• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Tradiční zelňáky v troubě

    Dne: 18. 5. 2022 · Aktualizováno: 16. 7. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 271Sdílení

    Dnešní recept věnuji jihočeským zelňákům, křupavým plackám z kysaného zelí. Skvěle chutnají jen tak, jsou však také luxusní k zakousnutí ke skleničce vína u televize nebo jako pohoštění na párty nebo při rodinných setkáních.

    Jihočeské zelňáky
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co jsou zelňáky?
    ➜ Ingredience
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Čím vylepšit těsto na zelňáky?
    ➜ Co k zelňákům?
    ➜ Jak dlouho se pečou zelňáky?
    ➜ Užitečné tipy
    Tradiční zelňáky v troubě

    ➜ Co jsou zelňáky?

    Zelňáky, zelníky, nebo také zelné placky, jsou specialitou z jižních Čech. Jedná se o slané placky z kysaného zelí a vepřového sádla, pečené nasucho v troubě. Podle originálního receptu se ochucují pouze drceným kmínem a solí.

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle sýrové sušenky (jsou božské!)

    ➜ Ingredience

    Suroviny na zelné placky z kysaného zelí, včetně popisku.

    Na tradiční zelňáky z kysaného zelí potřebujete:

    • Kysané zelí; bez nálevu
    • Hladká mouka
    • Vepřové sádlo; nezkoušejte ho nahradit máslem nebo jiným tukem, sádlo vždy bývala první volba našich babiček! K dostání je běžně ve větších obchodech, případně u vašeho místního řezníka.
    • Sůl; množství soli upravte podle toho, jak slané je kysané zelí, které použijete k přípravě
    • Kmín; drcený

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Kysané zelí pokrájejte a dejte do mísy s ostatními surovinami.
    2. Zpracujte na měkké těsto.
    3. Těsto vyválejte na válu podsypaném moukou na tloušťku 0,5 cm.
    4. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka.
    5. Vykrojené zelňáky přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
    6. Zelňáky pečte v troubě na 200 °C po dobu 20-25 minut.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.

    Kysané zelí nakrájené nožem na prkénku najemno.

    KROK 2: Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte na měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.

    Suroviny na zelňáky v míse.
    Těsto na zelňáky v bílé míse.

    KROK 3: Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.

    Vykrajování zelňáků pomocí skleničky.

    KROK 4: Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem (já jsem použila malé zahnuté hladítko na dorty) a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.

    Zelňáky placky vyrovnané na plechu před pečením.

    TIP: Aby pečicí papír dobře držel, vymažte plech, zejména po obvodu, několika tahy pevného tuku – např. sádla nebo másla. Papír se díky tuku k plechu přilepí a nebude se rolovat ani jinak cestovat.

    KROK 5: Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.

    Upečené zelné placky.

    ➜ Čím vylepšit těsto na zelňáky?

    Tradiční zelňáky opravdu potřebují jen základní suroviny, uvedené v receptu. Pokud vás to svádí trochu je vylepšit, můžete do nich namlet škvarky, přidat trochu pepře nebo sladkou mletou papriku. Někdo dává i anglickou slaninu nebo jiné uzené maso nakrájené na malé kostičky.

    ➜ Co k zelňákům?

    Zelňáky chutnají nejlépe jen tak, asi jako když si dáte brambůrky nebo slané oříšky. Vyzkoušejte ke skleničce vína večer u televize, nebo je napečte na rodinné oslavy nebo párty s přáteli. Výhodou zelňáků je, že pár dní vydrží, připravit je můžete i předem.

    Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.

    ➜ Jak dlouho se pečou zelňáky?

    Zelňáky pečte 20-25 minut v troubě rozehřáté na 200 °C, dolní a horní ohřev. Jejich povrch by měl být nazlátlý a placky mají křupat. Pokud použijete při pečení horkovzduch, úměrně snižte teplotu i dobu pečení, zhruba o 10-15 %. Záleží na zkušenostech s vaší troubou!

    ➜ Užitečné tipy

    • Placky mají díky kysanému zelí unikátní, mírně navinulou chuť.
    • Hned po upečení jsou zelňáky úžasně křupavé. Pokud je necháte přes noc venku, druhý den mírně změknou. Chutnají však stále skvěle.
    • Zelné placky skladujte přiklopené ve vzduchotěsné nádobě, aby zůstaly co nejdéle křupavé.
    • Klasické zelňáky se pečou v troubě, nikoliv smaží v tuku na pánvi!

    Další chutné recepty:

    • Pečená sýrová srdíčka
    • Česneková pomazánka
    • Domácí housky s majonézou
    • Krajanec, slaná buchta ze Slovácka
    • Škvarkové pagáče, překládané
    • Slaný závin z listového těsta, plněný kysaným zelím
    Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.

    Tradiční zelňáky v troubě

    Petra Kupská
    Dnešní recept věnuji jihočeským zelňákům, křupavým plackám z kysaného zelí. Skvěle chutnají jen tak, jsou však také luxusní k zakousnutí ke skleničce vína u televize nebo jako pohoštění na párty nebo při rodinných setkáních.
    5 z 5 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 25 minutes mins
    Čas celkem 40 minutes mins
    Chod Chuťovky
    Kuchyně Česká
    Porce 30 placiček
    Kalorie 70 kcal

    Suroviny 

    • 125 g vepřové sádlo
    • 250 g hladká mouka
    • 250 g kysané zelí - vymačkané
    • 1 lžička sůl - množství případně upravte dle slanosti kysaného zelí
    • 1 lžička kmín - drcený

    Instrukce 

    • Kysané zelí slijte a vymačkejte. Pokrájejte ho nožem najemno, aby v něm nebyly dlouhé cáry.
    • Do mísy dejte pokrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vypracujte na měkké těsto. Pokud příliš lepí, podsypte moukou a tu do těsta zapracujte.
    • Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4-0,5 cm. Pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka.
    • Vykrojené zelňáky podeberte plochým nožem (já jsem použila malé zahnuté hladítko na dorty) a přeneste na plech, který jste vyložili pečicím papírem.
    • Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Povrch by měl být zlatavý, ale nikoliv hnědý.

    Poznámky

    • Z těsta podle základního receptu získáte asi 30 zelňáků, placiček o pr. 7 cm.
    • Těsto na zelňáky můžete vylepšit mletými škvarky, sladkou mletou paprikou, nebo uzeným nakrájeným na kostičky.
    • Zelňáky chutnají nejlépe jen tak, asi jako když si dáte brambůrky nebo slané oříšky. Vyzkoušejte ke skleničce vína večer u televize, nebo je napečte na rodinné oslavy nebo párty s přáteli. 
    • Hned po upečení jsou zelňáky úžasně křupavé. Pokud je necháte přes noc venku, druhý den mírně změknou. Chutnají však stále skvěle.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 70kcalSacharidy: 7gBílkoviny: 1gTuky: 4g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Drobné pečivo, K pivu
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 271Sdílení

    Další recepty:

    • Upečený slaný závin z listového těsta, kousky závinu na dřevěném prkénku.
      Závin s kysaným zelím
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče
    • Domácí kynuté rohlíky.
      Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác

    Reader Interactions

    Comments

    1. Růžena

      29 září, 2023 at 6:16 pm

      5 stars
      Mňamka, naprostá mňamka!!!!
      Růžena, Jihočesko
      Takové mi pekl můj tatínek, když jsem stonala,to jediné jsem jedla...díky

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 listopadu, 2023 at 5:51 pm

        Růženko, děkuji za tak milou zpětnou vazbu! A vzpomínky na tatínkovo vaření, když jste byla malá. Je hezké, když nás rodiče opečovávají.

        Odpovědět
    2. Luboš

      12 února, 2023 at 9:36 pm

      5 stars
      Chutnají jak kdysi od babičky. Super!

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        12 února, 2023 at 9:37 pm

        Díky moc za milý komentář, Luboši!

        Odpovědět
      • Blanka

        21 února, 2024 at 11:01 pm

        5 stars
        prostě takové, jaké vždy dělal můj tatínek. Nejlepší jihočeská pochoutka.
        My ještě teplé na plechu potirame rozehratym sádlem. Děkuji za recept.

        Odpovědět
    3. Jana

      29 listopadu, 2022 at 9:58 am

      5 stars
      Jsou výtečné. Solíme méně, takže příště zkusíme méně soli. Děkujeme za recept.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        29 listopadu, 2022 at 10:31 am

        Děkuji, Jano, za Váš komentář, i připomínku k množství soli. Ta se někdy hůře odhaduje, protože kysané zelí je slané samo o sobě - někdy více, jindy zase méně. Upravila jsem množství soli v receptu (ponížila o půl lžičky) a přidala poznámku k solení zelňáků. Přeji krásný den, Petra

        Odpovědět
    4. Milda

      27 listopadu, 2022 at 9:00 am

      5 stars
      po dlouhém vybírání se mi zalíbil váš recept na zelnaky. ještě jsem je sice nědelal ale už teď mě chutnají.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        27 listopadu, 2022 at 9:46 am

        Děkuji za milá slova. Určitě vyzkoušejte, placičky jsou křupavé a díky kysanému zelí mírně navinulé. Věřím, že budou chutnat!

        Odpovědět
      • Monika

        21 února, 2023 at 7:31 pm

        Dobrý den, zelňáky dle receptu jsou skvělé, jen mám dotaz, nemám něčím ještě pomazat před vložením do trouby? Mám je napovrchu takové suché, vy dle fota omaštěné. Děkuji za odpověď ☺️

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz