Česneková polévka chutná nejlépe domácí, o tom žádná. Mám pro vás rychlý a jednoduchý recept na česnečku s bramborem, která je silná, skvěle chutná, a postaví vás na nohy, když bude potřeba.

Česnečka je čirá polévka, připravovaná z vývaru nebo čisté vody. Patří do ní čerstvý česnek a brambory. Ochucuje se kořením, typicky majoránkou nebo drceným kmínem. Při servírování přidejte k polévce sýr a šunku nakrájené na kostičky, nebo do ní zakvedlejte vejce. Nakonec přihoďte do talíře hrst chlebových krutonů.
Někdy se česnekové polévce říká česnekačka, na Slovensku zase cesnačka.
MŮJ TIP: Máte rádi tradiční polévky? Zkuste tuhle zelňačku s klobásou (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny

Na poctivou domácí česnečku potřebujete:
- Brambory; varný typ A (ty jsou pevnější, jen tak se nerozvaří), nebo varný typ B, který je univerzální
- Česnek; čerstvé stroužky
- Kuřecí vývar; případně voda
- Sádlo; nebo rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)
- Bobkový list
- Pepř; černý mletý
- Sůl
Dále si připravte chlebové krutony, případně tvrdý sýr a šunku nakrájené na kostičky.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a 5 minut osmažte v hrnci na sádle.
- Přidejte oloupaný česnek a krátce orestujte.
- Zalijte vývarem, přidejte bobkový list a majoránku.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 15-20 minut do změknutí brambor.
- Česnečku osolte a opepřete, podávejte s chlebovými krutony.
➜ Podrobný postup
KROK 1: Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

KROK 2: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte vepřové sádlo na střední teplotu a přidejte do něj kostky brambor. Asi pět minut je za stálého míchání osmažte. Poté přidejte plátky česneku a minutu restujte.

KROK 3: Přilijte vývar, přidejte bobkový list a mezi prsty rozemnutou majoránku. Polévku přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
KROK 4: Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte.
➜ Servírování
Česnečka chutná jen s bramborem, ale klidně ji vylepšete podle chuti.
Mezi častá vylepšení patří:
- Vejce, rozkvedlané v horké polévce.
- Chlebové nebo pečivové krutony, do polévky vhoďte těsně před servírováním, aby se krutony nerozpustily.
- Eidam nebo gouda, nakrájená na 1 cm velké kostičky. Čím tučnější sýr, tím rychleji se v polévce rozpustí. Sýr s obsahem tuku 30 % vydrží v polévce déle, nebude se tak táhnout.
- Šunka nakrájená na kostičky, případně plátky šunky nakrájené na proužky.
Krutony, šunka a sýr se často podávají s polévkou v samostatných mističkách.

➜ Šikovné tipy
- Když česnek s bramborami předem osmažíte na sádle, získá polévka více chuti, než kdybyste je do ní jen vhodili a uvařili. Česnek osmažte krátce, jinak zhnědne a zhořkne.
- Polévka se často používá jako posilňující při nachlazení, nebo jako první pomoc při kocovině.
- Při přípravě receptu jsem se inspirovala Velkou kuchařkou Čech a Moravy od Romana Vaňka
Další chutné polévky:

Staročeská česnečka
Suroviny
- 4 ks brambory - varný typ A, případně B
- 8 stroužek česnek
- 1,25 l kuřecí vývar - případně voda
- 1 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový či řepkový olej
- 2 ks bobkový list
- 1 lžička majoránka - sušená
- ¼ lžička pepř - mletý černý
- 2 lžička sůl
Instrukce
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- V hrnci se silnějším dnem rozehřejte vepřové sádlo na střední teplotu a přidejte do něj kostky brambor. Asi pět minut je za stálého míchání osmažte. Poté přidejte plátky česneku a minutu restujte.
- Přilijte vývar, přidejte bobkový list a mezi prsty rozemnutou majoránku. Polévku přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 4 porce polévky.
- Možná vylepšení do polévky: vejce rozkvedlané v horké polévce, chlebové krutony, kostičky tvrdého sýra a šunky.
- Když česnek s bramborami předem osmažíte na sádle, získá polévka více chuti, než kdybyste je do ní jen vhodili a uvařili. Česnek osmažte krátce, jinak zhnědne a zhořkne.
- Polévka se často používá jako posilňující při nachlazení, nebo jako první pomoc při kocovině.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu