• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

Dne: 31. 3. 2022 · Upraveno: 22. 8. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 27Sdílení

Když se doma zeptám, jakou polévku mám udělat k obědu, dostane se mi vzácně shodné odpovědi: no přeci frankfurtskou! A já ráda souhlasím. Frankfurtská s párkem je rychlá, vděčná polévka, v domácí verzi neskonale luxusní, a nikdy nezbyde do druhého dne.

Obsah skrýt
➜ Co patří do frankfurtské polévky
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Uchovávání
➜ Hrnec na polévku
➜ Užitečné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Frankfurtská polévka s párkem

Originál frankfurtská polévka obsahuje kvalitní vídeňské párky, nakrájené na kolečka a osmažené na trošce sádla.

Základ polévky tvoří osmažená cibulová jíška, zalitá vývarem. K ochucení výborně poslouží česnek, čerstvě mletý pepř a sladká paprika. Ta polévce dodá také barvu. Nezapomeňte přidat brambor, aby byla polévka správně hustá.

MŮJ TIP: Máte rádi polévky? Zkuste další moji srdcovku: pravé houbové kyselo z Podkrkonoší (chutná fantasticky!)

➜ Co patří do frankfurtské polévky

Ingredience pro frankfurtskou polévku včetně popisu.

Aby polévka chutnala jak z časů našich babiček, potřebujete:

  • Brambory; syrové, varný typ A, případně B. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky velké kolem 1,5-2 cm.
  • Cibule; na cibulovou jíšku. Oloupaná a nakrájená nadrobno.
  • Česnek; čerstvý, oloupaný a podrcený
  • Hladká mouka; na jíšku, která polévku zahustí
  • Sladká paprika; mletá. Kdo má rád ostřejší chuť, přidá trochu pálivé papriky.
  • Sádlo; na osmažení cibulky a párků. Nemáte-li vepřové sádlo, vezměte slunečnicový nebo řepkový olej.
  • Vývar; hovězí nebo kuřecí, pro jemnou polévku i zeleninový
  • Sůl a pepř; na ochucení
  • Vídeňské párky; kvalitní, s vyšším obsahem masa. Do polévky spotřebujete i zbylé párky, které hrozí blížícím se datem spotřeby.
  • Snítky zelené petrželky; na ozdobení

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Na sádle osmažte nadrobno pokrájenou cibuli, zaprašte moukou.
  2. Krátce orestujte, přidejte papriku a zamíchejte.
  3. Postupně zalévejte vývarem, šlehejte metličkou.
  4. Přidejte nakrájené brambory a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete.
  5. Vařte asi 15-20 minut, než brambory změknou.
  6. Nakonec přidejte na kolečka nakrájené párky, předem osmažené na pánvi.
  7. Frankfurtskou polévku ozdobte na talíři zelenou petrželkou.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: V hrnci rozehřejte lžíci sádla na střední teplotu. Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a restujte, dokud cibulka nezrůžoví. Trvá to asi 5 minut. Bedlivě míchejte.

Poté přidejte mouku a krátce, asi 30 vteřin, restujte. Na dně hrnce se vytvoří hrudky, žádný strach však, za chvíli se jich elegantně zbavíme.

Příprava cibulové jíšky v hrnci.

KROK 2: Přisypte sladkou papriku a opět 30 vteřin míchejte. Ne déle, paprika by zhořkla.

Zasypání cibulové jíšky v hrnci červenou sladkou paprikou.

KROK 3: Vezměte si k ruce vývar a naběračku.

Hrnec s cibulovou jíškou stáhněte z plotny a přilijte jednu až dvě naběračky vývaru. Metličkou pilně šlehejte, až se hrudky rozpustí a na dně hrnce vám zbyde zahoustlá kaše.

Teprve nyní přidejte další naběračku vývaru a prošlehejte. Vraťte zpět na sporák a opatrně přilijte zbytek vývaru, stále míchejte.

Přilévání vývaru k cibulové jíšce.

KROK 4: Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum. Přidejte kostky brambor a utřený česnek. Osolte a opepřete.

Přiklopte pokličkou a nechte vařit 15-20 minut, než brambory změknou. Čas od času zamíchejte, protože mouka má tu tendenci sedat si ke dnu a připalovat se.

Přidání brambor a lisovaného česneku do frankfurtské polévky.

KROK 5: Než se polévka uvaří, nakrájejte párky na kolečka a osmažte je na zbytku sádla na pánvi. Smažte spíše při nižší teplotě, párky by neměly zhnědnout, jen zlehka zezlátnout.

Smažení párků na kolečka v černé litinové pánvi.

KROK 6: Jakmile jsou brambory měkké, stáhněte polévku ze sporáku. Ihned přidejte osmažené párky. Je-li potřeba, dosolte a opepřete, a už můžete podávat na stůl!

Uvařená frankfurtská polévka v modrém hrnci.

TIP K MNOŽSTVÍ SOLI: Přesné množství soli bude záležet na typu vývaru, ze kterého polévku připravíte. Obecně domácí vývary příliš slané nebudou, naopak tomu může být u vývarů kupovaných. Vždy polévku předem ochutnejte, než přidáte další sůl.

➜ Servírování

Frankfurtská polévka chutná jako první chod při rodinném obědě, ale také jako samostatné lehčí jídlo, nejlépe s krajícem čerstvého chleba.

Při podávání ozdobte polévku na talíři jemně nasekanými lístky čerstvé petrželky.

➜ Uchovávání

Pokud vám nějaká polévka zbyde, počkejte, až zcela vychladne. Poté ji uložte do lednice, kde vydrží asi 3-4 dny. Polévku ohřejte v rendlíku na sporáku, případně na talíři v mikrovlnné troubě.

Frankfurtská polévka s párkem, podávaná s chlebem.

➜ Hrnec na polévku

K přípravě polévky podle tohoto receptu jsem použila můj oblíbený litinový hrnec o průměru 20 cm. Vejde se do něj asi 4-6 porcí polévky.

Litina je skvělý, masivní materiál, rovnoměrně na něm připravím základ na polévku, v tomto případě cibulovou jíšku. Navíc litina hezky vypadá, dá se v ní také servírovat na stůl, kde se takový hrnec bude vyjímat.

➜ Užitečné tipy

  • Brambory vezměte varný typ A. Ty jsou lojovité, dobře drží tvar a při vaření se tak snadno nerozpadnou. Varný typ B obsahuje více škrobu, ale jedná se o univerzální brambory, které jdou do polévky také použít, jen si pohlídejte dobu varu, abyste je nerozvařili. Více v článku o varných typech brambor.
  • Pokud použijete loupací párky, vždy je před přípravou/smažením stáhněte z umělého střívka.
  • Párky předem osmažte na pánvi, jejich chuť se krásně rozvine a výborně podpoří chuť samotné polévky.

➜ Otázky a odpovědi

Proč se polévka jmenuje frankfurtská

Frankfurtská polévka dostala název podle typu párků, které už v 15. století uzenářští mistři prodávali na trzích ve Frankfurtu nad Mohanem.
V průběhu 19. století doputovaly párky do Vídně, a odtud už to byl jen skok k nám do Čech, kde se staly oblíbenou pochoutkou. Našinci začali tomuto druhu jemných párků říkat vídeňské.
Když se později začala na stolech českých strávníků objevovat párková polévka, dostala název podle původu párků, které tvoří důležitou ingredienci v polévce. A odtud frankfurtská polévka!

Jaký vývar patří do frankfurtské polévky?

Do polévky dávám kuřecí vývar, buď domácí nebo nějaký dobrý z obchodu. Chcete-li výraznější chuť, zkuste vývar hovězí. Naopak jemnější chuti polévky dosáhnete, pokud ji připravíte ze zeleninového vývaru. Nejlépe se polévka připravuje z teplého až horkého vývaru, nikoliv studeného nebo vroucího.

Jak zahustit frankfurtskou polévku?

Polévka se zahušťuje cibulovou jíškou, připravenou hned v počátcích vaření polévky. Cibulová jíška spočívá v osmažení nadrobno nakrájené cibulky na sádle a následném přidání mouky. Obojí stačí krátce orestovat a poté postupně zalévat vývarem, přičemž musíte polévku pilně prošlehávat, aby se rozpustily hrudky. Takto připravenou jíšku asi 15-20 minut v polévce povařte. Jíška polévku krásně zjemní a zahustí.

Jaký párek použít?

Do polévky si připravte kvalitní párky s vyšším podílem masa. Oblíbené jsou vídeňské z vepřového masa (druh původních frankfurtských párků), dále jemné drůbeží nebo tvz. svlékací nebo loupací párky v umělém střívku. Párky nakrájejte na kolečka a vždy je krátce usmažte na pánvi, než je přidáte do polévky.

Další chutné polévky:

  • Domácí hovězí s nudlemi
  • Staročeská česnečka
  • Tradiční zelňačka s klobásou
  • Čočková polévka s párkem
  • Polévka z čerstvých rajčat

Nebo si prohlédněte kategorii se všemi recepty na polévky pro více inspirace!

Frankfurtská polévka s párkem

Frankfurtská polévka s párkem

Petra Kupská
Když se doma zeptám, jakou polévku mám udělat k obědu, dostane se mi vzácně shodné odpovědi: no přeci frankfurtskou! A já ráda souhlasím. Frankfurtská s párkem je rychlá, vděčná polévka, v domácí verzi neskonale luxusní, a nikdy nezbyde do druhého dne.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Čas celkem 30 mins
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 6

Suroviny 

  • 3 ks brambory - středně velké, varný typ A
  • 1 ks cibule - oloupaná a nakrájená nadrobno
  • 2 stroužek česnek - utřený
  • 40 g hladká mouka - na jíšku
  • ½ lžíce sladká paprika - mletá
  • 1 a ½ lžíce sádlo - nebo slunečnicový / řepkový olej
  • 1,5 l vývar - kuřecí, hovězí nebo zeleninový
  • mletý pepř
  • sůl
  • 200 g vídeňské párky
  • zelená petrželka - na ozdobu

Instrukce 

  • V hrnci rozehřejte lžíci sádla na střední teplotu. Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a restujte, dokud cibulka nezrůžoví. Trvá to asi 5 minut. Bedlivě míchejte. Poté přidejte mouku a krátce, asi 30 vteřin, restujte. Na dně hrnce se vytvoří hrudky, žádný strach však, za chvíli se jich elegantně zbavíme.
  • Přisypte sladkou papriku a opět 30 vteřin míchejte. Ne déle, paprika by zhořkla.
  • Vezměte si k ruce vývar a naběračku. Hrnec s cibulovou jíškou stáhněte z plotny a přilijte jednu až dvě naběračky vývaru. Metličkou pilně šlehejte, až se hrudky rozpustí a na dně hrnce vám zbyde zahoustlá kaše. Teprve nyní přidejte další naběračku vývaru a prošlehejte. Vraťte zpět na sporák a opatrně přilijte zbytek vývaru, stále míchejte.
  • Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum. Přidejte kostky brambor a utřený česnek. Osolte a opepřete. Přiklopte pokličkou a nechte vařit 15-20 minut, než brambory změknou. Čas od času zamíchejte, protože mouka má tu tendenci sedat si ke dnu a připalovat se.
  • Než se polévka uvaří, nakrájejte párky na kolečka a osmažte je na zbytku sádla na pánvi. Smažte spíše při nižší teplotě, párky by neměly zhnědnout, jen zlehka zezlátnout.
  • Jakmile jsou brambory měkké, stáhněte polévku ze sporáku. Ihned přidejte osmažené párky. Je-li potřeba, dosolte a opepřete, a už můžete podávat na stůl!

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu připravíte asi 4-6 porcí polévky.
  • SERVÍROVÁNÍ: Frankfurtská polévka chutná jako první chod při rodinném obědě, ale také jako samostatné lehčí jídlo, nejlépe s krajícem čerstvého chleba. Při podávání ozdobte polévku na talíři jemně nasekanými lístky čerstvé petrželky.
  • TIP K MNOŽSTVÍ SOLI: Přesné množství soli bude záležet na typu vývaru, ze kterého polévku připravíte. Obecně domácí vývary příliš slané nebudou, naopak tomu může být u vývarů kupovaných. Vždy polévku předem ochutnejte, než přidáte další sůl.
  • Párky předem vždy osmažte na pánvi, jejich chuť se krásně rozvine a výborně podpoří chuť samotné polévky.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s bramborami, Recepty s uzeninou
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 27Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Lahodná polévka z čerstvých rajčat
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Domácí hovězí polévka s nudlemi

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT