• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
×

Domů » Zeleninová jídla

Zeleninové lečo s klobásou

Dne: 19. 6. 2022 · Upraveno: 23. 6. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 0Sdílení

Lečo je typický letní recept, do kterého se vší parádou zpracujete papriky a rajčata ze zahrady. Nebo ty, které koupíte na trhu v době, kdy je tahle zelenina na vrcholu sezóny. U nás doma považujeme za nejlepší lečo takové, které je zahuštěné vejci a schovávají se v něm kousky maďarské klobásy.

Lečo servírované na talířku s chlebem.
Obsah ukázat
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Zeleninové lečo s klobásou

Lečo připravuji z letních paprik, které mi přijdou pod ruku: žlutých, masitých, ale i kapií. Přidávám rajčata, a samozřejmě jako základ cibulku dozlatova osmaženou na sádle. Nakonec zahustím vejci a přidám kolečka klobásky, kterou jsem si bokem osmažila na pánvi.

MŮJ TIP: Zkuste taky tenhle klasický letní recept – rajčatový salát s cibulí (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Suroviny na lečo včetně popisku.

Na nejlepší domácí lečo potřebujete:

  • Papriky; letní papriky ze zahrádky nebo z trhu, žluté, bílé, zelené, masité. Prostě takové, které jsou zrovna k mání, je jich dost a nezaplatíte za ně majlant. Nejvíc takové zeleniny bývá k dispozici v červenci, případně ještě v srpnu.
  • Rajčata; vyzrálá
  • Cibule; z cibulky připravíme základ pro lečo
  • Vejce; na zahuštění leča. Nic se nebojte, pokud lečo při vaření pustí tekutinu. Ne vždy se podaří ji pomocí vajec zahustit, ale to vůbec nevadí, s trochou tekutiny na talíři s lečem se počítá!
  • Klobása; klidně ostřejší, u nás máme rádi pálivou maďarskou klobásu
  • Sůl a pepř; na ochucení

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Jak se dělá lečo

  1. Zeleninu očistěte a nakrájíme na proužky, klínky.
  2. Cibuli nakrájejte na drobno a usmažte na lžíci sádla.
  3. K základu z cibule přidejte zeleninu, osolte a opepřete, 10 minut poduste.
  4. V zelenině nechte srazit vejce.
  5. K leču přidejte kolečka osmažené klobásy, promíchejte a podávejte.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Rajčata a papriky očistěte, papriky rozpulte a vydlabejte semínka. Nakrájejte na proužky nebo klínky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Nakrájená zelenina na prkénku.

KROK 2: Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.

Osmažená cibule v pánvi.

KROK 3: Přidejte nakrájenou zeleninu, opepřete a osolte. Stáhněte teplotu, přikryjte poklicí a nechte 10 minut dusit.

Dušení leča v hrnci s pokličkou.

KROK 4: Mezitím nakrájejte klobásu na kolečka a na trošce tuku je osmažte na pánvi.

Smažení klobásy na pánvi.

KROK 5: K podušené zelenině přidejte vejce, stáhněte z plotýnky a zamíchejte. Vejce by se měla srazit, případně na chvíli ještě vraťte na plotýnku, než vejce zhoustnou.

Lečo s vejci.

KROK 6: K leču přidejte osmažená kolečka klobásy a podávejte.

➜ Servírování

Pravé zeleninové lečo se podává s čerstvým chlebem nebo s vařenými bramborami. Na talíři ho ještě můžete ozdobit snítkou zelené petrželky.

Lečo s klobásou a chlebem.

➜ Užitečné tipy

  • Původem je lečo maďarské, odtud jsme ho adoptovali i my do české kuchyně. Maďarsky se lečo řekne „lecsó“. Kromě nás mají tento pokrm také rádi Poláci, kteří mu říkají „leczo“. A třeba v USA mu říkají „lecho“.
  • Kromě klobásy připravíte lečo i z párků. Vždy je předem osmažte na pánvi, chuť leča tak znatelně vylepšíte.
  • Máte hodně zeleniny? Udělejte lečo ve velkém a zavařte ho do sklenic! Jen jednu věc je potřeba udělat jinak: do zavařovaného leča se nepřidává vejce ani klobása.

Další chutné recepty:

  • Knedlíky s vajíčkem
  • Domácí utopenci
  • Vepřové ražniči
Lečo s klobásou a chlebem.
Vytisknout

Zeleninové lečo s klobásou

Lečo je typický letní recept, do kterého se vší parádou zpracujete papriky a rajčata ze zahrady. Nebo ty, které koupíte na trhu v době, kdy je tahle zelenina na vrcholu sezóny. U nás doma považujeme za nejlepší lečo takové, které je zahuštěné vejci a schovávají se v něm kousky maďarské klobásy.
Příprava15 mins
Doba vaření15 mins
Čas celkem30 mins
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Zeleninová jídla
Porce: 4
Autor: Petra Kupská
Zabraňuje vypnutí obrazovky

Suroviny

  • 2 ks cibule
  • 4 ks letní papriky
  • 6 ks rajčata
  • 4 ks vejce
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sádlo nebo rostlinný olej, slunečnicový či řepkový
  • 1 ks klobása pálivější, cca 200 g

Postup

  • Rajčata a papriky očistěte, papriky rozpulte a vydlabejte semínka. Nakrájejte na proužky nebo klínky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Ve větší pánvi s vyšším okrajem rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibuli dozlatova.
  • Přidejte nakrájenou zeleninu, opepřete a osolte. Stáhněte teplotu, přikryjte poklicí a nechte 10 minut dusit.
  • Mezitím nakrájejte klobásu na kolečka a na trošce tuku je osmažte na pánvi.
  • K podušené zelenině přidejte vejce, stáhněte z plotýnky a zamíchejte. Vejce by se měla srazit, případně na chvíli ještě vraťte na plotýnku, než vejce zhoustnou.
  • K leču přidejte osmažená kolečka klobásy a podávejte.

Poznámky k receptu

  • Vystačí na 4 poctivé porce leča.
  • SERVÍROVÁNÍ: Pravé zeleninové lečo se podává s čerstvým chlebem nebo s vařenými bramborami. Na talíři ho ještě můžete ozdobit snítkou zelené petrželky.
  • Kromě klobásy připravíte lečo i z párků. Vždy je předem osmažte na pánvi, chuť leča tak znatelně vylepšíte.
  • Máte hodně zeleniny? Udělejte lečo ve velkém a zavařte ho do sklenic! Jen jednu věc je potřeba udělat jinak: do zavařovaného leča se nepřidává vejce ani klobása.

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!

  • 0Sdílení
« Vláčná jahodová bublanina
Recepty s jahodami »

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Kynutý borůvkový koláč na plech
  • Domácí sekaná pečeně
  • Máslová drobenka na koláč i buchtu
  • Recepty s jahodami

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT