• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
×

Domů » Polévky

Staročeská česnečka

Dne: 9. 2. 2022 · Upraveno: 31. 3. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 0Sdílení

Česneková polévka chutná nejlépe domácí, o tom žádná. Mám pro vás rychlý a jednoduchý recept na česnečku s bramborem, která je silná, skvěle chutná, a postaví vás na nohy, když bude potřeba.

Staročeská česnečka s bramborami.
Obsah ukázat
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Staročeská česnečka

Česnečka je čirá polévka, připravovaná z vývaru nebo čisté vody. Patří do ní čerstvý česnek a brambory. Ochucuje se kořením, typicky majoránkou nebo drceným kmínem. Při servírování přidejte k polévce sýr a šunku nakrájené na kostičky, nebo do ní zakvedlejte vejce. Nakonec přihoďte do talíře hrst chlebových krutonů.

Někdy se česnekové polévce říká česnekačka, na Slovensku zase cesnačka.

MŮJ TIP: Máte rádi tradiční polévky? Zkuste tuhle zelňačku s klobásou (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Ingredience na česnekovou polévku s popiskem.

Na poctivou domácí česnečku potřebujete:

  • Brambory; varný typ A (ty jsou pevnější, jen tak se nerozvaří), nebo varný typ B, který je univerzální
  • Česnek; čerstvé stroužky
  • Kuřecí vývar; případně voda
  • Sádlo; nebo rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový)
  • Bobkový list
  • Pepř; černý mletý
  • Sůl

Dále si připravte chlebové krutony, případně tvrdý sýr a šunku nakrájené na kostičky.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a 5 minut osmažte v hrnci na sádle.
  2. Přidejte oloupaný česnek a krátce orestujte.
  3. Zalijte vývarem, přidejte bobkový list a majoránku.
  4. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 15-20 minut do změknutí brambor.
  5. Česnečku osolte a opepřete, podávejte s chlebovými krutony.

➜ Podrobný postup

KROK 1: Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Kostky brambor v hrnci.

KROK 2: V hrnci se silnějším dnem rozehřejte vepřové sádlo na střední teplotu a přidejte do něj kostky brambor. Asi pět minut je za stálého míchání osmažte. Poté přidejte plátky česneku a minutu restujte.

Příprava česnečky.

KROK 3: Přilijte vývar, přidejte bobkový list a mezi prsty rozemnutou majoránku. Polévku přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

KROK 4: Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte.

➜ Servírování

Česnečka chutná jen s bramborem, ale klidně ji vylepšete podle chuti.

Mezi častá vylepšení patří:

  • Vejce, rozkvedlané v horké polévce.
  • Chlebové nebo pečivové krutony, do polévky vhoďte těsně před servírováním, aby se krutony nerozpustily.
  • Eidam nebo gouda, nakrájená na 1 cm velké kostičky. Čím tučnější sýr, tím rychleji se v polévce rozpustí. Sýr s obsahem tuku 30 % vydrží v polévce déle, nebude se tak táhnout.
  • Šunka nakrájená na kostičky, případně plátky šunky nakrájené na proužky.

Krutony, šunka a sýr se často podávají s polévkou v samostatných mističkách.

Česnečka v talíři s krutony.

➜ Šikovné tipy

  • Když česnek s bramborami předem osmažíte na sádle, získá polévka více chuti, než kdybyste je do ní jen vhodili a uvařili. Česnek osmažte krátce, jinak zhnědne a zhořkne.
  • Polévka se často používá jako posilňující při nachlazení, nebo jako první pomoc při kocovině.
  • Při přípravě receptu jsem se inspirovala Velkou kuchařkou Čech a Moravy od Romana Vaňka

Další chutné polévky:

  • Houbové kyselo
  • Pórková polévka
  • Krémová hrachová polévka
  • Frankfurtská polévka
Česneková polévka recept
Vytisknout

Staročeská česnečka

Česneková polévka chutná nejlépe domácí, o tom žádná. Mám pro vás rychlý a jednoduchý recept na česnečku s bramborem, která je silná, skvěle chutná, a postaví vás na nohy, když bude potřeba.
Příprava15 mins
Doba vaření20 mins
Čas celkem35 mins
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Recept s česnekem
Porce: 4
Autor: Petra Kupská
Zabraňuje vypnutí obrazovky

Suroviny

  • 4 ks brambory varný typ A, případně B
  • 8 stroužek česnek
  • 1,25 l kuřecí vývar případně voda
  • 1 lžíce vepřové sádlo nebo slunečnicový či řepkový olej
  • 2 ks bobkový list
  • 1 lžička majoránka sušená
  • ¼ lžička pepř mletý černý
  • 2 lžička sůl

Postup

  • Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  • V hrnci se silnějším dnem rozehřejte vepřové sádlo na střední teplotu a přidejte do něj kostky brambor. Asi pět minut je za stálého míchání osmažte. Poté přidejte plátky česneku a minutu restujte.
  • Přilijte vývar, přidejte bobkový list a mezi prsty rozemnutou majoránku. Polévku přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  • Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Poznámky k receptu

  • Vystačí zhruba na 4 porce polévky.
  • Možná vylepšení do polévky: vejce rozkvedlané v horké polévce, chlebové krutony, kostičky tvrdého sýra a šunky.
  • Když česnek s bramborami předem osmažíte na sádle, získá polévka více chuti, než kdybyste je do ní jen vhodili a uvařili. Česnek osmažte krátce, jinak zhnědne a zhořkne.
  • Polévka se často používá jako posilňující při nachlazení, nebo jako první pomoc při kocovině.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!

  • 0Sdílení

More Polévky

  • Tradiční zelňačka s klobásou
  • Pravé houbové kyselo z Podkrkonoší
  • Krémová hrachová polévka
  • Krémová polévka z růžičkové kapusty

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Křehký jablečný koláč s pudinkem
  • Domácí marmeláda z červeného rybízu
  • Fazolky na kyselo se smetanou
  • Pudinková buchta se zakysanou smetanou

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT