Nejlepší polévka do chladných, pošmourných dnů? Jednoznačně poctivá zelňačka s bramborami a osmaženou klobásou! Zkuste tenhle jednoduchý recept z jednoho hrnce. Pravá zelná polévka se dělá z kysaného zelí, je tedy také zdravá a postaví vás na nohy, kdykoliv bude potřeba.
➜ Co je zelňačka?
Zelňačka je tradiční staročeská polévka, připravovaná z bílého kysaného zelí. Základ tvoří cibule zesklovatělá na sádle, ochucená sladkou paprikou a drceným kmínem. Do zelňačky se přidávají brambory, a nakonec klobása, předem osmažená na pánvi.
Polévka je velmi hustá, nabitá vitamíny a minerály. Pochutnáte si na ní v zimních měsících, pomůže také jako vyprošťovací polévka po bujaré oslavě.
MŮJ TIP: Pokud máte rádi polévky, zkuste tuhle gulášovku (je luxusní!)
➜ Suroviny
Na zelňačku potřebujete:
- Kysané zelí; bílé
- Brambory; varný typ B se středním obsahem škrobu
- Cibule
- Hladká mouka; na zahuštění polévky (není jí potřeba moc)
- Cukr; krupicový, pro chuťový kontrast
- Kuřecí vývar; případně vodu
- Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej: slunečnicový, řepkový
- Sladká mletá paprika
- Bobkový list
- Drcený kmín
- Pepř; černý, mletý
- Sůl
- Klobása; moravská nebo jakákoliv uzená, případně vezměte párek
Pokud bude zelí málo kyselé, budete možná potřebovat polévku dokyselit nálevem ze zelí, octem nebo citronovou šťávou.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- V hrnci rozpusťte sádlo a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibuli.
- Přidejte kmín, papriku a mouku. Zamíchejte a krátce orestujte.
- Přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Přidejte bobkový list, kysané zelí a oloupané brambory nakrájené na kostičky.
- Vařte 20 minut na mírném plamenu.
- Dochuťte solí, pepřem a cukrem.
- Nakonec do zelňačky přidejte osmažená kolečka klobásy.
➜ Detailní postup s fotkami
KROK 1: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Hrnec se silnostěnným dnem postavte na plotýnku zapnutou na střední teplotu (sporák se stupni 1-10 nastavte na stupeň 6 až 7). Rozpalte v něm sádlo, vhoďte cibuli a nechte ji zesklovatět. Trvá to asi pět minut. Nezapomeňte míchat.
KROK 2: Stáhněte trochu teplotu. K cibuli přisypte mouku, sladkou papriku a kmín (foto 1). Restujte asi půl minuty až minutu, míchejte.
KROK 3: Přilijte kuřecí vývar a prošlehejte (foto 2). Přiveďte k varu.
TIP: Pokud budete vývar přilévat pomalu po dávkách a promíchávat, předejdete tak tvorbě hrudek v polévce, které vznikají z mouky.
KROK 4: Mezitím připravte zelí a brambory. Zelí slijte, ale část nálevu si schovejte stranou k případnému dokyselení polévky. Zelí neproplachujte, případně jej pokrájejte na menší kusy. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky o hraně jeden centimetr (ne větší).
KROK 5: Zelí i brambory vložte do polévky. Přidejte bobkový list. Stáhněte teplotu, přiklopte hrnec a nechte probublávat asi 20 minut.
KROK 6: Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Je-li polévka málo kyselá, přilijte nálev, který jste slili ze zelí a nechali stranou.
KROK 7: Klobásu nakrájejte na kolečka a osmažte na pánvi na lžičce sádla. Vhoďte je do polévky a zamíchejte.
➜ Servírování
Zelnou polévku podávejte teplou, přikousnout můžete krajíc chleba. Pokud chcete zelňačku zjemnit, ozdobte polévku na talíři kopečkem zakysané smetany.
Pro hezčí prezentaci posypte polévku troškou posekané zelené petrželky.
➜ Kuchyňské vybavení
Polévky pro čtyři až šest osob připravuji v litinovém hrnci s poklicí o průměru 20 cm. Litinový hrnec skvěle vede teplo a rovnoměrně se nahřívá. Polévku v něm připravím od základu do konce.
Na litinovém hrnci smažím, restuji, vařím, ale i peču v troubě. Litina je vhodná na všechny typy ohřevu včetně indukce.
➜ Šikovné tipy
- Brambory v kyselém prostředí mívají problém uvařit se zcela doměkka. Proto je důležité, abyste brambory předtím, než je přidáte do polévky, nakrájeli na malé kostičky o vel. kolem jednoho centimetru – ne větší.
- Přesné množství soli záleží na tom, jak slané je kysané zelí a použitý kuřecí vývar.
- Platí: na druhý den chutná zelňačka ještě lépe! Může trochu zhoustnout, proto při ohřívání přilejte trochu vody a rozmíchejte ji v polévce.
Další chutné recepty:
- Jednoduché bramboráky
- Petrželové brambory
- Domácí housky s majolkou
- Slaný závin z listového těsta
- Pravá valašská kyselica s klobáskou
Tradiční zelňačka s klobásou
Suroviny
- 400 g kysané zelí - bílé
- 2 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej
- 3 cibule
- 60 g hladká mouka
- 1 lžíce sladká paprika - mletá
- ½ lžička drcený kmín
- 1,25 l kuřecí vývar - nebo voda
- 4 brambory - varný typ B
- 2 bobkový list
- 50 g krupicový cukr
- ¼ lžička mletý pepř - černý
- ½ lžíce sůl
- 200 g klobása - 2 ks, moravská nebo jiná uzená
Instrukce
- Zelí slijte a část nálevu uchovejte stranou na případné dokyselení polévky. Pokud je zelí dlouhé, překrájejte ho na kratší kusy.
- V hrnci rozpusťte sádlo a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibuli.
- Přidejte kmín, papriku a mouku. Zamíchejte a krátce orestujte.
- Přilijte vývar, prošlehejte a přiveďte k varu.
- Přidejte bobkový list, kysané zelí a oloupané brambory nakrájené na kostičky o hraně 1 cm (ne více).
- Vařte 20 minut na mírném plamenu.
- Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Případně dokyselte nálevem ze zelí.
- Nakonec do zelňačky přidejte osmažená kolečka klobásy a promíchejte.
Poznámky
- Vystačí na 4 až 5 porcí husté polévky.
- Polévky pro čtyři až šest osob připravuji v litinovém hrnci s poklicí o průměru 20 cm. Litinový hrnec skvěle vede teplo a rovnoměrně se nahřívá. Polévku v něm připravím od základu do konce.
- Brambory v kyselém prostředí mívají problém uvařit se zcela doměkka. Proto je důležité, abyste brambory předtím, než je přidáte do polévky, nakrájeli na malé kostičky o vel. kolem jednoho centimetru – ne větší.
- Platí: na druhý den chutná zelňačka ještě lépe! Může trochu zhoustnout, proto při ohřívání přilejte trochu vody a rozmíchejte ji v polévce.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
C.
nadherny bohatný chuť
fanatiscký pro listopad!
Petra Kupská
Děkuji za milý komentář!
J. Gajdoo
Naprosto skvělá.
Petra Kupská
Moc díky za milý komentář, potěšil mě a jsem ráda, že zelňačka chutnala!
Jakub
Pokaždé dělám podle vašeho receptu. Už bych si ho tedy mohl pamatovat 😀 Zelňačka je skvělá.
Petra Kupská
Díky moc a těší mě, že zelňačka chutná 🙂
Dáša
Polévka je výborná snad se povedla 😊🤭
Petra Kupská
Děkuji, Dášo, za milý příspěvek!
TOMAŠ KERNER
JE VYBORNA DNESKA SEM JI DELAL
Petra Kupská
Děkuji, Tomáši, za milý komentář, udělal mi radost! Recept je jen základ, největší úspěch náleží tomu, kdo jídlo připraví 🙂 Jsem ráda, že zelňačka chutnala.