• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Překládané škvarkové pagáče

    Dne: 15. 4. 2023 · Aktualizováno: 15. 4. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 5Sdílení

    Nedávno jsem tyhle škvarkové pagáčky pekla na rodinnou sešlost. Našla jsem si recept na pravé slovenské pagáče z překládaného kynutého těsta, křupavé na povrchu a neskutečně měkké uvnitř. Jen se po nich zaprášilo! Pojďme si je upéct.

    Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
    Obsah skrýt
    ➜ Co jsou pagáče?
    ➜ Potřebné suroviny
    ➜ Podrobný recept s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Jak umlet škvarky
    ➜ Proč se těsto nechává kynout v lednici?
    ➜ Užitečné tipy
    Překládané škvarkové pagáče

    ➜ Co jsou pagáče?

    Pagáče jsou slané kynuté pečivo se škvarky. Vejdou se tak akorát do dlaně a skvěle se hodí jako chuťovka k vínu nebo pivu, nebo jen tak k zakousnutí. Pagáče jsou oblíbené na Slovensku, ale také na jihovýchodě Moravy, na Slovácku.

    Jak to tak v gastronomii chodí, neexistuje jeden tradiční recept na pagáčky. Každá hospodyňka je peče trochu jinak.

    Můj recept se připravuje z kynutého těsta, potřeného umletými škvarky. Těsto je třeba několikrát rozválet a přeložit a nechat kynout v lednici. Výsledkem je neskutečně měkoučké pečivo s mnoha bohatými vrstvami, které jsou od sebe díky škvarkové vrstvě lehce oddělené.

    Škvarkový pagáč na bílém ubrousku, rozříznutý napůl.

    MŮJ TIP: Zkuste také krajanec, slanou podmáslovou buchtu ze Slovácka!

    ➜ Potřebné suroviny

    Na přípravu těch nejlepších domácích pagáčů se škvarky potřebujete:

    Ingredience na škvarkové pagaáče, včetně popisku.
    • Vepřové škvarky; měli byste dostat v každém větším obchodě, případně přímo u řezníka
    • Hladká mouka
    • Mléko; vlažné
    • Vejce; jedno do těsta, druhé na potření. Pokud možno, obě by měla být ohřátá na pokojovou teplotu.
    • Sušené droždí; případně čerstvé (množství uvádím dole na konci článku v kartě receptu)
    • Vepřové sádlo; změklé, do těsta. Případně zaměňte za máslo.
    • Špetka cukru; na aktivaci drožďového kvásku
    • Kmín; celý nedrcený, na posypání
    • Sůl

    Dále si připravte plech na pečení, pečicí papír, mašlovačku a kulaté vykrajovátko na pagáče o pr. 5-7 cm.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. V trošce vlažného mléka rozmíchaného se lžící mouky, droždím a špetkou cukru nechte vzejít kvásek.
    2. Mezitím si umelte škvarky.
    3. Z mouky, zbytku mléka, vejce, soli, sádla a vzešlého kvásku vypracujte hladké těsto.
    4. Těsto hned rozválejte do tvaru obdélníku a potřete škvarky.
    5. Potřené těsto srolujte a natřikrát přeložte jako dopis. Zabalte do folie a dejte do lednice na půl hodiny kynout.
    6. Poté těsto na lehce pomoučeném vále rozválejte asi na centimetr, složte natřikát, zabalte a dejte na dalších 30 minut do lednice.
    7. Předchozí krok ještě jednou zopakujte.
    8. Vykynuté, třikrát přeložené těsto vyválejte na tloušťku 2 cm a vykrojte z něj kulaté pagáče o průměru asi 5-7 cm.
    9. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte v teple 15 minut kynout.
    10. Potřete rozšlehaným vejce, posypte kmínem.
    11. Škvarkové pagáče pečte v troubě rozpálené na 200 °C po dobu 15 minut.

    ➜ Podrobný recept s fotkami

    KROK 1: V hrnku smíchejte sušené droždí, cukr a lžíci mouky. Zalijte asi polovinou odměřeného vlažného mléka a meltičkou prošlehejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Nechte asi 10-15 minut stát, dokud drožďový kvásek nevzejde.

    Příprava drožďového kvásku, tzv. omládku. Stav před aktivací, na druhém obrázku vzešlý kvásek.

    KROK 2: Mezitím si umelte škvarky a rozmíchejte je lžící na pastu.

    Mletí škvarků na elektrickém masomlýnku.

    KROK 3: Ze vzešlého kvásku, mouky, zbylého mléka, vejce, soli a sádla vypracujte hladké, nelepivé těsto.

    Sama používám kuchyňský robot s hnětacím hákem, nechávám ho pracovat asi 8-10 minut na střední rychlost.

    KROK 4: Těsto hned po zadělání rozválejte na zlehka pomoučené ploše na obdélník asi 0,5 cm silný a potřete ho namletými škvarky.

    Vyválené těsto na pagáče, potřené umletými škvarky.

    KROK 5: Srolujte jako štrúdl, ten poté natřikrát přeložte.

    Níže na obrázku vidíte, jak jsem postupovala já. Těsto jsem srolovala z obou stran doprostřed, a poté složila.

    Vyvalování těsta na pagáče a jeho skládání, ukázka jednotlivých kroků.

    KROK 6: Takto přeložené těsto zabalte do potravinářské folie, položte na talířek a dejte do ledničky na 30 minut kynout.

    Těsto na pagáče zabalené do potravinářské folie, na bílém talířku, připravené dát do lednice na kynutí.

    KROK 7: Po půl hodině těsto vyndejte, poprašte moukou a lehce ho rozválejte. Ne moc natenko a jen ho po povrchu hlaďte, jinak byste jej potrhali a škvarková náplň by se dostala ven. Opět jej natřikát složte, zabalte a dejte na dalších 30 minut do lednice.

    Vyvalování těsta na pagáče a jeho skládání, ukázka jednotlivých kroků.

    KROK 8: Předchozí krok ještě jednou zopakujte. Celkem tedy těsto pokyne 3x30 minut.

    KROK 9: Vykynuté, třikrát přeložené těsto vyndejte, na pomoučené ploše rozválejte na tloušťku kolem 2 cm. Vykrojte kolečka, buď vykrajovátkem na cukroví, nebo tenkostěnnou skleničkou. Průměr vykrojeného pagáčku by měl být kolem 5-7 cm.

    Vykrajování pagáčů z vykynutého těsta.

    KROK 10: Škvarkové placky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte v teple asi 15 minut kynout.

    Mezitím rozpalte troubu na 200 °C (horkovzduch na 180 °C). V misce rozšlehejte vejce.

    KROK 11: Vykynuté pagáče potřete vejcem a posypte kmínem. Dejte péct do rozpálené trouby na 15 minut.

    Sypání povrchu pagáčů kmínem, pagače jsou na plechu vyloženém pečicím papírem, potřené rozšlehaným vejcem. Stav před pečením.

    ➜ Servírování

    Škvarkové pagáče chutnají božsky jak teplé, tak vychlazené. Podávejte je jako chuťovku na stůl, k vínu nebo pivu. Můžete je také naplnit nějakou dobrou pomazánkou.

    Pokud vám nějaké pagáčky zbydou, překryjte je potravinářskou folií a spotřebujte do tří dnů. Jejich trvanlivost prodloužíte, pokud je uložíte do lednice.

    Upečené pagáče na plechu.

    ➜ Jak umlet škvarky

    Škvarky nejlépe umelete na masovém mlýnku s destičkou s menšími otvory. Ruční i elektrický masomlýnek odvedou stejně dobrou práci, u elektrického mlýnku se méně nadřete.

    MŮJ TIP: Mlýnek ihned po semletí škvarků rozeberte a opláchněte. Očistu mlýnku zvládnete za chviličku a ušetříte si tím spoustu času, který byste strávili odstraňováním zaschlých zbytků později (praxe mě velmi rychle naučila :).

    Nemáte masomlýnek? Kupte si škvarky už semleté. Pozor! Mleté škvarky nebo škvarková pomazánka může obsahovat sůl. V takovém případě snižte množství soli, které přijde do těsta.

    Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.

    ➜ Proč se těsto nechává kynout v lednici?

    Obvykle pomalejší kynutí v lednici vede k lepšímu a kvalitnějšímu pečivu. Třeba Francouzi nechávají těsto na svoje veleslavné bagety kynout v chladu přes noc.

    Kynutí těsta v lednici má ještě jednu výhodu: škvarky jsou ze své podstaty mastné a v lednici krásně ztuhnout. Při vyvalování těsta se tak nestane, že škvarky vytečou a zapatlají vám váleček a pracovní plochu.

    Těsto nezapomeňte překrýt potravinářskou folií. Ta jednak zabraňuje vysychání těsta, druhak přeci jen udržuje určité teplo, které při kynutí vzniká, a těsto tak dobře kyne i v chladných podmínkách.

    ČTĚTE TAKÉ: Jak rychle nechat kynout těsto v troubě

    ➜ Užitečné tipy

    • Pokud chcete, můžete povrch pagáčků naříznout nožem do ozdobné mřížky. Dobře také poslouží kovové pasírovací kolečko na brambory – stačí otisknout na povrch placek.
    • Díky potření povrchu pagáčů rozšlehaným vejcem povrch nejenom zezlátne, ale získá i křupavou kůrku. Uvnitř však zůstanou krásně nadýchané.
    • Slovenský název pro škvarkové pagáče je oškvarkové pagáče.

    Další chutné recepty:

    • Bramborový bác – slaná buchta z Chodska
    • Utopenci – chuťovka k pivu
    • Paska – slovenský chléb
    Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.

    Překládané škvarkové pagáče

    Petra Kupská
    Skvělý recept na slovenské pagáče s mletými škvarky, z překládaného kynutého těsta.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 15 minutes mins
    Kynutí 1 hour hr 45 minutes mins
    Čas celkem 2 hours hrs 20 minutes mins
    Chod Chléb
    Kuchyně Slovenská
    Porce 14 pagáčků
    Kalorie 214 kcal

    Suroviny 

    Kynuté těsto na pagáče:

    • 200 g škvarky
    • 400 g hladká mouka
    • 1 a ½ lžička sušené droždí - nebo ½ kostky čerstvého
    • 240 ml mléko - vlažné
    • špetka cukr - na aktivaci drožďového kvásku
    • 40 g sádlo - nebo máslo, změklé
    • 1 vejce
    • 1 a ½ lžička sůl

    Na potření:

    • 1 vejce
    • 2 lžička kmín - celý

    Instrukce 

    • V hrnku smíchejte sušené droždí, cukr a lžíci mouky. Zalijte asi polovinou odměřeného vlažného mléka a meltičkou prošlehejte. Nechte asi 10-15 minut stát, dokud drožďový kvásek nevzejde.
    • Mezitím si umelte škvarky a rozetřete je lžící na pastu.
    • Ze vzešlého kvásku, mouky, zbylého mléka, vejce, soli a sádla vypracujte hladké, nelepivé těsto.
    • Těsto hned po zadělání rozválejte na zlehka pomoučené ploše na obdélník asi 0,5 cm silný a potřete ho namletými škvarky.
    • Srolujte jako štrúdl, ten poté natřikrát přeložte. Takto přeložené těsto zabalte do potravinářské folie, položte na talířek a dejte do ledničky na 30 minut kynout.
    • Po půl hodině těsto vyndejte, poprašte moukou a lehce ho rozválejte. Ne moc natenko a jen ho po povrchu hlaďte, jinak byste jej potrhali a škvarková náplň by se dostala ven. Opět jej natřikát složte, zabalte a dejte na dalších 30 minut do lednice.
    • Předchozí krok ještě jednou zopakujte. Celkem tedy těsto pokyne 3x30 minut.
    • Vykynuté, třikrát přeložené těsto vyndejte, na pomoučené ploše rozválejte na tloušťku kolem 2 cm. Vykrojte kolečka o pr. kolem 5-7 cm.
    • Škvarkové placky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte v teple asi 15 minut kynout.
    • Vykynuté pagáče potřete vejcem a posypte kmínem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C (horkovzduch 180 °C) po dobu 15 minut.

    Poznámky

    • Vystačí asi na 12-15 pagáčků.
    • Vykrojené zbytky těsta vyskládejte na další plech, potřete vejcem, posypte kmínem a upečte. Skrojky chutnají stejně dobře, jako pagáče!
    • Škvarky si namelte na masomlýnku. Pokud jej nemáte, kupte si škvarky mleté, nebo použijte škvarkovou pomazánku. Obsahuje-li sůl, snižte o něco množství soli, přidávané do těsta.
    • Pokud chcete, můžete povrch pagáčků naříznout nožem do ozdobné mřížky. Dobře také poslouží kovové pasírovací kolečko na brambory – stačí otisknout na povrch placek.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 214kcalSacharidy: 22gBílkoviny: 13gTuky: 8g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Regionální specialita, škvarky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 5Sdílení

    Další recepty:

    • Domácí kynuté rohlíky.
      Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác
    • Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.
      Tradiční zelňáky v troubě
    • Sýrové sušenky vyskládané na talířku.
      Jednoduché sušenky ze strouhaného sýru

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT