Dnešní recept věnuji jihočeským zelňákům, křupavým plackám z kysaného zelí. Skvěle chutnají jen tak, jsou však také luxusní k zakousnutí ke skleničce vína u televize nebo jako pohoštění na párty nebo při rodinných setkáních.
➜ Co jsou zelňáky?
Zelňáky, zelníky, nebo také zelné placky, jsou specialitou z jižních Čech. Jedná se o slané placky z kysaného zelí a vepřového sádla, pečené nasucho v troubě. Podle originálního receptu se ochucují pouze drceným kmínem a solí.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle sýrové sušenky (jsou božské!)
➜ Ingredience
Na tradiční zelňáky z kysaného zelí potřebujete:
- Kysané zelí; bez nálevu
- Hladká mouka
- Vepřové sádlo; nezkoušejte ho nahradit máslem nebo jiným tukem, sádlo vždy bývala první volba našich babiček! K dostání je běžně ve větších obchodech, případně u vašeho místního řezníka.
- Sůl; množství soli upravte podle toho, jak slané je kysané zelí, které použijete k přípravě
- Kmín; drcený
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Kysané zelí pokrájejte a dejte do mísy s ostatními surovinami.
- Zpracujte na měkké těsto.
- Těsto vyválejte na válu podsypaném moukou na tloušťku 0,5 cm.
- Pomocí skleničky vykrajujte kolečka.
- Vykrojené zelňáky přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Zelňáky pečte v troubě na 200 °C po dobu 20-25 minut.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.
KROK 2: Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte na měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.
KROK 3: Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.
KROK 4: Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem (já jsem použila malé zahnuté hladítko na dorty) a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.
TIP: Aby pečicí papír dobře držel, vymažte plech, zejména po obvodu, několika tahy pevného tuku – např. sádla nebo másla. Papír se díky tuku k plechu přilepí a nebude se rolovat ani jinak cestovat.
KROK 5: Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.
➜ Čím vylepšit těsto na zelňáky?
Tradiční zelňáky opravdu potřebují jen základní suroviny, uvedené v receptu. Pokud vás to svádí trochu je vylepšit, můžete do nich namlet škvarky, přidat trochu pepře nebo sladkou mletou papriku. Někdo dává i anglickou slaninu nebo jiné uzené maso nakrájené na malé kostičky.
➜ Co k zelňákům?
Zelňáky chutnají nejlépe jen tak, asi jako když si dáte brambůrky nebo slané oříšky. Vyzkoušejte ke skleničce vína večer u televize, nebo je napečte na rodinné oslavy nebo párty s přáteli. Výhodou zelňáků je, že pár dní vydrží, připravit je můžete i předem.
➜ Jak dlouho se pečou zelňáky?
Zelňáky pečte 20-25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C, dolní a horní ohřev. Jejich povrch by měl být nazlátlý a placky mají křupat. Pokud použijete při pečení horkovzduch, úměrně snižte teplotu i dobu pečení, zhruba o 10-15 %. Záleží na zkušenostech s vaší troubou!
➜ Užitečné tipy
- Placky mají díky kysanému zelí unikátní, mírně navinulou chuť.
- Hned po upečení jsou zelňáky úžasně křupavé. Pokud je necháte přes noc venku, druhý den mírně změknou. Chutnají však stále skvěle.
- Zelné placky skladujte přiklopené ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstaly co nejdéle křupavé.
- Klasické zelňáky se pečou v troubě, nikoliv smaží v tuku na pánvi!
Další chutné recepty:
- Pečená sýrová srdíčka
- Česneková pomazánka
- Domácí housky s majonézou
- Krajanec, slaná buchta ze Slovácka
- Škvarkové pagáče, překládané
- Slaný závin z listového těsta, plněný kysaným zelím
Tradiční zelňáky v troubě
Suroviny
- 125 g vepřové sádlo
- 250 g hladká mouka
- 250 g kysané zelí - vymačkané
- 1 lžička sůl - množství případně upravte dle slanosti kysaného zelí
- 1 lžička kmín - drcený
Instrukce
- Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.
- Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte na měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.
- Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.
- Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem (já jsem použila malé zahnuté hladítko na dorty) a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.
- Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.
Poznámky
- Z těsta podle základního receptu získáte asi 30 zelňáků, placiček o pr. 7 cm.
- Těsto na zelňáky můžete vylepšit mletými škvarky, sladkou mletou paprikou, nebo uzeným nakrájeným na kostičky.
- Zelňáky chutnají nejlépe jen tak, asi jako když si dáte brambůrky nebo slané oříšky. Vyzkoušejte ke skleničce vína večer u televize, nebo je napečte na rodinné oslavy nebo párty s přáteli.
- Hned po upečení jsou zelňáky úžasně křupavé. Pokud je necháte přes noc venku, druhý den mírně změknou. Chutnají však stále skvěle.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Růžena
Mňamka, naprostá mňamka!!!!
Růžena, Jihočesko
Takové mi pekl můj tatínek, když jsem stonala,to jediné jsem jedla...díky
Petra Kupská
Růženko, děkuji za tak milou zpětnou vazbu! A vzpomínky na tatínkovo vaření, když jste byla malá. Je hezké, když nás rodiče opečovávají.
Luboš
Chutnají jak kdysi od babičky. Super!
Petra Kupská
Díky moc za milý komentář, Luboši!
Blanka
prostě takové, jaké vždy dělal můj tatínek. Nejlepší jihočeská pochoutka.
My ještě teplé na plechu potirame rozehratym sádlem. Děkuji za recept.
Jana
Jsou výtečné. Solíme méně, takže příště zkusíme méně soli. Děkujeme za recept.
Petra Kupská
Děkuji, Jano, za Váš komentář, i připomínku k množství soli. Ta se někdy hůře odhaduje, protože kysané zelí je slané samo o sobě - někdy více, jindy zase méně. Upravila jsem množství soli v receptu (ponížila o půl lžičky) a přidala poznámku k solení zelňáků. Přeji krásný den, Petra
Milda
po dlouhém vybírání se mi zalíbil váš recept na zelnaky. ještě jsem je sice nědelal ale už teď mě chutnají.
Petra Kupská
Děkuji za milá slova. Určitě vyzkoušejte, placičky jsou křupavé a díky kysanému zelí mírně navinulé. Věřím, že budou chutnat!
Monika
Dobrý den, zelňáky dle receptu jsou skvělé, jen mám dotaz, nemám něčím ještě pomazat před vložením do trouby? Mám je napovrchu takové suché, vy dle fota omaštěné. Děkuji za odpověď ☺️