• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Polévky

    Klasická čočková polévka s párkem

    Dne: 6. 4. 2022 · Aktualizováno: 8. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 9Sdílení

    Nejlepší čočková polévka je domácí, dělaná podle tradičního receptu je zahuštěná jíškou, s báječnou vůní česneku a cibulky. Já do čočkovky přidávám brambory, chybět nesmí kolečka párků, dozlatova osmažené na pánvi.

    Čočkovka s párkem a bramborem servírovaná v misce.
    Obsah skrýt
    ➜ Jakou čočku na polévku
    ➜ Kolik čočky potřebujeme
    ➜ Příprava čočky
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Klasická čočková polévka s párkem

    Čočkovou polévku připravuji z obyčejné hnědé čočky, předem namočené přes noc. Základ tvoří jednoduchá cibulová jíška, k cibulce přidávám mrkev, protože u nás máme rádi, když je v polévce do čeho kousnout. O dobrém vlivu na výživové hodnoty čočkovky nemluvě.

    MŮJ TIP: Zkuste také tuhle luxusní frankfurtskou polévku s párkem (chutná fantasticky!)

    ➜ Jakou čočku na polévku

    Na klasickou čočkovou polévku potřebujete obyčejnou velkozrnnou čočku. Tato luštěnina má zeleno-hnědou barvu a najdete ji v regále jakéhokoliv obchodu. Sáhnete-li po balíčku předvařené čočky, ušetříte si čas s namáčením. Na druhou stranu, předvařená čočka nebude mít tak pevnou strukturu, což však nemusí být nutně na škodu.

    ➜ Kolik čočky potřebujeme

    K přípravě jedné porce čočkové polévky o objemu 250 ml počítejte zhruba se 40 g suché čočky. Počítejte s tím, že čočka při namáčení a vaření zvětší svůj objem a v hrnci nabyde minimálně na dvojnásobek.

    ➜ Příprava čočky

    Velkozrnnou čočku přeberte, odstraňte případné kamínky a jiné nečistoty. Dejte ji do hrnce, zalijte dvojnásobným množstvím vody a nechte přes noc stát v lednici. Část vody čočka vsákne. Druhý den zbylou vodu slijte. Přilijte čerstvou vodu tak, aby přesahovala čočku asi o 4-5 cm. Čočka se vaří asi 40 minut, solí se až na konci vaření.

    Pozor však: Na čočkovou polévku podle tohoto receptu uvařte čočku do poloměkka. Čočku dovaříte až při přípravě polévky.

    Použijete-li předvařenou čočku, odpadne vám příprava s máčením a předvářením čočky.

    ➜ Suroviny

    Suroviny na čočkovou polévku s popiskem.

    K přípravě čočkové polévky potřebujete:

    • Čočka: Velkozrnná, klasická nebo předvařená.
    • Sádlo: Případně slunečnicový nebo řepkový olej, na přípravu cibulové jíšky a menší část na osmažení párků na pánvi.
    • Vývar: Kuřecí nebo zeleninový. Hovězí vývar je na čočkovou polévku poměrně výrazný a silný. Nejlépe se vám bude pracovat s vlažným vývarem.
    • Cibule: Oloupat a najemno nakrájet.
    • Hladká mouka: Na cibulovou jíšku.
    • Brambory: Lojovité, tedy varný typ A, případně univerzální B.
    • Mrkev: Volitelně, mrkev není povinná. Postará se však o další vrstvu ve struktuře polévky a její rustikální vzhled.
    • Česnek
    • Bobkový list
    • Párky: Vídeňské, nebo jakékoliv jemné párky s vyšším obsahem masa.
    • Sůl, pepř: Na ochucení.
    • Majoránka: Přidá polévce chuť a vůni, kterou od čočkovky očekáváte. Majoránka se dává až v samém závěru, před přidáním ji promněte mezi prsty, aby se rozvinula její vůně.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. V hrnci rozehřejte tuk a osmažte na něm pokrájenou cibuli s mrkví.
    2. Zasypte moukou a restujte půl minuty.
    3. Přilijte vývar, bedlivě šlehejte metličkou.
    4. Přidejte předvařenou čočku, brambory, utřený česnek a bobkový list.
    5. Osolte a opepřete.
    6. Vařte 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
    7. Přidejte párky nakrájené na kolečka a sušenou majoránku.
    8. Čočkovou polévku zamíchejte a podávejte s chlebem.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Připravte čočku na polévku. Klasickou přeberte, přes noc namočte a druhý den uvařte do poloměkka. Předvařenou čočku použijte do polévky bez uvedených příprav.

    KROK 2: Připravte si zeleninu do polévky: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek sloupněte a utřete. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5-2 cm. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky asi 1,5 cm velké.

    Nakrájená zelenina na prkénku.

    KROK 3: V polévkovém hrnci s vyšším dnem rozehřejte při střední teplotě sádlo nebo olej (lžičku dejte stranou na osmažení párků). Vhoďte do něj cibuli a mrkev a oboje smažte asi 5 minut, míchejte. Poté přisypte mouku a restujte půl minuty.

    Přisypávání mouky k cibulce a mrkvi.

    KROK 4: Vezměte si k ruce vlažný vývar, naběračku a metličku. Hrnec stáhněte ze zdroje tepla a nalijte do něj jednu naběračku vývaru. Metličkou prošlehejte. Přilijte druhou naběračku a opět prošlehejte, až vám na dně zůstane mírně zahoustlá kaše bez žmolků a hrudek z mouky. Zbytek vývaru přilijte ve dvou dávkách, nezapomeňte míchat.

    Přilévání vývaru do hrnce se zeleninou.

    KROK 5: Přidejte brambory, bobkový list, česnek a čočku. Osolte a opepřete. Polévku přiveďte k varu.

    Přidání surovin do čočkové polévky.

    KROK 6: Stáhněte teplotu na minimum, hrnec přiklopte pokličkou a nechte asi 15 minut mírně probublávat, dokud nejsou brambory měkké.

    KROK 7: Mezitím si na pánvi na zbytku tuku osmažte párky, nakrájené na kolečka. Párky by neměly zhnědnout, osmažte je zlehka dozlatova, jejich chuť se krásně rozvine.

    Osmažené párky na pánvi.

    KROK 8: Ke konci varu vyjměte z polévky bobkové listy a přidejte do ní párky a sušenou majoránku, kterou nejprve rozemněte mezi prsty. Případně dosolte a opepřete, zamíchejte.

    Hotová čočková polévka.

    ➜ Servírování

    Čočkovou polévku podávejte teplou, nejlépe s krajícem čerstvého chleba. Na talíři ji ozdobte nasekanými lístky zelené petrželky.

    Čočková polévka servírovaná s chlebem.

    ➜ Užitečné tipy

    • Pokud byste přilili vývar k cibulové jíšce najednou, v polévce by se vytvořily hrudky. Šikovný trik s přilitím dvou naběraček v úvodu a jejich důkladné prošlehání tvorbě hrudek zabrání.
    • Na druhý den polévka mírně zhoustne. Při ohřívání ji nařeďte lžící nebo dvěma vody.
    • Červená čočka není pro tento recept vhodná, protože je drobná a je velmi rychle hotová. Pokud byste ji použili, čočka by se rozvařila.

    Další chutné polévky:

    • Staročeská česnečka
    • Zelňačka s klobásou
    • Polévka z růžičkové kapusty

    Nebo se podívejte na všechny polévkové recepty pro více inspirace.

    Čočková polévka servírovaná s chlebem.

    Klasická čočková polévka s párkem

    Petra Kupská
    Nejlepší čočková polévka je domácí, dělaná podle tradičního receptu je zahuštěná jíškou, s báječnou vůní česneku a cibulky. Já do čočkovky přidávám brambory, chybět nesmí kolečka párků, dozlatova osmažené na pánvi.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 minutes mins
    Vaření / Pečení 40 minutes mins
    Čas celkem 50 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 6

    Kuchyňské vybavení

    • Litinový hrnec ø20 cm

    Suroviny 

    • 250 g velkozrnná čočka - suchá
    • 1,5 lžíce sádlo - nebo slunečnicový olej
    • 1,5 l kuřecí vývar - nebo zeleninový
    • 1 cibule
    • 4 lžíce hladká mouka
    • 3 brambory
    • 1 mrkev
    • 2 stroužek česnek
    • 2 ks bobkový list
    • 2 ks párky - vídeňské
    • 1 lžíce majoránka - sušená
    • sůl
    • pepř - černý mletý

    Instrukce 

    • Připravte čočku na polévku. Klasickou přeberte, přes noc namočte a druhý den uvařte do poloměkka. Předvařenou čočku použijte do polévky bez uvedených příprav.
    • Připravte si zeleninu do polévky: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek sloupněte a utřete. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5-2 cm. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky asi 1,5 cm velké.
    • V polévkovém hrnci s vyšším dnem rozehřejte při střední teplotě sádlo nebo olej (lžičku dejte stranou na osmažení párků). Vhoďte do něj cibuli a mrkev a oboje smažte asi 5 minut, míchejte. Poté přisypte mouku a restujte půl minuty.
    • Vezměte si k ruce vlažný vývar, naběračku a metličku. Hrnec stáhněte ze zdroje tepla a nalijte do něj jednu naběračku vývaru. Metličkou prošlehejte. Přilijte druhou naběračku a opět prošlehejte, až vám na dně zůstane mírně zahoustlá kaše bez žmolků a hrudek z mouky. Zbytek vývaru přilijte ve dvou dávkách, nezapomeňte míchat.
    • Přidejte brambory, bobkový list, česnek a čočku. Osolte a opepřete. Polévku přiveďte k varu.
    • Stáhněte teplotu na minimum, hrnec přiklopte pokličkou a nechte asi 15 minut mírně probublávat, dokud nejsou brambory měkké.
    • Mezitím si na pánvi na zbytku tuku osmažte párky, nakrájené na kolečka. Párky by neměly zhnědnout, osmažte je zlehka dozlatova, jejich chuť se krásně rozvine.
    • Ke konci varu vyjměte z polévky bobkové listy a přidejte do ní párky a sušenou majoránku, kterou nejprve rozemněte mezi prsty. Případně dosolte a opepřete, zamíchejte.

    Poznámky

    • Vystačí asi na 6 porcí polévky.
    • SERVÍROVÁNÍ: Čočkovou polévku podávejte teplou, nejlépe s krajícem čerstvého chleba. Na talíři ji ozdobte nasekanými lístky zelené petrželky.
    • Na druhý den polévka mírně zhoustne. Při ohřívání ji nařeďte lžící nebo dvěma vody.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Luštěninové recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 9Sdílení

    Další recepty:

    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Bílá houbová polévka kyselá.
      Houbová polévka se smetanou
    • Polévka z čerstvých rajčat podávaná v misce.
      Lahodná polévka z čerstvých rajčat
    • Frankfurtská polévka s párkem
      Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT