• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Houbová polévka se smetanou

    Dne: 23. 9. 2022 · Aktualizováno: 25. 9. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 5Sdílení

    Jakmile na podzim začne pršet, vyrážím do lesa na houby. Kromě klasické smaženice dělám z čerstvých hub bílou kyselou polévku, kterou mě naučil táta. Ten pocházel z Podkrkonoší, kde se to skvělými houbovými recepty je hemží! Recept na tátovu houbovou polévku se smetanou ráda představím v dnešním receptu.

    Kyselá bílá houbová polévka, servírovaná v misce.
    Obsah skrýt
    ➜ Co je tahle houbačka zač?
    ➜ Suroviny
    ➜ Recept s fotopostupem
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Houbová polévka se smetanou

    ➜ Co je tahle houbačka zač?

    Jedná se o jemnou bílou polévku z čerstvých lesních hub, podušených na kmíně, zalitých vodou a zahuštěnou trochou máslové jíšky. Ke konci vaření se do houbové polévky přilévá sladká smetana, polévka se ochucuje octem a troškou cukru. Výsledkem je vynikající pokrm s kusy hub s navinulou sladkokyselou chutí.

    MŮJ TIP: Máte rádi polévky? Zkuste tohle luxusní houbové kyselo z Podkrkonoší!

    ➜ Suroviny

    Suroviny na bílou houbovou polévku včetně popisku.

    Na tu nejlepší houbovou polévku se smetanou potřebujete:

    • Čerstvé lesní houby; případně zamražené. Do polévky vždy přidávám směs tvrdých hřibovitých hub spolu se staršími křapáči, tedy měkkými houbami, které se nehodí na sušení. Houby, které vidíte na fotce, jsou z předchozího dne, kdy jsem je nasbírala v lese, očistila, nakrájela na kusy, prosolila a nechala přes noc v lednici.
    • Sádlo; na osmažení hub. Nemáte-li klasické vepřové sádlo (dá se koupit v jakémkoliv větším obchodě), použijte máslo, případně slunečnicový nebo řepkový olej.
    • Kmín; drcený. Bez kmínu si cokoliv s houbami téměř nedokážu představit!
    • Bobkový list
    • Nové koření
    • Na jíšku: Máslo a hladká mouka; použité ve stejném poměru
    • Smetana; použijte tu sladkou na šlehání, tedy s obsahem tuku přes 30 %.
    • Ocet; obyčejný kvasný
    • Cukr; krupicový, pro chuťový kontrast
    • Vejce; přilévají se rozšlehané do horké polévky. Mírně ji zahustí a zvýší výživovou hodnotu houbačky.
    • Voda; na polévku. Dá se použít i zeleninový vývar (nikoliv masový), ale podle mě je voda naprosto dostačující.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Houba vyrůstající z trávy.

    Máte rádi recepty z hub? Zkuste také tenhle krkonošský hubník!

    ➜ Recept s fotopostupem

    KROK 1: Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kusy o hraně asi 2 cm. Pokud je necháváte přes noc, prosolte je a v misce je uložte do lednice.

    KROK 2: V polévkovém hrnci, nebo hrnci se silnějším dnem (používám litinový hrnec) rozehřejte sádlo na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájené houby a okmínujte. Pokud nejsou houby předem prosolené, osolte je nyní. Jestliže používáte sušší houby s nižším obsahem tekutiny, podlijte je lžící dvěma vody.

    Houby osmahněte asi 3-5 minut, míchejte.

    Osmažení nakrájených lesních hub v hrnci.

    KROK 3: Přilijte vodu, znovu osolte. Polévku přiveďte k varu. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, stáhněte ji lžící. Poté přidejte bobkový list a nové koření. Snižte teplotu na minimum, přiklopte poklicí a nechte vařit, resp. jen probublávat.

    Ochucování houbové polévky.

    KROK 4: Vedle na pánvi si připravte máslovou jíšku. Rozpusťte na pánvi při střední teplotě máslo a přisypte mouku. Zamíchejte a osmažte asi půl minuty až minutu, jíška by neměla být příliš tmavá. Hotová jíška pění a pokud ji pročísnete vařečkou, měla by na dně pánve zanechat cestičku.

    Příprava jíšky z mouky a másla na pánvi.
    Příprava jíšky v pánvi.

    Pánev s jíškou dejte stranou z plotny a přilijte k ní naběračku tekutiny z polévky. Dobře rozšlehejte a přidejte ještě trochu vody, dokud nedostanete řidší kaši.

    Takto připravenou naředěnou jíšku přilijte k polévce a vařte dalších 15 minut. Během této doby jíška houbovou polévku lehce zahustí a zjemní, navíc ztratí svoji moučnou chuť.

    KROK 4: Polévku dejte stranou z plotny, aby se přestala vařit. Do hrnku rozklepněte vejce a vidličkou je prošlehejte.

    Vejce v hrníčku, s vidličkou.

    Prošlehaná vejce nalévejte do horké polévky, a přitom polévku míchejte, aby vejce v polévce vytvořila tenké nitky.

    Přidávání rozšlehaných vajec do houbačky.

    KROK 5: Nyní do polévky vlijte smetanu a promíchejte (už nevařte).

    Zalévání houbové polévky smetanou.

    KROK 6: Zbývá finální dochucení: Přilijte ocet a přisypte cukr, promíchejte. Je-li potřeba, přisolte ještě a celkově polévku dolaďte podle své chuti. Ta by měla být příjemně nakyslá, se sladkým podtónem.

    Přilévání octa na ochucení do houbové polévky.

    MŮJ TIP: Polévku po přidání smetany a octa už nevařte, snadno by se mohlo stát, že se zdrcne. Víc náchylná na sražení je také polévka, do které použijete méně tučnou smetanu (např. 12% na vaření).

    ➜ Servírování

    Bílou houbovou polévku podávejte jako první chod při obědě, nebo jako samostatné jídlo s krajícem čerstvého chleba.

    Dejte pozor na bobkový list a nové koření v polévce. Pokud chcete a máte tu trpělivost, koření z hrnce polévky předem vyjměte.

    Bílá houbová polévka se smetanou, nakyslá, servírovaná v misce.

    ➜ Užitečné tipy

    • Někdo dává do polévky vařit také brambory. Pokud chcete, aby byla polévka sytější, přidejte kostičky oloupaných nakrájených brambor do polévky vařit v okamžiku, kdy do ní přidáváte jíšku.
    • Zbylou polévku nechte vychladit a uložte ji v lednici, kde vydrží zhruba tři následující dny.
    • Jako u většiny pokrmů s jíškou platí, že také tato houbačka bude na druhý den více rozleželá a chutnější. Pokud bude příliš hustá, přidejte při ohřívání lžíci nebo dvě vody.

    Další chutné polévky:

    • Frankfurtská polévka s párkem
    • Tradiční zelňačka s klobásou
    • Staročeská česnečka
    • Poctivá bramboračka s houbami
    • Falešná dršťková polévka z hlívy
    Bílá houbová polévka kyselá.

    Houbová polévka se smetanou

    Petra Kupská
    Jakmile na podzim začne pršet, vyrážím do lesa na houby. Kromě klasické smaženice dělám z čerstvých hub bílou kyselou polévku, kterou mě naučil táta. Ten pocházel z Podkrkonoší, kde se to skvělými houbovými recepty je hemží! Recept na tátovu houbovou polévku se smetanou ráda představím v dnešním receptu.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Čas celkem 40 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 6
    Kalorie 208 kcal

    Suroviny 

    • 350 g čerstvé lesní houby
    • 1 lžíce sádlo - volitelně máslo, slunečnicový nebo řepkový olej
    • 1 lžička kmín - drcený
    • 4 kuličky nové koření
    • 2 ks bobkový list
    • 1 lžíce máslo - na jíšku
    • 1 lžíce hladká mouka - na jíšku
    • 150 ml smetana na šlehání - s obsahem tuku nad 30 %
    • 3 vejce
    • 3 lžíce ocet - kvasný 8%
    • 2 lžička cukr
    • 1,4 l voda
    • sůl - podle potřeby, cca 3-4 lžičky

    Instrukce 

    • Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kusy o hraně asi 2 cm. Pokud je necháváte přes noc, prosolte je a v misce je uložte do lednice.
    • V se silnějším dnem rozehřejte sádlo na středně vysokou teplotu. Přidejte nakrájené houby a okmínujte. Pokud nejsou houby předem prosolené, osolte je nyní. Jestliže používáte sušší houby s nižším obsahem tekutiny, podlijte je lžící dvěma vody. Houby osmahněte asi 3-5 minut, míchejte.
    • Přilijte vodu, znovu osolte. Polévku přiveďte k varu. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, stáhněte ji lžící. Poté přidejte bobkový list a nové koření. Snižte teplotu na minimum, přiklopte poklicí a nechte vařit, resp. jen probublávat.
    • Vedle na pánvi si připravte máslovou jíšku. Rozpusťte na pánvi při střední teplotě máslo a přisypte mouku. Zamíchejte a osmažte asi půl minuty až minutu, jíška by neměla být příliš tmavá. Hotová jíška pění a pokud ji pročísnete vařečkou, měla by na dně pánve zanechat cestičku.
    • Pánev s jíškou dejte stranou z plotny a přilijte k ní naběračku tekutiny z polévky. Dobře rozšlehejte a přidejte ještě trochu vody, dokud nedostanete řidší kaši. Takto připravenou naředěnou jíšku přilijte k polévce a vařte dalších 15 minut. Během této doby jíška houbovou polévku lehce zahustí a zjemní, navíc ztratí svoji moučnou chuť.
    • Polévku dejte stranou z plotny, aby se přestala vařit. Do hrnku rozklepněte vejce a vidličkou je prošlehejte. Prošlehaná vejce nalévejte do horké polévky, a přitom polévku míchejte, aby vejce v polévce vytvořila tenké nitky.
    • Nyní do polévky vlijte smetanu a promíchejte (už nevařte). Nakonec přilijte ocet a přisypte cukr, promíchejte. Je-li potřeba, přisolte ještě a celkově polévku dolaďte podle své chuti. Ta by měla být příjemně nakyslá, se sladkým podtónem.

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 6 porcí houbové polévky.
    • Polévku po přidání smetany a octa už nevařte, snadno by se mohlo stát, že se zdrcne. Víc náchylná na sražení je také polévka, do které použijete méně tučnou smetanu (např. 12% na vaření).
    • SERVÍROVÁNÍ: Bílou houbovou polévku podávejte jako první chod při obědě, nebo jako samostatné jídlo s krajícem čerstvého chleba.
    • Jako u většiny pokrmů s jíškou platí, že také tato houbačka bude na druhý den více rozleželá a chutnější. Pokud bude příliš hustá, přidejte při ohřívání lžíci nebo dvě vody.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 208kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recept s houbami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 5Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT