Snadný recept na domácí šunkovou pěnu, nejlepší je namazaná na chlebíčkách nebo jednohubkách. Potřebujete jen tři ingredience a lahodná, jemná pěna z vyšlehané šunky je na světě!
Šunková pěna je ideální pro rodinné oslavy, jako studené pohoštění pro posezení s přáteli. Natřená na plátcích pečiva a ozdobená zelenými bylinkami, bude ozdobou každého stolu.
MŮJ TIP: Zkuste také tuhle česnekovo-sýrovou pomazánku (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny
K přípravě šunkové pěny potřebujete:
- Šunka; kvalitní šunka s vysokým obsahem masa. Může být v celku, nakrájená na plátky, nebo klidně i odřezky šunky.
- Máslo; změklé při pokojové teplotě
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku nad 30 %
- Sůl; volitelně. Šunka bývá slaná dost, proto pomazánku nejprve připravte bez soli a pak případně dosolte podle vaší chuti.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Šunku nakrájejte najemno a vložte do mixeru.
- Přidejte změklé máslo a smetanu.
- Vše umixujte do hladké pěny.
- V případě potřeby dosolte.
- Šunkovou pěnu podávejte namazanou na plátcích pečiva.
➜ Podrobný fotopostup
KROK 1: Vyndejte máslo včas z lednice, aby změklo na pokojovou teplotu. Šunku pokrájejte najemno.
KROK 2: Do mixovací nádoby vložte šunku, přidejte máslo a smetanu.
KROK 3: Umixujte do jemné pěny. Během mixování seškrabujte suroviny ze stěn nádoby, aby v pěně nezůstávaly hrubé kusy.
KROK 4: Teprve nyní případně dosolte, a ještě jednou krátce promixujte. Ihned podávejte.
➜ Servírování
Pěnu namažte na plátky bílého pečiva a ozdobte zelenými snítkami bylinek, například petržele, pažitky, nebo nakrájené natě jarní cibulky.
Chcete-li mít luxusní jednohubky, vložte šunkovou pěnu do cukrářského sáčku a ozdobně ji na pečivo nastříkejte.
➜ Jak vyšlehat šunkovou pěnu
Základem je nadrobno nakrájená šunka a změklé máslo. Aby byla pěna lehká jemná, šlehám ji v mixéru se sekáčkem. Dobře poslouží i ponorný mixér. Asi nejlépe vám půjde pěna vyšlehat ve food processoru.
Při mixování používám tvz. pulzy. To znamená, že mixér zapnu, nechám ho krátce běžet, poté ho vypnu a celý proces opakuji. Takto dojde k dobrému promíchání všech surovin a jejich rovnoměrnému ušlehání.
V průběhu mixování budete pravděpodobně muset několikrát seškrábat ingredience z boků nádoby a přidat je na dno blíž k sekacímu noži.
➜ Skladování
Šunkovou pěnu skladujte v chladu ve vzduchotěsné nádobě, nebo v misce překryté potravinářskou folií. V lednici vydrží kolem tří dnů.
Po vyndání z chladu je pěna tužší. Nechte ji chvíli povolit při pokojové teplotě.
➜ Šikovné tipy
- Máslo na šunkovou pěnu musí být změklé na pokojovou teplotu, jinak se vám nepodaří jej pořádně našlehat.
- Čím víc smetany přidáte, tím jemnější, našlehanější a lehčí pěna bude. Přesné množství smetany také záleží na obsahu vody v šunce. Sušší typy šunky budou potřebovat smetany více a naopak.
- Pokud pěnu použijete do sendvičů, připravte ji hustější, aby mezi plátky pečiva lépe držela a nevytékala.
- Podaří-li se vám příliš řídká pěna, dejte ji do lednice a nechte asi hodinu odpočinout. Pěna díky máslu zpevní a na pečivu bude lépe držet tvar.
Další recepty:
- Rozhuda – tvarohová pomazánka
- Lososová pomazánka
- Hermelínová pomazánka
- Drožďová pomazánka
Jednoduchá šunková pěna
Suroviny
- 150 g šunka - dobré kvality
- 100 ml smetana ke šlehání - obsah tuku přes 30 %
- 60 g máslo - změklé
- špetka sůl - volitelně, dle slanosti použité šunky
Instrukce
- Vyndejte máslo včas z lednice, aby změklo na pokojovou teplotu. Šunku pokrájejte najemno.
- Do mixovací nádoby vložte šunku, přidejte máslo a smetanu.
- Umixujte do jemné pěny. Během mixování seškrabujte suroviny ze stěn nádoby, aby v pěně nezůstávaly hrubé kusy.
- Teprve nyní případně dosolte, a ještě jednou krátce promixujte. Ihned podávejte.
Poznámky
- Z množství podle receptu získáte asi hrníček šunkové pěny. Vystačí na talíř jednohubek.
- Čím víc smetany přidáte, tím jemnější, našlehanější a lehčí pěna bude. Přesné množství smetany také záleží na obsahu vody v šunce. Sušší typy šunky budou potřebovat smetany více a naopak.
- SERVÍROVÁNÍ: Pěnu namažte na plátky bílého pečiva a ozdobte zelenými snítkami bylinek, například petržele, pažitky, nebo nakrájené natě jarní cibulky.
- Chcete-li mít luxusní jednohubky, vložte šunkovou pěnu do cukrářského sáčku a ozdobně ji na pečivo nastříkejte.
- Skladujte v lednici přikryté potravinářskou folií. Spotřebujte do 3 dnů.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Silvia Borsovska
Sú úžasné a fajnove mekucke mnamkove.. výborne recepty super fajnovo teším sa..
Petra Kupská
Děkuji za milou zpětnou vazbu!
Eva
Diky za recept. Veky se povedly, jen jsem musela dát víc vody, těsto bylo velmi tuhé.
Petra Kupská
Evi já děkuji za komentář! Je pravda, že těsto je trochu tužší (veky připravuji podle Romana Vaňka), chuťově jsou však povedené. Zanedlouho se chystám veky zase péct, podívám se receptu ještě jednou na zoubek, případně napíšu a poupravím poměr surovin.