V chladných dnech nic nepotěší víc než hovězí polévka s nudlemi, připravená z poctivého domácího vývaru! Mám pro vás jednoduchý recept krok za krokem, podle kterého se vám povede ta nejlepší.
Hovězí vývar a z něho následně polévku dělám v obyčejném hrnci, ve kterém nechávám vývar táhnout asi tři a půl hodiny. Jen tak bude silný a chutný, aniž byste museli dohánět chuť umělými dochucovadly.
Tady najdete recept na domácí nudle do polévky. Než se hovězí vývar uvaří, budete mít dost času nudle připravit.
MŮJ TIP: Do hovězí polévky se skvěle hodí také celestýnské nudle (jsou připravené natošup!)
➜ Suroviny
Na domácí hovězí polévku potřebujete:
- Hovězí žebro s kostí; v obchodech ho najdete také pod označením hovězí maso na polévku
- Koření: bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře
- Zelenina: celer, mrkev, kořenová petržel, cibule, česnek, pórek
- Sůl a pepř; na ochucení
- Zelená petrželka; na ozdobení
- Voda
TIP: Abyste nemuseli kupovat zeleninu samostatně, sáhněte v obchodě po balíčku zeleniny na polévku.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Do studené vody vložte hovězí, přepůlenou cibuli, a přiveďte k varu.
- Seberte z povrchu pěnu, přidejte koření, osolte a vařte na mírném varu 3 hodiny.
- Přidejte očištěnou přepůlenou zeleninu a vařte dalších 30 minut.
- Maso i zeleninu vyndejte, nakrájejte na kousky.
- Vývar slijte do čistého hrnce.
- Přidejte do něj pokrájenou zeleninu s masem. Osolte a opepřete dle chuti.
- Hovězí polévku podávejte sypanou zelenou petrželkou a domácími nudlemi.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Do hrnce nalijte studenou vodu, vložte do ní maso a oloupanou přepůlenou cibuli. Přiveďte k varu. Než polévka začne vřít, stáhněte teplotu. Lžící posbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu.
KROK 2: Přidejte koření, polévku mírně osolte a přiklopte pokličkou tak, že na jedné straně zůstává asi půlcentimetrový otvor. Tudy bude unikat pára. Nechte 3 hodiny probublávat.
KROK 3: Očistěte zeleninu a překrojte ji napůl. Přidejte ji do vývaru a nechte vařit dalších 30 minut. Za tu dobu by zelenina měla změknout tak akorát na skus.
KROK 4: Zeleninu i maso opatrně vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím vývar slijte do čistého hrnce přes jemné síto. V něm zůstanou zachycené případné nečistoty a vyvařené koření.
KROK 5: Maso i zeleninu nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Přidejte je zpět k vývaru. Osolte a opepřete podle chuti.
KROK 6: Hovězí polévku podávejte s domácími nudlemi, posypanou pokrájenou petrželovou natí.
➜ Šikovné tipy
- Koření do polévky přidejte až v okamžiku, kdy z povrchu seberete pěnu. Pokud byste jej přidali hned na začátku, zůstalo by schované v pěně a vy byste ho nabrali (a vyhodili) i s pěnou.
- Polévka se musí vařit pouze mírným varem. Pokud byste ji vařili klokotem, vyvařilo by se zbytečně tekutiny a polévka by mohla být zakalená.
- Jakmile polévka vychladne, uložte ji do chladu, aby nezkysla. V lednici vydrží 3-4 dny.
Další recepty na polévky:
Domácí hovězí polévka s nudlemi
Suroviny
- 500 g hovězí žebro - s kostí
- 1 cibule
- 2 ks bobkový list
- 5 kuliček nové koření
- 10 kuliček černý pepř
- 150 g celer - bulva
- 80 g petržel kořenová - 1 kořen
- 150 g mrkev - asi 2 menší mrkve
- 10 cm pórek - podélně rozříznout a očistit
- 2 stroužky česnek
- 2 lžičky sůl
- ¼ lžička mletý pepř
- 1,6 l voda
Instrukce
- Do hrnce nalijte studenou vodu, vložte do ní maso a oloupanou přepůlenou cibuli. Přiveďte k varu. Než polévka začne vřít, stáhněte teplotu. Lžící posbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu.
- Přidejte koření, polévku mírně osolte a přiklopte pokličkou tak, že na jedné straně zůstává asi půlcentimetrový otvor. Tudy bude unikat pára. Nechte 3 hodiny probublávat.
- Očistěte zeleninu a překrojte ji napůl. Přidejte ji do vývaru a nechte vařit dalších 30 minut. Za tu dobu by zelenina měla změknout tak akorát na skus.
- Zeleninu i maso opatrně vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím vývar slijte do čistého hrnce přes jemné síto. V něm zůstanou zachycené případné nečistoty a vyvařené koření.
- Maso i zeleninu nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Přidejte je zpět k vývaru. Osolte a opepřete podle chuti.
- Hovězí polévku podávejte s domácími nudlemi, posypanou pokrájenou petrželovou natí.
Poznámky
- Zhruba 4-6 porcí.
- Koření do polévky přidejte až v okamžiku, kdy z povrchu seberete pěnu. Pokud byste jej přidali hned na začátku, zůstalo by schované v pěně a vy byste ho nabrali (a vyhodili) i s pěnou.
- Polévka se musí vařit pouze mírným varem. Pokud byste ji vařili klokotem, vyvařilo by se zbytečně tekutiny a polévka by mohla být zakalená.
- Jakmile polévka vychladne, uložte ji do chladu, aby nezkysla. V lednici vydrží 3-4 dny.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu