• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Tradiční zelňačka s klobásou

Dne: 30. 1. 2022 · Upraveno: 30. 1. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 59Sdílení

Nejlepší polévka do chladných, pošmourných dnů? Jednoznačně poctivá zelňačka s bramborami a osmaženou klobásou! Zkuste tenhle jednoduchý recept z jednoho hrnce. Pravá zelná polévka se dělá z kysaného zelí, je tedy také zdravá a postaví vás na nohy, kdykoliv bude potřeba.

Zelňačka s klobásou podávaná v misce, se lžící.
Obsah skrýt
➜ Co je zelňačka?
➜ Suroviny
➜ Detailní postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Kuchyňské vybavení
➜ Šikovné tipy
Tradiční zelňačka s klobásou

➜ Co je zelňačka?

Zelňačka je tradiční staročeská polévka, připravovaná z bílého kysaného zelí. Základ tvoří cibule zesklovatělá na sádle, ochucená sladkou paprikou a drceným kmínem. Do zelňačky se přidávají brambory, a nakonec klobása, předem osmažená na pánvi.

Polévka je velmi hustá, nabitá vitamíny a minerály. Pochutnáte si na ní v zimních měsících, pomůže také jako vyprošťovací polévka po bujaré oslavě.

MŮJ TIP: Pokud máte rádi polévky, zkuste tuhle gulášovku (je luxusní!)

➜ Suroviny

Zelňačka výčet surovin s popisky.

Na zelňačku potřebujete:

  • Kysané zelí; bílé
  • Brambory; varný typ B se středním obsahem škrobu
  • Cibule
  • Hladká mouka; na zahuštění polévky (není jí potřeba moc)
  • Cukr; krupicový, pro chuťový kontrast
  • Kuřecí vývar; případně vodu
  • Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej: slunečnicový, řepkový
  • Sladká mletá paprika
  • Bobkový list
  • Drcený kmín
  • Pepř; černý, mletý
  • Sůl
  • Klobása; moravská nebo jakákoliv uzená, případně vezměte párek

Pokud bude zelí málo kyselé, budete možná potřebovat polévku dokyselit nálevem ze zelí, octem nebo citronovou šťávou.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. V hrnci rozpusťte sádlo a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibuli.
  2. Přidejte kmín, papriku a mouku. Zamíchejte a krátce orestujte.
  3. Přilijte vývar a přiveďte k varu.
  4. Přidejte bobkový list, kysané zelí a oloupané brambory nakrájené na kostičky.
  5. Vařte 20 minut na mírném plamenu.
  6. Dochuťte solí, pepřem a cukrem.
  7. Nakonec do zelňačky přidejte osmažená kolečka klobásy.

➜ Detailní postup s fotkami

KROK 1: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Hrnec se silnostěnným dnem postavte na plotýnku zapnutou na střední teplotu (sporák se stupni 1-10 nastavte na stupeň 6 až 7). Rozpalte v něm sádlo, vhoďte cibuli a nechte ji zesklovatět. Trvá to asi pět minut. Nezapomeňte míchat.

Restování cibule v hrnci.

KROK 2: Stáhněte trochu teplotu. K cibuli přisypte mouku, sladkou papriku a kmín (foto 1). Restujte asi půl minuty až minutu, míchejte.

KROK 3: Přilijte kuřecí vývar a prošlehejte (foto 2). Přiveďte k varu.

TIP: Pokud budete vývar přilévat pomalu po dávkách a promíchávat, předejdete tak tvorbě hrudek v polévce, které vznikají z mouky.

Příprava zelňačky.

KROK 4: Mezitím připravte zelí a brambory. Zelí slijte, ale část nálevu si schovejte stranou k případnému dokyselení polévky. Zelí neproplachujte, případně jej pokrájejte na menší kusy. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky o hraně jeden centimetr (ne větší).

KROK 5: Zelí i brambory vložte do polévky. Přidejte bobkový list. Stáhněte teplotu, přiklopte hrnec a nechte probublávat asi 20 minut.

Příprava zelňačky.

KROK 6: Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Je-li polévka málo kyselá, přilijte nálev, který jste slili ze zelí a nechali stranou.

KROK 7: Klobásu nakrájejte na kolečka a osmažte na pánvi na lžičce sádla. Vhoďte je do polévky a zamíchejte.

Zelná polévka s klobásou v naběračce.

➜ Servírování

Zelnou polévku podávejte teplou, přikousnout můžete krajíc chleba. Pokud chcete zelňačku zjemnit, ozdobte polévku na talíři kopečkem zakysané smetany.

Pro hezčí prezentaci posypte polévku troškou posekané zelené petrželky.

Zelňačka s klobásou.

➜ Kuchyňské vybavení

Polévky pro čtyři až šest osob připravuji v litinovém hrnci s poklicí o průměru 20 cm. Litinový hrnec skvěle vede teplo a rovnoměrně se nahřívá. Polévku v něm připravím od základu do konce.

Na litinovém hrnci smažím, restuji, vařím, ale i peču v troubě. Litina je vhodná na všechny typy ohřevu včetně indukce.

➜ Šikovné tipy

  • Brambory v kyselém prostředí mívají problém uvařit se zcela doměkka. Proto je důležité, abyste brambory předtím, než je přidáte do polévky, nakrájeli na malé kostičky o vel. kolem jednoho centimetru – ne větší.
  • Přesné množství soli záleží na tom, jak slané je kysané zelí a použitý kuřecí vývar.
  • Platí: na druhý den chutná zelňačka ještě lépe! Může trochu zhoustnout, proto při ohřívání přilejte trochu vody a rozmíchejte ji v polévce.

Další chutné recepty:

  • Jednoduché bramboráky
  • Petrželové brambory
  • Domácí housky s majolkou
Zelňačka s klobásou recept.

Tradiční zelňačka s klobásou

Petra Kupská
Nejlepší polévka do chladných, pošmourných dnů? Jednoznačně poctivá zelňačka s bramborami a osmaženou klobáskou! Zkuste tenhle jednoduchý recept z jednoho hrnce. Pravá zelná polévka se dělá z kysaného zelí, je tedy také zdravá a postaví vás na nohy, kdykoliv bude potřeba.
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 40 mins
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 534 kcal

Suroviny 

  • 400 g kysané zelí - bílé
  • 2 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej
  • 3 cibule
  • 60 g hladká mouka
  • 1 lžíce sladká paprika - mletá
  • ½ lžička drcený kmín
  • 1,25 l kuřecí vývar - nebo voda
  • 4 brambory - varný typ B
  • 2 bobkový list
  • 50 g krupicový cukr
  • ¼ lžička mletý pepř - černý
  • ½ lžíce sůl
  • 200 g klobása - 2 ks, moravská nebo jiná uzená

Instrukce 

  • Zelí slijte a část nálevu uchovejte stranou na případné dokyselení polévky. Pokud je zelí dlouhé, překrájejte ho na kratší kusy.
  • V hrnci rozpusťte sádlo a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibuli.
  • Přidejte kmín, papriku a mouku. Zamíchejte a krátce orestujte.
  • Přilijte vývar, prošlehejte a přiveďte k varu.
  • Přidejte bobkový list, kysané zelí a oloupané brambory nakrájené na kostičky o hraně 1 cm (ne více).
  • Vařte 20 minut na mírném plamenu.
  • Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Případně dokyselte nálevem ze zelí.
  • Nakonec do zelňačky přidejte osmažená kolečka klobásy a promíchejte.

Poznámky

  • Vystačí na 4 až 5 porcí husté polévky.
  • Polévky pro čtyři až šest osob připravuji v litinovém hrnci s poklicí o průměru 20 cm. Litinový hrnec skvěle vede teplo a rovnoměrně se nahřívá. Polévku v něm připravím od základu do konce.
  • Brambory v kyselém prostředí mívají problém uvařit se zcela doměkka. Proto je důležité, abyste brambory předtím, než je přidáte do polévky, nakrájeli na malé kostičky o vel. kolem jednoho centimetru – ne větší.
  • Platí: na druhý den chutná zelňačka ještě lépe! Může trochu zhoustnout, proto při ohřívání přilejte trochu vody a rozmíchejte ji v polévce.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 534kcalSacharidy: 71gBílkoviny: 16gTuky: 21g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zeleninové polévky, Zimní recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 59Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Lahodná polévka z čerstvých rajčat
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

Reader Interactions

Comments

  1. Dáša

    03 ledna, 2023 at 4:08 pm

    5 stars
    Polévka je výborná snad se povedla 😊🤭

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      03 ledna, 2023 at 6:24 pm

      Děkuji, Dášo, za milý příspěvek!

      Odpovědět
  2. TOMAŠ KERNER

    16 června, 2022 at 2:13 pm

    5 stars
    JE VYBORNA DNESKA SEM JI DELAL

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      16 června, 2022 at 3:32 pm

      Děkuji, Tomáši, za milý komentář, udělal mi radost! Recept je jen základ, největší úspěch náleží tomu, kdo jídlo připraví 🙂 Jsem ráda, že zelňačka chutnala.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT