• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Houbová polévka se smetanou

    Dne: 23. 9. 2022 · Aktualizováno: 25. 9. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 8Sdílení

    Jakmile na podzim začne pršet, vyrážím do lesa na houby. Kromě klasické smaženice dělám z čerstvých hub bílou kyselou polévku, kterou mě naučil táta. Ten pocházel z Podkrkonoší, kde se to skvělými houbovými recepty je hemží! Recept na tátovu houbovou polévku se smetanou ráda představím v dnešním receptu.

    Kyselá bílá houbová polévka, servírovaná v misce.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je tahle houbačka zač?
    ➜ Suroviny
    ➜ Recept s fotopostupem
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Houbová polévka se smetanou

    ➜ Co je tahle houbačka zač?

    Jedná se o jemnou bílou polévku z čerstvých lesních hub, podušených na kmíně, zalitých vodou a zahuštěnou trochou máslové jíšky. Ke konci vaření se do houbové polévky přilévá sladká smetana, polévka se ochucuje octem a troškou cukru. Výsledkem je vynikající pokrm s kusy hub s navinulou sladkokyselou chutí.

    MŮJ TIP: Máte rádi polévky? Zkuste tohle luxusní houbové kyselo z Podkrkonoší!

    ➜ Suroviny

    Suroviny na bílou houbovou polévku včetně popisku.

    Na tu nejlepší houbovou polévku se smetanou potřebujete:

    • Čerstvé lesní houby; případně zamražené. Do polévky vždy přidávám směs tvrdých hřibovitých hub spolu se staršími křapáči, tedy měkkými houbami, které se nehodí na sušení. Houby, které vidíte na fotce, jsou z předchozího dne, kdy jsem je nasbírala v lese, očistila, nakrájela na kusy, prosolila a nechala přes noc v lednici.
    • Sádlo; na osmažení hub. Nemáte-li klasické vepřové sádlo (dá se koupit v jakémkoliv větším obchodě), použijte máslo, případně slunečnicový nebo řepkový olej.
    • Kmín; drcený. Bez kmínu si cokoliv s houbami téměř nedokážu představit!
    • Bobkový list
    • Nové koření
    • Na jíšku: Máslo a hladká mouka; použité ve stejném poměru
    • Smetana; použijte tu sladkou na šlehání, tedy s obsahem tuku přes 30 %.
    • Ocet; obyčejný kvasný
    • Cukr; krupicový, pro chuťový kontrast
    • Vejce; přilévají se rozšlehané do horké polévky. Mírně ji zahustí a zvýší výživovou hodnotu houbačky.
    • Voda; na polévku. Dá se použít i zeleninový vývar (nikoliv masový), ale podle mě je voda naprosto dostačující.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Houba vyrůstající z trávy.

    Máte rádi recepty z hub? Zkuste také tenhle krkonošský hubník!

    ➜ Recept s fotopostupem

    KROK 1: Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kusy o hraně asi 2 cm. Pokud je necháváte přes noc, prosolte je a v misce je uložte do lednice.

    KROK 2: V polévkovém hrnci, nebo hrnci se silnějším dnem (používám litinový hrnec) rozehřejte sádlo na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájené houby a okmínujte. Pokud nejsou houby předem prosolené, osolte je nyní. Jestliže používáte sušší houby s nižším obsahem tekutiny, podlijte je lžící dvěma vody.

    Houby osmahněte asi 3-5 minut, míchejte.

    Osmažení nakrájených lesních hub v hrnci.

    KROK 3: Přilijte vodu, znovu osolte. Polévku přiveďte k varu. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, stáhněte ji lžící. Poté přidejte bobkový list a nové koření. Snižte teplotu na minimum, přiklopte poklicí a nechte vařit, resp. jen probublávat.

    Ochucování houbové polévky.

    KROK 4: Vedle na pánvi si připravte máslovou jíšku. Rozpusťte na pánvi při střední teplotě máslo a přisypte mouku. Zamíchejte a osmažte asi půl minuty až minutu, jíška by neměla být příliš tmavá. Hotová jíška pění a pokud ji pročísnete vařečkou, měla by na dně pánve zanechat cestičku.

    Příprava jíšky z mouky a másla na pánvi.
    Příprava jíšky v pánvi.

    Pánev s jíškou dejte stranou z plotny a přilijte k ní naběračku tekutiny z polévky. Dobře rozšlehejte a přidejte ještě trochu vody, dokud nedostanete řidší kaši.

    Takto připravenou naředěnou jíšku přilijte k polévce a vařte dalších 15 minut. Během této doby jíška houbovou polévku lehce zahustí a zjemní, navíc ztratí svoji moučnou chuť.

    KROK 4: Polévku dejte stranou z plotny, aby se přestala vařit. Do hrnku rozklepněte vejce a vidličkou je prošlehejte.

    Vejce v hrníčku, s vidličkou.

    Prošlehaná vejce nalévejte do horké polévky, a přitom polévku míchejte, aby vejce v polévce vytvořila tenké nitky.

    Přidávání rozšlehaných vajec do houbačky.

    KROK 5: Nyní do polévky vlijte smetanu a promíchejte (už nevařte).

    Zalévání houbové polévky smetanou.

    KROK 6: Zbývá finální dochucení: Přilijte ocet a přisypte cukr, promíchejte. Je-li potřeba, přisolte ještě a celkově polévku dolaďte podle své chuti. Ta by měla být příjemně nakyslá, se sladkým podtónem.

    Přilévání octa na ochucení do houbové polévky.

    MŮJ TIP: Polévku po přidání smetany a octa už nevařte, snadno by se mohlo stát, že se zdrcne. Víc náchylná na sražení je také polévka, do které použijete méně tučnou smetanu (např. 12% na vaření).

    ➜ Servírování

    Bílou houbovou polévku podávejte jako první chod při obědě, nebo jako samostatné jídlo s krajícem čerstvého chleba.

    Dejte pozor na bobkový list a nové koření v polévce. Pokud chcete a máte tu trpělivost, koření z hrnce polévky předem vyjměte.

    Bílá houbová polévka se smetanou, nakyslá, servírovaná v misce.

    ➜ Užitečné tipy

    • Někdo dává do polévky vařit také brambory. Pokud chcete, aby byla polévka sytější, přidejte kostičky oloupaných nakrájených brambor do polévky vařit v okamžiku, kdy do ní přidáváte jíšku.
    • Zbylou polévku nechte vychladit a uložte ji v lednici, kde vydrží zhruba tři následující dny.
    • Jako u většiny pokrmů s jíškou platí, že také tato houbačka bude na druhý den více rozleželá a chutnější. Pokud bude příliš hustá, přidejte při ohřívání lžíci nebo dvě vody.

    Další chutné polévky:

    • Frankfurtská polévka s párkem
    • Tradiční zelňačka s klobásou
    • Staročeská česnečka
    • Poctivá bramboračka s houbami
    • Falešná dršťková polévka z hlívy
    Bílá houbová polévka kyselá.

    Houbová polévka se smetanou

    Petra Kupská
    Jakmile na podzim začne pršet, vyrážím do lesa na houby. Kromě klasické smaženice dělám z čerstvých hub bílou kyselou polévku, kterou mě naučil táta. Ten pocházel z Podkrkonoší, kde se to skvělými houbovými recepty je hemží! Recept na tátovu houbovou polévku se smetanou ráda představím v dnešním receptu.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Čas celkem 40 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 6
    Kalorie 208 kcal

    Suroviny 

    • 350 g čerstvé lesní houby
    • 1 lžíce sádlo - volitelně máslo, slunečnicový nebo řepkový olej
    • 1 lžička kmín - drcený
    • 4 kuličky nové koření
    • 2 ks bobkový list
    • 1 lžíce máslo - na jíšku
    • 1 lžíce hladká mouka - na jíšku
    • 150 ml smetana na šlehání - s obsahem tuku nad 30 %
    • 3 vejce
    • 3 lžíce ocet - kvasný 8%
    • 2 lžička cukr
    • 1,4 l voda
    • sůl - podle potřeby, cca 3-4 lžičky

    Instrukce 

    • Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kusy o hraně asi 2 cm. Pokud je necháváte přes noc, prosolte je a v misce je uložte do lednice.
    • V se silnějším dnem rozehřejte sádlo na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájené houby a okmínujte. Pokud nejsou houby předem prosolené, osolte je nyní. Jestliže používáte sušší houby s nižším obsahem tekutiny, podlijte je lžící dvěma vody. Houby osmahněte asi 3-5 minut, míchejte.
    • Přilijte vodu, znovu osolte. Polévku přiveďte k varu. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, stáhněte ji lžící. Poté přidejte bobkový list a nové koření. Snižte teplotu na minimum, přiklopte poklicí a nechte vařit, resp. jen probublávat.
    • Vedle na pánvi si připravte máslovou jíšku. Rozpusťte na pánvi při střední teplotě máslo a přisypte mouku. Zamíchejte a osmažte asi půl minuty až minutu, jíška by neměla být příliš tmavá. Hotová jíška pění a pokud ji pročísnete vařečkou, měla by na dně pánve zanechat cestičku.
    • Pánev s jíškou dejte stranou z plotny a přilijte k ní naběračku tekutiny z polévky. Dobře rozšlehejte a přidejte ještě trochu vody, dokud nedostanete řidší kaši. Takto připravenou naředěnou jíšku přilijte k polévce a vařte dalších 15 minut. Během této doby jíška houbovou polévku lehce zahustí a zjemní, navíc ztratí svoji moučnou chuť.
    • Polévku dejte stranou z plotny, aby se přestala vařit. Do hrnku rozklepněte vejce a vidličkou je prošlehejte. Prošlehaná vejce nalévejte do horké polévky, a přitom polévku míchejte, aby vejce v polévce vytvořila tenké nitky.
    • Nyní do polévky vlijte smetanu a promíchejte (už nevařte). Nakonec přilijte ocet a přisypte cukr, promíchejte. Je-li potřeba, přisolte ještě a celkově polévku dolaďte podle své chuti. Ta by měla být příjemně nakyslá, se sladkým podtónem.

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 6 porcí houbové polévky.
    • Polévku po přidání smetany a octa už nevařte, snadno by se mohlo stát, že se zdrcne. Víc náchylná na sražení je také polévka, do které použijete méně tučnou smetanu (např. 12% na vaření).
    • SERVÍROVÁNÍ: Bílou houbovou polévku podávejte jako první chod při obědě, nebo jako samostatné jídlo s krajícem čerstvého chleba.
    • Jako u většiny pokrmů s jíškou platí, že také tato houbačka bude na druhý den více rozleželá a chutnější. Pokud bude příliš hustá, přidejte při ohřívání lžíci nebo dvě vody.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 208kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recept s houbami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 8Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz