Máte květák a přemýšlíte, co z něj uvařit? Obalte ho v trojobalu a usmažte na pánvi! Smažený květák je lahůdka, kterou si rádi dají i zapřisáhlí odpůrci zeleniny. Osvědčený postup, jak na to, nabízím v dnešním receptu.
Smažený květák je snadný způsob, jak připravit dobrý a chutný bezmasý oběd nebo večeři. Květák je nejprve potřeba rozebrat na růžičky a ty blanšírovat; tedy krátce povařit ve slané vodě a následně zchladit. Pak jen stačí obalit je v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Nakonec obalený květák osmažte na pánvi.
K takto připravenému květáku se nejlépe hodí vařené brambory, přelité máslem. Nezapomeňte na tatarskou omáčku, ta na talíři nesmí chybět!
MŮJ TIP: Máte rádi lehká a rychlá jídla? Zkuste zeleninové lečo s klobásou (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny
Na přípravu smaženého květáku potřebujete:
- Květák; čerstvá hlava, případně mohou být i zmrazené růžičky květáku. Pokud použijete mražený květák, nechte jej předtím zcela roztát. Také mražený květák musíte před obalováním povařit.
- Na trojobal: hladká mouka, vejce, strouhanka
- Na smažení: Slunečnicový nebo řepkový olej, případně vepřové sádlo
- Sůl; na osolení vody na vaření květáku, dále na dochucení rozšlehaných vajec při obalování
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Květák rozeberte na růžičky, tuhý stonek odřízněte.
- Květákové růžičky povařte 3 minuty ve vroucí osolené vodě, poté zchlaďte ve vodě ledové.
- Uvařený květák obalte v mouce, poté v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance.
- Obalený květák osmažte na pánvi ve vyšší vrstvě tuku.
- Podávejte s vařenými bramborami a tatarkou.
➜ Blanšírování květáku
DORBÉ VĚDĚT: Blanšírování je proces, díky kterému se květák rovnoměrně povaří tzv. na skus. Následné prudké zchlazení zastaví var. Květák si tak zachová svoji pevnou strukturu a nebude rozvařený, blátivý.
Květák omyjte, odstraňte vnější zelené listy a vyřízněte tuhý stonek. Hlavu rozeberte na zhruba stejně velké růžičky, vždy odřízněte tuhou stopku.
V dostatečně velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody a řádně ji osolte. Voda by měla být slaná jako mořská. Díky tomu bude květák hezky slaný i uvnitř. Květákové růžičky ponořte do vroucí vody a vařte je 3 minuty.
Mezitím si připravte velkou nádobu se studenou vodou, ve které uvařený květák prudce zchladíte. Sama přidávám pro lepší chladicí efekt kostky ledu.
Květák vyndejte děrovanou lžící z hrnce, ve kterém jste ho vařili, a přendejte do lázně se studenou vodou. Nechte vychladit.
➜ Obalování květáku v trojobalu
K obalování květáku potřebujete tři misky nebo talíře; první s hladkou moukou, druhý s rozšlehanými vejci, třetí se strouhankou. Květák obalujete přesně v tomto pořadí.
TIP: Osobně se mi osvědčilo nasypat mouku a strouhanku na pečicí papír, případně alobal. Nadzvedáváním rohů květák rychle obalím, aniž bych si příliš ušpinila ruce.
Krok 1: Obalení v mouce
Květákové růžičky obalte pečlivě v hladké mouce. Přebytečnou mouku sklepněte mírným poťuknutím obaleného květáku o pracovní plochu.
Krok 2: Namočení v rozšlehaných vejcích
Poté květák dejte do mísy s rozšlehanými vejci, které jste trochu osolili. Pomocí vidličky květák obracejte, dokud se pravidelně neobalí ve vejcích.
Krok 3: Obalení ve strouhance
Vidličkou vyjměte květák, nechte ho nad talířem s vejci mírně okapat. Poté jej položte do strouhanky a ze všech stran obalte. Podobně jako v kroku s obalováním v mouce, sklepejte přebytečnou strouhanku. Pokud byste nechali na květáku zbytečně moc strouhanky, bude se vám tato při smažení připalovat.
➜ Smažení květáku
Na smažení květáku si připravte pánev s vyšším dnem. Já ráda smažím buď na nerezové pánvi, nebo v pánvi litinové. Oba materiály (nerez a litina) se velmi dobře a pravidelně nahřívají, výborně drží teplotu, a pokrmy na nich jsou osmažené opravdu rovnoměrně.
Do pánve nalijte slunečnicový nebo řepkový olej v dostatečné vrstvě, vysoké asi 1,5 cm. Rozehřejte ho na střední až vyšší teplotu. Do dostatečně rozehřátého oleje vkládejte obalený květák a smažte ho dozlatova.
Obracejte ho pomocí kleští nebo dvou vidliček, aby byl hezky osmažený ze všech stran.
TIP: Poté, co květák osmažíte, položte ho na talíř vyložený papírovými utěrkami. Ty odsají přebytečný tuk a vy ušetříte zbytečné kalorie.
➜ Servírování
Květák máte usmažený, nastal čas podávat na stůl! Smažený květák chutná nejlépe s vařenými bramborami, přelitými rozpuštěným máslem. Pro hezčí prezentaci posypte brambory nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Na talíř přidejte tatarskou omáčku, do které květák namočte vždy předtím, než si na něm pochutnáte.
➜ Užitečné tipy
- Pokud si chcete urychlit práci a máte doma friťák, usmažte obalený květák v něm.
- Tento recept není vhodný pro přípravu v horkovzdušné fritéze, nebo pro pečení v troubě.
- Lze květák smažit bez vaření? Krátká odpověď je ne. Krátkým povařením květák změkne, a navíc ze slané vody získá chuť.
Další chutné recepty:
Smažený obalovaný květák
Suroviny
- 500 g květák - asi 1/2 středně velkého květáku
- 2 vejce
- ⅓ hrnek hladká mouka
- 1 hrnek strouhanka
- sůl
- olej na smažení - slunečnicový nebo řepkový
Instrukce
- Květák omyjte, odstraňte vnější zelené listy a rozeberte ho na zhruba stejně velké růžičky.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a dostatečně osolte. Voda by měla mít podobně slanou chuť jako mořská. Do vroucí vody dejte opatrně růžičky květáku a povařte je tři minuty.
- Uvařený květák přemístěte do nádoby se studenou vodou, abyste květák zchladili a zastavili var. Pro lepší efekt přidejte kostky ledu. Nechte květák vychladnout.
- Na obalování si připravte tři misky: s hladkou moukou, rozšlehanými osolenými vejci a se strouhankou.
- Květák obalte nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Přebytečnou strouhanku sklepněte mírným ťuknutím květáku o pracovní plochu.
- V pánvi rozehřejte asi 1,5 cm vrstu oleje na střední až vyšší teplotu. Květák na pánvi osmažte ze všech stran, pro obracení použijte kleště, nebo dvě vidličky.
Poznámky
- Z půl kila květáku (malý květák nebo polovina středně velkého) připravíte asi 4 porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Smažený květák chutná nejlépe s vařenými bramborami, přelitými rozpuštěným máslem. Pro hezčí prezentaci posypte brambory nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Chybět nesmí tatarská omáčka.
- Lze květák smažit bez vaření? Krátká odpověď je ne. Krátkým povařením květák změkne, a navíc ze slané vody získá chuť.
- Pokud si chcete urychlit práci a máte doma friťák, usmažte obalený květák v něm.
- Tento recept není vhodný pro přípravu v horkovzdušné fritéze, nebo pro pečení v troubě.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu