• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Domácí hovězí polévka s nudlemi

Dne: 19. 2. 2022 · Upraveno: 19. 2. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 9Sdílení

V chladných dnech nic nepotěší víc než hovězí polévka s nudlemi, připravená z poctivého domácího vývaru! Mám pro vás jednoduchý recept krok za krokem, podle kterého se vám povede ta nejlepší.

Hovězí polévka ze silného vývaru, podávaná na talíři s domácími nudlemi.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Šikovné tipy
Domácí hovězí polévka s nudlemi

Hovězí vývar a z něho následně polévku dělám v obyčejném hrnci, ve kterém nechávám vývar táhnout asi tři a půl hodiny. Jen tak bude silný a chutný, aniž byste museli dohánět chuť umělými dochucovadly.

Tady najdete recept na domácí nudle do polévky. Než se hovězí vývar uvaří, budete mít dost času nudle připravit.

MŮJ TIP: Do hovězí polévky se skvěle hodí také celestýnské nudle (jsou připravené natošup!)

➜ Suroviny

Suroviny na domácí hovězí polévku včetně popisků.

Na domácí hovězí polévku potřebujete:

  • Hovězí žebro s kostí; v obchodech ho najdete také pod označením hovězí maso na polévku
  • Koření: bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře
  • Zelenina: celer, mrkev, kořenová petržel, cibule, česnek, pórek
  • Sůl a pepř; na ochucení
  • Zelená petrželka; na ozdobení
  • Voda

TIP: Abyste nemuseli kupovat zeleninu samostatně, sáhněte v obchodě po balíčku zeleniny na polévku.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Do studené vody vložte hovězí, přepůlenou cibuli, a přiveďte k varu.
  2. Seberte z povrchu pěnu, přidejte koření, osolte a vařte na mírném varu 3 hodiny.
  3. Přidejte očištěnou přepůlenou zeleninu a vařte dalších 30 minut.
  4. Maso i zeleninu vyndejte, nakrájejte na kousky.
  5. Vývar slijte do čistého hrnce.
  6. Přidejte do něj pokrájenou zeleninu s masem. Osolte a opepřete dle chuti.
  7. Hovězí polévku podávejte sypanou zelenou petrželkou a domácími nudlemi.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Do hrnce nalijte studenou vodu, vložte do ní maso a oloupanou přepůlenou cibuli. Přiveďte k varu. Než polévka začne vřít, stáhněte teplotu. Lžící posbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu.

Sbírání pěny z povrchu hovězí polévky.

KROK 2: Přidejte koření, polévku mírně osolte a přiklopte pokličkou tak, že na jedné straně zůstává asi půlcentimetrový otvor. Tudy bude unikat pára. Nechte 3 hodiny probublávat.

KROK 3: Očistěte zeleninu a překrojte ji napůl. Přidejte ji do vývaru a nechte vařit dalších 30 minut. Za tu dobu by zelenina měla změknout tak akorát na skus.

Přidání zeleniny do hovězí polévky.

KROK 4: Zeleninu i maso opatrně vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím vývar slijte do čistého hrnce přes jemné síto. V něm zůstanou zachycené případné nečistoty a vyvařené koření.

KROK 5: Maso i zeleninu nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Přidejte je zpět k vývaru. Osolte a opepřete podle chuti.

Nakrájená zelenina z vývaru.

KROK 6: Hovězí polévku podávejte s domácími nudlemi, posypanou pokrájenou petrželovou natí.

Hovězí polévka z domácího vývaru podávaná s nudlemi.

➜ Šikovné tipy

  • Koření do polévky přidejte až v okamžiku, kdy z povrchu seberete pěnu. Pokud byste jej přidali hned na začátku, zůstalo by schované v pěně a vy byste ho nabrali (a vyhodili) i s pěnou.
  • Polévka se musí vařit pouze mírným varem. Pokud byste ji vařili klokotem, vyvařilo by se zbytečně tekutiny a polévka by mohla být zakalená.
  • Jakmile polévka vychladne, uložte ji do chladu, aby nezkysla. V lednici vydrží 3-4 dny.

Další recepty na polévky:

  • Zelňačka s klobásou
  • Babiččina gulášová polévka
  • Krkonošské kyselo
Domácí hovězí polévka s nudlemi.

Domácí hovězí polévka s nudlemi

Petra Kupská
V chladných dnech nic nepotěší víc než hovězí polévka s nudlemi, připravená z poctivého domácího vývaru! Mám pro vás jednoduchý recept krok za krokem, podle kterého se vám povede ta nejlepší.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 3 hrs 30 mins
Čas celkem 3 hrs 40 mins
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 6

Suroviny 

  • 500 g hovězí žebro - s kostí
  • 1 cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 5 kuliček nové koření
  • 10 kuliček černý pepř
  • 150 g celer - bulva
  • 80 g petržel kořenová - 1 kořen
  • 150 g mrkev - asi 2 menší mrkve
  • 10 cm pórek - podélně rozříznout a očistit
  • 2 stroužky česnek
  • 2 lžičky sůl
  • ¼ lžička mletý pepř
  • 1,6 l voda

Instrukce 

  • Do hrnce nalijte studenou vodu, vložte do ní maso a oloupanou přepůlenou cibuli. Přiveďte k varu. Než polévka začne vřít, stáhněte teplotu. Lžící posbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu.
  • Přidejte koření, polévku mírně osolte a přiklopte pokličkou tak, že na jedné straně zůstává asi půlcentimetrový otvor. Tudy bude unikat pára. Nechte 3 hodiny probublávat.
  • Očistěte zeleninu a překrojte ji napůl. Přidejte ji do vývaru a nechte vařit dalších 30 minut. Za tu dobu by zelenina měla změknout tak akorát na skus.
  • Zeleninu i maso opatrně vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím vývar slijte do čistého hrnce přes jemné síto. V něm zůstanou zachycené případné nečistoty a vyvařené koření.
  • Maso i zeleninu nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Přidejte je zpět k vývaru. Osolte a opepřete podle chuti.
  • Hovězí polévku podávejte s domácími nudlemi, posypanou pokrájenou petrželovou natí.

Poznámky

  • Zhruba 4-6 porcí.
  • Koření do polévky přidejte až v okamžiku, kdy z povrchu seberete pěnu. Pokud byste jej přidali hned na začátku, zůstalo by schované v pěně a vy byste ho nabrali (a vyhodili) i s pěnou.
  • Polévka se musí vařit pouze mírným varem. Pokud byste ji vařili klokotem, vyvařilo by se zbytečně tekutiny a polévka by mohla být zakalená.
  • Jakmile polévka vychladne, uložte ji do chladu, aby nezkysla. V lednici vydrží 3-4 dny.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s hovězím
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 9Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Lahodná polévka z čerstvých rajčat
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT