Nejlepší čočková polévka je domácí, dělaná podle tradičního receptu je zahuštěná jíškou, s báječnou vůní česneku a cibulky. Já do čočkovky přidávám brambory, chybět nesmí kolečka párků, dozlatova osmažené na pánvi.

Čočkovou polévku připravuji z obyčejné hnědé čočky, předem namočené přes noc. Základ tvoří jednoduchá cibulová jíška, k cibulce přidávám mrkev, protože u nás máme rádi, když je v polévce do čeho kousnout. O dobrém vlivu na výživové hodnoty čočkovky nemluvě.
MŮJ TIP: Zkuste také tuhle luxusní frankfurtskou polévku s párkem (chutná fantasticky!)
➜ Jakou čočku na polévku
Na klasickou čočkovou polévku potřebujete obyčejnou velkozrnnou čočku. Tato luštěnina má zeleno-hnědou barvu a najdete ji v regále jakéhokoliv obchodu. Sáhnete-li po balíčku předvařené čočky, ušetříte si čas s namáčením. Na druhou stranu, předvařená čočka nebude mít tak pevnou strukturu, což však nemusí být nutně na škodu.
➜ Kolik čočky potřebujeme
K přípravě jedné porce čočkové polévky o objemu 250 ml počítejte zhruba se 40 g suché čočky. Počítejte s tím, že čočka při namáčení a vaření zvětší svůj objem a v hrnci nabyde minimálně na dvojnásobek.
➜ Příprava čočky
Velkozrnnou čočku přeberte, odstraňte případné kamínky a jiné nečistoty. Dejte ji do hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím vody a nechte přes noc stát v lednici. Část vody čočka vsákne. Druhý den zbylou vodu slijte. Přilijte čerstvou vodu tak, aby přesahovala čočku asi o 4-5 cm. Čočka se vaří asi 40 minut, solí se až na konci vaření.
Pozor však: Na čočkovou polévku podle tohoto receptu uvařte čočku do poloměkka. Čočku dovaříte až při přípravě polévky.
Použijete-li předvařenou čočku, odpadne vám příprava s máčením a předvářením čočky.
➜ Suroviny

K přípravě čočkové polévky potřebujete:
- Čočka: Velkozrnná, klasická nebo předvařená.
- Sádlo: Případně slunečnicový nebo řepkový olej, na přípravu cibulové jíšky a menší část na osmažení párků na pánvi.
- Vývar: Kuřecí nebo zeleninový. Hovězí vývar je na čočkovou polévku poměrně výrazný a silný. Nejlépe se vám bude pracovat s vlažným vývarem.
- Cibule: Oloupat a najemno nakrájet.
- Hladká mouka: Na cibulovou jíšku.
- Brambory: Lojovité, tedy varný typ A, případně univerzální B.
- Mrkev: Volitelně, mrkev není povinná. Postará se však o další vrstvu ve struktuře polévky a její rustikální vzhled.
- Česnek
- Bobkový list
- Párky: Vídeňské, nebo jakékoliv jemné párky s vyšším obsahem masa.
- Sůl, pepř: Na ochucení.
- Majoránka: Přidá polévce chuť a vůni, kterou od čočkovky očekáváte. Majoránka se dává až v samém závěru, před přidáním ji promněte mezi prsty, aby se rozvinula její vůně.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- V hrnci rozehřejte tuk a osmažte na něm pokrájenou cibuli s mrkví.
- Zasypte moukou a restujte půl minuty.
- Přilijte vývar, bedlivě šlehejte metličkou.
- Přidejte předvařenou čočku, brambory, utřený česnek a bobkový list.
- Osolte a opepřete.
- Vařte 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Přidejte párky nakrájené na kolečka a sušenou majoránku.
- Čočkovou polévku zamíchejte a podávejte s chlebem.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Připravte čočku na polévku. Klasickou přeberte, přes noc namočte a druhý den uvařte do poloměkka. Předvařenou čočku použijte do polévky bez uvedených příprav.
KROK 2: Připravte si zeleninu do polévky: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek sloupněte a utřete. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5-2 cm. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky asi 1,5 cm velké.

KROK 3: V polévkovém hrnci s vyšším dnem rozehřejte při střední teplotě sádlo nebo olej (lžičku dejte stranou na osmažení párků). Vhoďte do něj cibuli a mrkev a oboje smažte asi 5 minut, míchejte. Poté přisypte mouku a restujte půl minuty.

KROK 4: Vezměte si k ruce vlažný vývar, naběračku a metličku. Hrnec stáhněte ze zdroje tepla a nalijte do něj jednu naběračku vývaru. Metličkou prošlehejte. Přilijte druhou naběračku a opět prošlehejte, až vám na dně zůstane mírně zahoustlá kaše bez žmolků a hrudek z mouky. Zbytek vývaru přilijte ve dvou dávkách, nezapomeňte míchat.

KROK 5: Přidejte brambory, bobkový list, česnek a čočku. Osolte a opepřete. Polévku přiveďte k varu.

KROK 6: Stáhněte teplotu na minimum, hrnec přiklopte pokličkou a nechte asi 15 minut mírně probublávat, dokud nejsou brambory měkké.
KROK 7: Mezitím si na pánvi na zbytku tuku osmažte párky, nakrájené na kolečka. Párky by neměly zhnědnout, osmažte je zlehka dozlatova, jejich chuť se krásně rozvine.

KROK 8: Ke konci varu vyjměte z polévky bobkové listy a přidejte do ní párky a sušenou majoránku, kterou nejprve rozemněte mezi prsty. Případně dosolte a opepřete, zamíchejte.

➜ Servírování
Čočkovou polévku podávejte teplou, nejlépe s krajícem čerstvého chleba. Na talíři ji ozdobte nasekanými lístky zelené petrželky.

➜ Užitečné tipy
- Pokud byste přilili vývar k cibulové jíšce najednou, v polévce by se vytvořily hrudky. Šikovný trik s přilitím dvou naběraček v úvodu a jejich důkladné prošlehání tvorbě hrudek zabrání.
- Na druhý den polévka mírně zhoustne. Při ohřívání ji nařeďte lžící nebo dvěma vody.
- Červená čočka není pro tento recept vhodná, protože je drobná a je velmi rychle hotová. Pokud byste ji použili, čočka by se rozvařila.
Další chutné polévky:
Nebo se podívejte na všechny polévkové recepty pro více inspirace.

Klasická čočková polévka s párkem
Kuchyňské vybavení
- Litinový hrnec ø20 cm
Suroviny
- 250 g velkozrnná čočka - suchá
- 1,5 lžíce sádlo - nebo slunečnicový olej
- 1,5 l kuřecí vývar - nebo zeleninový
- 1 cibule
- 4 lžíce hladká mouka
- 3 brambory
- 1 mrkev
- 2 stroužek česnek
- 2 ks bobkový list
- 2 ks párky - vídeňské
- 1 lžíce majoránka - sušená
- sůl
- pepř - černý mletý
Instrukce
- Připravte čočku na polévku. Klasickou přeberte, přes noc namočte a druhý den uvařte do poloměkka. Předvařenou čočku použijte do polévky bez uvedených příprav.
- Připravte si zeleninu do polévky: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek sloupněte a utřete. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5-2 cm. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky asi 1,5 cm velké.
- V polévkovém hrnci s vyšším dnem rozehřejte při střední teplotě sádlo nebo olej (lžičku dejte stranou na osmažení párků). Vhoďte do něj cibuli a mrkev a oboje smažte asi 5 minut, míchejte. Poté přisypte mouku a restujte půl minuty.
- Vezměte si k ruce vlažný vývar, naběračku a metličku. Hrnec stáhněte ze zdroje tepla a nalijte do něj jednu naběračku vývaru. Metličkou prošlehejte. Přilijte druhou naběračku a opět prošlehejte, až vám na dně zůstane mírně zahoustlá kaše bez žmolků a hrudek z mouky. Zbytek vývaru přilijte ve dvou dávkách, nezapomeňte míchat.
- Přidejte brambory, bobkový list, česnek a čočku. Osolte a opepřete. Polévku přiveďte k varu.
- Stáhněte teplotu na minimum, hrnec přiklopte pokličkou a nechte asi 15 minut mírně probublávat, dokud nejsou brambory měkké.
- Mezitím si na pánvi na zbytku tuku osmažte párky, nakrájené na kolečka. Párky by neměly zhnědnout, osmažte je zlehka dozlatova, jejich chuť se krásně rozvine.
- Ke konci varu vyjměte z polévky bobkové listy a přidejte do ní párky a sušenou majoránku, kterou nejprve rozemněte mezi prsty. Případně dosolte a opepřete, zamíchejte.
Poznámky
- Vystačí asi na 6 porcí polévky.
- SERVÍROVÁNÍ: Čočkovou polévku podávejte teplou, nejlépe s krajícem čerstvého chleba. Na talíři ji ozdobte nasekanými lístky zelené petrželky.
- Na druhý den polévka mírně zhoustne. Při ohřívání ji nařeďte lžící nebo dvěma vody.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu