• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Pomazánky

Jednoduchá šunková pěna

Dne: 28. 12. 2021 · Upraveno: 15. 8. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 884Sdílení

Snadný recept na domácí šunkovou pěnu, nejlepší je namazaná na chlebíčkách nebo jednohubkách. Potřebujete jen tři ingredience a lahodná, jemná pěna z vyšlehané šunky je na světě!

Jemná šunková pěna servírovaná v misce.
Obsah skrýt
? Suroviny
? Podrobný fotopostup
? Servírování
❔ Jak vyšlehat šunkovou pěnu
? Skladování
? Šikovné tipy
Jednoduchá šunková pěna

Šunková pěna je ideální pro rodinné oslavy, jako studené pohoštění pro posezení s přáteli. Natřená na plátcích pečiva a ozdobená zelenými bylinkami, bude ozdobou každého stolu.

MŮJ TIP: Zkuste také tuhle česnekovo-sýrovou pomazánku (chutná fantasticky!)

? Suroviny

Domácí šunková pěna ingredience.

K přípravě šunkové pěny potřebujete:

  • Šunka; kvalitní šunka s vysokým obsahem masa. Může být v celku, nakrájená na plátky, nebo klidně i odřezky šunky.
  • Máslo; změklé při pokojové teplotě
  • Smetana na šlehání; s obsahem tuku nad 30 %
  • Sůl; volitelně. Šunka bývá slaná dost, proto pomazánku nejprve připravte bez soli a pak případně dosolte podle vaší chuti.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Šunku nakrájejte najemno a vložte do mixeru.
  2. Přidejte změklé máslo a smetanu.
  3. Vše umixujte do hladké pěny.
  4. V případě potřeby dosolte.
  5. Šunkovou pěnu podávejte namazanou na plátcích pečiva.

? Podrobný fotopostup

KROK 1: Vyndejte máslo včas z lednice, aby změklo na pokojovou teplotu. Šunku pokrájejte najemno.

KROK 2: Do mixovací nádoby vložte šunku, přidejte máslo a smetanu.

Suroviny na šunkovou pěnu v mixéru se sekáčkem.

KROK 3: Umixujte do jemné pěny. Během mixování seškrabujte suroviny ze stěn nádoby, aby v pěně nezůstávaly hrubé kusy.

Umixovaná šunková pěna v nádobě mixéru.

KROK 4: Teprve nyní případně dosolte, a ještě jednou krátce promixujte. Ihned podávejte.

? Servírování

Pěnu namažte na plátky bílého pečiva a ozdobte zelenými snítkami bylinek, například petržele, pažitky, nebo nakrájené natě jarní cibulky.

Chcete-li mít luxusní jednohubky, vložte šunkovou pěnu do cukrářského sáčku a ozdobně ji na pečivo nastříkejte.

Jednohubky se šunkovou pěnou na talířku, posypané zelenými bylinkami.

❔ Jak vyšlehat šunkovou pěnu

Základem je nadrobno nakrájená šunka a změklé máslo. Aby byla pěna lehká jemná, šlehám ji v mixéru se sekáčkem. Dobře poslouží i ponorný mixér. Asi nejlépe vám půjde pěna vyšlehat ve food processoru.

Při mixování používám tvz. pulzy. To znamená, že mixér zapnu, nechám ho krátce běžet, poté ho vypnu a celý proces opakuji. Takto dojde k dobrému promíchání všech surovin a jejich rovnoměrnému ušlehání.

V průběhu mixování budete pravděpodobně muset několikrát seškrábat ingredience z boků nádoby a přidat je na dno blíž k sekacímu noži.

Šunková pěna v misce, ozdobená zelenou petrželkou.

? Skladování

Šunkovou pěnu skladujte v chladu ve vzduchotěsné nádobě, nebo v misce překryté potravinářskou folií. V lednici vydrží kolem tří dnů.

Po vyndání z chladu je pěna tužší. Nechte ji chvíli povolit při pokojové teplotě.

? Šikovné tipy

  • Máslo na šunkovou pěnu musí být změklé na pokojovou teplotu, jinak se vám nepodaří jej pořádně našlehat.
  • Čím víc smetany přidáte, tím jemnější, našlehanější a lehčí pěna bude. Přesné množství smetany také záleží na obsahu vody v šunce. Sušší typy šunky budou potřebovat smetany více a naopak.
  • Pokud pěnu použijete do sendvičů, připravte ji hustější, aby mezi plátky pečiva lépe držela a nevytékala.
  • Podaří-li se vám příliš řídká pěna, dejte ji do lednice a nechte asi hodinu odpočinout. Pěna díky máslu zpevní a na pečivu bude lépe držet tvar.

Další recepty:

  • Rozhuda – tvarohová pomazánka
  • Lososová pomazánka
  • Hermelínová pomazánka
Domácí šunková pěna.

Jednoduchá šunková pěna

Petra Kupská
Snadný recept na domácí šunkovou pěnu, nejlepší je namazaná na chlebíčkách nebo jednohubkách. Potřebujete jen tři ingredience a lahodná, jemná pěna z vyšlehané šunky je na světě!
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Čas celkem 20 mins
Chod Pomazánka
Kuchyně Česká
Porce 1 hrnek

Suroviny 

  • 150 g šunka - dobré kvality
  • 100 ml smetana ke šlehání - obsah tuku přes 30 %
  • 60 g máslo - změklé
  • špetka sůl - volitelně, dle slanosti použité šunky

Instrukce 

  • Vyndejte máslo včas z lednice, aby změklo na pokojovou teplotu. Šunku pokrájejte najemno.
  • Do mixovací nádoby vložte šunku, přidejte máslo a smetanu.
  • Umixujte do jemné pěny. Během mixování seškrabujte suroviny ze stěn nádoby, aby v pěně nezůstávaly hrubé kusy.
  • Teprve nyní případně dosolte, a ještě jednou krátce promixujte. Ihned podávejte.

Poznámky

  • Z množství podle receptu získáte asi hrníček šunkové pěny. Vystačí na talíř jednohubek.
  • Čím víc smetany přidáte, tím jemnější, našlehanější a lehčí pěna bude. Přesné množství smetany také záleží na obsahu vody v šunce. Sušší typy šunky budou potřebovat smetany více a naopak.
  • SERVÍROVÁNÍ: Pěnu namažte na plátky bílého pečiva a ozdobte zelenými snítkami bylinek, například petržele, pažitky, nebo nakrájené natě jarní cibulky.
  • Chcete-li mít luxusní jednohubky, vložte šunkovou pěnu do cukrářského sáčku a ozdobně ji na pečivo nastříkejte.
  • Skladujte v lednici přikryté potravinářskou folií. Spotřebujte do 3 dnů. 

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty se smetanou
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 884Sdílení

Další recepty:

  • Mrkvová pomazánka na chlebíčky a jednohubky
  • Luxusní hermelínová pomazánka
  • Jednoduchá rybičková pomazánka
  • Luxusní česneková pomazánka se sýrem

Reader Interactions

Comments

  1. Eva

    16 dubna, 2022 at 7:56 pm

    5 stars
    Diky za recept. Veky se povedly, jen jsem musela dát víc vody, těsto bylo velmi tuhé.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      19 dubna, 2022 at 2:58 pm

      Evi já děkuji za komentář! Je pravda, že těsto je trochu tužší (veky připravuji podle Romana Vaňka), chuťově jsou však povedené. Zanedlouho se chystám veky zase péct, podívám se receptu ještě jednou na zoubek, případně napíšu a poupravím poměr surovin.

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT