Dnešní recept věnuji jihočeským zelňákům, křupavým plackám z kysaného zelí. Skvěle chutnají jen tak, jsou však také luxusní k zakousnutí ke skleničce vína u televize nebo jako pohoštění na párty nebo při rodinných setkáních.

➜ Co jsou zelňáky?
Zelňáky, zelníky, nebo také zelné placky, jsou specialitou z jižních Čech. Jedná se o slané placky z kysaného zelí a vepřového sádla, pečené nasucho v troubě. Podle originálního receptu se ochucují pouze drceným kmínem a solí.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle sýrové sušenky (jsou božské!)
➜ Ingredience

Na tradiční zelňáky z kysaného zelí potřebujete:
- Kysané zelí; bez nálevu
- Hladká mouka
- Vepřové sádlo; nezkoušejte ho nahradit máslem nebo jiným tukem, sádlo vždy bývala první volba našich babiček! K dostání je běžně ve větších obchodech, případně u vašeho místního řezníka.
- Sůl
- Kmín; drcený
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Kysané zelí pokrájejte a dejte do mísy s ostatními surovinami.
- Zpracujte na měkké těsto.
- Těsto vyválejte na válu podsypaném moukou na tloušťku 0,5 cm.
- Pomocí skleničky vykrajujte kolečka.
- Vykrojené zelňáky přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Zelňáky pečte v troubě na 200 °C po dobu 20-25 minut.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.

KROK 2: Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte na měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.


KROK 3: Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.

KROK 4: Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem (já jsem použila malé zahnuté hladítko na dorty) a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.

TIP: Aby pečicí papír dobře držel, vymažte plech, zejména po obvodu, několika tahy pevného tuku – např. sádla nebo másla. Papír se díky tuku k plechu přilepí a nebude se rolovat ani jinak cestovat.
KROK 5: Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.

➜ Čím vylepšit těsto na zelňáky?
Tradiční zelňáky opravdu potřebují jen základní suroviny, uvedené v receptu. Pokud vás to svádí trochu je vylepšit, můžete do nich namlet škvarky, přidat trochu pepře nebo sladkou mletou papriku. Někdo dává i anglickou slaninu nebo jiné uzené maso nakrájené na malé kostičky.
➜ Co k zelňákům?
Zelňáky chutnají nejlépe jen tak, asi jako když si dáte brambůrky nebo slané oříšky. Vyzkoušejte ke skleničce vína večer u televize, nebo je napečte na rodinné oslavy nebo párty s přáteli. Výhodou zelňáků je, že pár dní vydrží, připravit je můžete i předem.

➜ Jak dlouho se pečou zelňáky?
Zelňáky pečte 20-25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C, dolní a horní ohřev. Jejich povrch by měl být nazlátlý a placky mají křupat. Pokud použijete při pečení horkovzduch, úměrně snižte teplotu i dobu pečení, zhruba o 10-15 %. Záleží na zkušenostech s vaší troubou!
➜ Užitečné tipy
- Placky mají díky kysanému zelí unikátní, mírně navinulou chuť.
- Hned po upečení jsou zelňáky úžasně křupavé. Pokud je necháte přes noc venku, druhý den mírně změknou. Chutnají však stále skvěle.
- Zelné placky skladujte přiklopené ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstaly co nejdéle křupavé.
- Klasické zelňáky se pečou v troubě, nikoliv smaží v tuku na pánvi!
Další chutné recepty:
- Pečená sýrová srdíčka
- Česneková pomazánka
- Domácí housky s majonézou
- Krajanec, slaná buchta ze Slovácka
Tradiční zelňáky v troubě
Suroviny
- 125 g vepřové sádlo
- 250 g hladká mouka
- 250 g kysané zelí vymačkané
- 1 a ½ lžička sůl
- 1 lžička kmín drcený
Postup
- Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.
- Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte na měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.
- Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.
- Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem (já jsem použila malé zahnuté hladítko na dorty) a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.
- Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.
Poznámky k receptu
- Z těsta podle základního receptu získáte asi 30 zelňáků, placiček o pr. 7 cm.
- Těsto na zelňáky můžete vylepšit mletými škvarky, sladkou mletou paprikou, nebo uzeným nakrájeným na kostičky.
- Zelňáky chutnají nejlépe jen tak, asi jako když si dáte brambůrky nebo slané oříšky. Vyzkoušejte ke skleničce vína večer u televize, nebo je napečte na rodinné oslavy nebo párty s přáteli.
- Hned po upečení jsou zelňáky úžasně křupavé. Pokud je necháte přes noc venku, druhý den mírně změknou. Chutnají však stále skvěle.
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Prostor pro vaši zpětnou vazbu