• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Bezmasá jídla

    Dokonalý květákový mozeček

    Dne: 26. 9. 2022 · Aktualizováno: 26. 9. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 4Sdílení

    Pokud se dostanete k čerstvému květáku a hledáte nějaký dobrý recept, co s ním, vsaďte na květákový mozeček. Tohle jednoduché a prosté jídlo chutná i těm, kteří jinak nad zeleninou ohrnují nos. Popadněte květák a jdeme vařit!

    Květákový mozeček podávaný s bramborami na talíři.
    Obsah skrýt
    ➜ Co je květákový mozeček zač?
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Květákový mozeček

    ➜ Co je květákový mozeček zač?

    Jedná se o zeleninový pokrm z předem uvařeného květáku, nasekaného na drobno, usmaženého na základu s cibulky. Květákový mozeček se zahušťuje vejci, která se nechají srazit jen tak akorát, aby mělo jídlo krémovitou konzistenci. Do mozečku patří drcený kmín, typické české koření.

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte další recept z květáku, kterým je smažený obalovaný květák (česká klasika, která chutná fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny na květákový mozeček včetně popisku.

    Na přípravu luxusního květákového mozečku potřebujete:

    • Čerstvý syrový květák; na začátku jej budeme blanšírovat, čili povaříme ho na skus a pak rychle zchladíme
    • Vejce; na zahuštění jídla, přidávají se až v samém závěru vaření
    • Kuchyňská cibule
    • Sádlo; na osmažení cibulky. Pokud vepřové sádlo nemáte, sáhněte po slunečnicovém nebo řepkovém oleji, které mají neutrální zápach a chuť.
    • Drcený kmín
    • Sůl a pepř; na dochucení

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Jak se dělá květákový mozeček:

    1. Květák krátce povařte v osolené vodě a vzápětí zchlaďte.
    2. Nakrájenou cibuli zpěňte v pánvi na sádle.
    3. Vařený květák nasekejte nadrobno a přidejte k cibuli. Okmínujte.
    4. Jídlo promíchejte a vařte pět minut.
    5. Přidejte vejce, krátce promíchejte, dokud se vejce nesrazí. Osolte a opepřete.
    6. Květákový mozeček podávejte s vařenými bramborami.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Hlavu květáku omyjte, odstraňte zelené listy a tuhý stonek. Rozeberte na růžičky přibližně stejné velikosti.

    Příprava květáku na vaření.

    KROK 2: Na sporák dejte vařit větší hrnec s vodou, tu důkladně osolte. Jakmile se voda začne vařit, přidejte růžičky květáku a vařte bez poklice po dobu tří minut.

    Vaření růžiček květáku v hrnci s vodou.

    KROK 3: Mezitím připravte chladicí lázeň. Do větší nádoby nalijte studenou vodu a vhoďte do ní několik kostek ledu. Květák přemístěte děrovanou lžící bezprostředně po uvaření do ledové vody a nechte vychladit.

    Chlazení květáku ve studené vodě s kostkami ledu.

    TIP: Proces popsaný v krocích 1 až 3 se v kuchyňském slangu nazývá blanšírování. Mezi profesionálními kuchaři je to oblíbený způsob přípravy zeleniny, tak proč ho od nich neokoukat. Zelenina se uvaří rovnoměrně, je tak akorát měkká a zachová si barvu. Podobným způsobem se často blanšíruje například i mrkev a brokolice.

    KROK 4: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a cibuli na něm osmažte dozlatova, nezapomeňte míchat!

    Smažení cibulky na litinové pánvi.

    KROK 5: Zchlazené blanšírované růžičky květáku nechte okapat a nožem je nasekejte nadrobno.

    Nasekání blanšírovaného květáku nožem nadrobno.

    KROK 6: Přidejte je k osmažené cibulce, zasypte drceným kmínem a zamíchejte. Při střední teplotě smažte asi pět minut, míchejte.

    Květák smažený na pánvi jako mozeček, ochucovaný kmínem.

    KROK 7: Přidejte vejce a ihned stáhněte pánev ze zdroje tepla. Vejce vmíchejte do květáku; teplo v pánvi by mělo stačit na to, aby se vejce srazila tak akorát a pokrm si zachoval krémovitou konzistenci. Osolte a opepřete podle chuti a máte hotovo, můžete podávat na stůl!

    Hotový květákový mozeček v pánvi.

    ➜ Servírování

    Ke květákovému mozečku se nejlépe hodí vařené brambory, přelité rozpuštěným máslem. Pro lepší vzhled a barevný kontrast posypte květák nasekanou zelenou natí pažitky.

    Květákový mozeček podávaný na talíři s vařenými bramborami.

    ➜ Šikovné tipy

    • Zbyl vám nějaký květákový mozeček, nestihli jste ho sníst všechen naráz? Nechte ho vychladnout a pak jej přikrytý uložte do ledničky, kde vydrží 3-4 dny.
    • Kromě čerstvého syrového květáku v receptu použijte také květák mražený, jen ho před vařením nechte rozmrazit. Mražený květák byste měli také nejprve blanšírovat, jak popisuji v krocích 1-3.
    • Květákový mozeček s vajíčkem a bramborami je zeleninový, bezmasý pokrm, který poslouží celé rodině jako rychlý oběd nebo večeře.

    Další chutné recepty:

    • Lečo s klobásou
    • Klasická houbová smaženice
    • Dokonalé knedlíky s vajíčkem
    Květákový mozeček recept.

    Květákový mozeček

    Petra Kupská
    Pokud se dostanete k čerstvému květáku a hledáte nějaký dobrý recept, co s ním, vsaďte na květákový mozeček. Tohle jednoduché a prosté jídlo chutná i těm, kteří jinak nad zeleninou ohrnují nos. Popadněte květák a jdeme vařit!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 mins
    Vaření / Pečení 15 mins
    Čas celkem 35 mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 3
    Kalorie 158 kcal

    Suroviny 

    • 500 g květák - asi polovina hlavy středně velkého květáku
    • 3 vejce
    • 1 cibule
    • 1 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej
    • ½ lžička drcený kmín
    • ¼ lžička pepř - mletý
    • sůl - dle chuti

    Instrukce 

    • Hlavu květáku omyjte, odstraňte zelené listy a tuhý stonek. Rozeberte na růžičky přibližně stejné velikosti.
    • Na sporák dejte vařit větší hrnec s vodou, tu důkladně osolte. Jakmile se voda začne vařit, přidejte růžičky květáku a vařte bez poklice po dobu tří minut.
    • Mezitím připravte chladicí lázeň. Do větší nádoby nalijte studenou vodu a vhoďte do ní několik kostek ledu. Květák přemístěte děrovanou lžící bezprostředně po uvaření do ledové vody a nechte vychladit.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a cibuli na něm osmažte dozlatova, nezapomeňte míchat!
    • Zchlazené blanšírované růžičky květáku nechte okapat a nožem je nasekejte nadrobno.
    • Přidejte je k osmažené cibulce, zasypte drceným kmínem a zamíchejte. Při střední teplotě smažte asi pět minut, míchejte.
    • Přidejte vejce a ihned stáhněte pánev ze zdroje tepla. Vejce vmíchejte do květáku; teplo v pánvi by mělo stačit na to, aby se vejce srazila tak akorát a pokrm si zachoval krémovitou konzistenci. Osolte a opepřete podle chuti a máte hotovo, můžete podávat na stůl!

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 3 porce.
    • SERVÍROVÁNÍ: Ke květákovému mozečku se nejlépe hodí vařené brambory, přelité rozpuštěným máslem. Pro lepší vzhled a barevný kontrast posypte květák nasekanou zelenou natí pažitky.
    • Zbyl vám nějaký květákový mozeček, nestihli jste ho sníst všechen naráz? Nechte ho vychladnout a pak jej přikrytý uložte do ledničky, kde vydrží 3-4 dny.
    • Kromě čerstvého syrového květáku v receptu použijte také květák mražený, jen ho před vařením nechte rozmrazit. Mražený květák byste měli také nejprve blanšírovat, jak popisuji v krocích 1-3.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 158kcalSacharidy: 12gBílkoviny: 9gTuky: 9g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s květákem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 4Sdílení

    Další recepty:

    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Bílá houbová polévka kyselá.
      Houbová polévka se smetanou
    • Houbová smaženice podávaná na talířku se dvěma plátky chleba.
      Smaženice z čerstvých hub s vejci
    • Smažený květák podávaný s brambory a hrníčkem tatarské omáčky.
      Smažený obalovaný květák

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT