Lečo je typický letní recept, do kterého se vší parádou zpracujete papriky a rajčata ze zahrady. Nebo ty, které koupíte na trhu v době, kdy je tahle zelenina na vrcholu sezóny. U nás doma považujeme za nejlepší lečo takové, které je zahuštěné vejci a schovávají se v něm kousky maďarské klobásy.
Lečo připravuji z letních paprik, které mi přijdou pod ruku: žlutých, masitých, ale i kapií. Přidávám rajčata, a samozřejmě jako základ cibulku dozlatova osmaženou na sádle. Nakonec zahustím vejci a přidám kolečka klobásky, kterou jsem si bokem osmažila na pánvi.
MŮJ TIP: Zkuste taky tenhle klasický letní recept – rajčatový salát s cibulí (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny
Na nejlepší domácí lečo potřebujete:
- Papriky; letní papriky ze zahrádky nebo z trhu, žluté, bílé, zelené, masité. Prostě takové, které jsou zrovna k mání, je jich dost a nezaplatíte za ně majlant. Nejvíc takové zeleniny bývá k dispozici v červenci, případně ještě v srpnu.
- Rajčata; vyzrálá
- Cibule; z cibulky připravíme základ pro lečo
- Vejce; na zahuštění leča. Nic se nebojte, pokud lečo při vaření pustí tekutinu. Ne vždy se podaří ji pomocí vajec zahustit, ale to vůbec nevadí, s trochou tekutiny na talíři s lečem se počítá!
- Klobása; klidně ostřejší, u nás máme rádi pálivou maďarskou klobásu
- Sůl a pepř; na ochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jak se dělá lečo
- Zeleninu očistěte a nakrájíme na proužky, klínky.
- Cibuli nakrájejte na drobno a usmažte na lžíci sádla.
- K základu z cibule přidejte zeleninu, osolte a opepřete, 10 minut poduste.
- V zelenině nechte srazit vejce.
- K leču přidejte kolečka osmažené klobásy, promíchejte a podávejte.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Rajčata a papriky očistěte, papriky rozpulte a vydlabejte semínka. Nakrájejte na proužky nebo klínky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
KROK 2: Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.
KROK 3: Přidejte nakrájenou zeleninu, opepřete a osolte. Stáhněte teplotu, přikryjte poklicí a nechte 10 minut dusit.
KROK 4: Mezitím nakrájejte klobásu na kolečka a na trošce tuku je osmažte na pánvi.
KROK 5: K podušené zelenině přidejte vejce, stáhněte z plotýnky a zamíchejte. Vejce by se měla srazit, případně na chvíli ještě vraťte na plotýnku, než vejce zhoustnou.
KROK 6: K leču přidejte osmažená kolečka klobásy a podávejte.
➜ Servírování
Pravé zeleninové lečo se podává s čerstvým chlebem nebo s vařenými bramborami. Na talíři ho ještě můžete ozdobit snítkou zelené petrželky.
➜ Užitečné tipy
- Původem je lečo maďarské, odtud jsme ho adoptovali i my do české kuchyně. Maďarsky se lečo řekne „lecsó“. Kromě nás mají tento pokrm také rádi Poláci, kteří mu říkají „leczo“. A třeba v USA mu říkají „lecho“.
- Kromě klobásy připravíte lečo i z párků. Vždy je předem osmažte na pánvi, chuť leča tak znatelně vylepšíte.
- Máte hodně zeleniny? Udělejte lečo ve velkém a zavařte ho do sklenic! Jen jednu věc je potřeba udělat jinak: do zavařovaného leča se nepřidává vejce ani klobása.
Další chutné recepty:
Zeleninové lečo s klobásou
Suroviny
- 2 ks cibule
- 4 ks letní papriky
- 6 ks rajčata
- 4 ks vejce
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sádlo - nebo rostlinný olej, slunečnicový či řepkový
- 1 ks klobása - pálivější, cca 200 g
Instrukce
- Rajčata a papriky očistěte, papriky rozpulte a vydlabejte semínka. Nakrájejte na proužky nebo klínky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájenou zeleninu, opepřete a osolte. Stáhněte teplotu, přikryjte poklicí a nechte 10 minut dusit.
- Mezitím nakrájejte klobásu na kolečka a na trošce tuku je osmažte na pánvi.
- K podušené zelenině přidejte vejce, stáhněte z plotýnky a zamíchejte. Vejce by se měla srazit, případně na chvíli ještě vraťte na plotýnku, než vejce zhoustnou.
- K leču přidejte osmažená kolečka klobásy a podávejte.
Poznámky
- Vystačí na 4 poctivé porce leča.
- SERVÍROVÁNÍ: Pravé zeleninové lečo se podává s čerstvým chlebem nebo s vařenými bramborami. Na talíři ho ještě můžete ozdobit snítkou zelené petrželky.
- Kromě klobásy připravíte lečo i z párků. Vždy je předem osmažte na pánvi, chuť leča tak znatelně vylepšíte.
- Máte hodně zeleniny? Udělejte lečo ve velkém a zavařte ho do sklenic! Jen jednu věc je potřeba udělat jinak: do zavařovaného leča se nepřidává vejce ani klobása.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu