na listové těsto dali horkou náplň, těsto by se potrhalo.

KROK 5: Z listového těsta vyválejte obdélník. Podsypávejte ho moukou, aby se nepřilepilo k válu nebo válečku. Během vyvalování těsto přemístěte na pečicí papír.
KROK 6: Na vyválené těsto rozprostřete zelnou náplň. Po krajích nechte asi 2 cm volného místa.

KROK 7: Srolujte závin. Nejprve přehněte kratší konce přes náplň. Poté pomocí pečicího papíru sviňte závin po delší straně tak, aby šev skončil dole.

KROK 8: Přemístěte závin na papíře na plech. Povrch závinu potřete rozšlehaným vejcem a dobře propíchejte vidličkou. Nakonec posypte celým kmínem.

KROK 9: Troubu předehřejte na 180 °C (s horkovzduchem). Závin pečte asi půl hodiny, povrch krásně zezlátne.

➜ Servírování
Závin nechte vychladnout. Poté jej nakrájejte na řezy a podávejte jako slané pohoštění.
Zbyl vám nějaký závin? Studený jej zaviňte do potravinářské folie a uložte do lednice. Zde vydrží asi čtyři dny. Před podáváním jej vyndejte z lednice předem a nechte ohřát na pokojovou teplotu.

➜ Užitečné tipy
- Pokud byste před pečením závin nepropíchali, těsto by při pečení popraskalo.
- Náplň dochuťte podle potřeby. Záleží na druhu kysaného zelí – některé je ostřejší, jiné kořeněnější. Přidejte trochu soli nebo cukru.
- Místo anglické slaniny dejte do zelné náplně uzené maso, nakrájené na drobné kostičky.
Vyzkoušejte také bramborovu lepenici s kysaným zelím!
Další recepty z listového těsta:

Závin s kysaným zelím
Suroviny
- 1 ks listové těsto - 400 g, chlazené
- 1 lžíce hladká mouka - na podsypání
Zelná náplň:
- 450 g kysané zelí - slité, bez nálevu
- 1 cibule
- 100 g anglická slanina
- ½ lžíce sádlo - nebo řepkový/slunečnicový olej
Na dokončení:
- 1 vejce - na potření
- 1 lžička celý kmín - na posypání
Instrukce
- Chlazené listové těsto vyndejte včas z lednice, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Kysané zelí nasypte do cedníku a slijte. Pokud obsahuje dlouhé kusy, překrájejte zelí najemno.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu také nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejte sádlo, přisypte cibuli a osmažte ji dorůžova. Přidejte slaninu, a ještě chvíli smažte. Přisypte kysané zelí (bez nálevu). Ještě krátce prohřejte.
- Zelnou náplň nechte zcela vychladnout.
- Z listového těsta vyválejte obdélník. Podsypávejte ho moukou, aby se nepřilepilo k válu nebo válečku. Během vyvalování těsto přemístěte na pečicí papír.
- Na vyválené těsto rozprostřete zelnou náplň. Po krajích nechte asi 2 cm volného místa.
- Srolujte závin. Nejprve přehněte kratší konce přes náplň. Poté pomocí pečicího papíru sviňte závin po delší straně tak, aby šev skončil dole.
- Přemístěte závin na papíře na plech. Povrch závinu potřete rozšlehaným vejcem a dobře propíchejte vidličkou. Nakonec posypte celým kmínem.
- Troubu předehřejte na 180 °C (s horkovzduchem). Závin pečte asi 30-40 minut, povrch krásně zezlátne.
Poznámky
- Z balíčku 400 g listového těsta připravíte 1 velký závin / 12 kousků.
- Nezapomeňte před pečením závin propíchat. Pokud byste tenhle krok přeskočili, těsto by při pečení popraskalo.
- Zelnou náplň dochuťte podle potřeby. Záleží na druhu kysaného zelí – některé je ostřejší, jiné kořeněnější. Přidejte trochu soli nebo cukru.
- Místo anglické slaniny dejte do zelné náplně uzené maso, nakrájené na drobné kostičky.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu