• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Tradiční zelňačka s klobásou

    Dne: 30. 1. 2022 · Aktualizováno: 26. 8. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 307Sdílení

    Nejlepší polévka do chladných, pošmourných dnů? Jednoznačně poctivá zelňačka s bramborami a osmaženou klobásou! Zkuste tenhle jednoduchý recept z jednoho hrnce. Pravá zelná polévka se dělá z kysaného zelí, je tedy také zdravá a postaví vás na nohy, kdykoliv bude potřeba.

    Zelňačka s klobásou podávaná v misce, se lžící.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je zelňačka?
    ➜ Suroviny
    ➜ Detailní postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Kuchyňské vybavení
    ➜ Šikovné tipy
    Tradiční zelňačka s klobásou

    ➜ Co je zelňačka?

    Zelňačka je tradiční staročeská polévka, připravovaná z bílého kysaného zelí. Základ tvoří cibule zesklovatělá na sádle, ochucená sladkou paprikou a drceným kmínem. Do zelňačky se přidávají brambory, a nakonec klobása, předem osmažená na pánvi.

    Polévka je velmi hustá, nabitá vitamíny a minerály. Pochutnáte si na ní v zimních měsících, pomůže také jako vyprošťovací polévka po bujaré oslavě.

    MŮJ TIP: Pokud máte rádi polévky, zkuste tuhle gulášovku (je luxusní!)

    ➜ Suroviny

    Zelňačka výčet surovin s popisky.

    Na zelňačku potřebujete:

    • Kysané zelí; bílé
    • Brambory; varný typ B se středním obsahem škrobu
    • Cibule
    • Hladká mouka; na zahuštění polévky (není jí potřeba moc)
    • Cukr; krupicový, pro chuťový kontrast
    • Kuřecí vývar; případně vodu
    • Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej: slunečnicový, řepkový
    • Sladká mletá paprika
    • Bobkový list
    • Drcený kmín
    • Pepř; černý, mletý
    • Sůl
    • Klobása; moravská nebo jakákoliv uzená, případně vezměte párek

    Pokud bude zelí málo kyselé, budete možná potřebovat polévku dokyselit nálevem ze zelí, octem nebo citronovou šťávou.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. V hrnci rozpusťte sádlo a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibuli.
    2. Přidejte kmín, papriku a mouku. Zamíchejte a krátce orestujte.
    3. Přilijte vývar a přiveďte k varu.
    4. Přidejte bobkový list, kysané zelí a oloupané brambory nakrájené na kostičky.
    5. Vařte 20 minut na mírném plamenu.
    6. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.
    7. Nakonec do zelňačky přidejte osmažená kolečka klobásy.

    ➜ Detailní postup s fotkami

    KROK 1: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Hrnec se silnostěnným dnem postavte na plotýnku zapnutou na střední teplotu (sporák se stupni 1-10 nastavte na stupeň 6 až 7). Rozpalte v něm sádlo, vhoďte cibuli a nechte ji zesklovatět. Trvá to asi pět minut. Nezapomeňte míchat.

    Restování cibule v hrnci.

    KROK 2: Stáhněte trochu teplotu. K cibuli přisypte mouku, sladkou papriku a kmín (foto 1). Restujte asi půl minuty až minutu, míchejte.

    KROK 3: Přilijte kuřecí vývar a prošlehejte (foto 2). Přiveďte k varu.

    TIP: Pokud budete vývar přilévat pomalu po dávkách a promíchávat, předejdete tak tvorbě hrudek v polévce, které vznikají z mouky.

    Příprava zelňačky.

    KROK 4: Mezitím připravte zelí a brambory. Zelí slijte, ale část nálevu si schovejte stranou k případnému dokyselení polévky. Zelí neproplachujte, případně jej pokrájejte na menší kusy. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky o hraně jeden centimetr (ne větší).

    KROK 5: Zelí i brambory vložte do polévky. Přidejte bobkový list. Stáhněte teplotu, přiklopte hrnec a nechte probublávat asi 20 minut.

    Příprava zelňačky.

    KROK 6: Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Je-li polévka málo kyselá, přilijte nálev, který jste slili ze zelí a nechali stranou.

    KROK 7: Klobásu nakrájejte na kolečka a osmažte na pánvi na lžičce sádla. Vhoďte je do polévky a zamíchejte.

    Zelná polévka s klobásou v naběračce.

    ➜ Servírování

    Zelnou polévku podávejte teplou, přikousnout můžete krajíc chleba. Pokud chcete zelňačku zjemnit, ozdobte polévku na talíři kopečkem zakysané smetany.

    Pro hezčí prezentaci posypte polévku troškou posekané zelené petrželky.

    Zelňačka s klobásou.

    ➜ Kuchyňské vybavení

    Polévky pro čtyři až šest osob připravuji v litinovém hrnci s poklicí o průměru 20 cm. Litinový hrnec skvěle vede teplo a rovnoměrně se nahřívá. Polévku v něm připravím od základu do konce.

    Na litinovém hrnci smažím, restuji, vařím, ale i peču v troubě. Litina je vhodná na všechny typy ohřevu včetně indukce.

    ➜ Šikovné tipy

    • Brambory v kyselém prostředí mívají problém uvařit se zcela doměkka. Proto je důležité, abyste brambory předtím, než je přidáte do polévky, nakrájeli na malé kostičky o vel. kolem jednoho centimetru – ne větší.
    • Přesné množství soli záleží na tom, jak slané je kysané zelí a použitý kuřecí vývar.
    • Platí: na druhý den chutná zelňačka ještě lépe! Může trochu zhoustnout, proto při ohřívání přilejte trochu vody a rozmíchejte ji v polévce.

    Další chutné recepty:

    • Jednoduché bramboráky
    • Petrželové brambory
    • Domácí housky s majolkou
    • Slaný závin z listového těsta
    • Pravá valašská kyselica s klobáskou
    Zelňačka s klobásou recept.

    Tradiční zelňačka s klobásou

    Petra Kupská
    Nejlepší polévka do chladných, pošmourných dnů? Jednoznačně poctivá zelňačka s bramborami a osmaženou klobáskou! Zkuste tenhle jednoduchý recept z jednoho hrnce. Pravá zelná polévka se dělá z kysaného zelí, je tedy také zdravá a postaví vás na nohy, kdykoliv bude potřeba.
    5 z 6 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Čas celkem 40 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 534 kcal

    Suroviny 

    • 400 g kysané zelí - bílé
    • 2 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej
    • 3 cibule
    • 60 g hladká mouka
    • 1 lžíce sladká paprika - mletá
    • ½ lžička drcený kmín
    • 1,25 l kuřecí vývar - nebo voda
    • 4 brambory - varný typ B
    • 2 bobkový list
    • 50 g krupicový cukr
    • ¼ lžička mletý pepř - černý
    • ½ lžíce sůl
    • 200 g klobása - 2 ks, moravská nebo jiná uzená

    Instrukce 

    • Zelí slijte a část nálevu uchovejte stranou na případné dokyselení polévky. Pokud je zelí dlouhé, překrájejte ho na kratší kusy.
    • V hrnci rozpusťte sádlo a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibuli.
    • Přidejte kmín, papriku a mouku. Zamíchejte a krátce orestujte.
    • Přilijte vývar, prošlehejte a přiveďte k varu.
    • Přidejte bobkový list, kysané zelí a oloupané brambory nakrájené na kostičky o hraně 1 cm (ne více).
    • Vařte 20 minut na mírném plamenu.
    • Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Případně dokyselte nálevem ze zelí.
    • Nakonec do zelňačky přidejte osmažená kolečka klobásy a promíchejte.

    Poznámky

    • Vystačí na 4 až 5 porcí husté polévky.
    • Polévky pro čtyři až šest osob připravuji v litinovém hrnci s poklicí o průměru 20 cm. Litinový hrnec skvěle vede teplo a rovnoměrně se nahřívá. Polévku v něm připravím od základu do konce.
    • Brambory v kyselém prostředí mívají problém uvařit se zcela doměkka. Proto je důležité, abyste brambory předtím, než je přidáte do polévky, nakrájeli na malé kostičky o vel. kolem jednoho centimetru – ne větší.
    • Platí: na druhý den chutná zelňačka ještě lépe! Může trochu zhoustnout, proto při ohřívání přilejte trochu vody a rozmíchejte ji v polévce.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 534kcalSacharidy: 71gBílkoviny: 16gTuky: 21g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Zeleninové polévky, Zimní recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 307Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami

    Reader Interactions

    Comments

    1. C.

      14 listopadu, 2023 at 7:38 pm

      5 stars
      nadherny bohatný chuť
      fanatiscký pro listopad!

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        22 listopadu, 2023 at 1:25 pm

        Děkuji za milý komentář!

        Odpovědět
    2. J. Gajdoo

      06 srpna, 2023 at 1:36 pm

      5 stars
      Naprosto skvělá.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        06 srpna, 2023 at 3:18 pm

        Moc díky za milý komentář, potěšil mě a jsem ráda, že zelňačka chutnala!

        Odpovědět
        • Jakub

          07 ledna, 2024 at 12:24 pm

          5 stars
          Pokaždé dělám podle vašeho receptu. Už bych si ho tedy mohl pamatovat 😀 Zelňačka je skvělá.

          Odpovědět
          • Petra Kupská

            12 ledna, 2024 at 2:01 pm

            Díky moc a těší mě, že zelňačka chutná 🙂

            Odpovědět
    3. Dáša

      03 ledna, 2023 at 4:08 pm

      5 stars
      Polévka je výborná snad se povedla 😊🤭

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        03 ledna, 2023 at 6:24 pm

        Děkuji, Dášo, za milý příspěvek!

        Odpovědět
    4. TOMAŠ KERNER

      16 června, 2022 at 2:13 pm

      5 stars
      JE VYBORNA DNESKA SEM JI DELAL

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        16 června, 2022 at 3:32 pm

        Děkuji, Tomáši, za milý komentář, udělal mi radost! Recept je jen základ, největší úspěch náleží tomu, kdo jídlo připraví 🙂 Jsem ráda, že zelňačka chutnala.

        Odpovědět
        • Petra Kenkušová

          26 ledna, 2025 at 12:53 pm

          5 stars
          vařím jen podle vašeho receptu a je vždy výborná, děkuji za tento recept 😉😉

          Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz