Mám pro vás vynikající recept na rychlou a jednoduchou polévku z růžičkové kapusty. Nekrčte nos, zaručuji, že na téhle kapustičkové polévce si pochutnáte!

Růžičková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, jejíž sezóna začíná v září a trvá do jarních měsíců následujícího roku. Je ideální surovinou pro zimní vaření. V chladných měsících poslouží jako výborný zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny.
MŮJ TIP: Pokud máte zimní polévky rádi, pak také zkuste tuhle výtečnou gulášovku (zahřeje na těle i na duši).
? Suroviny

K přípravě kapustičkové polévky potřebujete:
- Růžičková kapusta
- Brambora; syrová
- Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej (slunečnicový, řepkový)
- Cibule
- Česnek
- Hovězí vývar; nebo zeleninový
- Majoránka; sušená
- Smetana na šlehání; s obsahem tuku nad 30 %
- Vinný ocet; nebo čerstvě vymačkanou šťávu z citronu
- Cukr
- Sůl
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Postup s fotkami
KROK 1: Kapustičky opláchněte a odstraňte případně povadlé horní listy. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, také česnek zbavte slupky a nasekejte na plátky.
KROK 2: V menším hrnci dejte vařit vodu, řádně ji osolte (asi jako na těstoviny, tedy spíše více soli). Opatrně do ní vhoďte asi třetinu hlaviček růžičkové kapusty a vařte po dobu 10 minut. Poté vodu slijte a kapustičky zalijte studenou vodou. Později takto připravené kapustičky vložíte do polévky. Zbývající dvě třetiny hlaviček rozčtvrťte.

KROK 3: V polévkovém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo a osmažte na něm cibuli do růžova. Přidejte rozčtvrcené kapustičky, nakrájenou bramboru a česnek. Restujte asi 3-4 minuty, míchejte.

KROK 4: Přilijte vývar, osolte. Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a přiklopte poklicí. Vařte asi 15-20 minut, dokud nejsou kapustičky a brambora měkké.

KROK 5: Stáhněte z plotny, přidejte majoránku. Promněte ji předem mezi prsty (1). Vlijte smetanu (2). Nakonec polévku promixujte ponorným tyčovým mixérem. Již nevařte (3).

KROK 6: Dochuťte vinným octem, cukrem, přidejte sůl.
KROK 7: Nakonec rozčtvrťte třetinu kapustiček, které jste předem uvařili ve vodě, a vložte je do polévky. Před podáváním nechte kapustičky v polévce chvíli prohřát.
?️ Servírování
Polévku z růžičkové kapusty podávejte k obědu před hlavním chodem, nebo k večeři. Do talíře můžete vhodit hrst chlebových krutonů.

EXTRA VYLEPŠENÍ: Chybí-li vám v polévce chuť a vůně masa, doporučuji vysmažit na pánvi do křupava proužky anglické slaniny a tyto chipsy přidat do talíře s polévkou.
? Šikovné tipy
- Způsobu uvaření kapustiček ve vroucí osolené vodě a následnému šokovému zchlazení se říká blanšírování. Studená voda zastaví var v růžičkové kapustě, ta navíc získá krásnou zelenou barvu. Kapustičky budou na skus příjemně křupavé, nikoliv blátivé.
- Nezapomeňte na závěr dochutit polévku vinným octem a cukrem. Tato kombinace dodá polévce výbornou navinulou chuť. Místo vinného octa dejte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu.
- Polévka je přirozeně bezlepková. Neobsahuje mouku ani jíšku; krémovitou texturu získá rozmixováním zeleniny, která polévku zahustí.
Další chutné polévky:
Stále málo? Více inspirace najdete v kategorii Polévky
Karta receptu

Krémová polévka z růžičkové kapusty
Suroviny
- 500 g růžičková kapusta
- 1 ks brambora - větší
- 1 lžíce sádlo - nebo stolní olej
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česnek
- 1 l hovězí vývar - nebo zeleninový
- 200 ml smetana na šlehání - s obsahem tuku přes 30 %
- ½ lžička majoránka - sušená
- ½ lžíce cukr
- 1 lžíce vinný ocet - nebo citronová šťáva
- sůl
Instrukce
- Kapustičky opláchněte a odstraňte případně povadlé horní listy. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, také česnek zbavte slupky a nasekejte na plátky.
- BLANŠÍROVÁNÍ KAPUSTIČEK: V menším hrnci dejte vařit vodu, řádně ji osolte (asi jako na těstoviny, tedy spíše více soli). Opatrně do ní vhoďte asi třetinu hlaviček růžičkové kapusty a vařte po dobu 10 minut. Poté vodu slijte a kapustičky zalijte studenou vodou. Později takto připravené kapustičky vložíte do polévky. Zbývající dvě třetiny hlaviček rozčtvrťte.
- V polévkovém hrnci rozehřejte při střední teplotě sádlo a osmažte na něm cibuli do růžova. Přidejte rozčtvrcené kapustičky, nakrájenou bramboru a česnek. Restujte asi 3-4 minuty, míchejte.
- Přilijte vývar, osolte. Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a přiklopte poklicí. Vařte asi 15-20 minut, dokud nejsou kapustičky a brambora měkké.
- Stáhněte z plotny, přidejte majoránku. Promněte ji předem mezi prsty. Vlijte smetanu. Nakonec polévku promixujte ponorným tyčovým mixérem. Již nevařte.
- Dochuťte vinným octem, cukrem, a přidejte sůl.
- Nakonec rozčtvrťte třetinu kapustiček, které jste předem uvařili ve vodě, a vložte je do polévky. Před podáváním nechte kapustičky v polévce chvíli prohřát.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Polévku z růžičkové kapusty podávejte k obědu před hlavním chodem, nebo k večeři. Do talíře můžete vhodit hrst chlebových krutonů.
- EXTRA VYLEPŠENÍ: Chybí-li vám v polévce chuť a vůně masa, doporučuji vysmažit na pánvi do křupava proužky anglické slaniny a tyto chipsy přidat do talíře s polévkou.
- Polévka je přirozeně bezlepková. Neobsahuje mouku ani jíšku; krémovitou texturu získá rozmixováním zeleniny, která polévku zahustí.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu