• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Domácí hovězí polévka s nudlemi

    Dne: 19. 2. 2022 · Aktualizováno: 19. 2. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 25Sdílení

    V chladných dnech nic nepotěší víc než hovězí polévka s nudlemi, připravená z poctivého domácího vývaru! Mám pro vás jednoduchý recept krok za krokem, podle kterého se vám povede ta nejlepší.

    Hovězí polévka ze silného vývaru, podávaná na talíři s domácími nudlemi.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Šikovné tipy
    Domácí hovězí polévka s nudlemi

    Hovězí vývar a z něho následně polévku dělám v obyčejném hrnci, ve kterém nechávám vývar táhnout asi tři a půl hodiny. Jen tak bude silný a chutný, aniž byste museli dohánět chuť umělými dochucovadly.

    Tady najdete recept na domácí nudle do polévky. Než se hovězí vývar uvaří, budete mít dost času nudle připravit.

    MŮJ TIP: Do hovězí polévky se skvěle hodí také celestýnské nudle (jsou připravené natošup!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny na domácí hovězí polévku včetně popisků.

    Na domácí hovězí polévku potřebujete:

    • Hovězí žebro s kostí; v obchodech ho najdete také pod označením hovězí maso na polévku
    • Koření: bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře
    • Zelenina: celer, mrkev, kořenová petržel, cibule, česnek, pórek
    • Sůl a pepř; na ochucení
    • Zelená petrželka; na ozdobení
    • Voda

    TIP: Abyste nemuseli kupovat zeleninu samostatně, sáhněte v obchodě po balíčku zeleniny na polévku.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Do studené vody vložte hovězí, přepůlenou cibuli, a přiveďte k varu.
    2. Seberte z povrchu pěnu, přidejte koření, osolte a vařte na mírném varu 3 hodiny.
    3. Přidejte očištěnou přepůlenou zeleninu a vařte dalších 30 minut.
    4. Maso i zeleninu vyndejte, nakrájejte na kousky.
    5. Vývar slijte do čistého hrnce.
    6. Přidejte do něj pokrájenou zeleninu s masem. Osolte a opepřete dle chuti.
    7. Hovězí polévku podávejte sypanou zelenou petrželkou a domácími nudlemi.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Do hrnce nalijte studenou vodu, vložte do ní maso a oloupanou přepůlenou cibuli. Přiveďte k varu. Než polévka začne vřít, stáhněte teplotu. Lžící posbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu.

    Sbírání pěny z povrchu hovězí polévky.

    KROK 2: Přidejte koření, polévku mírně osolte a přiklopte pokličkou tak, že na jedné straně zůstává asi půlcentimetrový otvor. Tudy bude unikat pára. Nechte 3 hodiny probublávat.

    KROK 3: Očistěte zeleninu a překrojte ji napůl. Přidejte ji do vývaru a nechte vařit dalších 30 minut. Za tu dobu by zelenina měla změknout tak akorát na skus.

    Přidání zeleniny do hovězí polévky.

    KROK 4: Zeleninu i maso opatrně vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím vývar slijte do čistého hrnce přes jemné síto. V něm zůstanou zachycené případné nečistoty a vyvařené koření.

    KROK 5: Maso i zeleninu nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Přidejte je zpět k vývaru. Osolte a opepřete podle chuti.

    Nakrájená zelenina z vývaru.

    KROK 6: Hovězí polévku podávejte s domácími nudlemi, posypanou pokrájenou petrželovou natí.

    Hovězí polévka z domácího vývaru podávaná s nudlemi.

    ➜ Šikovné tipy

    • Koření do polévky přidejte až v okamžiku, kdy z povrchu seberete pěnu. Pokud byste jej přidali hned na začátku, zůstalo by schované v pěně a vy byste ho nabrali (a vyhodili) i s pěnou.
    • Polévka se musí vařit pouze mírným varem. Pokud byste ji vařili klokotem, vyvařilo by se zbytečně tekutiny a polévka by mohla být zakalená.
    • Jakmile polévka vychladne, uložte ji do chladu, aby nezkysla. V lednici vydrží 3-4 dny.

    Další recepty na polévky:

    • Zelňačka s klobásou
    • Babiččina gulášová polévka
    • Krkonošské kyselo
    Domácí hovězí polévka s nudlemi.

    Domácí hovězí polévka s nudlemi

    Petra Kupská
    V chladných dnech nic nepotěší víc než hovězí polévka s nudlemi, připravená z poctivého domácího vývaru! Mám pro vás jednoduchý recept krok za krokem, podle kterého se vám povede ta nejlepší.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 minutes mins
    Vaření / Pečení 3 hours hrs 30 minutes mins
    Čas celkem 3 hours hrs 40 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 6

    Suroviny 

    • 500 g hovězí žebro - s kostí
    • 1 cibule
    • 2 ks bobkový list
    • 5 kuliček nové koření
    • 10 kuliček černý pepř
    • 150 g celer - bulva
    • 80 g petržel kořenová - 1 kořen
    • 150 g mrkev - asi 2 menší mrkve
    • 10 cm pórek - podélně rozříznout a očistit
    • 2 stroužky česnek
    • 2 lžičky sůl
    • ¼ lžička mletý pepř
    • 1,6 l voda

    Instrukce 

    • Do hrnce nalijte studenou vodu, vložte do ní maso a oloupanou přepůlenou cibuli. Přiveďte k varu. Než polévka začne vřít, stáhněte teplotu. Lžící posbírejte pěnu, která se utvoří na povrchu.
    • Přidejte koření, polévku mírně osolte a přiklopte pokličkou tak, že na jedné straně zůstává asi půlcentimetrový otvor. Tudy bude unikat pára. Nechte 3 hodiny probublávat.
    • Očistěte zeleninu a překrojte ji napůl. Přidejte ji do vývaru a nechte vařit dalších 30 minut. Za tu dobu by zelenina měla změknout tak akorát na skus.
    • Zeleninu i maso opatrně vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím vývar slijte do čistého hrnce přes jemné síto. V něm zůstanou zachycené případné nečistoty a vyvařené koření.
    • Maso i zeleninu nakrájejte na kostičky asi 1 cm velké. Přidejte je zpět k vývaru. Osolte a opepřete podle chuti.
    • Hovězí polévku podávejte s domácími nudlemi, posypanou pokrájenou petrželovou natí.

    Poznámky

    • Zhruba 4-6 porcí.
    • Koření do polévky přidejte až v okamžiku, kdy z povrchu seberete pěnu. Pokud byste jej přidali hned na začátku, zůstalo by schované v pěně a vy byste ho nabrali (a vyhodili) i s pěnou.
    • Polévka se musí vařit pouze mírným varem. Pokud byste ji vařili klokotem, vyvařilo by se zbytečně tekutiny a polévka by mohla být zakalená.
    • Jakmile polévka vychladne, uložte ji do chladu, aby nezkysla. V lednici vydrží 3-4 dny.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s hovězím
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 25Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz