• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Zeleninová jídla

    Smažený obalovaný květák

    Dne: 11. 9. 2022 · Aktualizováno: 17. 10. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 3Sdílení

    Máte květák a přemýšlíte, co z něj uvařit? Obalte ho v trojobalu a usmažte na pánvi! Smažený květák je lahůdka, kterou si rádi dají i zapřisáhlí odpůrci zeleniny. Osvědčený postup, jak na to, nabízím v dnešním receptu.

    Smažený květák s vařenými bramborami a tatarkou.
    Obsah skrýt
    ➜ Suroviny
    ➜ Blanšírování květáku
    ➜ Obalování květáku v trojobalu
    ➜ Smažení květáku
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Smažený obalovaný květák

    Smažený květák je snadný způsob, jak připravit dobrý a chutný bezmasý oběd nebo večeři. Květák je nejprve potřeba rozebrat na růžičky a ty blanšírovat; tedy krátce povařit ve slané vodě a následně zchladit. Pak jen stačí obalit je v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Nakonec obalený květák osmažte na pánvi.

    K takto připravenému květáku se nejlépe hodí vařené brambory, přelité máslem. Nezapomeňte na tatarskou omáčku, ta na talíři nesmí chybět!

    MŮJ TIP: Máte rádi lehká a rychlá jídla? Zkuste zeleninové lečo s klobásou (chutná fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Ingredience na smažený květák, včetně popisku.

    Na přípravu smaženého květáku potřebujete:

    • Květák; čerstvá hlava, případně mohou být i zmrazené růžičky květáku. Pokud použijete mražený květák, nechte jej předtím zcela roztát. Také mražený květák musíte před obalováním povařit.
    • Na trojobal: hladká mouka, vejce, strouhanka
    • Na smažení: Slunečnicový nebo řepkový olej, případně vepřové sádlo
    • Sůl; na osolení vody na vaření květáku, dále na dochucení rozšlehaných vajec při obalování

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Květák rozeberte na růžičky, tuhý stonek odřízněte.
    2. Květákové růžičky povařte 3 minuty ve vroucí osolené vodě, poté zchlaďte ve vodě ledové.
    3. Uvařený květák obalte v mouce, poté v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance.
    4. Obalený květák osmažte na pánvi ve vyšší vrstvě tuku.
    5. Podávejte s vařenými bramborami a tatarkou.

    ➜ Blanšírování květáku

    DORBÉ VĚDĚT: Blanšírování je proces, díky kterému se květák rovnoměrně povaří tzv. na skus. Následné prudké zchlazení zastaví var. Květák si tak zachová svoji pevnou strukturu a nebude rozvařený, blátivý.

    Květák omyjte, odstraňte vnější zelené listy a vyřízněte tuhý stonek. Hlavu rozeberte na zhruba stejně velké růžičky, vždy odřízněte tuhou stopku.

    Příprava květáku na vaření.

    V dostatečně velkém hrnci přiveďte k varu větší množství vody a řádně ji osolte. Voda by měla být slaná jako mořská. Díky tomu bude květák hezky slaný i uvnitř. Květákové růžičky ponořte do vroucí vody a vařte je 3 minuty.

    Vaření růžiček květáku v hrnci s vodou.

    Mezitím si připravte velkou nádobu se studenou vodou, ve které uvařený květák prudce zchladíte. Sama přidávám pro lepší chladicí efekt kostky ledu.

    Květák vyndejte děrovanou lžící z hrnce, ve kterém jste ho vařili, a přendejte do lázně se studenou vodou. Nechte vychladit.

    Chlazení květáku ve studené vodě s kostkami ledu.

    ➜ Obalování květáku v trojobalu

    K obalování květáku potřebujete tři misky nebo talíře; první s hladkou moukou, druhý s rozšlehanými vejci, třetí se strouhankou. Květák obalujete přesně v tomto pořadí.

    TIP: Osobně se mi osvědčilo nasypat mouku a strouhanku na pečicí papír, případně alobal. Nadzvedáváním rohů květák rychle obalím, aniž bych si příliš ušpinila ruce.

    Krok 1: Obalení v mouce

    Květákové růžičky obalte pečlivě v hladké mouce. Přebytečnou mouku sklepněte mírným poťuknutím obaleného květáku o pracovní plochu.

    Obalování růžiček květáku v hladké mouce.

    Krok 2: Namočení v rozšlehaných vejcích

    Poté květák dejte do mísy s rozšlehanými vejci, které jste trochu osolili. Pomocí vidličky květák obracejte, dokud se pravidelně neobalí ve vejcích.

    Obalování květáku ve šlehaných vejcích.

    Krok 3: Obalení ve strouhance

    Vidličkou vyjměte květák, nechte ho nad talířem s vejci mírně okapat. Poté jej položte do strouhanky a ze všech stran obalte. Podobně jako v kroku s obalováním v mouce, sklepejte přebytečnou strouhanku. Pokud byste nechali na květáku zbytečně moc strouhanky, bude se vám tato při smažení připalovat.

    Obalování květáku ve strouhance.

    ➜ Smažení květáku

    Na smažení květáku si připravte pánev s vyšším dnem. Já ráda smažím buď na nerezové pánvi, nebo v pánvi litinové. Oba materiály (nerez a litina) se velmi dobře a pravidelně nahřívají, výborně drží teplotu, a pokrmy na nich jsou osmažené opravdu rovnoměrně.

    Do pánve nalijte slunečnicový nebo řepkový olej v dostatečné vrstvě, vysoké asi 1,5 cm. Rozehřejte ho na střední až vyšší teplotu. Do dostatečně rozehřátého oleje vkládejte obalený květák a smažte ho dozlatova.

    Obracejte ho pomocí kleští nebo dvou vidliček, aby byl hezky osmažený ze všech stran.

    Smažení obalovaného květáku na pánvi.

    TIP: Poté, co květák osmažíte, položte ho na talíř vyložený papírovými utěrkami. Ty odsají přebytečný tuk a vy ušetříte zbytečné kalorie.

    ➜ Servírování

    Květák máte usmažený, nastal čas podávat na stůl! Smažený květák chutná nejlépe s vařenými bramborami, přelitými rozpuštěným máslem. Pro hezčí prezentaci posypte brambory nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

    Na talíř přidejte tatarskou omáčku, do které květák namočte vždy předtím, než si na něm pochutnáte.

    Smažený květák podávaný s brambory a hrníčkem tatarské omáčky.

    ➜ Užitečné tipy

    • Pokud si chcete urychlit práci a máte doma friťák, usmažte obalený květák v něm.
    • Tento recept není vhodný pro přípravu v horkovzdušné fritéze, nebo pro pečení v troubě.
    • Lze květák smažit bez vaření? Krátká odpověď je ne. Krátkým povařením květák změkne, a navíc ze slané vody získá chuť.

    Další chutné recepty:

    • Smažený vepřový řízek
    • Fazolky na kyselo
    • Plněné papriky s rajskou omáčkou
    • Květákový mozeček
    Smažený květák podávaný s brambory a hrníčkem tatarské omáčky.

    Smažený obalovaný květák

    Petra Kupská
    Máte květák a přemýšlíte, co z něj uvařit? Obalte ho v trojobalu a usmažte na pánvi! Smažený květák je lahůdka, kterou si rádi dají i zapřisáhlí odpůrci zeleniny. Osvědčený postup, jak na to, nabízím v dnešním receptu.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 10 minutes mins
    Čas celkem 40 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 445 kcal

    Suroviny 

    • 500 g květák - asi ½ středně velkého květáku
    • 2 vejce
    • ⅓ hrnek hladká mouka
    • 1 hrnek strouhanka
    • sůl
    • olej na smažení - slunečnicový nebo řepkový

    Instrukce 

    • Květák omyjte, odstraňte vnější zelené listy a rozeberte ho na zhruba stejně velké růžičky.
    • Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a dostatečně osolte. Voda by měla mít podobně slanou chuť jako mořská. Do vroucí vody dejte opatrně růžičky květáku a povařte je tři minuty.
    • Uvařený květák přemístěte do nádoby se studenou vodou, abyste květák zchladili a zastavili var. Pro lepší efekt přidejte kostky ledu. Nechte květák vychladnout.
    • Na obalování si připravte tři misky: s hladkou moukou, rozšlehanými osolenými vejci a se strouhankou.
    • Květák obalte nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Přebytečnou strouhanku sklepněte mírným ťuknutím květáku o pracovní plochu.
    • V pánvi rozehřejte asi 1,5 cm vrstu oleje na střední až vyšší teplotu. Květák na pánvi osmažte ze všech stran, pro obracení použijte kleště, nebo dvě vidličky.

    Poznámky

    • Z půl kila květáku (malý květák nebo polovina středně velkého) připravíte asi 4 porce.
    • SERVÍROVÁNÍ: Smažený květák chutná nejlépe s vařenými bramborami, přelitými rozpuštěným máslem. Pro hezčí prezentaci posypte brambory nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Chybět nesmí tatarská omáčka.
    • Lze květák smažit bez vaření? Krátká odpověď je ne. Krátkým povařením květák změkne, a navíc ze slané vody získá chuť.
    • Pokud si chcete urychlit práci a máte doma friťák, usmažte obalený květák v něm.
    • Tento recept není vhodný pro přípravu v horkovzdušné fritéze, nebo pro pečení v troubě.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 445kcalSacharidy: 33gBílkoviny: 10gTuky: 31g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s květákem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 3Sdílení

    Další recepty:

    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Květákový mozeček recept.
      Dokonalý květákový mozeček
    • Americké okurky servírované v misce s vidličkou.
      Pikantní americké okurky
    • Okurkový salát v misce.
      Tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT