• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Slané pečivo

Tradiční zelňáky v troubě

Dne: 18. 5. 2022 · Upraveno: 14. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 87Sdílení

Dnešní recept věnuji jihočeským zelňákům, křupavým plackám z kysaného zelí. Skvěle chutnají jen tak, jsou však také luxusní k zakousnutí ke skleničce vína u televize nebo jako pohoštění na párty nebo při rodinných setkáních.

Jihočeské zelňáky
Obsah skrýt
➜ Co jsou zelňáky?
➜ Ingredience
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Čím vylepšit těsto na zelňáky?
➜ Co k zelňákům?
➜ Jak dlouho se pečou zelňáky?
➜ Užitečné tipy
Tradiční zelňáky v troubě

➜ Co jsou zelňáky?

Zelňáky, zelníky, nebo také zelné placky, jsou specialitou z jižních Čech. Jedná se o slané placky z kysaného zelí a vepřového sádla, pečené nasucho v troubě. Podle originálního receptu se ochucují pouze drceným kmínem a solí.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle sýrové sušenky (jsou božské!)

➜ Ingredience

Suroviny na zelné placky z kysaného zelí, včetně popisku.

Na tradiční zelňáky z kysaného zelí potřebujete:

  • Kysané zelí; bez nálevu
  • Hladká mouka
  • Vepřové sádlo; nezkoušejte ho nahradit máslem nebo jiným tukem, sádlo vždy bývala první volba našich babiček! K dostání je běžně ve větších obchodech, případně u vašeho místního řezníka.
  • Sůl; množství soli upravte podle toho, jak slané je kysané zelí, které použijete k přípravě
  • Kmín; drcený

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Kysané zelí pokrájejte a dejte do mísy s ostatními surovinami.
  2. Zpracujte na měkké těsto.
  3. Těsto vyválejte na válu podsypaném moukou na tloušťku 0,5 cm.
  4. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka.
  5. Vykrojené zelňáky přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Zelňáky pečte v troubě na 200 °C po dobu 20-25 minut.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.

Kysané zelí nakrájené nožem na prkénku najemno.

KROK 2: Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte na měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.

Suroviny na zelňáky v míse.
Těsto na zelňáky v bílé míse.

KROK 3: Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.

Vykrajování zelňáků pomocí skleničky.

KROK 4: Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem (já jsem použila malé zahnuté hladítko na dorty) a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.

Zelňáky placky vyrovnané na plechu před pečením.

TIP: Aby pečicí papír dobře držel, vymažte plech, zejména po obvodu, několika tahy pevného tuku – např. sádla nebo másla. Papír se díky tuku k plechu přilepí a nebude se rolovat ani jinak cestovat.

KROK 5: Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.

Upečené zelné placky.

➜ Čím vylepšit těsto na zelňáky?

Tradiční zelňáky opravdu potřebují jen základní suroviny, uvedené v receptu. Pokud vás to svádí trochu je vylepšit, můžete do nich namlet škvarky, přidat trochu pepře nebo sladkou mletou papriku. Někdo dává i anglickou slaninu nebo jiné uzené maso nakrájené na malé kostičky.

➜ Co k zelňákům?

Zelňáky chutnají nejlépe jen tak, asi jako když si dáte brambůrky nebo slané oříšky. Vyzkoušejte ke skleničce vína večer u televize, nebo je napečte na rodinné oslavy nebo párty s přáteli. Výhodou zelňáků je, že pár dní vydrží, připravit je můžete i předem.

Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.

➜ Jak dlouho se pečou zelňáky?

Zelňáky pečte 20-25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C, dolní a horní ohřev. Jejich povrch by měl být nazlátlý a placky mají křupat. Pokud použijete při pečení horkovzduch, úměrně snižte teplotu i dobu pečení, zhruba o 10-15 %. Záleží na zkušenostech s vaší troubou!

➜ Užitečné tipy

  • Placky mají díky kysanému zelí unikátní, mírně navinulou chuť.
  • Hned po upečení jsou zelňáky úžasně křupavé. Pokud je necháte přes noc venku, druhý den mírně změknou. Chutnají však stále skvěle.
  • Zelné placky skladujte přiklopené ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstaly co nejdéle křupavé.
  • Klasické zelňáky se pečou v troubě, nikoliv smaží v tuku na pánvi!

Další chutné recepty:

  • Pečená sýrová srdíčka
  • Česneková pomazánka
  • Domácí housky s majonézou
  • Krajanec, slaná buchta ze Slovácka
Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.

Tradiční zelňáky v troubě

Petra Kupská
Dnešní recept věnuji jihočeským zelňákům, křupavým plackám z kysaného zelí. Skvěle chutnají jen tak, jsou však také luxusní k zakousnutí ke skleničce vína u televize nebo jako pohoštění na párty nebo při rodinných setkáních.
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 25 mins
Čas celkem 40 mins
Chod Chuťovky
Kuchyně Česká
Porce 30 placiček
Kalorie 70 kcal

Suroviny 

  • 125 g vepřové sádlo
  • 250 g hladká mouka
  • 250 g kysané zelí - vymačkané
  • 1 lžička sůl - množství případně upravte dle slanosti kysaného zelí
  • 1 lžička kmín - drcený

Instrukce 

  • Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.
  • Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte na měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.
  • Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.
  • Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem (já jsem použila malé zahnuté hladítko na dorty) a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.
  • Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.

Poznámky

  • Z těsta podle základního receptu získáte asi 30 zelňáků, placiček o pr. 7 cm.
  • Těsto na zelňáky můžete vylepšit mletými škvarky, sladkou mletou paprikou, nebo uzeným nakrájeným na kostičky.
  • Zelňáky chutnají nejlépe jen tak, asi jako když si dáte brambůrky nebo slané oříšky. Vyzkoušejte ke skleničce vína večer u televize, nebo je napečte na rodinné oslavy nebo párty s přáteli. 
  • Hned po upečení jsou zelňáky úžasně křupavé. Pokud je necháte přes noc venku, druhý den mírně změknou. Chutnají však stále skvěle.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 70kcalSacharidy: 7gBílkoviny: 1gTuky: 4g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Drobné pečivo, K pivu
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 87Sdílení

Další recepty:

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Bramborový bác
  • Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru
  • Slovenská paska, velikonoční chléb

Reader Interactions

Comments

  1. Jana

    29 listopadu, 2022 at 9:58 am

    5 stars
    Jsou výtečné. Solíme méně, takže příště zkusíme méně soli. Děkujeme za recept.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      29 listopadu, 2022 at 10:31 am

      Děkuji, Jano, za Váš komentář, i připomínku k množství soli. Ta se někdy hůře odhaduje, protože kysané zelí je slané samo o sobě - někdy více, jindy zase méně. Upravila jsem množství soli v receptu (ponížila o půl lžičky) a přidala poznámku k solení zelňáků. Přeji krásný den, Petra

      Odpovědět
  2. Milda

    27 listopadu, 2022 at 9:00 am

    5 stars
    po dlouhém vybírání se mi zalíbil váš recept na zelnaky. ještě jsem je sice nědelal ale už teď mě chutnají.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      27 listopadu, 2022 at 9:46 am

      Děkuji za milá slova. Určitě vyzkoušejte, placičky jsou křupavé a díky kysanému zelí mírně navinulé. Věřím, že budou chutnat!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT