Pokud se dostanete k čerstvému květáku a hledáte nějaký dobrý recept, co s ním, vsaďte na květákový mozeček. Tohle jednoduché a prosté jídlo chutná i těm, kteří jinak nad zeleninou ohrnují nos. Popadněte květák a jdeme vařit!

➜ Co je květákový mozeček zač?
Jedná se o zeleninový pokrm z předem uvařeného květáku, nasekaného na drobno, usmaženého na základu s cibulky. Květákový mozeček se zahušťuje vejci, která se nechají srazit jen tak akorát, aby mělo jídlo krémovitou konzistenci. Do mozečku patří drcený kmín, typické české koření.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte další recept z květáku, kterým je smažený obalovaný květák (česká klasika, která chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na přípravu luxusního květákového mozečku potřebujete:
- Čerstvý syrový květák; na začátku jej budeme blanšírovat, čili povaříme ho na skus a pak rychle zchladíme
- Vejce; na zahuštění jídla, přidávají se až v samém závěru vaření
- Kuchyňská cibule
- Sádlo; na osmažení cibulky. Pokud vepřové sádlo nemáte, sáhněte po slunečnicovém nebo řepkovém oleji, které mají neutrální zápach a chuť.
- Drcený kmín
- Sůl a pepř; na dochucení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Jak se dělá květákový mozeček:
- Květák krátce povařte v osolené vodě a vzápětí zchlaďte.
- Nakrájenou cibuli zpěňte v pánvi na sádle.
- Vařený květák nasekejte nadrobno a přidejte k cibuli. Okmínujte.
- Jídlo promíchejte a vařte pět minut.
- Přidejte vejce, krátce promíchejte, dokud se vejce nesrazí. Osolte a opepřete.
- Květákový mozeček podávejte s vařenými bramborami.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Hlavu květáku omyjte, odstraňte zelené listy a tuhý stonek. Rozeberte na růžičky přibližně stejné velikosti.

KROK 2: Na sporák dejte vařit větší hrnec s vodou, tu důkladně osolte. Jakmile se voda začne vařit, přidejte růžičky květáku a vařte bez poklice po dobu tří minut.

KROK 3: Mezitím připravte chladicí lázeň. Do větší nádoby nalijte studenou vodu a vhoďte do ní několik kostek ledu. Květák přemístěte děrovanou lžící bezprostředně po uvaření do ledové vody a nechte vychladit.

TIP: Proces popsaný v krocích 1 až 3 se v kuchyňském slangu nazývá blanšírování. Mezi profesionálními kuchaři je to oblíbený způsob přípravy zeleniny, tak proč ho od nich neokoukat. Zelenina se uvaří rovnoměrně, je tak akorát měkká a zachová si barvu. Podobným způsobem se často blanšíruje například i mrkev a brokolice.
KROK 4: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a cibuli na něm osmažte dozlatova, nezapomeňte míchat!

KROK 5: Zchlazené blanšírované růžičky květáku nechte okapat a nožem je nasekejte nadrobno.

KROK 6: Přidejte je k osmažené cibulce, zasypte drceným kmínem a zamíchejte. Při střední teplotě smažte asi pět minut, míchejte.

KROK 7: Přidejte vejce a ihned stáhněte pánev ze zdroje tepla. Vejce vmíchejte do květáku; teplo v pánvi by mělo stačit na to, aby se vejce srazila tak akorát a pokrm si zachoval krémovitou konzistenci. Osolte a opepřete podle chuti a máte hotovo, můžete podávat na stůl!

➜ Servírování
Ke květákovému mozečku se nejlépe hodí vařené brambory, přelité rozpuštěným máslem. Pro lepší vzhled a barevný kontrast posypte květák nasekanou zelenou natí pažitky.

➜ Šikovné tipy
- Zbyl vám nějaký květákový mozeček, nestihli jste ho sníst všechen naráz? Nechte ho vychladnout a pak jej přikrytý uložte do ledničky, kde vydrží 3-4 dny.
- Kromě čerstvého syrového květáku v receptu použijte také květák mražený, jen ho před vařením nechte rozmrazit. Mražený květák byste měli také nejprve blanšírovat, jak popisuji v krocích 1-3.
- Květákový mozeček s vajíčkem a bramborami je zeleninový, bezmasý pokrm, který poslouží celé rodině jako rychlý oběd nebo večeře.
Další chutné recepty:

Květákový mozeček
Suroviny
- 500 g květák - asi polovina hlavy středně velkého květáku
- 3 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej
- ½ lžička drcený kmín
- ¼ lžička pepř - mletý
- sůl - dle chuti
Instrukce
- Hlavu květáku omyjte, odstraňte zelené listy a tuhý stonek. Rozeberte na růžičky přibližně stejné velikosti.
- Na sporák dejte vařit větší hrnec s vodou, tu důkladně osolte. Jakmile se voda začne vařit, přidejte růžičky květáku a vařte bez poklice po dobu tří minut.
- Mezitím připravte chladicí lázeň. Do větší nádoby nalijte studenou vodu a vhoďte do ní několik kostek ledu. Květák přemístěte děrovanou lžící bezprostředně po uvaření do ledové vody a nechte vychladit.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a cibuli na něm osmažte dozlatova, nezapomeňte míchat!
- Zchlazené blanšírované růžičky květáku nechte okapat a nožem je nasekejte nadrobno.
- Přidejte je k osmažené cibulce, zasypte drceným kmínem a zamíchejte. Při střední teplotě smažte asi pět minut, míchejte.
- Přidejte vejce a ihned stáhněte pánev ze zdroje tepla. Vejce vmíchejte do květáku; teplo v pánvi by mělo stačit na to, aby se vejce srazila tak akorát a pokrm si zachoval krémovitou konzistenci. Osolte a opepřete podle chuti a máte hotovo, můžete podávat na stůl!
Poznámky
- Vystačí zhruba na 3 porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Ke květákovému mozečku se nejlépe hodí vařené brambory, přelité rozpuštěným máslem. Pro lepší vzhled a barevný kontrast posypte květák nasekanou zelenou natí pažitky.
- Zbyl vám nějaký květákový mozeček, nestihli jste ho sníst všechen naráz? Nechte ho vychladnout a pak jej přikrytý uložte do ledničky, kde vydrží 3-4 dny.
- Kromě čerstvého syrového květáku v receptu použijte také květák mražený, jen ho před vařením nechte rozmrazit. Mražený květák byste měli také nejprve blanšírovat, jak popisuji v krocích 1-3.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu